Al-Holin kysymys on ollut hallitukselle vaikea ja siitä linjattiin vasta vuosi sitten.
Periaatepäätöksessä linjataan suomalaislasten kotiuttamisesta leiriltä. Ulkoministeriön mukaan lapsia ei kuitenkaan voitu laillisesti erottaa äideistään, eikä kurdihallinto myöskään suostunut erottamiseen. Kysymystä lasten erottamisesta äideistään pohti myös oikeuskansleri
Tuomas Pöysti ratkaisussaan lokakuussa 2019. Pöystin mukaan Suomen lastensuojelulakia ei ehkä ole mahdollista noudattaa täysimääräisesti vieraan valtion maaperällä. Oikeuskansleri katsoi, että Suomen viranomaisten on käytännössä mukauduttava Syyriassa olevan leirin hallinnoijien tai mahdollisten muiden toimijoiden asettamiin ehtoihin.
Cantellin mukaan al-Hol kysymys tiivistyy pohjimmiltaan paljolti lapsen oikeuksiin ja etuun.
"Jos niiden toteutuminen vaatii myös äitien kotiuttamista, kuten selvästi oikeudellisesti ja faktisesti vaatii, on näin toimittava. Kylmääviä kommentteja täällä somessa”, Cantell tviittaa, sillä kotiuttaminen on herättänyt äänekästä kritiikkiä etenkin oppositiossa.
Tästä jihadismin tutkija
Juha Saarinen on kuitenkin eri mieltä Cantellin tiivistyksestä. Hänen mielestään al-Holissa on kyse monista asiakokonaisuuksista.
”Aihetta tai siitä käytyä keskustelua ei voi tiivistää pelkästään yhteen teemaan ilman että samalla tulee kiistäneeksi muiden teemojen ja näkökulmien validiteetin”, Saarinen huomauttaa.
Hän arvioi sunnuntaina, että "Suomen ei olisi pitänyt aktiivisesti kotiuttaa konfliktialueelle vapaaehtoisesti matkanneita, terroristiryhmien toimintaan osallistuneita aikuisia”.
Terrorismin tutkija
Leena Malkki puolestaan toivoo, että huomion voisi hiljalleen kääntää siihen, miten palanneiden ja palaavien kanssa toimitaan ja miten ”terrorismin torjuntaa kehitetään Isisin ’kalifaatin’ jälkeisessä Euroopassa”.
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/ri...henkiloa/22844054-a226-4ccd-845c-c08f01080f23