Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Monipaikkatutkajärjestelmä

Viestiketju osiossa 'Yleinen keskustelu' , aloittaja JHartikka, 29.11.2013.

 1. JHartikka

  JHartikka Luutnantti

  Liittynyt:
  29.11.2013
  Viestejä:
  358
  Tykkäykset:
  1,064
  Pisteet:
  36

  Havaintoantenneja OIRT1-telkkarikanavan lentsikkadopplereille

  Kyllä vain, OIRT1-kanavan TV-vastaanotinantennit ovat kookkaita. Puolen aallon jagielementin pituus on noin 3 m. Onnekkaasti tälle itä-TV:n ykköskanavalle käyvät tavalliset 6m 'hamssibandin' eli 50 MHz amatöörialueen tehokkaat jagiantennit sellaisinaan. Niitä on sekä rakenneltu dopplermittauksia varten, että ostettu valmiina.

  Eri ohjelmakanavien TV-lähetyksiä on toki samoista lähetinmastoista myös korkeammilla taajuuksilla. Nekin sopivat, mutteivät lyhyempikantamaisina ole aivan niin kiinnostavia lentsikkadopplereiden havainnointiin, kuin tämä matalataajuisin ykköskanava. Tässä eräs vieraskielinen kanavaluettelo.

  Lähettimiä on hyvinkin eri tehoisina, alkaen Moskovan ja Pietarin korkeista antennimastoista parinsadan kilowatin säteilytehoineen, aina kymmenen watin paikallisiin 'kissannahkalähettimiin' epämääräisine mastontekeleineen. Tässä turistikuva Vienan alueen Malozhman kylästä, jossa paikallislähettimen masto näkyy kylän takana oikealla.

  6m TV-bandin dopplerantenneiden kuvia


  Näillä aloitettiin - Kotiaseman 2 m 10-el ja 6 m 4-el antennit viistopolarisaatioon asetettuina.jpg

  Näillä aloitettiin. Kotiaseman 2 m 10-el ja 6 m 4-el 'hamssiantennit' viistopolarisaatioon asetettuina niin, että ne kuuntelevat sekä pysty-, että vaakapolarisaatiolähetteitä. Useimmat R1-kanavan TV-lähetteet ovat vaakapolarisaatiossa, joten myöhemmin on havaintojagit asetettu vaakaan.  A 50 MHz 4-el horizontal dipole array for aircraft scatter reception on OIRT 1 TV (c) OH7HJ.jpg
  Antennivarustusta parannettiin jatkuvaa havainnointia varten rakentamalla erikoisesti Pietarin TV-kantoaallon lentsikkadopplereita varten lähes ympärisäteilevä tehokas 4-elementtinen vaakadipolimatto (horizontal dipole array). Sen dipolien päät suunnattiin Pietarin TV-lähetintä kohden niin, että ne vaimentavat heikkoja dopplereita 'häikäisemään' pyrkivää voimakasta TV-kantoaaltoa, ja samalla havaitsevat tavallisesti kantoaallon 'varjoon' jäävät lentsikkadopplerit. Tämä antenni on edelleen jatkuvassa käytössä, ja sitä kuuntelevalta vastaanottimelta tulostuu Maanpuolustusnetin tutkademon vasen spektrinauha.  Aerial for one of first remote nodes was a homemade 4-el portable 50 MHz yagi (c) OH7HJ.jpg
  Havaintorinkiin liittyi toinen asema, jolla etähavainnointi aloitettiin 'matkamallisella', koottavalla kevyellä 4-elementtisellä 6m bandin amatöörijagilla. Elementit ovat foliopinnoitettua hiilikuitua ja puomi lasikutuista 'harjanvarsiputkea'. Pituudeltaan nelimetrinen jagiantenni painaa alle kilon.  6 m yagi PA50-6-6 for OIRT1 channel AS dopplers compared to a familiar TV yagi (c) OH7HJ.jpg
  Ensimmäinen dopplerihankkeelle saatu tehokas 6m pitkä 50 MHz kaupallinen jagiantenni PA50-6-6 korvasi edellisen kuvan 'kevytjagin'. Kokoverrokkina on vieressä tavallinen digi-TV-antenni.  Doppler node 6-element 50 MHz yagi PA50-6-6 (c) OH7HJ.jpg
  Samanlainen 6m tehojagi asennettiin pian toisellekin etähavaintoasemalle.  PA50-6-6 doppler receiving yagi on a remote receiving node (c) OH7HJ.jpg
  Ja sitten yksi lisää mukaan tulleelle etähavainnointisolmulle.  50 MHz 2 x 6-el jagikaksikko 23 m maston nokassa (c) OH7HJ.JPG
  Kun wanhan 4-elementtisen matalan jagin tilalle saatiin käännettävään 23 m mastoon sijoitettu 2 x 6 -elementtinen 6m jagikaksikko, niin Mp-netin demoaseman oikeanpuoleisen tutkanauhan havaintoetäisyys parani ajoittain hieman teoreettisen tutkahorisontin yli. Samalla vastaanottoherkkyys alkoi riittää dopplerhavaintoihin myös heikkojen R1-kanavan paikallis-TV-lähetinten kantoaalloilla.

