MPKY 2015

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja baikal
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Sitä MPK:n saamaa miljoonan euron jytkypanostusta miettiessä on hyvä muistaa, että intillä menee vuositasolla kutakuinkin 250 000 € pelkkään viinaan ja runsas 70 miljoonaa printteihin. Ei tuossa enää yhdellä miljoonalla taida niin suurta merkitystä olla...
Ottamatta kantaa muuhun, mutta tuolla miljoonalla maksetaan vain MPK:n henkilöstön palkat, vuosipäivän juhlat tarjoiluineen, jne hallintokulut. Harjoitusten kulut (PV:n kuluva materiaali, kouluttajien sotaharjoituskorvaukset ja työaikaperusteiset korvaukset, autojen käyttö, jne) ja mm. pääosa MPK:n toimitilojen vuokrista, puhelinkulut, jne menee joukko-osastojen budjeteista eikä sen yhteissumma ole todellakaan oli mikään miljoona vaan moninkertainen...
 
Viimeksi muokattu:
Tämä on juuri sitä harrastustoimintaa jota PV:n ei kuulukaan tukea. Ei PV tue naapurin Marttojenkaan harrastustoimintaa. MAAKK:n organisaatioon ei kuulu mitään koirapartioita...jos niitä tarvittaisiin kuuluisivat ne organisaatioon. Täysin turhaa puuhastelua...toivottavasti ei tule minua harjoituksissa vastaan...ei kyllä mikään puoliksikoulutettu kotikoira joukkojen mukana lisää kenenkään palvelusturvallisuutta!

Nyt olet kyllä CRV0930 haukkumassa ihan väärää puuta tuossa koira-asiassa. Voin kertoa, että tämä KorsiPissin koira ei ole sotilaallisessa merkityksessä mikään kotikoira. Koira on erittäin hyvin koulutettu ja toimii. Koiran ja sen ohjaajan kouluttamiseen on käytetty paljon epävirallista ja vähän virallistakin konsultointia PV:n ammattilaisten puolesta. Itse tiedän tämän koiran hyvin kun olen ollut kovissa harjoituksissa ja muutamassa VEHissä jossa tuo koira on ollut. Olenpa päässyt joskus suojamieheksi koiraohjaajalle. Saatiin kahteen mieheen ja yhteen koiraan tuolloin sissiryhmä vastapalloon. Koira ilmaisi, että sissit tulevat omia jälkiään takaisin. Oltiin hyvässä paikassa kun tulivat aukealle. Tällä koiralla on ainakin ollut sijoitus. Kaikissa maakuntakomppanioissa todellakin tarvittaisiin hyviä koiria. Puolustusvoimien aataminaikaiset ohjekirjat ja läpyskät valitettavasti rajoittaa koiran käyttöä. Sotakoira ei ole koskaan sitä varten, että se lisäisi harjoitusten palvelusturvallisuutta. Sotakoira koulutetaan sitä varten, että se vähentäisi vastustajan palvelusturvallisuutta sodan aikana.

Minulla ei ole kokemusta puolustusvoimien omistamista koirista. Voihan ne olla vielä parempia kuin tuo Korpisissin koira, mutta Korpisissin koirasta on ehdottomasti hyötyä. Mikään taistelukoira se ei ole. Se on jäljittäjä ja vartiokoira. Koiraa ei ole koulutettu tappamaan vaan ilmaisemaan missä vastustaja on tai mihin se on mennyt. Tuo koira vastaa kohteen suojauksessa 10 vartiomiestä. Ja tuota koiraa voidaan käyttää millä tahansa kehällä.
 
Ottamatta kantaa muuhun, mutta tuolla miljoonalla maksetaan vain MPK:n henkilöstön palkat, vuosipäivän juhlat tarjoiluineen, jne hallintokulut. Harjoitusten kulut (PV:n kuluva materiaali, kouluttajien sotaharjoituskorvaukset ja työaikaperusteiset korvaukset, autojen käyttö, jne) ja mm. pääosa MPK:n toimitilojen vuokrista menee joukko-osastojen budjeteista eikä sen yhteissumma ole todellakaan oli mikään miljoona vaan monin kertainen...

