MPK:n suuntaviivat päätetty

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Vonka
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Hyvin on tämä keskustelu kiertänyt ja montaakin asiaa ja toimintamallia on käsitelty. Piti ihan mennä alkusivuille tarkistamaan että mistä olikaan kysymys?
  • sivuilla 2-3 oli tiedostettu käynnistetyn tutkimuksen sisältö (3 kohtaa), jonkin verran spekulaatiota eri malleista, odotukset ja kommentit mallia " tulee suuria muutoksia "
  • sivulla 7 @JR49 jarrutteli " Tämä ketju pitäisi oikeastaan pistää lepoon ja rauhoittaa pariksi viikkoa. Kunhan mietintö on julkistettu, niin sitten on jotain oikeasti kättäpidempää pohdittavaksi "
  • kukaan ei kuunnellut ja keulittiinkin monta sivua, oli kodinturvaa ja suojeluskuntaa eikä siltavartiotakaan unohdettu, kaikki pääsee osallistumaan
  • sivulla 22 selvisi lopulta, että mitään muutoksia ei tule vaan MPK:n kehittämistä jatketaan nykyiseltä pohjalta
Ihan hyvä keskustelunkierto, ei siinä mitään. Mutta mitäs lopputulos sitten eri kulmilta tarkoittaa, kun kehittämistä viedään eteenpäin MPK:n vahvistetun strategian mukaan.


Tarkoittaa, että edelleen strategiansa 2016-2020 mukaisesti:

- MPK järjestää vapaaehtoiseen maanpuolustukseen kuuluvaa sotilaallista koulutusta ja sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta
- pääosin jäsenjärjestöistä tulevat kouluttajat ovat MPK:n tärkein voimavara
- puolustusvoimien strategisena kumppanina tukee sodan ajan joukkojen normaali- ja poikkeusolojen koulutusta. Koulutuksen painopisteenä ovat paikallisjoukot ja aselajikoulutus.
- MPK:n toiminta perustuu puolustusvoimien kanssa tehtävään sopimukseen sotilaallisen koulutuksen toteuttamisesta
- toimii reservin joukkojen ja yksilöiden kouluttajana sekä ylläpitää merkittävästi puolustusvoimien suorituskykyä
- antaa mahdollisuuden sotilaalliseen ja sotilaallisia valmiuksia palvelevaan koulutukseen sekä sijoitetulle ja sijoituskelpoiselle reserville

Strategia 2020 https://www.mpk.fi/Portals/2/2017%2...20on%20MPK/MPK%20strategia%202020%20netti.pdf

Tuohon vuonna 2015 laadittuun strategia-ajatukseen ei ole tullut mitään muutosta ja toiminta jatkuu entisellään. Niin paljon kuin strategia sisältää mainintoja Puolustusvoimien tarpeen mukaisesta koulutuksesta ja erityisesti sijoitettujen kohderyhmästä, niin on päivänselvää että PV ei näe mitään syytä muuttaa MPK:n perusroolia. Tämä jättää edelleen mahdollisuuden muokata koulutussisältöä PV:n tarpeiden mukaiseksi.
Laadullisesta tasosta voidaan toki vääntää edelleen ja täytteenä tulee jatkossakin olemaan makkaranpaisto-kursseja ja muuta kevyempää informatiivista.
MPK:n rooli sinänsä on nyt arvioitu, käsitelty ja vahvistettu jatkuvan.

Koska tuo virkateitse tapahtunut pohdintakierros ei keskustelumme sivujen 2-3 mukaisesti tuonutkaan suuria muutoksia, tilanne sijoittamattomien vapaaehtoisten osalta jatkuu avoimena.
Tuossa ranskalaisilla viivoilla strategiasta noukkimani kohdat selkeästi kertovat MPK:n olevan sijoitettuja ja reservin joukkoja varten. Niin siinä lukee, että "leftovereita" ei tarvita.