  Linkit

  Maston pystyttäminen ja 2 x 6 -elementtisten 50 MHz dopplerhavainnointijagien asennus: http://oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=21&t=599&sid=1d2fbad3f341bec8883f7667e6caf287&start=30#p1852


  T: - Juha -

   
  Viimeksi muokattu: 01.12.2016
  YliKoo, Raveni, JR49 ja 5 muuta jäsentä tykkää tästä.
 2. magitsu

  magitsu Kenraali

  Liittynyt:
  07.06.2015
  Viestejä:
  2,227
  Tykkäykset:
  2,434
  Pisteet:
  636
  Oletko @JHartikka tutustunut siihen aiemmin sinut täggäämäni juttuun kuinka radioamatöörejä aiottiin käyttää varahätäyhteyksien luomiseen?
  Siinä oltiin hankkimassa lähetintä Puijon torniiin.

  Mitä tuumaat siitä?

  edit: http://yle.fi/uutiset/3-9268716
   
  Viimeksi muokattu: 23.11.2016
  JHartikka tykkäsi tästä.
 3. Mainos 4. TBman

  TBman Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  20.12.2014
  Viestejä:
  3,450
  Tykkäykset:
  4,467
  Pisteet:
  1,286
  Areial Oy tekee noita Järvenpäässä!
  + montamonta muutakin erittäin tarpeellista järjestelmäantennia :)
  Kauppaan vaan, kotimainen työ kunniaan!
   
  JHartikka tykkäsi tästä.
 5. hansai

  hansai Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.08.2016
  Viestejä:
  4,808
  Tykkäykset:
  7,651
  Pisteet:
  1,286
  Aerialilta saa tarvittaessa vähän isompaakin mastoa, ettei tartte ulkoa kiivetä ;)
   
  TBman ja JHartikka tykkäsivät tästä.
 6. JHartikka

  JHartikka Luutnantti

  Liittynyt:
  29.11.2013
  Viestejä:
  358
  Tykkäykset:
  1,064
  Pisteet:
  36

  Aeriaaleja vastaanotetaan turvaviestintäverkkoon!

  Terve, tuttu on antenninvalmistaja! Aerialin antenneja olen laittanut toisen vapaaehtoishankkeen, turvaviestintäverkon (TUVI) koetoistimelle OH7RAC. Ylä-VHF-bandin kaksikkodipoli on sen toisella dataradioportilla. Puhetoistimella on iso nelikkovertikaali AV1912. Nämä ovat paitsi tehokkaita, niin myös laajakaistaisia antenneja, ja käyttöiältään jokseenkin ikuisia.

