Onko varusmiespalvelu tullut löysempi?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Hejsan
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Niin, et vastannut kyllä kirjoituksellasi yhtään mihinkään yhtään mitään. Älä välitä, ei noihin kysymyksiin vastaa kukaan muukaan.

"riittävästi meitä riittävän positiivisia" pitää sisällään paljon myös niitä, jotka ovat käsityksessä, jonka mukaan mmaanpuollustushalukkuus, vapa-ehtoisuus ja kunniavartiossa seistä karjottaminen ovat synonyymejä "taistelevan reservin osaamiselle".

On jännää, miten tässä nimenomaisessa keskustelussa ei olla päästy milliäkään eteenpäin viiteen vuoteen.
 
Varusmiesten elintavat paranevat vain aluksi

http://elisa.net/uutiset/kotimaa/?id=49394207

Varusmiesten elintavat eivät parane pitkäksi aikaa palvelukseen astumisen jälkeen.

Varusmiesten elintavat muuttuvat terveellisemmiksi palveluksen alussa.
Kahden ensimmäisen kuukauden jälkeen terveyshyötyjä menetetään vapaa-ajan herkutteluun, ilmenee tänään julkistetuista tutkimuksista.

Tupakoijat sauhuttelevat armeija-aikana entistä enemmän ja nuuskan käyttö leviää.
Humalajuominen yleistyy, joskin iltalomien lyhennys on arkisin hillinnyt alkoholin riskikäyttöä.

Tutkijat suosittelevat sotilaskodeille terveellisempää valikoimaa.
=======================================
Tästäkin on saatu taas aikaan tutkimus :huh:
Muistan suunnilleen samanlaisen tutkimuksen jo 80-luvun alusta :confused:
 
Minusta se on oikeansuuntainen väite että erästä toiseen palvelus ainakin tällä hetkellä tuntuu useimmissa varuskunnissa helpottuvan melkein kaikilla osa-alueilla. Esimerkkinä voin kertoa tapauksen omalta P-kaudeltani, jolloin muistaakseni jo kolmantena päivänä suoritimme keskellä loskaista tammikuuta kaikki siirtymiset jalan Hoikanporttiin ampumaradalle ja takaisin sen noin viiden kilometrin matkalta.

Sitten johtajakaudella uuden erän saavuttua nämä ensimmäisten päivien ampumaradoille siirtymiset oli muunnettu edestakaisin bussikyydeiksi. Ilmeisesti siis tammikuun erälle nuo jalan siirtymiset olivat olleet liian rankka koettelemus ihan jo heti alkuun jotta niitä olisi haluttu jatkaa.

Sitten taas ilmeisesti se mikä meiltä puuttui omalta P-kaudeltamme olivat nuo ohjatut aamutoimet. Tosin niiden poistaminen oli kuulemma ollut ihan kapteenin itsensä päätös, kun hän piti niitä turhanpäiväisinä syystä tai toisesta.

Komppanianpäällikkömme kotiutumistilaisuudessa heitti samansuuntaisia arvioita kokonaistilanteesta todeten että jokaisella erällähän tuntuu tämä homma helpponevan ja helpponevan vuodesta toiseen.
 
Tornisteri kirjoitti:
Komppanianpäällikkömme kotiutumistilaisuudessa heitti samansuuntaisia arvioita kokonaistilanteesta todeten että jokaisella erällähän tuntuu tämä homma helpponevan ja helpponevan vuodesta toiseen.

Ja silti ei osalla porukkaa pää kestä ja kunto riitä vaikka niin helppoa pitäisi olla.
 
No yksi helpotus ollee se, että lomalla nämä karjut näyttävät esiintyvän suht taajaan. Tuossa naapurin poikakin on talvesta lähtien käydä kyntänyt inttiä ja kyllä se perjantai-iltana jo kaahaa täyttä vauhtia tuning-manian kirkkaimmalla tuotteellaan pitkin katua. Ja hyväähän se tekee päästä viikonlopuksi äitin hoiviin kovasta maailmasta, äitin pikku tuhnupeppu kun on ollut niiiiin kaukana ja pahojen setien höykytyksessä.....snif.

