Musta hakaristi Ilmavoimien käytössä (Oli: Hakaristi Puolustusvoimien käytössä)

Mitä tekee reserviupseerikurssin puheenjohtaja? :unsure:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Reserviupseerikoulu

Reserviupseerikoulun oppilaskunta
Pääartikkeli: Reserviupseerikoulun oppilaskunta

Reserviupseerikurssi muodostaa oman oppilaskuntansa, Oppilaskunnan korkeimpana elimenä toimii edustajisto, johon valitaan kustakin joukkueesta ja jaoksesta yksi edustaja varamiehineen avoimella vaalilla. Edustajisto valitsee puolestaan hallituksen, jonka jäsenille määrätään tietyt vastuualueet. Hallitukseen valitaan puheenjohtaja, pääsihteeri sekä 12 jäsentä, jotka toimivat oman jaostonsa puheenjohtajana. Oppilaskuntaan kuuluvat ATK-, ilmoitushankinta-, kurssijuhla-, kurssikirja-, historia-, urheilu-, sosiaali-, hengellisen-, kuljetus-, kulttuuri-, talous- ja tiedotusjaostot. Jaostoissa toimii lisäksi jaostovirkailijoita. Oppilaskunnan toimintaa valvoo kantahenkilökuntaan kuuluva kuraattori.

Oppilaskuntaa ja sen hallitusta kutsutaan RUK:ssa leikkisästi kymmenenneksi komppaniaksi. Nimitys viittaa hallituksen suureen rooliin koulun erinäisissä toiminnoissa.

Oppilaskunta toteuttaa RUK:ssa varusmiestoimikunnan tehtäviä: se järjestää lomakuljetukset, edustaa koko kurssia ja huolehtii upseerioppilaiden henkisestä ja mahdollisuuksien mukaan sosiaalisesta hyvinvoinnista. Oppilaskunnalla on kuitenkin muihin varusmiestoimikuntiin verrattuna huomattavasti laajempi toimialue: näkyvimpinä tehtävinä on järjestää kurssijuhla ja julkaista kurssikirja. Näihin varat hankitaan myymällä kirjaan ilmoituksia. Käytännössä ilmoitusvarat kanavoidaan Reserviupseerikoulun Oppilaskunnan Kannatusyhdistykselle, joka luovuttaa ilmoitusmyyntiä vastaavan summan oppilaskunnan käyttöön. Varoilla toteutetaan myös erinäisiä hankkeita upseerioppilaiden hyväksi. Esimerkkinä tästä Haminan Sotilaskodin käytössä oleva sotilaskotiauto Varvara, joka on varustettu muun muassa nelivedolla, GPS:llä, saniteettitiloilla ja maastouttamisvälineillä. Yhden reserviupseerikurssin oppilaskunnan budjetti on yli 100 000 €.
 
Täällä kaikkien puheenjohtajien nimet

RESERVIUPSEERIKOULUN OPPILASKUNTA
https://oppilaskunta.net

HISTORIA
Oppilaskunta perustettiin kurssin 14 aikana (1.11.1927 – 22.4.1928), jolloin koulun johtajana toimi majuri Auno Kaila. Kurssista toiseen Oppilaskunta on palvellut upseerioppilaita edunvalvonnan ja kuuluisan RUK-hengen luomisessa.
(Kurssin numero, nimi – puheenjohtaja, pääsihteeri)

Eli puhutaan ilmeisesti oppilaskunnan hallituksen puheenjohtajasta? Nyt aukeaa paremmin. Kurssin puheenjohtaja oli erikoinen titteli :D
 
Jos kuvaamme historiallisen elokuvan Rooman valloitussodista, jossa Caesarin luo tuleva sadanpäämies tekee roomalaistervehdyksen, kutsummeko sitä natsitervehdykseksi?

Teemmekö elokuvan, jossa vain jätämme 2000 vuotta vanhan tervehdyksen pois tai muutamme tervehdyksen poliittisesti korrektiksi? Sadanpäämies voi vetää käteen ei kuin siis kypärään.