  Lekodopplerimittauksiin sopivat 50 MHz antennit sensijaan ovat Aeriaalilta hinnakasta erikoistilaustavaraa. Niinpä ne on monipaikkatutkamittauksiin joko rakennettu, tai ostettu ulkomaisilta valmistajilta näiden edullisimmasta 'hamssiantennien' vakiomallistosta.

  Etsintäkuulutus: 2-, 3- ja 4-elementtiset vertikaalit!

  Laitetaan samalla myös tänne haku tehokkaista, monielementtisistä kotimaisista Aeriaaleista turvaviestintäverkon laajentamista varten. Tällaisia antenneja on poistettu, ja poistetaan edelleen wanhoista viranomaisten VHF-verkoista, jotka on korvattu enimmäkseen virvellä. Purkupaikalle sattuessa ne voi saada alumiiniromun hinnalla.

  'ROT-budjetilla', eli 'reserviläisen omasta taskusta' toimiville turvaviestintäverkon rakentajille tehovertikaalit sensijaan maksavat uusina messinkiä. Siksi kaikki tällaiset kierrätyssulattoon joutumasta pelastetut teho-Aeriaalit otetaan kiitollisuudella vastaan kriisiviestintäverkkojen rakentajille ympäri maata!

  Esimerkkejä turvaviestintäverkkoon sopivista Aerialeista. Tässä 2-elementtinen, joka toimii OH7RAC paikkatieto- eli APRS-porttina sekä paketti- eli dataradioverkon sanomaliikennettä välittävänä porttina:

  [​IMG]  Kolin tuvitoistimen OH7RAC nelielementtinen Aerialin vertikaali AV1912 on tehokkain mitattu saatavissa oleva antenni turvaviestintäkäyttöön:

  [​IMG]


  Linkit:

  T: - Juha -
   
  PSB 5500 ja TBman tykkäsivät tästä.
 7. TBman

  TBman Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  20.12.2014
  Viestejä:
  3,450
  Tykkäykset:
  4,467
  Pisteet:
  1,286
  Oletko ollut yhteydessä Aerialille, jos heillä olisi "voimaa" osallistua tällaiseen "vapaaehtoistoimintaan"??? Ovat ryökäleen tekevää sakkia ja aika rakentavaa henkeä siellä on! :)
   
  JHartikka tykkäsi tästä.
 8. JHartikka

  JHartikka Luutnantti

  Liittynyt:
  29.11.2013
  Viestejä:
  358
  Tykkäykset:
  1,064
  Pisteet:
  36

  Erikoisesti muotoillut tutkamaalit

  Kiitos uutisesta, sen fysiikka pitää paikkansa sekä teoriassa, että käytännössä! 'Tavallisille' eli takaisinheijastusta pyörivin antennein hyödyntäville korkeataajuisille tutkille toimiva lekojen häivemuotoilu ei enää toimikaan monipaikkatutkille, koska nämä katsovat lentsikoiden taakseheijastuksia ja viistoheijastuksia. Tämä oleellinen havaittavuuteen vaikuttava ero on siis heijastuskulmissa.

  Perinteinen pyöriväkeilainen tutka seuraa suoraa takaisinheijastusta (backscatter). Monipaikkatutka puolestaan on hajautettu verkko, joka kuuntelee yhtaikaa useita eri kulmissa heijastuvia radiokaikuja koneista. Veitsenterämäisellä lekon häivemuotoilulla pyritään ja kyetään poistamaan ainoastaan korkeataajuisten tutkabandien suora takaisinheijastus. Monipaikkatutkan seuraamia viisto- ja taakseheijastuksia (forward scatter) hämylentsikan veitsenterämuotoilu ei poista. Paremminkin se selkeyttää ja vahvistaa niitä.

