MPK:n suuntaviivat päätetty

Kysymys: Voidaanko MPK:n VEH harjoitksilla korvata PV:n kovia kertausharjoituksia
Vastaus: Ei toivoakaan. Vaikka MPK saisi aikaan viiden tähden prikaati-tasoisen vkl-harjoituksen, ei se voi korvata kovaa KH:ta ellei joukko vapaaehtoisesti saavu paikalle SA-kokoonpanossa.

Kysymys: Onko yksilötaitoja opettavalla toiminnalla lisäarvoa puolustukselle
Vastaus: On mikäli yksilötaidoissa on selkeä puute ja se kohdistuu henkilön sodanajan tehtävään

TS meikäläislle on turha opettaa HALO hyppyjä tai AKE-taistelua, siitä ei Suomen puolustus kohene piirunkaan vertaa. Toisaalta jos kertauksessa ilmenee ettei lääkAU Nönnö erota persettä korvasta tulisi PV:n pystyä vinkkaamaan hänet MPK:n kurssille opettelemaan hommansa kunnolla. Toinen vaihtoehto on että sijoitettu henkilö joudutaan korvaamaan jolloin riviin tulevalle kaverille voitaisiin lähettää siitä tieto ja ehdotus käydä oman alansa kertauskurssilla.

Erinomaisesti ja hauskasti kiteytetty. :solthum:

Ja koska koko järjestelmää täytyisi ehdottomasti kehittää ammattitaitoisempaan suuntaan, kannattaisi siihen LääkAU:n hommaan laittaa mielummin siviilipuolen ammattilainen. Näin karrikoidusti, sotaväen käyneestä sairaanhoitajasta saa helpommin lääkintäaliupseerin, kun lääkintäaliupseerista maallikosta sairaanhoitajaa. Ainakin sellaisissa joukoissa, jossa saattaa tulla ihan oikeita tappioita. Sisäsuomessa sijaitsevaan, ilmavoimien meterologisen pataljoonan sääpallokomppaniaan voi laittaa maallikoitakin.
 
Viimeksi muokattu:
No, ehkä ongelma onkin se, että MPK:n parasta antia eivät ole ne viiden tähden prikaatitasoiset harjoitukset, vaan kova treeni perustekniikoista. Niitä en nyt koulutuskalenteria silmäilemällä ihan kauheesti löytänyt loppuvuodeksi esim. sieltä SavoKarjalan alueelta, eikä tuo Helsinginkään koulutuskalenteri kovin kummoista määrää tällaisia kursseja tarjonnut.

Minulta meni hieman ohi tuo KH-asia, oliko "biiffi" siis se, että PKAR alueella ei ole Kertausharjoituksia ja tämä johtuu jotenkin jostain veh-määristä jossain, tai jotain?

VEH ei tietenkään voi korvata suurempiin taisteluharjoituksiin liittyviä KH:ita, mutta esimerkiksi vapaaehtoisuuteen perustuvissa MAAKK:eissa kaikki muu harjoittelu näillä määrärahoilla pitää toteuttaa korkeintaan niillä VEHeillä. Mikäli joukkoon kuulumisen ehtona vaaditaan osallistumista harjoituksiin, niin joukon kouluttamisen pitäisi onnistua kyllä näinkin.

Se pitää tehdä selväksi kaikille, että ne kuittivehkeet pitää kurata vähintään silloin kun kutsutaan, tai ne voi palauttaa kiireenvilkkaa varusvarastolle. Kaappiin roikkumaan ja ABC-pönötykseen löytyy kyllä tamineet Varustelekastakin.

Tilanne, jossa esimerkiksi koko yksikön tai yhden sen joukkueen koulutusviikonloppuun saapuu alle 50% koulutussitoomuksen allekirjoittaneista on täysin kestämätön. Tässä kohdassa kolmio MPK-ALTSTO-MAAKK johto pitäisi ottaa peukalo pois perseestä ja alkaa tehdä asialle jotain.

Muiden RES-yksiköiden henkilöstöä voi myös kouluttaa ja harjaannuttaa tehtäviinsä hyvällä panos-tuotossuhteella VEHein, mutta se vaatii aktiivisempaa otetta ja enemmän, kuin että pystymetsästä ammutaan X vuotta reservissä olleille joku VEH-lappu ympäripyöreällä saatekirjeellä, josta ei selviä, että käytetäänkö viikonloppu sotimiseen vai TKS-tarkastuksiin. Siis KH-koulutuksen ohella, ei sen sijasta.
 
