....
Mutta MPK:n kehittämiseen.
Ehdottomasti PV:n kylkeen. Kouluttajat virkavastuussa, apukouluttajat ressuja.
Koska tarkoitus kouluttaa paikallisjoukkoja niin aselajikohtaiset hopsit 2-3 vuoden syklillä.
Hopsit esim.
Jääkäri (sis PST)
Sotilaspoliisi
Epäsuoratuli (käytännössä KrH ja tulenjohto)
Huolto (sis lääkintä)
Esikunta.
Hopseilla yhteisiä opintoja esim sotilaspoliiseilla ja jääkäreillä TRA
Jääkäreillä ja tulenjohtajilla jne...
Hoidot vahvistettaisiin MAAVESIK ja olisivat sisällöltäön yhtenäisiä läpi suomen. Osa kursseista keslitettynä tiettyihin joukko-osastoihin.
Amatöörit ja poliitikot pois välistä säätämistä.
Tuohan on se perusta, jossa reserviläiskoulutuksessa lähdetään liikkeelle. Vai onko ajatus että nuo HOPS:t luodaan niille henkilöille täydentävänä, joilla ei tuota koulutusta ole varusmiesajoilta?
Eikös HOPS ole henkilökohtainen opinpolku, lähinnä rekryn jälkeen tai jopa ennen sitoumusta joukkoihin? ja joukoille oma joukkokoulutuksen polkunsa/koulutuskiertonsa (OPS)?
Taistelijan taidot 1-2-3 riittänee kertauttamaan yhtenäisen osaaminen perusasioihin kaikille?
Sitten kun edetään joukkojen koulutukseen pitää lähteä liikkeelle joukon tehtävistä, niissä itse kullakin olevista rooleista ja koulutus partio-ryhmä-joukkue-komppania koossa. Kun perustoiminnot on joukolla kondiksessa, järjestetään tehtävien mukaisia yhteisharjoituksia koko pataljoonalle.
Tuo 2-3 vuoden sykli riittänee henkilötasolla ja ehkä ryhmätasollakin, mutta joukkueen koulutussykli saisi olla 3-4v ja komppanialla 5v kierrolla, ainakin 1krt/vuosi kokonaisuudessaan koolla.
Erilliskoulutuksia tarvitaan johto-osille (KntoR/KntoJ/EK) ja "aselajitoimintoihin", esim; Tied (+Koira&TA), Viesti, KRH, PST, Pion, IT, Huolto, Lääk jne. Tämä MAAKK:lle .
Joukkotuotetuille SPOLK, VIESTIK jne. on omat joukkokoulutusperusteensa, heillähän on jo yhtenäinen osaamistausta ja tarvinnevat enempi säännöllisesti toistuvaa harjoittelua/täsmäkoulutusta, jota luonnollisesti tulee tuottaa MAAKK:lle koulutustapahtumissa ja erillisissä harjoituksissa.
TRA, KOSU, HYÖK&PUOL yms. joukon koulutuksen liittyvää "peruskauraa" järjestetään kaikille vuosittain.
SE, miten MPK ja sitoutuneet vapaaehtoiskouluttajat kykenee nuihin haasteisiin vastamaan, etenkin pitkäkestoiseen, nousujohteiseen ja säännönmukaiseen kiertoon perustaen, onkin jo toinen juttu.
KOULUTUSOHJE ?
Nythän on jo kurssinjohtaja-, kurssivääpeli- ja kouluttajakoulutukset vakioituneet sisällöllisesti yleismalleiksi. Niitä järjestetään samanmuotoisesti jokaisella alueella?
> YHTENÄISET KURSSI-/MODUULISISÄLLÖT PV-MOODLESSA (sisällöittäin/kouluttajavaatimuksineen)?
Olisikko tämä yhtenäistävä ja tasalaatuistava täsmäkoulutuksen perusta paikallisjoukkojen (erit. MAAKK) koulutustarpeisiin?
Onko tässä vielä jotain kehitettävää, muuten kuin PV:n tilaamiksi (VEH) kaikki MPK:n sotilaallinen koulutus ja PV asettaa ainakin yhden osaavan pääkouluttajan jokaiseen koulutustapahtumaan? Hintaahan tälle tulee huomattavsti nykyistä enemmän, joten tästä varmasti karsitaan huonompina vuosina tai poliittisin perustein. Sitten ollaan taas samassa kuin MPK:n perustamisen aikoihin.
EDIT: Tuohon joukkojen koulutukseen ja sen ohjeistukseen liittyen tulikin juuri sopivasti tuo Ruotuväen artikkeli
"
Paikallispataljoonille valmistellaan opasta, jonka julkaisu tapahtuu vuoden 2018 aikana. Paikallispataljoonille ei ole aikaisemmin ollut erillistä ohjeistusta organisaation uutuuden takia. Maavoimien esikunta on laatinut paikallispuolustuksen perusteita koskevan asiakirjan vuoden 2014 keväällä, joka on antanut suuntaviivat tällä hetkellä annettavalle koulutukselle.
– Maakuntajoukkojen koulutusta ohjaa tällä hetkellä edellä mainittu Maavoimien esikunnan tuottama asiakirja, operatiivinen suunnittelu ja sodan ajan tehtävät, Korhonen avaa nykyistä tilannetta.
Maasotakoulu Lappeenrannassa vastaa uuden paikallispataljoonaoppaan tuottamisesta. Pääsääntöisesti materiaalina on tutkimustyötä eri kursseilta ja Maasotakoulun työstämää aineistoa. Työssä on huomioitu myös eri paikallispuolustusharjoitusten palautteet.
Korhosen mukaan uusi opas tuo yhtenäisiä esitys- ja koulutusmateriaaleja. Opasta hyödyntäen voidaan laittaa PVMoodleen entistä enemmän hyvin tuotettua materiaalia ennen kertausharjoitusta nähtäväksi reserviläisille.
– Aikaisemmin esitysaineisto on pitänyt muokata itse käyttöön sopivaksi, ja käytännöt ovat olleet kirjavia ympäri Suomea, mutta nyt voisi saada yhtenäiset esitysaineistot uuden koulutusoppaan myötä, Korhonen pohtii toiveikkaana.
"