Veikkaan, että kohde- ja siltavartiointiin liittyvä, tällä hetkellä sijoittamattomien vapaaehtoisten reserviläisten harjoittamisen keskustelu jatkuu myös omana aiheenaan. Heillehän ei tullut mitään uutta tämän myötä.


.
Tähän ei lisättävää. Hyvä analyysi.Täysi kierros on kierretty ja kaikki on niin kuin ennenkin :)
 
Vastasit muuten ihan itse keskeiseen ongelmaan. Kun ilman PV:tä tää homma ei toimi. Kun on kaksi osapuolta, niin molempien pitää antaa yhteiseen. Muistuttaa aika paljon avioliittoa.
Minä en nyt oikein ymmärrä mikä tässä on ongelma?

Oikein. Ja muotoillaan tarkemmin sovellettuna kansallisiin erityisolosuhteisiimme: suuren määrän HALPAA koulutusta.

Voidaan kääntää myös kysymys toisin päin: jos meillä olisi Kodinturvajoukot<tm> joka tuottaisi ilmaiseksi koulutusta vaikkapa 100.000 sijoittamattomalle reserviläiselle vuosittain, mitä haittaa siitä olisi?
Jos keksit miten tuossa käytännössä onnistutaan niin siitä vaan Niinistölle viestiä.

Mistä ei ole suurempaa hyötyä, jos se ei liity henkilön sijoitukseen. Tuleehan siitä tietysti hyvä mieli.
Nämäkin on vähän hankalia määritellä kuten johtaja voi hyötyä siitä että ymmärtää paremmin miten käyttää TA-paria ja kaikki millaisen uhan vihollisen TA:t muodostavat tiedostamisesta.
Sijoituksetkin ovat jotain sellaista mikä muuttuu varsinkin jos sota on edennyt ja yleensä sopivan sijoituksen omaavat ovat etusijalla kurssilaisia valittaessa.
 
Mitä hukkaan heitettyjä euroja, jos koulutus tapahtuu täysin vapaaehtoisvoimin ja kulut PV:lle minimoidaan?

Mikään ei myöskään estäisi PV:tä suunnittelemasta käyttöä näille 'ylimääräisille', tai esittämästä toiveita kyseiselle lafkalle.

Onko PV:lla tarve sijoittamattomasta reservistä koulutetuille, jos henkilöllä ei ole jotain todellista erityisosaamista?
 
Onko PV:lla tarve sijoittamattomasta reservistä koulutetuille, jos henkilöllä ei ole jotain todellista erityisosaamista?
On sitä mukaa kuin tappioita alkaa kertyä.

Edit:
Niin, lähtökohtaisesti tämä on kysymys, johon soisi olevan myös vastaus. Sellainen ihan avoin ja rehellinen repliikki olisi paikallaan.

Mitä ovat ne tehtävät, joiden hoitamiseksi PV EHDOITTA tarvitsee vapaaehtoistoimintaa nykymuodoin? Paino aivan ehdottomasti: nykymuodoin.
No ei ehdottomasti. Voidaan myös kylmästi hyväksyä että tietyt kohteet luultavasti tuhotaan hybridisodan alussa.
 
Viimeksi muokattu:
On sitä mukaa kuin tappioita alkaa kertyä.

Kun tappioita alkaa syntyä on jo ollut aikaa kouluttaakin.


Mutta ihan konkreettinen nykyiselläkin tyylillä toteutettavissa oleva ehdotus MPK:n koulutuksen kehittämiseksi mulla olis.

Jokainen piiri järjestäisi vähintään kerran vuodessa koulutus tapahtuman jossa kerrottaisiin kaikki jalkaväkiryhmän aseet, aseen käsittely ja partion etenemismuodot. Rastikoulutusta ja perusammuntoja. Pitäisi olla parin päivän juttu.

Olis hyötyä sijoitetuille ja sijoittamattomille. Tehtävään ja arvoon katsomatta.
 