Mihin tehtäviin pv TARVITSEE AIKUISTEN OIKEASTI vapaaehtoisia, jos se joukkotuottaa paikallisjoukot? Kenties muutama sata vapaaehtoista on varustettu sellaisella kompetenssilla ja juuri sellaisella tietotaidolla, että heistä on jotain kytyä touhuun....
 
Mihin tehtäviin pv TARVITSEE AIKUISTEN OIKEASTI vapaaehtoisia, jos se joukkotuottaa paikallisjoukot? Kenties muutama sata vapaaehtoista on varustettu sellaisella kompetenssilla ja juuri sellaisella tietotaidolla, että heistä on jotain kytyä touhuun....
Tarvitsemme vapaaehtoisia jotka tuovat lisäarvoa eli niitä jotka treenaavat ja tuovat suorituskykyä paikallisjoukkoihin omaehtoisella itsensä kehittämisellä. Muutoin vapaaehtoiset tarvitsevat PV:a enemmän kun PV vapaaehtoisia. Kultainen keskitie täys-Jotun ja Vilppulan Militian välillä lienee se mihin pyritään.
 
Viimeksi muokattu:
Mihin tehtäviin pv TARVITSEE AIKUISTEN OIKEASTI vapaaehtoisia, jos se joukkotuottaa paikallisjoukot? Kenties muutama sata vapaaehtoista on varustettu sellaisella kompetenssilla ja juuri sellaisella tietotaidolla, että heistä on jotain kytyä touhuun....

Kuten olen jo hyvänaikaa toitottanut!

Puolustusvoimat käyttää mielellään vapaaehtoisia, mutta vaatimustaso näille vapaaehtoisille on jatkuvasti kasvanut. Se pulssi ja sotilaspassi aika on ollutta ja mennyttä.
 
Minulta meni hieman ohi tuo KH-asia, oliko "biiffi" siis se, että PKAR alueella ei ole Kertausharjoituksia ja tämä johtuu jotenkin jostain veh-määristä jossain, tai jotain?

Kyse on lähinä siitä, mitä vapaaehtoisuuteen perustuva MPK voi tarjota PV:lle "strategisena kumppanina". Tässäkin ketjussa on lähinnä pohdittu mitä PV:n pitäisi tarjota MPK:lle

90-luvun unelma, jossa vapaaehtoinen maanpuolustus tuottaisi operatiivista suorituskykyä, eli joukkoja Suojeluskunnan malliin on kuollut eikä sen perään kukaan sure, muutamaa ABC-kommandoa lukuunottamatta. Maakuntajoukot ovat typistyneet alkuperäisesä 50 000 miehestä viiteen tuhanteen, ja ilmeisesi siihen on mukaanluetu koulutus- ja tukiosat. Eli vapaaehtoiseen sitoumukseen perustuvaa kapasiteettia on, mutta ei määräänsä enempää. PAIKP koostaminen vapaaehtoisten ympärille on kuolleena syntynyt ajatus.

MPK:n asema ja rooli lisäarvon tuottajana PV:lle on nyt rajun uudelleenarvioinnin tarpeessa, jonka työryhmä toivottavasti tekee, posliinivarpaita säästämättä.
 
Maakuntajoukot ovat typistyneet alkuperäisesä 50 000 miehestä viiteen tuhanteen, ja ilmeisesi siihen on mukaanluetu koulutus- ja tukiosa

Niin. Tai sitten vedetään vaan onyhtäkuin merkki maakuntajoukkojen ja paikallispataljoonan välille.

Jos ja kun paikallispataljoona kehittyy koko ajan niin minusta voitaisiin ihan hyvin vapaaehtoisia ripotella sinne mihin mies oikeasti pataljoonan sisällä sopii, eikä vain maakuntakomppaniaan.

Tällöin voitaisiin käyttää MPK:ta niihin yksittäisten miesten kouluttamiseen oman alansa "asiantuntioiksi".
 