  Perinteisen SHF-tutkan takaisinheijastusta vähentämään muotoillun tutkamaalin heijastuskuvio jättää VHF-monipaikkatutkan nauhalle sille hyvin luonteenomaisen 'tutkajalanjäljen', joka on monipaikkatutkalle jopa helpompi havaita ja tunnistaa konetyyppi sen perusteella, kuin tavanomaisen koneen heijastuskuvio. Erikoisesti tavanomaista SHF-bandin takaisinheijastustutkaa välttelemään muotoillun hämylekon jälki näyttäytyy siis monipaikkatutkalle kuin huutomerkkinä.

  Veitsenterä onkin VHF-taajuuksilla tylsä

  Toinen huomattava ero on, että monipaikkatutkat pystyvät hyödyntämään tavallisia pyöriväkeilaisia SHF-bandien tutkia paljon matalampia VHF-taajuuksia, joille lekomuotoilu on hampaaton. Samoin kuin koneiden erilaiset tutkaheijastusta vähentävät absorptiopinnoitteet.

  Aallonpituuden vaikutusten suhteen luontoäiti on armoton. Teräväksikin takaisinheijastusta piilottamaan hiotut särmät alkavat heijastaa radioaaltoa takaisin, kun taajuus laskee. Ainoat tavat piiloutua matalataajuisten tutkien aalloilta ovat joko tehdä leko reippaasti puolta aallonmittaa pienemmäksi, tai rakentaa se ei-johtavista materiaaleista. Siis pieni muovinen lennokki tai puhallettava lateksipallo välttää tutkat. Tietenkin ilman heijastavia sähköisiä osia, kuten radio-ohjaimia, viestivälineitä ja antenneja.

  Myös absorptiopinnoitteiden kanssa tulee luonnollinen raja vastaan. Pitkäaaltoisemmat tutkalaineet vaatisivat lentolaitteen pintaan aallonpituutta vastaavasti ronskisti paksumman pinnoitteen. VHF-aaltoja vastaan veturinpainoiseksi kivihiilimöykyksi rapattu möhkäle puolestaan vastustaa ilmassapysymisen fysiikkaa sekä järkälemäisen aerodynamiikkansa, että järkyttävän ylipainonsa puolesta.

  Monipaikkatutkan katseen välttelemiseksi joutuu siis nyt ja pitkälle tulevaisuuteen taapertamaan tiiviisti maankamaralla. Jos aina auttaa sekään, tiheällä monipaikkatutkaverkolla kun on mahdollista seurata jopa pinta-ajoneuvojen liikkeitä.

  Linkit: Tyyppitunnistuskokeita ja 'pimeitä lentoja' monipaikkatutkalla

  IEEE Transactions on Aerospace and Electronic Systems: Aircraft classification based on radar cross section of long-range trajectories - http://ieeexplore.ieee.org/document/7376240/

  AS Signature Experiment for Aircraft Type Recognizion - http://www.oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=21&t=295&start=80#p1174

  Large and Small Aircraft Doppler Footprints - http://www.oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=21&t=295&start=80#p1229

  Monipaikkatutkan dopplermittauksista väitöskirja LUT:ssa - http://www.oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=21&t=295&start=80#p1663

  Linkki väitöskirjaan "Aircraft Tracking and Classification with VHF Passive Bistatic Radar", LUT 2015 - http://www.doria.fi/handle/10024/109287

  Ei paikantavaa transponderia: Esimerkki nettitutkille 'näkymättömästä' lennosta - http://www.oh7ab.fi/foorumi/viewtopic.php?f=21&t=295&start=90#p1698  T: - Juha -
   
  Viimeksi muokattu: 24.11.2016
  Raveni, PSB 5500, Mustaruuti ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 9. hansai

  hansai Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.08.2016
  Viestejä:
  4,808
  Tykkäykset:
  7,651
  Pisteet:
  1,286
  Vanhat kolmiomittaustornin kulttuuriperinnön nimissä rakennettava uudelleen ja torneista koti uudelle tutkaverkolle ;)

  Oikeasti kerrostalot lienevät yksiä parhaita "alustoja" myös huonoina päivinä..
   