MPK:ta pyöritetään hyvin pienellä budjetilla ja suurin käyttöaine on ihmisten halu tehdä vapaaehtoistyötä.

MPK ei käytännössä kouluta sodan ajan joukkoja, vaan painopiste on yksilöiden sotilastaitojen parantamisessa. (+ plus siviilipuolen lillukanvarret)

Eli pidetään yllä ja välillä jopa kehitetään yksilöiden sotilaallista osaamista. Puolustusvoimat taas voi hyödyntää yksilöiden parantunutta osaamista.
LISÄKSI..

Osallistujat maksavat itse osallistumisestaan niillä MPK-kursseilla, jotka eivät ole PV:n MPK:lta tilaamia kohdennettuja harjoituksia (ei VEH).
Näissä PV:n MPK:lta tilaamissa VEH-koulutustapahtumissa PV päättä, kenelle kutsut lähtee. Kouluttajina toimivat PV:n hyväksymät reservioläiskouluttajat ja kyseisiin koulutustapahtumiin pääkouluttaja ja/tai valvoja on PV:n asettama vastuullinen ammattilainen. Esim. sovelletut ammunnat ja kohteensuojausharjoitukset ovat tyypillisimpiä tämmöisiä tietylle kohderyhmälle suunnattuja harjoituksia.

(Huom. minulla ei ole varmaa tietoa, päteekö valtakunnalisesti. Joku viisaampi ja tietäväisempi voinee valaista)
Tästä "omakustannusperiaatteesta" poikkeuksena MPK:n tuottama "muu sotilaallinen koulutus" --- ei VEH, vaan maksullinen sotilaallisia taitoja ylläpitävä MPK:n vapaaehtoisvoimin järjestämä koulutustapahtuma --- joka palvelee myös sijoitettujen reserviläisten sotilaallisten taitojen ylläpitoa. Näiden henkilöiden ei tarvitse maksaa osallistumisestaan mutta muut reserviläiset maksavat ITSE osallistumisestaan.

Tuossa aimmin mainittiin, että MPK kouluttaa henkilöitä ja henkilökohtaisia taitoja. PV kouluttaa omissa KH/VEH harjoituksissaan joukkoja.
 
Niin, lähtökohtaisesti tämä on kysymys, johon soisi olevan myös vastaus. Sellainen ihan avoin ja rehellinen repliikki olisi paikallaan.

Mitä ovat ne tehtävät, joiden hoitamiseksi PV EHDOITTA tarvitsee vapaaehtoistoimintaa nykymuodoin? Paino aivan ehdottomasti: nykymuodoin.
Sijoitetuille ja sijoituskelpoisille reserviläisille EHDOTTOMASTI: Aseen käsittelyä ja ampumataitoa parantavaa koulutusta ei ole EHDOTTOMASTI koskaan liikaa. Samoin kalustokoulutusta, etenkin uuden kaluston osalta tarvitaan. Samoin johtamisjärjestelmät ja ryhmäaseet, niiden käyttö myös kovilla a-tarvikkeella tulee hallita EHDOTTOMASTI. Esim. TK-toimintaan/huoltoon, oman toiminnan suojaamiseen, tiedusteluun, perustaistelumenetelmiin yms. peruskauraan tarvitaan EHDOTTOMASTI enemmän reeniä, kuin PV pystyy omissa VEH/KH harjoituksissaan joukkokoulutuskiertoon liittyen tarjoamaan. Aselajikohtaiset on vielä oma juttunsa. Hengissä säilyminen taistelutilanteessa ja käsketyistä tehtävistä suoriutuminen on huomattavsti todennäköisempää, mitä useammalla on asiat hyvin lihasmuistissa.
 