Tarvitsemme vapaaehtoisia jotka tuovat lisäarvoa eli niitä jotka treenaavat ja tuovat suorituskykyä paikkallisjoukkihib omaehtoisella itsensä kehittämällä. Muutoin vapaaehtoiset tarvitsevat PV:a enemmän kun PV vapaaehtoisia. Kultainen keskitie täys-Jotun ja Vilppulan Militian välillä lienee se mihin pyritään.

Kuten olen jo hyvänaikaa toitottanut!

Puolustusvoimat käyttää mielellään vapaaehtoisia, mutta vaatimustaso näille vapaaehtoisille on jatkuvasti kasvanut. Se pulssi ja sotilaspassi aika on ollutta ja mennyttä.

Itse katson asiaa myös siltä kannalta ollen teidän kanssa samaa mieltä, että PV:n kannattaa aina vaan tarkemmin ulottaa lonkeronsa ottamaan entistä tiukempaa otetta siviilipuolen ammattilaisista, houkutella ja rekrytoida oman alansa tehtäviin. Oppilaitokset ammattikouluista lähtien tuottavat monenlaista erityisosaajaa joilla on varmasti paljon arvoa ja käyttöä sodan ajan organisaatiossa, etenkin jos miehet ja naiset ovat keränneet parhaimmillaan toistakymmentä vuotta työkokemusta siviilistä ja pitäneet itseään kondiksessa siinä sivussa. Vuosien siviilikoulutus ja vielä useampien vuosien työkokemus kun saadaan houkuteltua ja valjastettua riviin, niin näitä ammattilaisia kannattaa jo kertauttaa kohdennetuilla kursseilla erikoistehtäviin ja muokata siviilipuolen osaamista sodan ajan tehtäviä palveleviksi. Edelleenkin katson asiaa oman koulutukseni ja osaamiseni näkökulmasta. Kannattaa mielummin kouluttaa kohdennetusti (sotaväen käyneestä) ensihoitajasta tai akuuttipuolen sairaanhoitajasta lääkintä-au sodan ajan tehtäviin, kun yrittää hoitaa samaa vaativaa sodan ajan hommaa pelkän lääkintäaliupseerikoulun käyneellä maallikolla. Tätä analogiaa voi laajentaa myös moneen muuhun tuikitärkeisiin henkilöstöryhmiin.

Ja jos tällaisia kursseja järjestetään, niin kouluttajaksi ehdottomasti PV:n ammattiupseerit, jotka kyllä osaavat arvostaa oman kokemukseni perusteella siviilipuolen ammattilaisia ja osaavat muokata heistä oma osaamisensa perusteella halutunkaltaisia sota-ajan osaajia. En tohtisi jättää asiaa MPK:n käsiin.
 
Tällä kertaa et pääse vähällä:rolleyes:. Mitä tehtäviä? Jos vastaus on että: no vähän kaikkeahan sitä....niin jatkokysymys on: onko koulutuksessa onnistuttu tähän saakka ja jos ei niin miksi?
Sori suorituskykyvaatimukset on punaisella leimalla varustettu ja siksipä en ala edes yleisluontoisesti kirjoittelemaan niistä täällä että ei lipsahda.

Mutta yleisesti PV:a hyödyttää reserviläinen joka
  • kuntoilee = paremmassa kunnossa kun keskiverto ressu,
  • ampuu = osaa käsitellä asetta paremmin kun keskiverto ressu (huom. ampuu siis toiminta-ammuntaa)
  • päivittää osaamistaan = käy oman aselajin MPK kursseilla ja osaa tehtävätaiset asiat paremmin kun keskiverto ressu
  • päivittää osaamistaan = hankii yleisosaamista jota tarvitaan kuten vaikka TST-pelastajan osaaminen
  • hankkii uuden osaamisen = hankkii siviiliammatin jota voi hyödyntää ja ilmoittaa siitä PV:lle, käy asiaan liittyviä MPK:n koulutuksia esim. tykkimiehestä JOJÄ-insinööri
Ei ole onnistuttu, koska pitkänteisyys ja johdonmukaisuus puuttuu. Ihmiset käy koulutuksia omasta tarpeestaan eikä organisaation tarpeesta. Esim Sissikurssit on aina täynnä vaikka meillä ei edes enää ole mitään sissiyksiköitä...