Tässä kohtaa onkin hyvin selkeä kehittämiskohta MPK:n toiminnassa. Ainakaan minun eteeni ei ole tullut MPK toiminnassa "hinnastoa" tai "ruokalistaa", eli läpinäkyvästi kerrottuna tukevan joukko-osaston resurssikulutusta / niukoiksi merkittyjä resursseja harjoitusten suunnitteluun. Toki kokeneet kurssinjohtajat ja MPK toimihenkilöt käyvät keskustelua PV kanssa ja alkavat hahmottaa, mutta ennen kaikkea uusille kouluttajille resurssitietoisuuden parantaminen olisi aivan kullanarvoista. Siten syntyisi hyviä harjoituksia (=tarkoituksenmukaisesti resursoituja, ja suunnittelussa toteutuva tuki huomioiden sisällöltään hyviä) ilman kinastelua siitä miksi ei saatukaan neljääkymmentä maastokuorma-autoa viikonlopun kurssille.
 
Onkohan kusetettu koira paikallishankinta- vai ottokalustoa? Itse vain heitän tuohon, että esimerkiksi YTS-kohteen suojaamisessa ottaisin kyllä olemattoman sotakoiran paikalle hyvinkin monentasoisia koiria erittäin mieluusti. Ei voimankäyttöön, vaan ihan herätyskelloksi, parhaimmat muuhunkin.

MPK:een latautuu jos jonkinlaisia odotuksia, koska Suomi/PV on köyhä. Isoksi teemaksi pitää ottaa se, että kaikki sodan ajan tehtäviin sijoitetut ja mahdollisesti sijoitettavat (täyspäinen ei-vanha terve) pitävät yllä sotilaallisia taitojaan kaikin käytettävissä olevin keinoin. Siihen valikoimaan kuuluu itsestäänselvästi myös vapaaehtoinen kouluttautuminen. Nykyisin kun se on järjestetty MPK alle, niin sitten tehot irti. Tuohon en itse soisi vängättävän, että nykyinen MPK ei täytä jotakin odotusta tai vaatimusta (mikä on täysin totta), vaan napattavan kiinni siitä miten asia muutetaan käytettävissä olevien resurssien puitteissa. Tähän asti näyttäytyneen mukaan se vaatii enemmän korvien väli- ja etupiirimuutoksia kuin rahan hölväämistä tai muuta saavuttamattomissa olevaa.

Tuohon sen verran että tehtävään pitää koira kouluttaakin. Esim. kuulovartio ja henkilöilmaisu halutulla tavalla ei tule esiin ns. "siviililajeissa", kuten ei myöskään reitti/aluepartion tiedustelutehtävässä koiran kanssa suoritettavat asiat. Näitä pitää kouluttaa ja reenata. Vaikka sivililajeissa onkin jälki-, haku-, suojelu- ..yms käyttökoiralajeja, on niissä juttuja joita pitää "poisopettaa" kun siirryrään "sotilaallisempiin" juttuihin.
Esim. henkilöilmaisu ei tapahdu haukkumalla, ellei niin haluta. Samoin tiettyä reittiä tehtävässä partioinnissa koiran tehtävä on ilmaista alueelle tunkeutuneen ja/tai sieltä poistuneen jäljet. Samoin partiossa koiran pitää ilmaista maanlisäksi myös ilmasta. Toki silloin kun ns. "tilanne tulee päälle" ja rauhanajan säädökset löysentyvät/poistuvat koiran käytön osalta voi suojeluun koulutettua koiraa käyttää vaativampiinkin voimankäyttötehtäviin. Räjähde-/miinakoiraksi voi koiran kouluttaa esineilmaisun avulla vaikka varsinaisen räjähdekoiran koulusta ei saa tehdä muille kuin virkakoirille.
 
Virkakoirat hoitavat ne hommat mitä tarvitaan. Virkakoira on sertifioitu ennen kun se päästetään oikeisiin töihin, kun virkakoira mokaa niin se on nappi otsaan...kuka vastaa että ns. "koulutettu" harrastekoira, jota ei millään tavalla ole sertifioitu normien mukaan ei lähde lapasesta? No onneksi en on ole joutunut tätä miettimään harjoituksessa ja toivo todella että en joudukaan... no tarvitsee varmaan ruveta kantamaan lippaassa kovia kun VEH-ressuja on varuskunta-alueella.

Olet kyllä ihan täydellisen pihalla koirien käyttöominaisuuksista ja -tarpeista. Saattaa olla, että virkakoirat pystyvät hoitamaan RAUHAN ajan tehtävät ja tarpeet. Suomen armeijalla on oltava myös valmius sotaan. Onko puolustusvoimilla edes 5000 virkakoiraa? Tuskin. Siinä vaiheessa kun alkaa olla yli 5000 virkakoiraa niin reserviläisten omat hyvin koulutetut koirat alkavat vasta olemaan turhia. Taitaa pv:n virkakoiria olla alle sata. Eli jos joillakin reserviläisillä on hyviä koulutettuja ja testattuja koiria niin niitä todellakin soisi käytettävän.