Viimeksi muokattu:
Onko PV:lla tarve sijoittamattomasta reservistä koulutetuille, jos henkilöllä ei ole jotain todellista erityisosaamista?
SijoitusKELPOISIA tarvitaan jo sijoitettujen lisäksi. Monesta vielä sijoittamattomastakin reserviläisestä tulee sijoituskelpoinen pienellä tai hieman laajemmalla täydennyskoulutuksella ja henkilökohtaisella motivaatiolla täydennettynä. MPK:n sotilaallinen ja sotilaallisia valmiuksia parantava koulutus tulisi liittää perustettaviin reservin täydennyskoulutuskeskuksiin. Ai niin..... Niitähän on jo ympäri Suomea, näitä "koulutuspaikkoja" :D

EDIT: Koulutus-/harjoitusmääristä minulla on henk.koht. mielipiteenä että jokaisen sijoitetun ja sijoituskelpoisen resrviläisen tulee sitoutua ja motivoitua esim. 10-15v ajan reenamaan 20-30-40 vrk/vuosi, nimen omaan oman alansa tehtäviä sekä khenkilökohtaisesti että oman joukon osana. Reserviläisiltäkin kaivataan nykymaailmassa ammattimaista osaamista sotimisessa ja sotimisen taidoissa, ei perinteinen 10vrk/10v riitä yhtään mihinkään. Moniosaaminen on valttia ja johtamiskyä mahdollisimman monella, nappuloista ja väkäsisitä riippumatta. Sitä ei ole koskaan liikaa.

--- UGH --- Olen puhunut :rolleyes:
 
Viimeksi muokattu:
SijoitusKELPOISIA tarvitaan jo sijoitettujen lisäksi. Monesta vielä sijoittamattomastakin reserviläisestä tulee sijoituskelpoinen pienellä tai hieman laajemmalla täydennyskoulutuksella ja henkilökohtaisella motivaatiolla täydennettynä. MPK:n sotilaallinen ja sotilaallisia valmiuksia parantava koulutus tulisi liittää perustettaviin reservin täydennyskoulutuskeskuksiin. Ai niin..... Niitähän on jo ympäri Suomea, näitä "koulutuspaikkoja" :D

Onko tuo sinun oma vai PV:n mielipide.
Jos PV tarvitsee heitä akuutisti miksi PV ei vaan sijoita heitä?
 
Viimeksi muokattu:
Onko tuo sinun oma vai PV:n mielipide.
Jos PV tarvitsee heitä akuutisti miksi PV ei vaan sijoita heitä?
Aivan omaa mutuilua on. Siitäkin huolimatta varalisä ja kiertoa on olemassa jatkuvasti. Varalisäkin on sijoitus mutta lieneekö heille koulutusta KH:n muodossa tarjota?
Samoin henkilöitä poistuu, ihmisiä sairastuu, tulee muita esteellisiä tekijöitä ja paikkoja avautuu. Ei "sijoitus" ole kiveen hakattu koskaan, "sijoittamattomuus" ja "vapautus" on joskus....
Näin musta tuntuu :cool:
 
Viimeksi muokattu:
Onko tuo sinun oma vai PV:n mielipide.
Jos PV tarvitsee heitä akuutisti miksi PV ei vaan sijoita heitä?
Ajatellaanpa asiaa hieman toisin.

Joku ikänsä ja kuntonsa puolesta soveltuva reserviläinen ei omaa sijoitusta, esim. aiemman yksikön lakkauttamisen seurauksena. Hän kouluttautuu aktiivisesti MPK:n sotilaallisia valmiuksia palvelevissa koulutuksissa, toimii niissä menestyksellisesti monissa rooleissa, osallistuu säännöllisesti ampumataitotesteihin ja aseenkäsittelyä parantaviin sovellettuihin ammuntoihin, ilmoittautuu ja pääsee vapaaehtoisiin kertausharjoituksiin. Hän hankkii vieläpä kouluttajan pätevyyden jonkin tietyn aiheen rasti-kouluttajaksi, toimii kouluttamis- ja johtamistaitoja edellyttävissä tehtävissä ja hänestä tehdään arviointi. Täten hän saa kerättyä kertauspäiviä, kokkemusta sotilaallisessa organisaatiossa ja todennettavissa olevaa sotilaallista osaamista, sanotaan vaikkapa 50-100vrk. Kyseinen resrviläinen esittäytyy alueensa toimiston näistä asioista vastaavalle ja pyytää mahdollisuutta tulla sijoitetuksi. Miten arvelette käyvän --- saako vaiko ei?
 