Ei ole onnistuttu, koska laatu on huono. Viikonlopussa ei vaan voi opettaa esim TST-pelastajan kurssin asioita suoraan intin 2h "Ensiside ja Anne-nukke" -koulutuksen 30v sitten saaneille, Laatuun liittyy sekä suunnitelmallisuuden puute, ajan puute että ammattitaidon puute. Esim. TST-pelastaja koulutusta ei pidä vetää äärimmäisen osaavan siviiliensihoitajan: kyse ei ole sitomisesta ja tipan laitosta vaan siitä mitä tehdään tulen alla = 90% sotilas asiaa ja 10% lääkintä asiaa ja silti kurssilla käytetään 60% ajasta kiristyssiteen ja painesiteen tekemieseen sekä 20% paskan puhumiseen. Ja vaikka olisikin osaaja ei välttämättä ole ole kouluttaja. Esim. moni ampumakurssi kärsii siitä, että ei osata opettaa ja "valmentaa" vaikka itse osataankin ampua. Yksilön osaaminen ei nouse vaan onnistuttaessa korkeintaan palaa tasolle jossa se on joskus ollut.

Tässä mihinkään suoranaisesti sitomatta muutama heitto.
 
Viimeksi muokattu:
Ei ole onnistuttu, koska pitkänteisyys ja johdonmukaisuus puuttuu. Ei ole onnistuttu, koska laatu on huono. Viikonlopussa ei vaan voi opettaa.
Ratkaisu tähän olisi että kertausharjoituksia lisää ja sen myötä miehet pysyvät vireessä.
Miehet tulevat kertauksiin kun siitä on PV:n lappu antaa työnantajalle ja se sama käy kotona hellapoliisillekin.

Molemmissa tapauksissa miehen pitää jollekin selittää miksi on viikon poissa? Tehkää se asia helpoksi ja ukkoa alkaa olla kiinnostuneena maanpuolustustehtäviin.
Kertaus tarjoaa katkon arkipäivään - en sano lomaksi - ja kyllä sellainen kiinnostaa. Äijämeininki.


Ihmiset käy koulutuksia omasta tarpeestaan eikä organisaation tarpeesta.
No esim tuo sissikurssi tukee siviilin ulkoiluharrastusta, joten miksei. Veikkaan että monella on tuo kulma motiivina.


.
 
Ratkaisu tähän olisi että kertausharjoituksia lisää ja sen myötä miehet pysyvät vireessä.
Miehet tulevat kertauksiin kun siitä on PV:n lappu antaa työnantajalle ja se sama käy kotona hellapoliisillekin.

Molemmissa tapauksissa miehen pitää jollekin selittää miksi on viikon poissa? Tehkää se asia helpoksi ja ukkoa alkaa olla kiinnostuneena maanpuolustustehtäviin.
Kertaus tarjoaa katkon arkipäivään - en sano lomaksi - ja kyllä sellainen kiinnostaa. Äijämeininki.
Nyt oli puhe vapaaehtoisen koulutksen kehittämisestä. Älä sotke KH:ta tähän. Tuohon ei vaan ole varaa isossa mittakaavassa sikis VEH:t on kehitty. PV kyllä kutsuu ne jotka se tuntee tarvitsevansa, ei niitä jotka haluavat jollei se hyödytä.


No esim tuo sissikurssi tukee siviilin ulkoiluharrastusta, joten miksei. Veikkaan että monella on tuo kulma motiivina.
.
Höpö höpö. Mitään muuta kun elämysmatkailua, ei ole intin tehtävä. Joutaa lopettaa tuollaisen.
 
Nyt oli puhe vapaaehtoisen koulutksen kehittämisestä. Älä sotke KH:ta tähän.
Kyllä näitä voi sotkea, koska toinen tukee toista. Vapaaehtoinen kouluttautuminen on motivoitunutta jos henkilöllä on tarkoitus.
Itse esille tuomasi pitkäjänteisyyden puute johtuu mielestäni siitä, koska henkilöillä ei ole tarkoitusta, niin ei sitten hakeuduta vapaaehtoiseen koulutukseen.

Mitään muuta kun elämysmatkailua, ei ole intin tehtävä. Joutaa lopettaa tuollaisen.
Vastasin siihen kun itse kirjoitit: Ihmiset käy koulutuksia omasta tarpeestaan eikä organisaation tarpeesta. Esim Sissikurssit on aina täynnä vaikka meillä ei edes enää ole mitään sissiyksiköitä...
Tarkoittaa että ihmiset käy elämyskursseilla halusit sitä tai et.