Pelkäätkö kenties reserviläisten lisäksi myös koiria? Entä kovia ääniä ja pimeää?
 
No kun nostit Kanta-Hämeen esille niin kun yksikön viimeksi näin Niinisalossa se on kyllä ollut yksi huonoimmista näkemistäni MAAKK:sta...tosin viime näkemästä on pari vuotta. Ainakin silloin yksikkö oli typpiesimerkki yksiköstä jonka harjoitusten päätarkoitus oli kerätä aluetoimiston Majureille ja kapteeneille SH-korvauksia... kouluttamista en nähnyt tapahtuvan koko viikon aikana joukon kouluttajien toimesta kertaakaan...muiden joukkojen kouluttajat joutuivat otona ohjailemaan myös täysin pihalla ollen yksikön joukkueita ja johtotroikkaa...

Olet tehnyt mielestäni hyvän ja oikean havainnon tuosta tapauksesta, josta tosiaan taitaa olla se 5 vuotta aikaa. Älä kuitenkaan yleistä noin rankasti. Jos yhdessä komppaniassa on joskus ollut huono johto niin ei tarkoita, että koko suomen maakit on huonosti johdettuja. Komppaniassa oli tuolloinkin paljon taistelijoita ja johtajia jotka osasivat hommansa. Ja osa komppanian harjoituksista oli kehittäviä.

Kanta-Hämeessä oli tuon Pohjankankaan aikana komppanian johtotroikka epäpätevää patsastelijaa täynnänsä. Siinä oli eräs palveluksessa oleva kapteeni ja siviilihommin siirtynyt evp (kapteeni?) pääosassa. Olen kuullut, että kuvailemanne Pohjankankaan taistelu vastustajan mekanisoitua pataljoonaa vastaan oli maakuntakomppaniasta siihen osallistuneen JOUKKUEEN kannalta opettavainen. Itse en ollut paikalla. Ymmärsin, että ko. KHmaakin joukkue olisi ollut esittämässä paikallisjoukkoa "etulinjassa". En tiedä mitä siellä tapahtui tai ei tapahtunut, mutta onneksi komppanian johtotroikka oli kekkuloimassa juuri tuon yhden joukkueen tontilla. Muut joukkueet saivat sen aikaa toimia itsenäisesti omissa tehtävissään ympäri pohjanmaata. En muista mikä joukkue ja kenen johtamana tuossa teidän kuvaamassa taistelussa oli. Voin kertoa, että juurikin komppanian johtotroikan vuoksi vaihtuvuus joukkueenjohtajissa oli tuohon aikaan aika kovaa. Muutama itseään kunnioittava upseeri ei kauaa viitsinyt tuollaisen johdon alaisuudessa olla. Toiset taas pärjäsivät paremmin komppanian päällikön kanssa. Jo saapuminen Pohjankankaalle oli tuon komppanian päällikön kanssa ihan farssi. Ajoneuvomarssilla ko. päällikkö ajoi kärjessä sitimaasturilla (honda) ylinopeutta. Todellinen nopeus oli n. 90-95. Kuskeille oli käskettynä suurimpana nopeutena 80 kmh nopeusrajoituksia noudattaen. Osalla ajoneuvoista ei ollut mahdollista saavuttaa edes tuota 80 nopeutta. Hyvä jos 60 kmh sai kelattua vauhtia tasamaalla. Alkupuhuttelussa (en tiedä oliko komppanialle vai vain joukkueen johtajille) päällikkö haukkui kaikki kuskit munattomiksi (tms.) kun eivät pysyneet vauhdissa mukana. Tällaisesta käytöksestä jos huomautti päällikölle niin komppaniasta sai potkut.

Ko. komppanian päällikkö komppanian ensimmäisessä yhteisessä kokoontumisessa kertoi miten he aluetoimistossa arvioivat reserviläisiä. Yhtenä tärkeimmistä kriteereistä oli suhtautuminen kantahenkilöihin. Tämä tuli korostuneesti esiin myöhemminkin. Mielestäni on paljon tärkeämpää, että kantahenkilö osaa suhtautua reserviläisiin, kuin että reserviläiset osaavat suhtautua kantahenkilöön. Jos yksittäinen reserviläinen ei osaa suhtautua kantahenkilöön niin siinä tulee paha mieli kahdelle henkilölle. Jos taas komppanian päällikkönä toimiva kantahenkilö ei osaa suhtautua reserviläisiin niin siinä tulee paha mieli koko komppanialle.

