Erkka Railo kirjoitti Taloussanomissa (Tebatti) mm. seuraavaa:
"Ukrainan kriisi on paljastanut Suomen turvallisuuspolitiikan ristiriidat. Suomi yrittää pitää kiinni liittoutumattomuudestaan, mutta samalla Suomi on pyrkinyt vahvistamaan Euroopan unionin yhteistä ulkopolitiikkaa.
Suomessa ei ole täysin ymmärretty, että Venäjä näkee Euroopan unionin vastustajana, joka kilpailee Venäjän kanssa vaikutusvallasta. Sitoutuminen EU:n yhteiseen ulkopolitiikkaan voi tehdä Suomesta kiistan osapuolen – antamatta mitään tilalle.
Euroopan unioni on Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kulmakivi. Suomen hallitukset ovat suhtautuneet Euroopan integraatioon korostetun myönteisesti hallituspohjasta riippumatta. Suomi on halunnut tehdä kahdenvälisestä Venäjä-suhteestaan osan monikeskistä EU:n ja Venäjän välistä ulkopolitiikkaa."
"Unionin Venäjä-politiikkaa on pitänyt koossa ajatus, että kylmän sodan jälkeinen Venäjä kehittyy vähitellen länsimaiseksi demokratiaksi.
Myös Suomen poliittinen johto on aivan viime aikoihin saakka tulkinnut, että Venäjä on takaiskuista huolimatta muuttumassa länsimaiden kaltaiseksi ”normaaliksi” valtioksi.
Neuvostoliitosta itsenäistyneiden maiden kanssa EU on kehittänyt ”strategista kumppanuutta”. EU on pyrkinyt lähentämään näitä maita unioniin ja opettanut niitä oikeusvaltioiden tavoille. Monet itäisen Keski-Euroopan maat ovat päässeet jopa EU:n jäsenvaltioiksi.
Venäjän ja EU:n välissä olevat valtiot ovat paria poikkeusta lukuun ottamatta muuttuneet varsin vakaiksi demokratioiksi. Tämä on ollut menestys."
"Venäjän johdon näkökulmasta tilanne sai huolestuttavan käänteen vuoden 2011 duuman vaalien jälkeen, jolloin venäläiset oppositioryhmät reagoivat vaalien epäselvyyksiin osoittamalla mieltä kadulla.
Mielenosoitukset näyttivät Putinille, että EU:n toimilla saattaisi olla seurauksia myös Venäjällä. Tämä pakotti Putinin tiukentamaan linjaa niin sisä- kuin ulkopolitiikassakin. Taustalla vaikuttaa myös Venäjän heikentynyt taloustilanne, jonka maan hallinto pelkää johtavan kansalaisten tyytymättömyyteen. Putin tiukensi otettaan kansalaisjärjestöistä ja tiedotusvälineistä entisestään. Puoluelaitos ja muut valtionhallinnon keskeiset instituutiot ovat jo vuosia olleet Putinin ja hänen lähipiirinsä hallinnassa."
Euroopan Unionin pohjimmainen idea on demokraattisen kansalaisyhteiskunnan ja oikeusvaltion ja siihen liittyvien instituutioiden vahvistaminen vanhan Euroopan alueella sekä mallin levittäminen diplomatian ja yhteistyön keinoin uusille alueille. Pohjimmiltaan tavoite on sama kuin USA:n onnettomilla miekkalähetysretkillä joilla demokratiaa on pyritty viemään diktatuureihin asevoimin.
On typerää banalisoida EU ainoastaan kysymykseksi siitä kuka saa minkäkin kokoisen siivun mistäkin kakusta, kysymys on paljon suuremmista asioista. Kukaan täysipäinen ei taatusti kyseenalaista sitä tosiasiaa että juuri se yhteiskuntarakenne jossa me olemme saaneet koko elämämme elää tuottaa kokonaisuutta tarkastellen korkeimman elintason ja parhaan elämänlaadun kansalaisten suurelle enemmistölle, ei vain kouralliselle sikarikkaita oligarkkeja.
Jokaisen kannattaa pienessä päässään miettiä miksi ystävämme Putin veti herneen nenään vuoden 2012 tapahtumista ja miksi hän näkee demokratian ja oikeusvaltion olevan itse perkeleestä.
Vastakkain on EU:n demokratia ja Putinin kleptokratia. Kumman valitsette?
http://www.talouselama.fi/uutiset/suomen on aika valita puolensa/a2250426