  JHartikka tykkäsi tästä.
 10. JHartikka

  JHartikka Luutnantti

  Liittynyt:
  29.11.2013
  Viestejä:
  358
  Tykkäykset:
  1,064
  Pisteet:
  36
  Oikein. Nyrkkisääntönä, kännykkäverkon tukiantenneille sopivat paikat käyvät yleensä myös monipaikkatutkaverkolle.

  Teknisesti monipaikkatutkaverkko vastaa valmistus- ja ylläpitokustannuksiltaan matkapuhelinverkkoa.

  Maan kattavan monipaikkatutkaverkon saisi siis periaatteessa matkapuhelinverkon hinnalla, jos pääasiassa softan koodaamisesta koostuvia kehityskustannuksia ei huomioitaisi.

  Kehityskustannuksetkin huomioiden monipaikkatutkan saa halvemmalla, kuin yhden mitä on yhden kehittyneen häivelentsikan kappalehinta. ​
   
  PSB 5500, Talvela ja Mustaruuti tykkäsivät tästä.
 11. Ikarus

  Ikarus Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  27.10.2014
  Viestejä:
  2,669
  Tykkäykset:
  7,207
  Pisteet:
  636
  Herää kysymys, kannattaako jostain stealth-hävittäjästä enää maksaa hunajata? Jos kerran kone näkyy monipaikkatutkassa.
   
  Raveni, TBman, PSB 5500 ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 12. hansai

  hansai Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  12.08.2016
  Viestejä:
  4,808
  Tykkäykset:
  7,651
  Pisteet:
  1,286
  Jotenkin voisi kuvitella löytyvän synergiaetuja nykyisen infran hyödyntämisessä ja siten kustannusten asettuvan tolkullisiksi.

  Tämä verkko varmaankin rakennettaisiin soluverkko-tyyppiseksi, jossa joillakin siteilla olisi suurempi prioriteetti?
   
  Viimeksi muokattu: 24.11.2016
  Mustaruuti ja JHartikka tykkäsivät tästä.
 13. Mustaruuti

  Mustaruuti Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 1.0

  Liittynyt:
  28.08.2014
  Viestejä:
  7,149
  Tykkäykset:
  7,148
  Pisteet:
  1,286
  Niin...

  Onhan asiasta ollut foorumilla jo pidempään puhetta. Mutta hyvä jos asiaa ruvetaan vähitellen ymmärtämään laajemminkin.

  On stealthista toki edelleen hyötyä, mutta kyse ei ole samanlaisista skenaarioista kuin jenkeissä, joissa raptorit ovat tiputelleet taivaalta kymmenittäin F-15 ja F-16 -koneita.
   
  Ikarus ja JHartikka tykkäsivät tästä.
 14. Mainos 15. Gyllis1

  Gyllis1 Eversti

  Liittynyt:
  12.03.2016
  Viestejä:
  1,765
  Tykkäykset:
  2,168
  Pisteet:
  316
  On myös moneen kertaan hoettu että vaikka tutkatekniikan kehittyessä häivekoneiden havaitseminen tulee nykyistä helpommaksi, tulenjohtotutkat ja ohjusten hakupäät tulevat olemaan kusessa noita häivemaaleja vastaan myös jatkossa.
   