KH-Maakkiin tuli jossakin vaiheessa Pohjankankaan jälkeen uusi päällikkö. Oletan, että henkilökemiat parani ja alettiin keskittymään olennaisempiin asioihin. Vielä vuosi pari ennen Pohjankangasta (maanvyöry -harjoitus) ei kuulemma komppaniassa ollut tarpeen harjoitella hyökkäystä kun se ei kumminkaan siltä porukalta suju, eikä edes kuulu takalinjan komppanian tehtäviin. Maanvyöryn alkupäivinä kun oli joku hyökkäysharjoitus ihan omalla porukalla niin hyökkäys meni ihan perseelleen. Sitä olisi pitänyt minusta harjoitella ja harjoitella. Toivottavasti nyt 5 vuoden aikana on harjoiteltu. Yleensäkään joukoille ei pitäisi järjestää pelkkiä onnistumisia. Jos taistelija/joukko on motivoitunutta (kuten maakkilaiset aina) se motivoituu harjoittelemaan lisää jos kokee ja näkee, ettei osaaminen riitä.

Itse olen omassa porukassani päässyt viimeisen 5 vuoden aikana harjoittelemaan hyökkäystä paljonkin. Olen päässyt yhdessä harjoituksessa varusmiesten loppusodassa hyökkäävän pataljoonan kärkikomppaniaan, kärkijoukkueeseen ja kärkivaunuun. Ja jalkamiehenä koko pataljoonan ensimmäisenä etenevään taistelijapariin. Molemmilla puolilla taistelevat joukot oli koulutettu tappelutapa15 mukaisesti. Ihan opettavaista harjoittelua. Ei voi sanoa, että silmät olisivat auenneet. Olin ehkä ollut perillä asioista jo aiemmin, mutta sellainen erittäin vahva tunne oli, että nyt jos koskaan harjoitellaan joukkona juuri niitä asioita joita pitääkin.

Jokaisen puolustustaisteluun valmistautuvan joukon tulisi myös osata joltisestikin hyökätä. Jos ei puolustaminenkaan ole helppoa niin hyökkäys on vielä vaativampaa. Hyökkäyksessä erottuu jyvät akanoista ja miehet todella huomaavat, että pitää treenata. Sitä paitsi kun nyt vihdoin ollaan pääsemässä notkeampaan taistelutapaan (tappelutapa15) niin ei ole enää perinteistä puolustustaistelua jossakin tukikohdassa. Aluetta ja syvyyttä käytetään enemmän ja temppuvalikoimaa toivottavasti käytetään laajemmin. Edelleenkin on olemassa ehdottomasti pidettäviä maastonkohtia kuten vesistöjen ylityspaikat, ydinvoimalat ja meidän pitäjän vedenottamo. Niitäkin toivottavasti puolustetaan enemmän ulkoa kuin sisältä. Joukon tukikohta ei kuitenkaan enää ole siinä mielessä pidettävä maastonkohta kuin aikaisemmin. Enää ei välttämättä ole mitään joukon tukikohtaa.

Jaa mitenkö tämä liittyy aiheeseen MPKY 2015? Eipä juuri mitenkään, joten vähän siitäkin.
MPK on erittäin hyödyllinen kerho tällaisenaankin 2000-luvun kertausharjoitusmäärillä. Vielä paljon parempaankin on mahdollista päästä, mutta se vaatii enemmän resursseja ja vähemmän byrokratiaa. On erittäin hyödyllistä, että jokainen taistelija osaa henkilökohtaisen aseen käytön, singot, telamiinat, majoitukset, yms. perushommat. MPK on osannut kouluttaa niitä jo kohta 20 vuotta. Sen perustason lisäksi ja jatkoksi tarvitaan tietysti sitten paljon koulutusta, mutta sen pitäisikin olla puolustusvoimien tehtävä. Jos MPK:n pitää kouluttaa komppanioita taisteluun niin resursseja tarvitaan aivan eri kertaluokkaa. Olen ollut kyllä mielestäni hyvissä joukkuetason MPK -harjoituksissa. Tosin myös huonoissa. Oletan, että koulutuksen taso on parantunut ja paranee vuosi vuodelta.
 
Ettei PROVOSOITUNAKAAN unohtuisi, meidän on kaikkien muistettava tämä OHJE
 
Olet tehnyt mielestäni hyvän ja oikean havainnon tuosta tapauksesta, josta tosiaan taitaa olla se 5 vuotta aikaa. Älä kuitenkaan yleistä noin rankasti. Jos yhdessä komppaniassa on joskus ollut huono johto niin ei tarkoita, että koko suomen maakit on huonosti johdettuja. Komppaniassa oli tuolloinkin paljon taistelijoita ja johtajia jotka osasivat hommansa. Ja osa komppanian harjoituksista oli kehittäviä.

