Äänestys Montako uutta hävittäjää ostetaan?

Montako uutta hävittäjää ostetaan?


  • Äänestäjiä yhteensä
    244
  • Äänestys suljettu .
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Onneksi Trump on pressana hyvin todennäköisesti muisto vain kun ensimmäinen HX lentää Suomeen. Jos nyt ei heti 2025 tammikuussa saada ensimmäistä.
Eikös kauppoja kuitenkin hierota jo 2020-2021?
 
Yleisesti vaikuttaa siltä, että ainakin tietty puolue haluaisi löytää syyn hylätä jenkki kone ja vastaavasti suosia ruotsalaista konetta. Toisin sanoen politisoida hankinta.
 
Kauppalehden uutisessa sanotaan, että Suomi tilaa yhteensä 64 uutta hävittäjää. Tiedä sitten mistä tuo tieto on saatu ja onko se luotettavaa ja virallista.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/...laskevan/05a32c8d-e9f6-328a-aa8d-285f6c49a60b
Ei varmasti ole virallinen tieto tässä vaiheessa prosessia.
Vähintään 60 konetta on mitä ilmavoimien komentaja on linjannut. Paljoa virallisempaa tietoa ei tässä vaiheessa taida vielä olla.
 
Eikös kauppoja kuitenkin hierota jo 2020-2021?

En muista onko toimitusten ajankohtaa tarkemmin määritelty. Kuvittelin sen olevan noin 2025. Trumpin kausi on joka tapauksessa vähintäänkin lopuillaan. Siis jos kakkonen tulee niin kuin todennäköistä on.
 
Yleisesti vaikuttaa siltä, että ainakin tietty puolue haluaisi löytää syyn hylätä jenkki kone ja vastaavasti suosia ruotsalaista konetta. Toisin sanoen politisoida hankinta.

Kyllä niitä on useampia. Myös Keskusta ja Vihreät pitänee laskea tuohon joukkoon.
 
Tua noin, kaikkihan tuo on politisointia, tämä keskustelukin politisoi hx-hankintaa. Se vasta onkin politisointia, jos luodaan mielikuva että vain jotkut tietyt puolueet ajavat parasta maanpuolustuskykyä tai suvereniteetin säilyttämistä. Eikö vain?
 
Ja sunko mielestä noin ei tosiasiallisesti ole?
 
Yleisesti vaikuttaa siltä, että ainakin tietty puolue haluaisi löytää syyn hylätä jenkki kone ja vastaavasti suosia ruotsalaista konetta. Toisin sanoen politisoida hankinta.
Itseäni hymyilytti kun Li selitti pohjoismaisen yhteistyön korostamisesta, eipä tainnut muistaa Norjan ja Tanskan päätyneen amerikkalaiseen koneeseen.
 
Onko näistä puolueista lausuttu jotain sen suuntaista? Kepusta Vanhanen, mutta muita en muista lukeneeni, enkä Vihreistä.

Vanhanen on merkittävä tekijä puolueessaan siinä kuin Heinäluoma omassaan Vihreistä muistelen Haaviston olleen könöllään Ruotsi-yhteistyön suuntaan.
 
Joo, lähinnä Keskustan ja Vihreiden kantoja mietin. Demareista ja Vassareista ei liene epäselvyyttä.

Yksittäisten poliitikkojen puheitahan nämä ovat enimmäkseen olleet. Voi arvata että kulisseissa käy melkoinen kuhina kun ratkaisuja tehdään. Ja koko HX pyritään osittain ruunaamaan jo tulevissa hallitusneuvotteluissa.
 
Enemmän auttais jos olisi vaikka avaisit muutamalla ranskalaisella viivalla miksi Richard Aboulafia on sitä mieltä että Suomi haluaa F-35-koneen :)



Tulee mieleen lapsuuden aikainen jo edesmennyt naapuri. Kivenkova kommunisti joka osallistui talvisotaan, mutta oli kovasti sitä mieltä ettei Neuvostoliitto koskaan hyökännyt Suomeen. Mitä tulee vasemmistolaisiin (osaan heistä) niin ovat tälle maalle todella suuri uhka.

Tuohon täytyy sen verran kommentoida vaikka aiheesta meneekin vähän sivuun, että kyllä se tosiasiallinen uhka Suomelle taitaa kuitenkin olla se vallassa oleva Amerikasta oppinsa hakenut bisnesoikeistoporukka joka on tuhoamassa tätä maata niin kovaa vauhtia, että pian ei ole enää mitään jäljellä mitä puolustaa.
 
Ja sunko mielestä noin ei tosiasiallisesti ole?