Mutta eipä ne silloin parikymmentä ja rapiat vuotta sittenkään viikonloput olleet mitään sotilaskoulutuksen rankimpia hetkiä: vartionakki napsahti kerran ja sunnuntai maattiin kuin lahnat punkissa siihen asti, kun sotku aukesi. Pahimmassa tapauksessa ylikessut ja vääpelit kantoivat vhs-kasetteja katsottaviksi ja jouduttiin katsomaan mm. Tracy Lordsia ja joitain muita korkean kulttuurin kirkkaimpia tähtiä. La-iltana usein myös kaupungin turkkilaislettumesta toimitti auton takakontillisen pizzoja kasarmille, ennen klo 20. siinä ei ollut mitään ongelmaa.
 
Juu, tämähän on se fakta myöskin.

Itse voin kertoa että omien havaintojeni perusteella omasta erästäni sekä sitten sitä seuraavasta jolle toimimme varusmiesjohtajina niin useimmat palveluksen keskeyttämiset tapahtuivat oikeastaan kunnon pettämisen johdosta. Eli yksinkertaisesti lähtökunto oli sen verran huono ettei sitten jaksanut enää sitä toimintaa vaikka esim. armeijan kuriin sopeutuminen olisi ollutkin suurinpiirtein kohdillaan.

Eipä silti, en tiedä että olisivatko nämä palveluksensa kuntopuolen syistä keskeyttäneet mahdollisesti jaksaneet palvelusta paremmin jos eivät olisi olleet jalkaväessä. Esimerkiksi samaan aikaan tykistössä palvellut kaverini kertoi että he taisivat tammikuusta lähtien hiihtää tasan kerran ampumaradalle ja takaisin kaikkina muina kertoina ajellessaan Maseilla ampumaradalle ja takaisin. Suurinpiirtein samoin oli kuulemma käynyt tykistönkin puolella. Meillä puolestaan jo P-kaudesta lähtien oltiin jaloillamme ja suksilla. Kesällä sitten käveltiin kun polkupyörien jakamisesta syntyi sellainen kalabaliikki ettei polkupyöräily vissiin toteutunut millään yksiköllä koko prikaatista sillä kertaa.
 
Niin kai tässä on turha itkeä ja eritellä syitä. Toteanpa vaan noin tiivistäen että yhteiskunnan muutos alkaa ajamaan nykyisen kaltaisen varusmiespalveluksen ohi. Huonokuntoinen nykynuori nyt ei vain kovin paljon jaksa pinnistää pelkkään maanpuolustustahtoon vetoamalla kun kerran vähemmälläkin pärjää. Näin ollen yhteiskunnan muuttuessa myös järjestelmän pitää muuttua eikä muutos ole mahdollinen ilman oikeita euromääräisiä investointeja.

Nyt pitäisi löytyä reilusti tahtoa ja lisäresursseja varusmiesten sosiaalisen aseman parantamiseen sekä pidempään monipuolisemman koulutuksen ja fyysisen kunnon kohottamiseen mahdollistavaan järjestelmään. Jos ja kun näin ei toimita ja resurssit uppoavat asejärjestelmiin ja kv. toimintaan niin edessä on ennen pitkää ammattiarmeija. Jonain kauniina päivänä yleinen asevelvollisuus ja aluepuolustus katoavat sitten juhlapuheista ja se oli sitten siinä.
 
Tornisteri kirjoitti:
Minusta se on oikeansuuntainen väite että erästä toiseen palvelus ainakin tällä hetkellä tuntuu useimmissa varuskunnissa helpottuvan melkein kaikilla osa-alueilla. Esimerkkinä voin kertoa tapauksen omalta P-kaudeltani, jolloin muistaakseni jo kolmantena päivänä suoritimme keskellä loskaista tammikuuta kaikki siirtymiset jalan Hoikanporttiin ampumaradalle ja takaisin sen noin viiden kilometrin matkalta.