Kanta-Hämeessä oli tuon Pohjankankaan aikana komppanian johtotroikka epäpätevää patsastelijaa täynnänsä. Siinä oli eräs palveluksessa oleva kapteeni ja siviilihommin siirtynyt evp (kapteeni?) pääosassa. Olen kuullut, että kuvailemanne Pohjankankaan taistelu vastustajan mekanisoitua pataljoonaa vastaan oli maakuntakomppaniasta siihen osallistuneen JOUKKUEEN kannalta opettavainen. Itse en ollut paikalla. Ymmärsin, että ko. KHmaakin joukkue olisi ollut esittämässä paikallisjoukkoa "etulinjassa". En tiedä mitä siellä tapahtui tai ei tapahtunut, mutta onneksi komppanian johtotroikka oli kekkuloimassa juuri tuon yhden joukkueen tontilla. Muut joukkueet saivat sen aikaa toimia itsenäisesti omissa tehtävissään ympäri pohjanmaata. En muista mikä joukkue ja kenen johtamana tuossa teidän kuvaamassa taistelussa oli. Voin kertoa, että juurikin komppanian johtotroikan vuoksi vaihtuvuus joukkueenjohtajissa oli tuohon aikaan aika kovaa. Muutama itseään kunnioittava upseeri ei kauaa viitsinyt tuollaisen johdon alaisuudessa olla. Toiset taas pärjäsivät paremmin komppanian päällikön kanssa. Jo saapuminen Pohjankankaalle oli tuon komppanian päällikön kanssa ihan farssi. Ajoneuvomarssilla ko. päällikkö ajoi kärjessä sitimaasturilla (honda) ylinopeutta. Todellinen nopeus oli n. 90-95. Kuskeille oli käskettynä suurimpana nopeutena 80 kmh nopeusrajoituksia noudattaen. Osalla ajoneuvoista ei ollut mahdollista saavuttaa edes tuota 80 nopeutta. Hyvä jos 60 kmh sai kelattua vauhtia tasamaalla. Alkupuhuttelussa (en tiedä oliko komppanialle vai vain joukkueen johtajille) päällikkö haukkui kaikki kuskit munattomiksi (tms.) kun eivät pysyneet vauhdissa mukana. Tällaisesta käytöksestä jos huomautti päällikölle niin komppaniasta sai potkut.

Ko. komppanian päällikkö komppanian ensimmäisessä yhteisessä kokoontumisessa kertoi miten he aluetoimistossa arvioivat reserviläisiä. Yhtenä tärkeimmistä kriteereistä oli suhtautuminen kantahenkilöihin. Tämä tuli korostuneesti esiin myöhemminkin. Mielestäni on paljon tärkeämpää, että kantahenkilö osaa suhtautua reserviläisiin, kuin että reserviläiset osaavat suhtautua kantahenkilöön. Jos yksittäinen reserviläinen ei osaa suhtautua kantahenkilöön niin siinä tulee paha mieli kahdelle henkilölle. Jos taas komppanian päällikkönä toimiva kantahenkilö ei osaa suhtautua reserviläisiin niin siinä tulee paha mieli koko komppanialle.

KH-Maakkiin tuli jossakin vaiheessa Pohjankankaan jälkeen uusi päällikkö. Oletan, että henkilökemiat parani ja alettiin keskittymään olennaisempiin asioihin. Vielä vuosi pari ennen Pohjankangasta (maanvyöry -harjoitus) ei kuulemma komppaniassa ollut tarpeen harjoitella hyökkäystä kun se ei kumminkaan siltä porukalta suju, eikä edes kuulu takalinjan komppanian tehtäviin. Maanvyöryn alkupäivinä kun oli joku hyökkäysharjoitus ihan omalla porukalla niin hyökkäys meni ihan perseelleen. Sitä olisi pitänyt minusta harjoitella ja harjoitella. Toivottavasti nyt 5 vuoden aikana on harjoiteltu. Yleensäkään joukoille ei pitäisi järjestää pelkkiä onnistumisia. Jos taistelija/joukko on motivoitunutta (kuten maakkilaiset aina) se motivoituu harjoittelemaan lisää jos kokee ja näkee, ettei osaaminen riitä.