  TBman ja JHartikka tykkäsivät tästä.
 16. Gyllis1

  Gyllis1 Eversti

  Liittynyt:
  12.03.2016
  Viestejä:
  1,765
  Tykkäykset:
  2,168
  Pisteet:
  316
  Ei varmaankaan, siksi Yhdysvallat, Kiina, Venäjä, Etelä-Korea, Japani ja Turkki ovat kaikki keskeyttäneet omat meneillään olevat sotilaskoneprojektinsa joissa hyödynnettään häivettä. Eiku... :)
   
  Viimeksi muokattu: 23.11.2016
  Lurker ja JHartikka tykkäsivät tästä.
 17. StmSvejk

  StmSvejk Majuri

  Liittynyt:
  08.08.2014
  Viestejä:
  1,234
  Tykkäykset:
  852
  Pisteet:
  156
  Varmaankin samaan syssyyn, koska samalla pitää huolehtia esim. tietoliikenneyhteyksistä ja virransaannista, voisi laittaa vielä samoille sijainneille akustisia ja optisia sensoreita, joillekin paikoille myös lämpökameroita. Monipaikkatutkan, akustisten ja optisten tietojen yhdistelmällä saisi varmasti vielä tarkempaa paikkatietoa kohteista, lämpökameralla jopa maalinosoitukseen riittävää. Tämän avulla sensoriverkostoa voisi hyödyntää myös maa- ja meritilannekuvan luomisessa sekä esim. vastatykistötoiminnassa. Akustiset ja optiset sensorit ovat hinnaltaan aika mitättömiä, lämpökamerat toki maksavat enemmän mutta eihän niitä kaikkialla tarvitsisi edes olla.
   
  JHartikka tykkäsi tästä.
 18. Mustaruuti

  Mustaruuti Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 1.0

  Liittynyt:
  28.08.2014
  Viestejä:
  7,149
  Tykkäykset:
  7,148
  Pisteet:
  1,286
  JHartikka tykkäsi tästä.
 19. JHartikka

  JHartikka Luutnantti

  Liittynyt:
  29.11.2013
  Viestejä:
  358
  Tykkäykset:
  1,064
  Pisteet:
  36
  Kahden parin koukkaus

  Idän suunnan antennin oikealla spektrinauhalla näkyy kaksi manöveeraavien nopeiden koneiden kaksoisjälkeä, ja vähän myöhemmin vielä ainakin yksi kaksoisjälki. Siis pareina on lennetty. Ei kuitenkaan tavanomaisten harjoitusten tiiviisti kurvailevaan tapaan. Paremminkin voisi arvailla offensiivin tai nopean torjunnan harjoitukseksi.

  Myös tulo- ja lähtöjäljet näkyvät. Kumpikin pari on tullut suoraan, lentänyt kuvion, ja poistunut suoraan. Dopplersiirtymästä päätellen vauhdilla. Myös pienille koneille vähemmän tyypilliset loivat kaarrot viittaavat nopeuteen, ja ehkä kookkaampiin koneisiin.


  2017-02-09-1458 Maneuvering plane curves as pairs on east looking aerial strip (c) OH7HJ.jpg

  Samanaikaiset dopplerjälkiparit on merkitty kuvaan viivoilla. Ylempää paria ei ole merkitty.

  Voisivatkohan liittyä tähän? www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000005078584.html

  Täällä MP-netin tutkanauhan arkistokuva: maanpuolustus.net/muut/tutka/kuvat/09_02_2017/15_30.jpg

  Tutkanäyttö: maanpuolustus.net/pages/tutka/


  Lisäys: Tarkistin Planefinderin playbackilla. Ei transponderijälkiä näistä pareina koukanneista koneista. Vain tavallisia suoria reittilentoja oli 'nettitutkaan' tallentunut.

  2017-02-09-1454 Planefinder playback - HMO maneuvers not visible with ADS-B (c) OH7HJ.JPG


  T: - Juha
   
  Viimeksi muokattu: 14.02.2017
  krd, YliKoo, PSB 5500 ja 4 muuta jäsentä tykkää tästä.
 20. JHartikka

  JHartikka Luutnantti

  Liittynyt:
  29.11.2013
  Viestejä:
  358
  Tykkäykset:
  1,064
  Pisteet:
  36
  Kurvailevien koneiden ohilento

  Sitten vähän eri lentokäsialaa, kuin edellisessä. Näkyi voimakkaimmin idän suunnan antennin nauhalla, eli oikealla. Hauskaa siksakkia muutoin suoran oloisella reitillä klo 20.40 - 20.55. Numerolla 1. merkitty mutkittelee enemmän, kuin jäljen nro 2 jättänyt. Mutkittelu muistuttaa hävittäjän lentotyyliä.