Tässä täytyy olla tarkkana. Natsi voi luurata joka puolella!


lataus (2).jpg
 
Viimeksi muokattu:
En ole mitenkään hakarististä luopumisen kannalta, mutta tämä keskustelu on vähän älyllisesti höperöä. Eihän sillä ole mitään merkitystä mitä symboli merkitsi joskus, kuinka vanha se on tai kuka sen keksi. Merkitykset muuttuvat, halusi sitä tai ei. Poliittisesta korrektiudesta nälviminen viuhahtaa myös vähän ohi aiheen. Hakaristi symbolina, varsinkin meidän Eurooppalaisessa viitekehyksessämme, on aika vahvasti 30- ja 40-lukujen, miestä ulkopuolisten tapahtumien määrittämä. Hakaristillä on myös oma merkityksensä meille, ja meidän historiassamme, eikä sitä pidä väheksyä myöhempien tulkintojen takia. Kaikille merkitys ei vain ole sama, mikä on yhtälailla hyväksyttävä. Kunnioittaen, ja ilman turhia saivarteluja.
 
Sellaista ei pidä mennä korjaamaan, mikä ei ole rikki. Muutamassa joukko-osastolipussa esiintyvä hakaristi ei ole koskaan ollut mikään diplomaattinen ongelma eikä ole estänyt vaikkapa juutalaisten palvelusta Ilmavoimissa tai sota-aikana nyt ylipäätään kun tunnus oli paljon laajemmassa käytössä. Se killuu kaikessa rauhassa myös presidentin kettingeissä ja muistaakseni myös kunniamerkeissä joita ulkomaalaisille jaetaan ilman sen kummempia mutkia matkassa.

Tasaisin väliajoin joku seipäänniellyt aktivisti nostaa aiheesta äläkän kerätäkseen moraalisia irtopisteitä tai yksinkertaisesti saadakseen julkisuutta. Sellaiseen vastattakoon asiallisesti faktatiedoilla ja sellaisella muistutuksella, että sota-aikaiset tunnukset ovat ihan aktiivisessa käytössä kansallisuustunnuksena lähes kaikilla sotaakäyneillä osapuolilla. Siinä viitekehyksessä muutama joukko-osastolippu on ihan validia viittausta joukkojen omaan historiaan. Muutokselle ei siis ole mitään todellista tarvetta joten siihen ei myöskään ole tarpeen ryhtyä.

Mitä tulee tohon Mosambikin lippuun, niin muistaakseni kirja edustaa oppineita, kuokka maatyöläisiä ja Kalashnikov sotilaita ja niillä viitataan Mosambikin itsenäisyydesta käytyyn taisteluun. Eipä siinäkään ole ulkopuolisilla asiaa mennä määrittelemään sitä uusiksi.
 
No nyt tuli melkoinen ehdotus varatuomarilta.

https://www.seinajoensanomat.fi/art...nakyvimpiin-yli-100-vuotisiin-perinteisiin-hs

Lakimies haluaa muutoksen armeijan näkyvimpiin yli 100-vuotisiin perinteisiin – HS: "Tapahtumia pidettäisiin nyt sotarikoksena"

Puolustusvoimien tulisi luopua vuoden 1918 sisällissodan aikana syntyneiden joukko-osastojen nimistä ja jo jääkäreiden käyttämistä kuusenhavutunnusta.

Näin vaatii varatuomari Simo Ellilä, joka kertoo näkemyksistään Helsingin Sanomien yleisönosastokirjoituksessaan.

– Suomen puolustusvoimat on sisällissodan voittaneen armeijan seuraajayhteisö.
Puolustusvoimat käyttää myös edelleen sisällissodan aikana syntyneitä joukko-osastojen nimiä ja valkoisen armeijan kuusenhavutunnusta, Ellilä muistuttaa.

Ellilä nostaa esiin sen, että jääkärialkuiset joukko-osastojen nimet syntyivät sisällissodan aikana helmi–maaliskuussa 1918, jolloin muodostettiin asevelvollisista koottuja valkoisen armeijan taistelujoukkoja.

– Maavoimien ja Ilmavoimien upseerien sekä aliupseerien kauluslaatoissa on vielä nykyisinkin kuusenhavu.
Se on muistona Tampereen kaupungin valtaustaistelusta huhtikuun alussa 1918.
Valkoisen armeijan sotilaille annettiin käsky kiinnittää päähineeseen kuusenhavu ennen kuin joukot aloittivat hyökkäyksen Tampereelle, Ellilä korostaa.

Hän muistuttaa, että nämä kuusenhavua päähineissään kantaneet suojeluskunta- ja jääkärijoukot ampuivat yli 4 000 taistelun lopettanutta ja aseensa luovuttanutta punaista taistelijaa.

– Tampereen tapahtumia pidettäisiin tänä päivänä lähinnä sotarikoksena.
Puolustusvoimien käyttämien tunnusten tulisi nauttia yleistä arvostusta ja kunnioitusta.
Kuusenhavusta tulisi jo luopua.