Itse olen omassa porukassani päässyt viimeisen 5 vuoden aikana harjoittelemaan hyökkäystä paljonkin. Olen päässyt yhdessä harjoituksessa varusmiesten loppusodassa hyökkäävän pataljoonan kärkikomppaniaan, kärkijoukkueeseen ja kärkivaunuun. Ja jalkamiehenä koko pataljoonan ensimmäisenä etenevään taistelijapariin. Molemmilla puolilla taistelevat joukot oli koulutettu tappelutapa15 mukaisesti. Ihan opettavaista harjoittelua. Ei voi sanoa, että silmät olisivat auenneet. Olin ehkä ollut perillä asioista jo aiemmin, mutta sellainen erittäin vahva tunne oli, että nyt jos koskaan harjoitellaan joukkona juuri niitä asioita joita pitääkin.

Jokaisen puolustustaisteluun valmistautuvan joukon tulisi myös osata joltisestikin hyökätä. Jos ei puolustaminenkaan ole helppoa niin hyökkäys on vielä vaativampaa. Hyökkäyksessä erottuu jyvät akanoista ja miehet todella huomaavat, että pitää treenata. Sitä paitsi kun nyt vihdoin ollaan pääsemässä notkeampaan taistelutapaan (tappelutapa15) niin ei ole enää perinteistä puolustustaistelua jossakin tukikohdassa. Aluetta ja syvyyttä käytetään enemmän ja temppuvalikoimaa toivottavasti käytetään laajemmin. Edelleenkin on olemassa ehdottomasti pidettäviä maastonkohtia kuten vesistöjen ylityspaikat, ydinvoimalat ja meidän pitäjän vedenottamo. Niitäkin toivottavasti puolustetaan enemmän ulkoa kuin sisältä. Joukon tukikohta ei kuitenkaan enää ole siinä mielessä pidettävä maastonkohta kuin aikaisemmin. Enää ei välttämättä ole mitään joukon tukikohtaa.

Jaa mitenkö tämä liittyy aiheeseen MPKY 2015? Eipä juuri mitenkään, joten vähän siitäkin.
MPK on erittäin hyödyllinen kerho tällaisenaankin 2000-luvun kertausharjoitusmäärillä. Vielä paljon parempaankin on mahdollista päästä, mutta se vaatii enemmän resursseja ja vähemmän byrokratiaa. On erittäin hyödyllistä, että jokainen taistelija osaa henkilökohtaisen aseen käytön, singot, telamiinat, majoitukset, yms. perushommat. MPK on osannut kouluttaa niitä jo kohta 20 vuotta. Sen perustason lisäksi ja jatkoksi tarvitaan tietysti sitten paljon koulutusta, mutta sen pitäisikin olla puolustusvoimien tehtävä. Jos MPK:n pitää kouluttaa komppanioita taisteluun niin resursseja tarvitaan aivan eri kertaluokkaa. Olen ollut kyllä mielestäni hyvissä joukkuetason MPK -harjoituksissa. Tosin myös huonoissa. Oletan, että koulutuksen taso on parantunut ja paranee vuosi vuodelta.
Olen varmaan ensimmäistä kertaa jostakin samaa mieltä @KIM kanssa. Osan noista taustoista minäkin tiesin kun vähän harjoituksen jälkeen kyselin ympäriinsä...en vaan kehdannut tuoda ihan noin julki...kaikin puolin hyvä postaus ja ERITTÄIN hyvät havainnot MAAVTST15 luonteesta ja sen vaikutuksista koulutukseen. Vain tuosta MPK:n erinomaisuudesta yksittäisen miehenkään taitojen koulutuksessa olemme yhä eri mieltä.
 
Ollaanpa nyt rehellisiä, nykymuotoisessa MPK:ssa ei ole järjen häivääkään eikä sitä ole tarkoitettukaan palvelemaan sotilaallisen maanpuolustuksen tarpeita.

Kodinturva aselajina jota tukee vapaaehtoistyö olis järkevää, mutta sitä ei halua PV, ei poliittinen koneisto eikä virkamiehistö ei edes maanpuolustusaktiivit.
 
Ollaanpa nyt rehellisiä, nykymuotoisessa MPK:ssa ei ole järjen häivääkään eikä sitä ole tarkoitettukaan palvelemaan sotilaallisen maanpuolustuksen tarpeita..
Olen täysin samaa mieltä.
Kodinturva aselajina jota tukee vapaaehtoistyö olis järkevää, mutta sitä ei halua PV, ei poliittinen koneisto eikä virkamiehistö ei edes maanpuolustusaktiivit.
Puolustushaarana, mutta muuten täysin samaa mieltä vaikka olenkin virkamies ja PV:sta.
 