Niin helpottuminen on mielestäni suhteellinen käsite. Itse palveltiin -40 asteen pikkupakkasissa ulkona, syötiin ulkona viikko ulkona, hernekeitto ja muut pöperät jäättyi pakissa (mutta syötyä tuli). Sisäkuri oli kovanlainen ja alikessut saivat illat kiertää tuvissa punneruttamassa ja muuten härnäämässä alokkaita. Oli se vittumaista.

Sitten tuli kesän kirkasotsaiset alokkaat. Alikessut pistettiin (osin) ruotuun, oli kesä ja takkikin oli jo liikaa. Ulkoruokailua ei juuri ollut.

Pääsi ne helpolla. Jopa niin helpolla että ryhtyivät valittamaan jonottamisesta (harvojen) ulkoruokailuiden aikana eivätkä halunneet liikkua portaissa seinän viertä vaan piti päästä menemään kuin ellunkanat (ei mekään syytä tiedetty eikä osattu sanoa että miksi, säilytettävän arvoiseksi perinteeksi se käsitettiin ilman sen kummempia syvällisiä analyyeja). Ei juma millainen vellihousu koulutus! Näin sitä AU-tuvassa jupistiin ja väillä ääneen alokkaille ilmoitettin.

Toisaalta kun sitä p-kauden kalenteria katsoi niin huomasi että me lohnotettiin sotkussa jo melkein saman verran kolmen ensimmäisen viikon aikana kun he pääsivät koko p-kauden aikana, loppu aika oli ohjattua koulutusta. Koulutuskin oli muutakin kuin ainaista tst-tukinnon rastien hiomista. Oli pidempi valamarssi josta porukkaa taisi tipahtaa enemmän kuin meillä (eli vala rankempi), pitempi alokasleiri. Eli eipä se palvelus ehkä löysempää ollut, luonnon olot antoi kovimman karaisun minun saapumiserän alokkaan pehmoisille nukkaposkille, komppapäällikkö päätti karaista vielä mieltäkin järjestämällä ulkoluruokailua oikein olan takaa. Varmasti palvelus oli minun alokasaikana vittumaisempi kuin kesän alokaserällä, mutta tuo nyt ei ylpeilyn aihe tai syy mielestäni ole. Varmasti kesän alokaserä oli monin paikoin pätevämpi kiitos monipuolisemman, jopa vaativamman ja motivoivamman koulutuksen. Ehkä yksi syy oli kadetti koulusta valmistunut suhteellisen nuori kaveri joka katseli asioita ehkä vähän toiselta (=tuoreelta) kantilta kuin oman alokasaikani ehkä hieman varttuneempi kokenut (=muinaisjäänne :D ) komppanianpäällikkö.

Ja taas samat luonnon olot olivat vastassa taas niitä alokasraukkoja jotka tammikuussa tulivat meidän jälkeemme. Eli pyörä pyörii. Ja komppanianpäälliköllä tuntuu olevan melkoinen vaikutus siihen mitä tehdään mitenkin, on suffeli-ukkoja ja sitten on runtu-ukkoja ja lopuksi kusipää-ukkoja.

Toki vuosikymmenten jatkumossa tämmöine löystymis ilmiö varmasti on, fysiikka ruostuu ja läskiksin paisuu tämä on selkiö... ja kyllähän tätä aihetta kosketellaan jo siinäkin mielessä, että etenkin nykyistä varusmiestä pitää kohdella eritavalla kuin -70-80 luvun juntturoita joille riitti se että käskettiin ottaa nurkasta paikka. Stereotypian omaan. Nyt entistä enemmän kysyttäisiin että miksi? Toki se nykynuori siellä seisoo edelleen, mutta palvelusmotivaatio kärsii suhteessa enemmän aiempien aikojen jääriin ja tätä kautta tuotetaan heikompi sotilas kuin sillä että koulutusmetodit ja asenteet modernisoitaisiin.

