Paikallisjoukkojen ensimmäisiä tehtäviä suunnitellessa ei kukaan voi tietää sitä, millä toimivaltuuksilla ne pitää suorittaa, jolloin lähtökohtana on eri viranomaisten ra-toimivaltuudet. Sama koskee kaikkia KE1 ja KE2 joukkoja, joita on muitakin kuin paikallisjoukoihin sijoitetut VVJ yksiköt.
Menee ehkä ohi aiheen (paikallisjoukot), ensimmäisen vaiheen suorituskyvystä, joka ei ole pelkästään paikallisjoukkojen suorituskykyä, löytyy tietoa kohtuu hyvin tietoa ihan julkisista lähteistä.
http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002912486.html
HS:n hankkiman Pääesikunnan koulutusosaston suunnitelman mukaan valmiuskoulutusta ja -harjoituksia halutaan lisättäväksi kaikilla joukoilla. Lisäksi valmiusjoukkojen harjoitukset halutaan järjestää niille määritetyllä toiminta-alueella.
Valmiussotilaille aiotaan myös kouluttaa tehtäviin liittyvät voimankäyttöoikeudet erilaisissa valmiustiloissa.
Puolustusvoimat tavoittelee sitä, että kriisin syntyessä
kantahenkilökunnan ja erilaisten
varusmiesosastojen avulla kyettäisiin kohottamaan sotilaallista valmiutta joustavasti, aloittamaan toimenpiteet tilanteen hallitsemiseksi ja suojaamaan reserviläisistä koostuvien varsinaisten sodan ajan joukkojen perustamista.
http://maavoimat.fi/artikkeli/-/asset_publisher/valmiusyksikot-osa-maavoimien-valmiuden-kehittamista
Maavoimien palkatusta henkilöstöstä ja varusmiehistä muodostetut valmiusyksiköt ovat osa nykyaikaista ja kehittyvää kotimaan maapuolustusta ja Maavoimien joukkokokonaisuutta.
-Valmiusyksiköillä nostetaan Maavoimien suorituskykyä erityisesti sotilaallisen maanpuolustuksen tehtävissä, kenraalimajuri Hulkko toteaa.
Valmiusyksiköitä voidaan käyttää normaalioloissa tapauskohtaisesti myös muiden viranomaisten tukemiseen kotimaan häiriötilanteissa tai muissa poikkeuksellisissa tapahtumissa, jotka vaativat laajaa viranomaisyhteistyötä.
http://ruotuvaki.fi/uutinen/-/asset...ittaa-valmiusyksikkokoulutuksen-varusmiehille
Hulkon mukaan valmiusyksikkökoulutus on vain yksi lisäelementti sotilaallisen maanpuolustuksen ketjussa ja valmiuden kehittämisessä.
−
Kehitystyö alkoi aiemmin jo välittömän valmiuden joukoista, jotka ovat pääosin reserviläispohjaisia. Varusmiesten valmiusyksiköt ovat varusmiespalveluksessa olevia yksikköjä, mutta
kotiuduttua heidät hyödynnetään reserviläisinä välittömän valmiuden joukoissa.
Välittömän valmiuden joukkojen tavoite on reserviläisten nopeampi käyttö.
− Tunnistamme maailman muutoksen ja tarpeen nopeampaan reagointiin. Pyrimme löytämään nykyisen lainsäädännön ja asetusten kentästä ne mahdollisuudet, joissa kaikkia asevelvollisia ja palkattua henkilökuntaa voidaan optimaalisesti hyödyntää, Hulkko toteaa.
− Lainsäädäntöön tehdyt muutokset ovat tukeneet näitä pyrkimyksiä.
http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005098586.html
”Toimintaympäristö tulee olemaan normaalia omaa aselajijoukkoa mielenkiintoisempaa, koska valmiusyksiköissä yhdistyy pienoiskoossa eri aselajien kyvykkyydet.”
Valmiusyksikkö rakennetaan siten, että siinä on joukko-osaston luonteesta riippuen elementtejä kaikista aselajeista.
”Parhaimmillaan siinä on kyvykkyyttä taistelupanssarivaunuista ilmatorjuntaohjuksiin.”
VALMIUSYKSIKÖT ovat valmiina lähtemään tehtävään jopa muutaman tunnin kuluttua hälytyksestä.
”Puolustusvoimien intressissä ei ole avata tarkkoja määriä ja yksityiskohtaisia valmiusaikoja”, sanoi Toivonen.
Uudet
valmiusyksiköt ovat Maavoimien nopean toiminnan
terävin kärki yhdessä pelkästään kantahenkilökunnasta muodostettavien valmiusosastojen kanssa.
Niiden lisäksi armeija on perustanut niin sanottuja välittömän valmiuden joukkoja, jotka koostuvat lähinnä reserviläisistä. Näiden valmiusaika lasketaan vuorokausissa.
Mielessä saattaa ehkä kummitella,
missä on MAAKK? Ei ainakaan tuolla listalla, koska noissa kaikissa kolmessa tasossa on mukana kantahenkilökuntaa päällikköä alemmissakin tehtävissä.
- eri aselajien valmiusosastot (henkilökuntaa, mahdollisuus aseelliseen virka-apuun ja sotilaalliseen voimankäyttöön rauhan aikana)
- eri aselajien valmiusyksiköt (koulutus alkoi 1/17 saapumiserästä), henkilökuntaa ha varusmiehiä. (suorituskykyä maanpuolustukseen, kyky vaativampiin virka-aputehtäviin)
- eri aselajien välittämän valmiuden yksiköt, henkilökuntaa ja reserviläisiä (ollut valmiudessa jo muutaman vuoden, kertautetaan ahkerasti, suorituskykyä maanpuolustukseen, kyky vaativampiin virka-aputehtäviin)
Julkisista lähteistä on selvitettävissä kolme ensimmäistä Maavoimien "syömähammasta":
- Valmiusosastot (henkilökuntaa eri aselajeista)
- Valmiusyksiköt (7/2017 alkaen henkilökuntaa ja varusmiehiä eri aselajeista)
- Välittömän valmiuden joukot (henkilökuntaa ja reserviläisiä eri aselajeista)
Ennen noiden käyttöä, PV:llä on käytössä 24/7 palkatut sotilaspoliisit ja muut vatikoulutetut ammattilaat.