Reservin SOTAKOIRATOIMINTA tulisi liittää osaksi MPK:n koulutusta, jotta PV:n käyttöön soveltuvia koiria koulutettaisiin jatkuvasti.
Koiran KOULUTTAMINEN on pitäaikaista ja aikaa viepää puuhaa ja kaikilta osin ns. harrastus-kilpailukoirien koulutustavat eivät vastaa tarpeita.
Siksi pitää aktivoida ja kehittää tätäkin puolta. SPR:llä on omat juttunsa ns. PELASTUSKOIRA puolella. Toki niitäkin taitoja tarvitaan myös kriisioloissa (esim. rauniokoira).
"Käyttöikä" virkakoirilla on n.2-10v, tehtävästä jo koiran terveydestä riippuen. Siksi pitää olla kokoajan kasvamassa ja oppimassa uusia.
Minulla ei ole tietoa, onko "varaus/ottokoira käytäntöä" esim. suojelu- ja jälkikoirien osalta. Viime sotien aikaan ja ennen niitä oli Suojeluskunnissa oma koiratoimintaosastot, joissa koulutettiin nimenomaan näitä "ottokoiria" siviilissä. Ainakin varsinaisen koiranohjaajakoulutuksen varusmiehinä saaneet tulisi sitouttaa oman "reservikoiran" pitämiseen ja kouluttamiseen sikäli kuin elinolonsa sallivat.
Joskus on ollutkin tämmöistä "reservinkoira" käytäntöä, jolloin koiranohjaajaksi tuleva varusmies on tuonut koiran mukana ja PV on lunastanut senomistukseensa. Koiraa on koulutettu samalla kuin ohjaajaa ja reserviin siirryttyään on molempia käsketty kertauksiin suhteellisen säännölliseen tahtiin. PV:n virkakoirien koulutus tähtää rauhanajan tehtäviin vaikkakin niille koulutetaan jonkin verran myös ns. partiokoirataitoja, joita ei paljoakaan rauhan aikana tarvita. Näistä "partiokoirista" lähinnä tulee mieleen KAIPR:n TIEDK:n yhteydessä olevat ja Rajan koiratoiminta. Niinisalo keskittyy toiminnassaan enempi ns. SPOL-koiriin ja sen alan koulutukseen/kehittämiseen.

TÄSSÄ historiikkia sotakoiratoiminnasta aikojen takaa.

Tuolta lisätietoja PV:n ja RAJA:n RAUHANAJAN koiratoiminnasta > Sotakoirayhdistys ry - Rajan koiramiehet ry
Enemmän aiheeseen liittyvästä löytyy googlettamalla "PATROL DOG" "SCOUT DOG" "K-9" "WAR DOG"
ja tuolla olevista LINKEISTÄ
 
Viimeksi muokattu:
Se koira näköjään älähtää johon kalikka kalahtaa...
Mitäpä tähän muuta kuin o_O Vaikka koira tuossa nukkuu kaikessa rauhassa :D "se koiramies ärähtää, jonka koiraan kalikka kalahtaa" osuu paremmin
 
Olen varmaan ensimmäistä kertaa jostakin samaa mieltä @KIM kanssa. Osan noista taustoista minäkin tiesin kun vähän harjoituksen jälkeen kyselin ympäriinsä...en vaan kehdannut tuoda ihan noin julki...kaikin puolin hyvä postaus ja ERITTÄIN hyvät havainnot MAAVTST15 luonteesta ja sen vaikutuksista koulutukseen. Vain tuosta MPK:n erinomaisuudesta yksittäisen miehenkään taitojen koulutuksessa olemme yhä eri mieltä.

Mutta kun MPK on pääasiassa yrittänyt paikata sitä koulutusvelkaa joka on syntynyt puolustusvoimien kertausharjoitusten alasajosta. Jos PV pystyisi itse kertauttamaan riittävästi väkeä niin MPK olisi sotilaallisten koulutusten osalta lähes turha. Nyt kun pv ei ole kertauttanut ressuja niin jopa teltan pystytystaito ei ole ollut itsestään selvyys. Tai sitte jonkun tellun tai sompputeeveen asentaminen. Ei ne ole sellaisia juttuja joissa tarttis kouluttajien osaamista päivittää ihan vuosittain. Näissä MPK on ollut hyvä. Ja tietty paljon muussakin.

PS! Minä olen oppinut todella paljon MPK:n kursseilla. Olen varmasti oppinut siellä jotain asioita väärin, mutta kokonaisuutena olen tyytyväinen, että olen kursseja kolunnut.
 