Ps. Oman näkemäni suhteen suurin keskeyttämisten syy oli puhdas motivaatio-hukka. Yks kaks eräästä tuvasta lähti puolet miehistä siviiliin, ihan terveen näköisiä sutjakoita poikia jotka ilmoittivat syyksi sen että eipähän tuo kiinnosta, pieni virne suun pielessä. Liekkö sitten kavereita keskenään ja kun joukolla päätettiin joukon rohkaisemana niin helppo on lähteä. Tässä vaiheessa elettiin palveuksen ensimmäistä viikkoa. Sitten muutamia naamatuttuja tipahti pääosin marssimurtumien ja muiden rakenteellisten syiden vuoksi. Toki minusta tuntui että meillä (komppanian) cooperin keskiarvo meni siellä 2600-2500 metrin tuntumassa, mielestäni aikakauteen nähden hämmästyttävä lukema. Voin toki muistaa väärinkin.
 
Museo kirjoitti:
Niin kai tässä on turha itkeä ja eritellä syitä. Toteanpa vaan noin tiivistäen että yhteiskunnan muutos alkaa ajamaan nykyisen kaltaisen varusmiespalveluksen ohi. Huonokuntoinen nykynuori nyt ei vain kovin paljon jaksa pinnistää pelkkään maanpuolustustahtoon vetoamalla kun kerran vähemmälläkin pärjää. Näin ollen yhteiskunnan muuttuessa myös järjestelmän pitää muuttua eikä muutos ole mahdollinen ilman oikeita euromääräisiä investointeja.

Nyt pitäisi löytyä reilusti tahtoa ja lisäresursseja varusmiesten sosiaalisen aseman parantamiseen sekä pidempään monipuolisemman koulutuksen ja fyysisen kunnon kohottamiseen mahdollistavaan järjestelmään. Jos ja kun näin ei toimita ja resurssit uppoavat asejärjestelmiin ja kv. toimintaan niin edessä on ennen pitkää ammattiarmeija. Jonain kauniina päivänä yleinen asevelvollisuus ja aluepuolustus katoavat sitten juhlapuheista ja se oli sitten siinä.

Kerrankin järkipuhetta! Omana varusmiesaikanani esimiehet muistelivat ja toivoivat kaihoten sitä "maatilan poikaa joka ajaa traktoria, kuormuria, metsästää ja hiihtää...". Se oli se ihanne soturi joita olisi pitänyt olla rivit täynnä. Muutama sellainen löytyikin ja käytännössä kaikille näille tarjottiin aukki paikkaa. Suurinta osaa ei kiinnostanut ja yksikin hyväläinen ilmoitti, että "Mehtä on työ ja ralli on elämä. Sotaan en lähtis tositilanteessa..."

Osalla kantahenkilökunnasta tuntui olevan asenne, että tekniikka on "piperrystä" eikä esim. viestipuolen jampat edes ole oikeita sotilaita. Se, että miehellä oli hyvä teknologian hallinta ei tuntunut olevan mikäänlainen meriitti. Ihmettelen kuinka esim. nämä viestipuolen jampat jaksoivat harjoituksissa vetää edes kohtuullisella motivaatiolla kun osa kantahenkilökunnasta tarjosi pelkkiä haukkuja ja määräsi päivän päätteksi "kekkulit, neidit tms," lapioimaan paskaa ulkohuussien alta...

Todellisuudessa viime aikoina mm. aliupseeri koulutuksen arvostus on laskenut. Osittain tähän vaikuttaa mm. kansainvälistyminen. Se "corporal" tai "sergeant" ei ole mikään meriitti lontoon kielisessä CV:ssä. Ellet ole jossain israelissa on ehkä parempi jättää kutsuilla mainitsematta että olet palvellut jos et ole upseeri.

Kohtalon kysymyksenä on juuri miehistön palvelus. Yhä useampi jättää intin väliin ja yhä useampi kysyy mitä mieltä on tässä hommassa? Miehistöpalveluksen suorittaminen on yhtä iso meriitti kuin tonttulakin omistaminen. Ennen voitiin sanoa, että rahkeet ei riitänyt muuhun ja tyydy osaasi. Nykyään tuollaisen hokeminen menee yhä heikommin läpi kun se intin käymättömyys ei välttämättä haittaa ollenkaan. Nykyään työnantaja kyllä palkkaa inttiä käymättömän miehen. Varsinkin jos firman rekrytointia hoitaa nainen (ja yhä useammin hoitaa) niin se sotilaspassi merkkaa yhtä paljon kuin partion kunniakirja.