.
 
No esim tuo sissikurssi tukee siviilin ulkoiluharrastusta, joten miksei. Veikkaan että monella on tuo kulma motiivina.

Valitan tuo ei ole hyväksyttävä syy!

Itse en ole koskaan osallistunut yhdellekkään kurssille joka ei olisi suoranaisesti hyödyttänyt sodan ajan tehtävääni.

Rehellisesti sanottuna Helsingissä on löydetty munat. Olen saanut pariin veh:nä järjestettävään MPK:n kurssiin hylkäyksen. Joko katsottiin, että osaan jo asiat tai että muut tarvitsivat koulutusta kipeämmin.

Kannatan vahvasti sitä, että näissä asioissa edetään puolustusvoimien sodan ajan tarpeiden mukaan.
 
Nythän on kuitenkin muistettava, että kaikki reserviläiset eivät ole jääkärikoulutettuja taikka sijoitettuja jääkäri tms yksiköihin. Mistäs heille sijoitusta tukevaa koulutusta?
 
Kyllä näitä voi sotkea, koska toinen tukee toista. Vapaaehtoinen kouluttautuminen on motivoitunutta jos henkilöllä on tarkoitus.
Itse esille tuomasi pitkäjänteisyyden puute johtuu mielestäni siitä, koska henkilöillä ei ole tarkoitusta, niin ei sitten hakeuduta vapaaehtoiseen koulutukseen.


Vastasin siihen kun itse kirjoitit: Ihmiset käy koulutuksia omasta tarpeestaan eikä organisaation tarpeesta. Esim Sissikurssit on aina täynnä vaikka meillä ei edes enää ole mitään sissiyksiköitä...
Tarkoittaa että ihmiset käy elämyskursseilla halusit sitä tai et.

.
Vapaaehtoisesti ihmiset osallistuvat niihin koulutustapahtumiin, jotka he kokevat kiinostaviksi ja joista he tuntevat saavansa jotain oppia, kokemusta. Tämä on tasan tarkkaan näin, kun osallistujat maksavat esim. 50€ + matkat kahden päivän tapahtumasta.
Mielestäni on erittäin positiivinen asia, että etenkin nuoria saadaan koulutustapahtumiin ja harjoituksiin. Juuri nämä sissi-, tiedustelu-, TRA- yms. aktiiviseen ja fyysiseen toimintaan pohjaavat reenit vetää erityisesti nuoria, jopa samana vuonna kotiutuneita reserviläisiä hyvinkin laajalta alalta yhteen. Nämä porukat on hyvä henkisiä ja asenne kohdallaan. Ovat jopa hyväkuntoisia ja esim. perustaistelumenetelmätkin vielä hyvin lihasmuistissa. Jotkut näistä tulee porukoissa, ovat samaa SA-joukkoa. On hyvä että yhteishenki säilyy myös PV:n touhujen ulkopuolella, vaikkakin samansuuntaisissa merkeissä.

MPK:lta tilatut VEH-harjoitukset on asia erikseen ja niistä päättää PV:n edustajat. Nehän on suunnattu tietylle joukolle ja PV asettaa koulutustavoitteita, valitsee osallistujat, ...lähettää kutsut niille ilmoittautuneille vapaaehtoisille, joiden koetaan hyötyvän ko. koulutuksesta. Sissi- tai hajautetun toiminnan koulutusta tilattanee niillä alueilla järjestettäväksi, jossa se koetaan tarpeelliseksi. Muualla se on osallistujille pääsääntöisesti maksullista. Se, millä motivaatiolla kukin tulee on hyvin yksilöllistä. On aivan hyödytöntä rakentaa stereotypioita, kuten tämmöisessä anonyymissä vänkäysfoorumissa meillä on tapana. ;)
 
Kyse on lähinä siitä, mitä vapaaehtoisuuteen perustuva MPK voi tarjota PV:lle "strategisena kumppanina". Tässäkin ketjussa on lähinnä pohdittu mitä PV:n pitäisi tarjota MPK:lle

90-luvun unelma, jossa vapaaehtoinen maanpuolustus tuottaisi operatiivista suorituskykyä, eli joukkoja Suojeluskunnan malliin on kuollut eikä sen perään kukaan sure, muutamaa ABC-kommandoa lukuunottamatta. Maakuntajoukot ovat typistyneet alkuperäisesä 50 000 miehestä viiteen tuhanteen, ja ilmeisesi siihen on mukaanluetu koulutus- ja tukiosat. Eli vapaaehtoiseen sitoumukseen perustuvaa kapasiteettia on, mutta ei määräänsä enempää. PAIKP koostaminen vapaaehtoisten ympärille on kuolleena syntynyt ajatus.