Reservin SOTAKOIRATOIMINTA tulisi liittää osaksi MPK:n koulutusta, jotta PV:n käyttöön soveltuvia koiria koulutettaisiin jatkuvasti.
Koiran KOULUTTAMINEN on pitäaikaista ja aikaa viepää puuhaa ja kaikilta osin ns. harrastus-kilpailukoirien koulutustavat eivät vastaa tarpeita.
Siksi pitää aktivoida ja kehittää tätäkin puolta. SPR:llä on omat juttunsa ns. PELASTUSKOIRA puolella. Toki niitäkin taitoja tarvitaan myös kriisioloissa (esim. rauniokoira).
"Käyttöikä" virkakoirilla on n.2-10v, tehtävästä jo koiran terveydestä riippuen. Siksi pitää olla kokoajan kasvamassa ja oppimassa uusia.
Minulla ei ole tietoa, onko "varaus/ottokoira käytäntöä" esim. suojelu- ja jälkikoirien osalta. Viime sotien aikaan ja ennen niitä oli Suojeluskunnissa oma koiratoimintaosastot, joissa koulutettiin nimenomaan näitä "ottokoiria" siviilissä. Ainakin varsinaisen koiranohjaajakoulutuksen varusmiehinä saaneet tulisi sitouttaa oman "reservikoiran" pitämiseen ja kouluttamiseen sikäli kuin elinolonsa sallivat.
Joskus on ollutkin tämmöistä "reservinkoira" käytäntöä, jolloin koiranohjaajaksi tuleva varusmies on tuonut koiran mukana ja PV on lunastanut senomistukseensa. Koiraa on koulutettu samalla kuin ohjaajaa ja reserviin siirryttyään on molempia käsketty kertauksiin suhteellisen säännölliseen tahtiin. PV:n virkakoirien koulutus tähtää rauhanajan tehtäviin vaikkakin niille koulutetaan jonkin verran myös ns. partiokoirataitoja, joita ei paljoakaan rauhan aikana tarvita. Näistä "partiokoirista" lähinnä tulee mieleen KAIPR:n TIEDK:n yhteydessä olevat ja Rajan koiratoiminta. Niinisalo keskittyy toiminnassaan enempi ns. SPOL-koiriin ja sen alan koulutukseen/kehittämiseen.

TÄSSÄ historiikkia sotakoiratoiminnasta aikojen takaa.

Tuolta lisätietoja PV:n ja RAJA:n RAUHANAJAN koiratoiminnasta > Sotakoirayhdistys ry - Rajan koiramiehet ry
Enemmän aiheeseen liittyvästä löytyy googlettamalla "PATROL DOG" "SCOUT DOG" "K-9" "WAR DOG"
ja tuolla olevista LINKEISTÄ

Noh tuo varusmiesten koiranohjaajakoulutus on ihan pelkkää PR toimintaa...KAIPR "sotakoira-osasto" olisi jo lakkautuslistalla ja kaikkien toimintojen keskittämisestä Niinisaloon oli päätös, kunnes todettiin se että iso osa KAIPR:iin palvelukseen haluavista vapaaehtoisista naista halusi nimenomaan KAIPR:iin sotakoiratoiminnan takia ja kas se säästyi... En missään nimessä ole naisten asepalvelusta vastaan mutta sillä politikointia vihaan ja tässä on taas tyyppiesimerkki hyödyttömän toiminnan ylläpitämisestä muista kun maanpuolustuksellisista syistä.
 
Mutta kun MPK on pääasiassa yrittänyt paikata sitä koulutusvelkaa joka on syntynyt puolustusvoimien kertausharjoitusten alasajosta.

Yritys on hyvä ja tarkoitus on jalo, mutta PV kertauttaa, tai ainakin pitäisi kertauttaa, joukkoja eikä pelkästään miehiä. Jos MPK saisi edes sodanajan joukkueet kokoon harjoitettavaksi niin sillä olisi jo kouriintuntuva vaikutus suorituskykyyn, yksittäinen taistelija siellä täällä ei niinkään.
 
Yritys on hyvä ja tarkoitus on jalo, mutta PV kertauttaa, tai ainakin pitäisi kertauttaa, joukkoja eikä pelkästään miehiä. Jos MPK saisi edes sodanajan joukkueet kokoon harjoitettavaksi niin sillä olisi jo kouriintuntuva vaikutus suorituskykyyn, yksittäinen taistelija siellä täällä ei niinkään.
...onhan tuollaista koulutusta "tilattu" PV:n toimesta MPK:lta, mutta kun ei osaaminen riitä ja laatu ei vastaa odotuksia...
 
Back
Top