Kyllä se toimii jos soittimessa numerot (aika) pyörii ja vihreellä lukee ON AIR, ei siellä radiokeskustelua aina ole.
Mikä ohjelmalla se pyörii
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Kyllä se toimii jos soittimessa numerot (aika) pyörii ja vihreellä lukee ON AIR, ei siellä radiokeskustelua aina ole.
Siis ilmeisesti, millä ohjelmalla se pyörii?Mikä ohjelmalla se pyörii
Pieniä ulkomaisia lentokoneita
Tänään näkyi Kannaksen-Laatokan-Äänisen suuntaa havaitsevalla vasemmanpuoleisella Pietarin TV:n tutkanauhalla useiden pienten, nopeiden koneiden yhtaikaisia kiemuroita. Kuvassa maanpuolustusnetin demotutkan näytöstä yhdistetty nauha, johon pienten koneiden koukerot on selvyyden vuoksi ympyröity.
Eivät olleet kotimaisia, eivätkä myöskään ADS-B-'nettitutkissa' näkyviä koneita. Lentävät siis tavan mukaan niinsanotusti 'pimeinä' siviililennonvalvonnalle. Yhden tutkanauhan perusteella ei voi laskea sijaintia, mutta oletettavasti koneet pysyivät rajojemme ulkopuolella.
Koukeroiset hiuskiemurat kuuluvat keskinäisissä manöövereissään kurvaileville pienille koneille. Suorat viistoviivat tai loivasti S-kaarta piirtävät vahvat juovat ovat normaalisti tutkissa näkyvien reittikoneiden dopplerjuovia.
Monipaikkatutkan demonäytölle päivittää ylläpidon osaavasti rakentama 'MP-tutkarobotti' koneiden jälkiä puolen tunnin välein. Samalta sivulta löytyy myös linkki robotin automaattisesti arkistoimiin tutkanauhoihin.
Ulkomaista ilmailuradioliikennettä voi seurata monitorivastaanottimesta täältä. Hyvällä tuurilla jokunen repliikki saattaa auttaa tunnistamaan samanaikaisesti nauhalle juovaansa piirtävää arvoituksellista lentoa. Siten näidenkin kiemuroiden alkuperä oli tunnistettavissa.
T: - Juha -
Suorien ja S-kaaren muotoisten voimakkaiden liikennekoneiden jälkien lomassa n. klo 16.15 - 16.30 vasemalla Pietarin TV:n nauhalla näkyvät heikot, mutkittelevat dopplerit ovat ulkomaisten pienten nopeiden koneiden jälkiä.
Nopeiden? Oletteko laskeneet näille dopplersiirtymille käytännön nopeuksia?
@JHartikka onko muuten tietoa mikä on tuon Moskovan TV-lähettimen lähetysteho?
Onko tämä mittausjärjestely jopa siinä mielessä tavallista tutkaa parempi, että se saa havaintoja tutkahorisontin alapuolelta?
Onko tämä mittausjärjestely jopa siinä mielessä tavallista tutkaa parempi, että se saa havaintoja tutkahorisontin alapuolelta?
Näkeekö horisontin taakse?
Tavallisena, maasta käsin toimivana, tavanomaisia tutkataajuuksia käyttävänä verkkona monipaikkatutkan alakatve ja tutkahorisontti määräytyvät samoin, kuin muillakin tutkilla. Silloin ei tämäkään tutka näe tutka/radiohorisontin taakse. Monipaikkatutka sallii kuitenkin eräitä mielenkiintoisia sovellutuksia. Radioaallon taipuminen (difraktio) lisääntyy aallonpituuden kasvaessa, eli taajuuden laskiessa. Näissä kokeissa käytetyt matalataajuiset n. 50 MHz, eli aallonpituudeltaan kuuden metrin VHF-aallot taipuvat hieman radiohorisontin taakse.OTHR-katseen venyttäminen
Niinpä koneita on näissä VHF-monipaikkatutkamittauksissa havaittu parhaissa tapauksissa, eli voimakkaan TV-lähettimen Rx-Tx-peruslinjan tuntumassa lähettimestä mitaten hieman periaatteellista radiohorisonttia kauempaa. Nyt käytetyillä melko vaatimattomilla harrasteantenneilla ei näe tosin paljoa, luokkaa joitakin kymmeniä kilometrejä lähettimestä katsoen radiohorisontin yli.