MPK:n asema ja rooli lisäarvon tuottajana PV:lle on nyt rajun uudelleenarvioinnin tarpeessa, jonka työryhmä toivottavasti tekee, posliinivarpaita säästämättä.

Olen tietyiltä osin eri mieltä, syistä joita on käsitelty xyz potenssiin 100 kertaa eri MAAKKia ja paikallisjoukkoja käsittelevissä langoissa tällä foorumilla.
Typistettynä:

-Vapaaehtoisten rekrytoiminta on ollut lähes olematon ja vasta ihan parina viime vuonna siihen on saatu jotain järkeä ja edes systeeminnäköistä aikaiseksi. Tästä syystä ei pidä paikkaansa, että nykyinen vapaaehtoisten määrä, oli se sitten mitä tahansa, olisi lähelläkään potentiaalista päälukua.

-En ymmärrä, mistä tämä luku 50 000 on löydetty tähän keskusteluun ja mitä sillä tarkoitetaan.

*Maakunnittain organisoituja yksiköitä on yhteensä tietty määrä ja hatusta vedetyllä yksikönvahvuudella (ei sis. varalisä) päästään suunnilleen tuohon ≈puolisenkymmentä tuhatta ukkoa vahvuuteen, pelkät MAAKK:t siis. Tähän lisänä sitten koulutus- ja tukiosat, joiden aktiivihenkilöstöstä suuri osa harjoittelee omia tehtäviään jatkuvalla syötöllä KH:iden ulkopuolellakin erään kolmikirjaimisen puljun toiminnassa.

*PAIKALLISJOUKOT / PAIKALLISPATALJOONAT koostuvat useasta erityyppisestä perusyksiköstä, joista osa on joukkotuotettuja yksiköitä. Näiden YHTEENLASKETTU vahvuus pyörii tällä hetkellä siellä ≈30 000 hujakoilla ja mm. nykyisen PLM:n suulla on ollut puhetta, että niiden vahvuutta kasvatettaisiin.

*Tässä menee myös vissiinkin tosi kivasti sekaisin SA-vahvuuden nosto muutamalla kymmenellä tuhannella ukolla, joka oli ehkä enemmän tai vähemmän silmänkääntötemppu, kun käsittääkseni perustamisorganisaatiot, RVL:n reservi, varusmiesyksiköt ja muu vastaava kaavittiin kasaan SA-vahvuuden hameen helmoihin, kun tätä ennen niitä ei käsittääkseni oltu laskettu siihen. Kaipa tuossa on lisäksi vielä joku kymmenen tai kaksikymmentätuhatta ns. "uutta" sijoitusta, mutta tähän hätään en saa päähäni mistä ne koostuisivat.


Sen sijaan MPK:n kehittäminen ja sen aseman ja toiminnan uudelleenarviointi on tervetullutta. Odotan mielenkiinnolla mitä asian tiimoilta päätetään.
 
Sen sijaan MPK:n kehittäminen ja sen aseman ja toiminnan uudelleenarviointi on tervetullutta. Odotan mielenkiinnolla mitä asian tiimoilta päätetään.

No mielenkiinnollapa hyvinkin. Mutta eipä tämäkään keskustelu ole asiaan tuonut yhtään mitään uutta, samoja tuppoja lakaistaan lattialta kuin ennenkin.

Entäs tälleen:

mpk kokoaa vapaaehtoisia esim. viikonlopuksi alkaen pe-ilta. Ohjelmassa marssi, ammuntaa ja joku motivaatioon liittyvä testi. Pv:n upseeri tai -t paikalla seuraamassa menoa ja tarkkailemassa....yksilöitä! Ja pv ottaa kopin yksilöistä, joille tarjotaan kouluttautumisohjelma pv:n helmassa. Selkeä polku, jota kulkea votvotella ja tarkoin määritelty -etenemisvauhti-, jossa on kuultu myös vapaaehtoista, mihin hän siviilielämästään katsoo voivansa irrota. Aikuisopiskelu on juuri tätä tänään, ei pitäisi olla ylivoimaista sille maailman:rolleyes: suurimmalle koulutusorganisaatiollekaan...

