Oppilas kirjoitti:
PV:n sotilaat ovat valtion virkamiehiä ja etenkin vanhemmissa upseereissa joskus näkee edellä mainittuja piirteitä. Tällaisissa tapauksissa virkauralla eteneminen tuntuu olevan ensisijainen tavoite. Tavoitteen saavuttamiseksi kiillotetaan omaa kilpeä kaikissa tilanteissa ja vältetään pienimmänkin tahran tarttumista siihen.
Nyt kun tuli puheeksi niin.....Voi Hel..tti että vihaan tuota piirrettä monissa kollegoissa ja koko järjestelmässä! Oma perse on kaikkein tärkein ja mieluummin jätetään kokonaan tekemättä kuin otetaan pienikin riski, että jotain voi sattua..koska ei satu mitään, jos ei tee mitään..paitsi että tosiasiassa koulutuksen laatu kärsii tuosta asenteesta!
Esimerkkejä voisin luetella vaikka kuinka paljon. Yksi yleisimmistä on suoranainen "hysteria" paukkupatruunoiden käytön kanssa! Paukkupatruunoista tehdään niin iso numero ettei ole tosikaan! Ihan liian moni kouluttaja jakaa paukkupatruunat vasta juuri ennenkuin niitä tarvitaan ja kerää ne pois välittömästi kun tilanne on ohi.."ettei satu mitään vahinkoja.."
Mihinkäs tämä toimintatapa sitten nopeasti johtaa? Se johtaa siihen, että paukkupatruuna tuntuu yhtä vaaralliselta kuin taktinen ydinpommi..ja vastaavasti kova patruuna onkin sitten jo vaarallisuudeltaan mannertenvälisen ydinohjuksen luokkaa. Taisteluammunnoissa kun joukolle jaetaan kovat, tärisee kädet niin helvetisti joka jannulla, eikä mistään tule enää mitään..
Monesti kun olen esim. alokkaiden ollessa kyseessä käskenyt jakaa yksikön harjoituksissa paukkupatruunat AINA kun aseiden kanssa lähdetään harjoittelemaan jotain ja aseet on myös ladattu HETI kun patruunat on jaettu. Ladatuin asein on sitten menty harjoitukset alusta loppuun...ja kollegoiden kauhistelu on lähes rajatonta: "ei noin voi tehdä..." Kysynpä vaan, että miksei muka? Ei sitä mikään kiellä tai estä..ainoa mikä sen kieltää tai estää, on oma kyvyttömyys kouluttaa alaisilleen aseenkäsittelyä siten, että se sujuu + pelko siitä, että kun ei ole kouluttanut asioita oikein, sattuu jonkun ase laukeamaan "vahingossa", tulee kuulovaurio ja joukko-osaston komentaja on vihainen..
Paitsi, että esimerkiksi RK ei laukea "vahingossa"!!! Jos asetta käsitellään oikein, se laukeaa vain ja ainoastaan silloin kun ampuja haluaa aseen laukeavan. Jos taas koulutuksessa on laiminlyöty aseenkäsittelykoulutus ja harrastettu "paukkupatruunahysteriaa" niin "vahingonlaukauksia" tulee kuin liukuhihnalta silloin kun niitä on joukolla jaossa. Se johtuu siitä, että asetta on totuttu käsittelemään ihan miten sattuu, ikäänkuin se olísi jokin vaaraton lelu jota voi rämpyttää ihan miten tahansa..
Sitäpaitsi..paukkupatruuna ei ole mikään taktinen ydinlataus! Se on HARJOITUSVÄLINE ja sellaiseksi suunniteltu nimenomaan aseenkäsittelyn opettamiseen. Jos se laukeaa, siitä ei aiheudu merkittävää vaaraa..eikä nykyisellä sysäyksenvahvistimella edes merkittävää kuulovaurion riskiä, varsinkaan silloin kun aseen haltija osaa aseenkäsittelyn perusteet. Kun ase on harjoituksissa aina ladattu, kaverit oppivat nopeasti käsittelemään sitä oikein. Esim alokkailla, joiden kohdalla on toimittu edellä kuvaamallani tavalla, ei "vahingonlaukauksia" ole sattunut. Jätkät tietää, että ase on ladattu ja jos ladatun aseen liipaisimesta vetää, se laukeaa..ja sitten tottakai jokainen normaali ihminen käsittelee asetta, kuten ladattua asetta käsitellään.
Taisteluammunnat ovat toinen esimerkki. Tosiasiassa varomääräykset mahdollistavat hyvinkin totuudenmukaiset taisteluammunnat. Silti ihan liian usein ne ovat jotain ihan muuta kuin totuudenmukaisia. Miksi näin on? Siksi, että taas ihan liian moni ajattelee "kun ei tehdä mitään, ei satukaan mitään..otanpa varman päälle niin ainakin oma perse on turvassa"
Kenenkään turvallisuudesta ei tarvitse tinkiä, sitä en tällä tarkoita että hommia pitäisi tehdä niin, ettei esimerkiksi varomääräyksistä välitetä tuon taivaallista..mutta ylenmääräinen oman perseen turvaaminen on asia, josta pitäisi päästä eroon. Me olemme mielestämme jokainen hyviä ja osaavia johtajia..ja johtaja kantaa aina vastuunsa.. Minusta vaan joskus vähän liian moni karttaa sitä vastuunkantamista omista tekemisistään kuin ruttoa.