No ei tod. Jotain 1940-70-luvun vähemmistökommunisteja lukuunottamatta kukaan ei liene ollut sitä mieltä, etteikö tämän tasavallan pitäisi kyetä puolustautumaan myös sotilaallisesti. (Ei edes punaiset vuonna 1918.) Painotukset vaan vähän vaihtelevat. Samaten on 1990-2008 välillä hieman vaihdelleet käsitykset uhkakuvista.

Kokonaismaanpuolustuksen konseptiin kannattaa tutustua. Se, että mennäänkö ulkomailta ostamaan kallista, on kokonaismaanpuolustuksellinen ratkaisu, kun valtion ostokyky on sidottu euroalueen talousjärjestelmään ja kassa on rajallinen. Kun pitää myös olla jotain mitä puolustaa. Se, mitä puolustettavaa tässä tasavallassa halutaan olevan, on se missä puolueet eroaa toisistaan.

E: Se, että jotkut liikkeet ja ideologiset ryhmittymät ovat pasifistisia ja painottavat sitä puolta, ei tarkoita etteivätkö ne samalla näkisi rajojen takana olevia sotajoukkoja ja joissain valtioissa vallalla olevaa väkivaltaisuutta tai ahneutta. Sotaa voi vastustaa parhaiten panostamalla rauhaan ja sivistykseen. Siltä varalta, että se riitä, täytyy myös olla valmis sotimaan. Turvallisuuspolitiikka on tasapainottelua näiden kahden välillä.

Konemäärä liittyy tähän hyvin. Jonkun täytyy päättää, puolustetaanko koko ilmatilaa vaiko vain osaa siitä. Jos koko ilmatilaa, niin koneiden lukumäärän (tai asevaikutuksen ulottuvuuden) täytyy olla lukumääräisesti riittävän suuri. Lukumäärä vaikuttaa hintaan. Jos halutaan parasta mahdollista, sekin vaikuttaa hintaan, ostossa ja/tai ylläpidossa. Sitten tasapainotellaan, kuinka suuri osuus budjetista tai velanottokyvystä käytetään tähän, varsinkin kun ei ole toivoa sellaisista inflaatiomekanismeista, jotka helpottaisivat velkataakkaa.

Näiden kanssa ne poliitikot tasapainottelee. Kukin tavallaan, kukin omine melko perusteellisine näkemyksineen siitä, miten puolustuskyky pysyy parhaiten yllä, ja mistä komponenteista se koostuu. Ei ole mikään totuus, että täytyy olla 64 parasta mahdollista konetta. (E2: julkisuudessa ei ole edes tietoa, ketkä tietävät oikeasti mikä on paras ja millä perusteella tämä päätetään. HX-hankkeen tiedotteet antavat tästä jotain osviittaa, mutta me emme tiedä miten hyvin eri puolueiden edustajat ja johtajat on tähän briifattu _vielä_.) Pitää olla kyky säilyttää ilmatilan suvereniteetti osana valtion suvereniteettia, ja valita sen toteutuskeinot, kumppanit ja ne joille annetaan myönnytyksiä esim liittolaisuuksien tai riippuvuuksien muodossa.
 
Viimeksi muokattu:
https://www.defmin.fi/puolustushallinto/strategiset_suorituskykyhankkeet/havittajahanke_hx

Tarjouspyynnöt lähetettiin
Huhtikuu 2018
Tarjouspyyntö lähetettiin 27.4.2018 Ison-Britannian, Ranskan, Ruotsin ja Yhdysvaltojen hallinnoille välitettäväksi kaikille viidelle tietopyyntöön vastanneelle yritykselle.

Neuvottelut ja koneiden evaluoinnit
2019-2021
Tarjouspyynnön vastaukset käynnistävät laajan ja kattavan neuvottelu- ja evaluointiprosessin.

Uusi hallitus ottanee kantaa HX-hankkeeseen
Vuonna 2019
Vuonna 2019 aloittavan hallituksen hallitusohjelma ottanee kantaa myös HX-hankkeeseen.

Hankintapäätös vuonna 2021
Vuonna 2021
Puolustusministeriön suunnitelman mukaan lopullisen päätöksen hävittäjähankinnasta tekee vuonna 2019 aloittava hallitus. Rahoituksesta päättää eduskunta budjettivaltansa nojalla.

HX-koneet käyttöön 2025 alkaen
2025-2030
HX-koneiden toimitukset Suomeen alkavat vuonna 2025 ja viimeiset saapuvat noin vuonna 2030, jolloin myös viimeiset Hornetit poistuvat käytöstä.
 
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Back
Top