sanotaan vaikkapa 50-100vrk. Kyseinen resrviläinen esittäytyy alueensa toimiston näistä asioista vastaavalle ja pyytää mahdollisuutta tulla sijoitetuksi. Miten arvelette käyvän --- saako vaiko ei?
Sijoitus lohkeaa jo vähemmälläkin kun 50-100vrk ja ilma asianomaisen pyyntöäkin kun PV seuraa VEH vuorokausia. Ongelma on ennemminkin se että vrk:t päivittyy aika hitaasti joten voi olla että suoritusten ja sijoituksen väliin voi voi tulla reserviläisestä pitkältä kun tuntuva väli. Sijoituksia kuitenkin tarkastellaan määräajoin eikä päivittäin. Tätä väli voi tosiaan joissain tapauksissa lyhentää suora yhteydenotto ALTSTO:on.
 
Tämä on pointti, jota pitää makustella ajan kuluksi lisää. Korpisissi saattoi ladata tässä repliikissä helmen, jota ei heti tule ajatelleeksi, kun silmänaloissa on vain jotu.
Näinhän se menee. Ongelmaksi muodostuu usein se kun MPK yrittää haukata liian ison palan ja vetää joukkorankaisun harjoituksia ilman riittävän osaavaa henkilöstöä: ei se juuri koulutusta valmistunut kandi-luutnanttikaan kykene vetämään komppania tason tst-harjoitusta siten että siitä saadaan jotain irtikin ilman vuosien harjaantumista. Jännä homma jos se onnistuu viikonlopusotureilta...

MPK:n tulisi keskittyä siihen minkä reservin rahkeet riittävät: eli korkeintaan ryhmän toimintaan joukkueen kehyksessä. Jo joukkueen toiminta komppanian kehyksessä vaatii ymmärrystä jota pääosalla reissuista (evp pl.) ei ole harjoituksen järjestämisen ja tarvittavien resurssien puolesta.
 
Näinhän se menee. Ongelmaksi muodostuu usein se kun MPK yrittää haukata liian ison palan ja vetää joukkorankaisun harjoituksia ilman riittävän osaavaa henkilöstöä: ei se juuri koulutusta valmistunut kandi-luutnanttikaan kykene vetämään komppania tason tst-harjoitusta siten että siitä saadaan jotain irtikin ilman vuosien harjaantumista. Jännä homma jos se onnistuu viikonlopusotureilta...

MPK:n tulisi keskittyä siihen minkä reservin rahkeet riittävät: eli korkeintaan ryhmän toimintaan joukkueen kehyksessä. Jo joukkueen toiminta komppanian kehyksessä vaatii ymmärrystä jota pääosalla reissuista (evp pl.) ei ole harjoituksen järjestämisen ja tarvittavien resurssien puolesta.
Juuri näin.. toki koulutuskokoonpanoissakin voidaan reenata ja pitääkin. Siinä saa suhteutettuna omaa toimintaansa ja osaamistaan osana joukon toimintaa. Tämä toimii hyvänä testipohjana omaehtoisessa kouluttautumisess.
Kun mennään tietyn kokoonpanon joukkona toimintaan, kouluttamaan yksilöitä joukkueena ja komppanian, tarvitaan ehdottomasti ammattilaista, tuoreen kenttäkoulutuksen taidot omaavaa. Oppimistavoitteet ja suoritusvaatimukset olisi hyvä olla lähtökohtana jo ryhmän toiminnan koulutuksessa.

EDIT: jotkut aiheet pitää kouluttaa joukkona, joukkue kokoonpanossa vähintään. Tästä esimerkkinä KOSU ja TRA. Samoin perustaistelumenetelmät edellyttää ryhmien toimintaa joukkueen osana.
 