Jääkäreiden sotilaallinen panos on ollut Suomen sotahistoriassa äärimmäisen merkittävä, sillä jääkäreiden mukaan nimetyt joukko-osastot ratkaisivat muun muassa jatkosodan viivytystaisteluiden tuloksen.

Esimerkiksi Äyräpään-Vuosalmen taisteluissa merkittävä rooli oli Jääkärirykmentti 7:lla, joka oli kunnostautunut jo Siiranmäen taisteluissa.
Tätä rykmenttiä johti maineikas everstiluutnantti Adolf Ehrnrooth, josta tuli myöhemmin lukuisten suomalaisten kunnioittama kenraali ja maanpuolustushengen kohottaja.

Viime sotien taisteluissa vasemmistolaisesti suuntautuneita sotilaita eivät jääkäreiltä peräisin olevat nimet häirinneet – esimerkiksi tuleva tasavallan presidentti Mauno Koivisto taisteli jatkosodassa jääkärikomppaniassa maineikkaan Lauri Törnin alaisuudessa.

Varatuomari Simo Ellilä on toiminut muun muassa Reserviupseerikoulun kurssin 196 puheenjohtajana.
Hän on ollut Vantaan kaupunginvaltuustossa ja toiminut vihreiden mandaatilla YTV:n valtuuskunnan puheenjohtajana.

Jos on tuo Ellilä tyhmä, toimittajankin pitäisi perehtyä vähän. JR7 oli jalkaväkirykmentti.

Meillä oli kuusi jääkäripataljoonaa ja joku erillinen divisioonan nyrkki, kuten se Törnin jääkärikomppania. Niillä ei sentään sotia ratkaistu vaikka merkittäviä nyrkkejä olivatkin.
 
Viimeksi muokattu:
Jos on tuo Ellilä tyhmä, toimittajankin pitäisi perehtyä vähän. JR7 oli jalkaväkirykmentti.

Meillä oli kuusi jääkäripataljoonaa ja joku erillinen divisioonan nyrkki, kuten se Törnin jääkärikomppania. Niillä ei sentään sotia ratkaistu vaikka merkittäviä nyrkkejä olivatkin.

Koskisiko historian muokkaus myös rajavartiolaitosta ? Sen varusmiehethän ovat rajajääkäreitä tai erikoisrajajääkäreitä ? Talvisodan jälkeen sotamarsalkka Mannerheim myönsi ko. sotilasarvon laitoksen henkilökunnalle. Ilmeisesti samaan rikolliseen kategoriaan menee, sillä kun RVL perustettiin talvella 1919, koostui sen kantahenkilökunnan kova ydin alkuperäisistä jääkäreistä, jotka Ellilän mukaan olivat sotarikollisia.
 
Jos on tuo Ellilä tyhmä, toimittajankin pitäisi perehtyä vähän. JR7 oli jalkaväkirykmentti.
Meillä oli kuusi jääkäripataljoonaa ja joku erillinen divisioonan nyrkki, kuten se Törnin jääkärikomppania
Olit oikeassa asian suhteen, mutta et itsekään ole kaikkiin detaljeihin perehtynyt. Törnillä oli jääkärijoukkue, ei -komppania.
 
Koskisiko historian muokkaus myös rajavartiolaitosta ? Sen varusmiehethän ovat rajajääkäreitä tai erikoisrajajääkäreitä ? Talvisodan jälkeen sotamarsalkka Mannerheim myönsi ko. sotilasarvon laitoksen henkilökunnalle. Ilmeisesti samaan rikolliseen kategoriaan menee, sillä kun RVL perustettiin talvella 1919, koostui sen kantahenkilökunnan kova ydin alkuperäisistä jääkäreistä, jotka Ellilän mukaan olivat sotarikollisia.

Jep, rajajääkäripataljoonat myös tosiaan. Niitäkin taisi olla kuusi. Osa rajamiehistä meni kai erillispataljooniin, joita kaukopartio- ja sissiporukat olivat.

Sitten olivat Jpr:n pataljoonat 2,3,4 ja 5. Hyökkäysvaiheessa Ryhmä Oinosessa eli 2. Jääkäriprikaatissa oli Iisalmen liepeiltä kerätty JP6, joka lakkautettiin 1942.

RvPr:n jääkäripataljoonat olivat JP1 ja ErJP6, jota myös JP6:ksi tietysti sanotaan, mutta se soti 1943-1944. Tämä jälkimmäinen kuutonen muistuttaa eniten nykyistä asevelvollisuusmallia, ja siinä oli paljon vapaaehtoisina tulleita: kaikki olivat eri puolilta Suomea ja keski-ikä oli 20 vuotta, upseerit mukaan luettuina. Siinä olivat Suomen nuorimmat jääkärit.