Yksilölle selkeä tavoite, mihin suuntaan hänen tulee kulkea. Ei mitään fläppitaululle hymistyä sekavaa nönnönnöötä. Aikuisen ihmisen on yleensä tiedettävä mitä kohti hän pyrkii ja millä keinoin, mikä on tavoite. Ei vapaaehtoinen maanpuolllustaja tästä poikkea. Elämyshakuisuus ei ole kirosana, kun sen kääntää hyödyttämään kouluttamista ja oppimista, ei todellakaan ole.

Jos joku sissikurssi on vetovoimainen niin miksi ihmeessä sitä ei voida valjastaa palvelemaan tarkoitusta???? Ja tarkoitusta juuri siinä mielessä kuin yllä esitin: tilaisuus pv:lle ottaa koppi niistä, joita se haluaa paimentaa eteenpäin, ottaa vetovastuun juuri heistä ja sijoittaa organisaatioon tarvitulle paikalle.

Löyhän vesivellin keittäminen ei palvele kenenkään eikä minkään etua. Jos on syytä sysissä niin on sitä sepissäkin.
 
Tässä on monia teknisiä ratkaisuja esitetty. Tähänastisessa mallissa onnistuminen on riippunut kolmesta muuttujasta: piiripäällikkö, aktiivireservin sitoutuminen, PV. Piiripäällikkö merkitsee paljon, mutta hänen suunnittelijansa, toteuttajansa ja valvojansa ovat aivan oleellisia, koska se on se toiminnallinen kenttä, joka määrää, mitä tapahtuu vai tekeekö kukaan juuri mitään, kuivuuko homma vai kasvaako. Tiedän että jollain hyvin toimivalla alueella on ensin ollut yksi kova vapaaehtoinen sissi, joka on uhrannut elämänsä ja aikansa ja joka on löytänyt lahjakkaat jo monessa liemessä keitetyt reservin soturit rinnalleen (myös jonkun hyvän kouluttaja-tarkkailijan, jolla on paljon kokemusta ja silmää) + tuo porukka on saavuttanut aluetoimiston ja paikallisen joukko-osaston luottamuksen.

Tällaisessa on yhtaikaa vahvuus että heikkous. Pitää olla jatkuvuutta ja toiminnallisia reservejä, ja sen parhaiten takaisi PV:n ja MPK:n tiukempi integraatio ainakin sotilaallisen harjoittelun osalta.

Sanon tämän, vaikka siinä kammassa itse harjautuisin pois touhuista. Isänmaan etu on tärkein. Olen vanha ratsu. Minulla on enää seitsemän vuotta asevelvollisaikaa. Pitää varautua modernin maailman haasteisiin.
 
Viimeksi muokattu:
-En ymmärrä, mistä tämä luku 50 000 on löydetty tähän keskusteluun ja mitä sillä tarkoitetaan.

Seppo Kääriäisen puhe Maanpuolustuksen tuki Ry:n vuosikokouksessa vuonna 2004
Osa puolustusvoimien alueellisista joukoista muodostettaisiin paikallisten johtoportaiden alaisiksi ”maakuntajoukoiksi”, joissa reserviläisten vapaaehtoista sitoutumishalukkuutta käytettäisiin tehtäviin sijoittamisessa, koulutuksessa, harjoittelussa sodan ajan kokoonpanossa, paikallispuolustuksessa sekä virka-avussa muille viranomaisille. Maakuntajoukkoon sijoitettu sodan ajan päällystö johtaisi toimintaa käyttäen hyväkseen MPK ry:n palveluja eli kouluttajia ja kurssitarjontaa. Niiden vahvuus saattaisi olla kaikkiaan enintään 50 000 henkilöä.

Lehtiotsikoita seuraamalla voi havaita että MAAK:n vahvuus pieneni kuin pyy maailmanlopun edellä kunnes 2008 päädyttiin nykyisiin lukuihin.
 
Back
Top