Viimeksi muokattu:
MPK:n tulisi keskittyä siihen minkä reservin rahkeet riittävät: eli korkeintaan ryhmän toimintaan joukkueen kehyksessä. Jo joukkueen toiminta komppanian kehyksessä vaatii ymmärrystä jota pääosalla reissuista (evp pl.) ei ole.

Voisivatko ressut suorittaa esim PV:n ajokorttia/ajolupia MPK:n kurssien kautta. Ei luulisi olevan turhan vakeaa järjestää kuljettajkoulutusta MPK:n kautta ja PV:ltä tulisi sitten ajoneuvotarkastaja ottamaan vastaan kokeen.
 
Voisivatko ressut suorittaa esim PV:n ajokorttia/ajolupia MPK:n kurssien kautta. Ei luulisi olevan turhan vakeaa järjestää kuljettajkoulutusta MPK:n kautta ja PV:ltä tulisi sitten ajoneuvotarkastaja ottamaan vastaan kokeen.
Näin tehdään mm. Kaakkois-Suomessa.
 
Koska tuo virkateitse tapahtunut pohdintakierros ei keskustelumme sivujen 2-3 vastaisesti tuonutkaan suuria muutoksia, tilanne sijoittamattomien vapaaehtoisten osalta jatkuu avoimena. Tuossa ranskalaisilla viivoilla strategiasta noukkimani kohdat selkeästi kertovat MPK:n olevan sijoitettuja ja reservin joukkoja varten. Niin siinä lukee, että "leftovereita" ei tarvita.

Tervetuloa MPK:n koulutus- tai/ja tukitehtäviin, jos on sijoittamaton ja into on kuitenkin piukkana.

Kukaan ei tule kotoa hakemaan eikä tilanne luultavimmin tule muuttumaan nettikirjoitteluilla, vaikka kuinka paukuttaisi :D

Kuitenkin vapaaehtoisia tarvitaan. Olen itse katsellut ihaillen, miten täysin vapaaehtoiset heebot hoitavat joukkojen varustamisen ja materiaaliluovutukset ihan yhtä jouhevasti tai joskus jopa joustavammin (toki paljon pienemmässä mittakaavassa tietty) kuin PV:n varusvaraston väki tai miten lämmintä ruokaa saadaan toimitettua metsään niin, että sitä on riittävästi ja se on hyvvää. Siinä samalla voi huolto ottaa sitten vastaan vaikkapa tiedustelukurssin hyökkäyksen tukikohtaansa ja kaikki pääsee soveltamaan.

Ilman näitä yleensä vanhempia reserviläisiä MPK:n harjoitukset jäisivät toteutumatta.
 
Voisivatko ressut suorittaa esim PV:n ajokorttia/ajolupia MPK:n kurssien kautta. Ei luulisi olevan turhan vakeaa järjestää kuljettajkoulutusta MPK:n kautta ja PV:ltä tulisi sitten ajoneuvotarkastaja ottamaan vastaan kokeen.

Kyllä voi ja olen suorittanut. Ei vaadi selvittämiseen muuta kuin kyvyn kurkata MPK:n koulutuskalenteriin. Toki kursseille valitaan sitten PV:n tarpeiden mukaan.
 
Niin, lähtökohtaisesti tämä on kysymys, johon soisi olevan myös vastaus. Sellainen ihan avoin ja rehellinen repliikki olisi paikallaan.

Mitä ovat ne tehtävät, joiden hoitamiseksi PV EHDOITTA tarvitsee vapaaehtoistoimintaa nykymuodoin? Paino aivan ehdottomasti: nykymuodoin.

Reservin harjoittaminen, kun rahahanojen asento vaihtelee poliittisin perustein, mutta maanpuolustustahto ei?

Nythän kertausten tilanne on kohtalainen mutta olivat melkein pysähdyksissä vähän aikaa sitten.
 
Back
Top