Haluaako joku vihreä tohtori häväistä Ilomantsin taistelun 1944 ehkä ratkaisevimman pataljoonan muiston? Ja vielä RUK:n käynyt. Hyi helkkari.
 
Olit oikeassa asian suhteen, mutta et itsekään ole kaikkiin detaljeihin perehtynyt. Törnillä oli jääkärijoukkue, ei -komppania.

Perinnekillan mukaan jääkärikomppania.

http://www.lauritorni.fi/osasto-lauri-torni/osaston-perustaminen/

Vuoden 1943 tammikuussa päätettiin perustaa 1. divisioonaan kaksi sissikomppaniaa, joita salaamistarkoituksessa kutsuttiin jääkärikomppanioiksi. Törni määrättiin toisen sissikomppanian päälliköksi. Seurasi tiukka koulutusvaihe.
 
Se killuu kaikessa rauhassa myös presidentin kettingeissä ja muistaakseni myös kunniamerkeissä joita ulkomaalaisille jaetaan ilman sen kummempia mutkia matkassa.
Nillitän hieman. Näyttää nykyään vapaudenristin ritarikunta olevan ainoa, joka merkeissään hakaristiä käyttää. Saulin kaulassa on eri kerhon ketju.

"Suomen Valkoisen Ruusun suurristin ketjussa olevat hakaristit korvattiin kuusenhavuristeillä presidentti Urho Kekkosen toivomuksesta hänen vierailtuaan Ranskassa vuonna 1963."
https://www.kaleva.fi/uutiset/kotim...-nostaisi-muinaisen-symbolin-arvoonsa/797145/
 
Jep, rajajääkäripataljoonat myös tosiaan. Niitäkin taisi olla kuusi. Osa rajamiehistä meni kai erillispataljooniin, joita kaukopartio- ja sissiporukat olivat.

Sitten olivat Jpr:n pataljoonat 2,3,4 ja 5. Hyökkäysvaiheessa Ryhmä Oinosessa eli 2. Jääkäriprikaatissa oli Iisalmen liepeiltä kerätty JP6, joka lakkautettiin 1942.

RvPr:n jääkäripataljoonat olivat JP1 ja ErJP6, jota myös JP6:ksi tietysti sanotaan, mutta se soti 1943-1944. Tämä jälkimmäinen kuutonen muistuttaa eniten nykyistä asevelvollisuusmallia, ja siinä oli paljon vapaaehtoisina tulleita: kaikki olivat eri puolilta Suomea ja keski-ikä oli 20 vuotta, upseerit mukaan luettuina. Siinä olivat Suomen nuorimmat jääkärit.

Haluaako joku vihreä tohtori häväistä Ilomantsin taistelun 1944 ehkä ratkaisevimman pataljoonan muiston? Ja vielä RUK:n käynyt. Hyi helkkari.

Pieni korjaus, jatkosodassa oli kahdeksan rajajääkäripataljoonaa sekä Erillisosasto Petsamo, joka käytännössä oli se yhdeksän rajapataljoona.
 
Näyttää nykyään vapaudenristin ritarikunta olevan ainoa, joka merkeissään hakaristiä käyttää.
Mutta juuri näiden ansiomerkkien merkitys on varsin keskeinen. Ja mitä jääkäreihin tulee, heillä heraldiikka nojasi pelkkään ristiin ilman hakaristiä päällään (maltanristi/rautaristi). Ja jääkäreilläkin se oli 1800 luvulla ensin ruusuke.
9223dc4b43f6ef4fa76a517a76d3b5877f632a023c9725dace21c815ad8c7a83.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Jääkäri-nimityskin on ollut meillä käytössä jo paljoa aikaisemmin kuin mielipidekirjoittelijan mainitsemasta sisällissodasta. Savon prikaatissa oli jääkäreitä jo 1700-luvulla.
 
Huomasin muuten juuri, että mm. Youtubella on NATSI-Saksan sotavoimien tunnus symbolina, jolla poistutaan kokonäytön tilasta. Kyseessä on mielestäni vähintään vihapuheeseen rinnastettava natsi-ideologiaa tukeva kannanotto. Mille instassille asiasta pitäisi tehdä ilmoitus?

Katso liite: 28656


Varmaan vaikka Markus mustajärvi voisi auttaa asiassa ja nostaa asiasta elämän.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Markus_Mustajärvi
 
Back
Top