Linkki esimerkkiin monipaikkatutkakokeiden Tx-OTHR-havainnosta: "The section of Rx-Tx baseline on which these aircraft doppler crossings occurred was about 466 to 509 km from Moscow. So the crossing aircraft were less than radio horizon away from Rx and more than radio horizon away from Tx." - http://www.oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=21&t=295&start=120#p1912Esimerkki radioaallon taipumisesta eli siroamisesta (wave diffraction) maastoesteen tai horisontin taakse. Taipuva aalto on heikko, mutta tehokkaan antennin tai voimakkaan lähettimen tapauskessa havaittavissa. Lähde: http://www.astrosurf.com/luxorion/qsl-propa.htm
Monipaikkatutkalla edullinen AWACS?
Tällainen pieni Over-The-Horizon-Radar (OTHR) -tutkakatse on kuitenkin joissain tapauksissa venytettävissä kohtuulliseksi. Keinoina maanpinnalle sijoitetulla monipaikkatutkalla horisontin taakse näkemiseen ovat matalamman taajuuden ja tehokkaamman antennin käyttö, sekä tehokas lähetin (Tx) havaintosuunnassa.
Jos radiokelien vaihteluiden epävarmuus sallitaan, niin taajuudessa voidaan mennä jopa alle VHF:n, eli 30 MHz:iä matalampien HF-taajuuksien puolelle. Tällöin havaintolähettimiksi sopivat tavalliset AM-lyhytaaltoasemat. Näillä on saatu harrasteantenneilla lyhytaikaisia lentsikkadopplerhavaintoja n. kahden tuhannen kilometrin päässä sijaitsevien AM-lyhytaaltoasemien kantoaalloilla.
Vaikeutena HF-taajuuksilla on havaintojen radiokeliriippuvuus ja ajoittaiset häiriöt. Lisäämällä antennin tehoa ja kaistaleveyttä saadaan HF-monipaikkatutka radiokeleistä lähes riippumattomaksi, mutta silloin antennin kokokin valitettavasti kasvaa mammuttimaiseksi. Esimerkkinä Duga 2:n, eli taannoin HF-kuuntelijoiden 'Tikkana' (Woodpecker) aikoinaan tunteman neuvostoaikaisen OTHR-tutkan antennit.
Havaintokantaman venyttämiseen tavanomaisilla taajuusalueilla on toki muitakin tapoja. Koska monipaikkatutka käyttää maassa olevia lähettimiä, joko oman monipaikkatutkaverkon, tai muiden etäisempien radioverkkojen, niin sen havaintovastaanottimia voidaan käyttää passiivisina. Siis ilman samaan asemaan sijoitettua lähetintä.
Pelkkänä kuunteluasemana toimiva monipaikkatutkan havaintosolmu saadaan sekä kooltaan, antenneiltaan että tehonkulutukseltaan niin pieneksi, että se soveltuu käytettäväksi miehittämättömänä asemana ilmasta käsin. 'Monipaikka-AWACS':in (kävisikö lyhenteeksi vaikka Multi-AWACS eli MAWACS?) toteuttamiseen käytettävissä ovat silloin kaikki kevyehköjen kuormien nostamiseen soveltuvat lentolaitteet, kuten lennokit, multikopterit, ilmaa kevyemmät ym.
Kun lentävän tutka-aseman raskaasta antennista ja lähettimestä päästään monipaikkatutkan myötä eroon, 'avaksin' käyttökustannukset putoavat murto-osaan nykyisistä, kantaman pysyessä ainakin yhtä hyvänä. Samalla sen eräät havainto-ominaisuudet jopa paranevat lähettimellä varustettuun lentävään tutka-asemaan verrattuna. Eräänlainen 'köyhän miehen avaksi' siis, suorituskyvystä tinkimättä.
T: - Juha -
On muuten matala taajuus tuo 50 MHz. Käytetäänkö sitä Venäjällä radiolähetyksiin?
Tuo passiivinen mini-awacs on muuten erittäin hyvä pointti. Heijastekulma ei ole yhtä optimaalinen kuin maahan, mutta tuo toimisi erinomaisena ennakkovaroitusjärjestelmänä.