  2017-02-09-2100 - A pair of curious winding dopplers on east pointing aerial strip (c) OH7HJ.JPG

  Linkki: MPnetin monipaikkatutkan arkistokuva: http://maanpuolustus.net/muut/tutka/kuvat/09_02_2017/22_00.jpg


  Myöskin nämä lentsikat lensivät lennonvarmistukselle näkymättöminä. Planefinderin playbackissa klo 20.57 ei näy idän suunnalla ainoatakaan lentoa:

  2017-02-09-2057 Planefinder playback - No ADS-B visible flights east.JPG


  T: - Juha ​
   
  Viimeksi muokattu: 10.02.2017
  krd, YliKoo, ak.tied ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 21. JHartikka

  JHartikka Luutnantti

  Liittynyt:
  29.11.2013
  Viestejä:
  358
  Tykkäykset:
  1,064
  Pisteet:
  36
  Esimerkki ilmatoimintahavainnosta tänään

  Oikealla, idän suunnan antennin nauhalla näkyy aikavälillä 09.55 - 10.25 kiemuroita voimakkaampina, kuin vasemmalla ympärisäteilevän antennin nauhalla. Tästä voi päätellä ilmasuunnan. Dopplerjälki on voimakkaimmillaan myös kaarroksissa lähes jatkuvaa, ilman suurille koneille ominaisia tiheitä voimakkuusvaihteluita. Kyseessä ovat siis pienehköt koneet. Jälkiä näkyy useita samaan aikaan, eli ilmassa ollaan porukalla.

  Nopeutta ilmaiseva suuri dopplersiirtymä, sekä koukeroinen lentotyyli ovat tyypillisiä hävittäjille. Samoin se, etteivät ne ilmoita itseään transpondereilla siviililennonvarmistukselle, kuten oheisesta Planeplotterin näytöstä nähdään, samoinkuin Flightradar24- ja Planefinder-nettitutkista.

  Matkustajakoneiden tavallisten reittilentojen dopplerjäljet erottaa näistä pienistä, kurvailevista koneista siitä, että matkustajakoneet lentävät suoraan, ja kääntyvät vain reittipisteissä. Dopplerjäljeksi tulee silloin murtoviivaa tai loivia kaaria.

  2017-02-15-1026 (c) OH7HJ - HMO dopplers stronger on right strip 0955-1025.JPG

  Tällä kertaa koukerojäljet näkyvät pienten koneiden dopplereiksi varsin voimakkaina. Tästä voi päätellä niiden lentäneen joko korkealla, tai melko lähellä, tai molempia.


  Monipaikkatutkan arkistokuva: http://maanpuolustus.net/muut/tutka/kuvat/15_02_2017/11_00.jpg
  Päivittyvät tutkanauhat: http://maanpuolustus.net/pages/tutka/


  T: - Juha -​
   
  krd, aj77, PSS ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 22. Hanski

  Hanski Eversti

  Liittynyt:
  29.05.2012
  Viestejä:
  1,585
  Tykkäykset:
  3,144
  Pisteet:
  316
  @JHartikka Juha, onko sinulla jo käytössä useampia vastaanottoasemia? Montako tarvittaisiin tarkan paikkatiedon laskentaan? (sorry, jos tässä ketjussa on ollut siitä jo puhetta, nyt en kahlannut kaikkia viestejä läpi...)
   
  JHartikka tykkäsi tästä.

Jaa tämä sivu