Mikään järjestelmä ei voi olla terveellä pohjalla jos 60%:lle sen läpi käyneistä ei jää muuta kuin känsät käteen ja paha mieli!
 
Mosuri kirjoitti:
Nykyään tuollaisen hokeminen menee yhä heikommin läpi kun se intin käymättömyys ei välttämättä haittaa ollenkaan. Nykyään työnantaja kyllä palkkaa inttiä käymättömän miehen. Varsinkin jos firman rekrytointia hoitaa nainen (ja yhä useammin hoitaa) niin se sotilaspassi merkkaa yhtä paljon kuin partion kunniakirja.

Osuvasti sanottu, mutta juuri noinhan se menee.

Kutsunnoissa ja vielä alokaskaudellakin pidetään kalvosulkeisia, joiden sanoma on selvä eli johtajakoulutus avaa portit huipulle.

Kalvot vain ovat jo hieman rispaantuneita, koska usko on loppunut Puolustusvoimiltakin. Asiaa käsittelevä sivusto on päivitetty viimeksi vuonna 2004. http://www.mil.fi/reservilainen/palvelustodistus/laajempiselvitys.dsp

Silloin vielä jaksettiin ainakin viranpuolesta maalailla, kuinka hyvin yliopistot tulevat hyväksilukemaan johtajakoulutusta ja työnantajat tulevat suorastaan repimään riveihinsä reserviläiset. Sittemmin tiedämme, että yliopistot ovat viitanneet kintaalla koko asialle, eikä työnantajia tunnu kiinnostavan yhtään enempää.

Suuret yritykset ovat tulleet kansainvälisiksi, eikä niissä piireissä todellakaan jaeta bonuksia reserviläisyydestä. Suomalaiset toki ymmärtävät kuvion, mutta ulkomaisille se on selvä miinus. Julksisen sektorin rekrytoijat ja esimiehet ovat puolestaan huomattavan naisvaltaista ja eivätkä keskimääräiset miehetkään juuri reserviläisen taitoja arvosta.

Jonkun pitäisi asevelvollisuusasiassa nostaa kissa pöydälle ja todeta, ettei keisarilla ole vaatteita.
 
No mitä sitten, vaikka asevelvollisuuden suorittaminen ei avaisikaan ovia suoraan pitäjän pankinjohtajistoon? Mitä sitten? On totta, että maailma on muuttunut, sivari saa työtä siinä kuin res-ups. kaikilla ansioilla tahi hinttiyrittäjä saa urakan, joka tekee hänestä rikkaan. Jos se nyt vielä jonkun uraan tuo nostetta tuo asevelvollisuuden suorittaminen niin hyvä.

Kysyn: mitä sitten, vaikka asevelvollisuuden suorittaminen ei tuokaan nostetta? Eihän se ole mikään asevelvollisuuden ansioita huonontava pointti. Juuu, kenraalit lupaa ja everstit hotisee, antaa vaan lupailla. Jos ottavat jatkossakin tuon käytettyjen autojen kauppiaan asenteen, ei se ole asevelvollisuuden vika, siinä pitäs mennä itseensä.

Mutta on ihan selvä, että jossain kohtaa kulkee raja milloin yleinen asevelvollisuus lakkaa olemasta kurantti tapa hoitaa turvallisuusvakuutus. Mielestäni pitäisi ehdottoman selvästi tuoda esille: KUINKA SUURET LKM JOUKOT KYKENEMME VARUSTAMAAN NYKYAIKAISTA SOTAA VARTEN? Tuon kysymyksen vastaus antaa pohjan laatia systeemi, joka tuottaa tarvittavan populan. Eiks jeh, kun tiedetään mihin kynnet yltää niin sitä varten tehdään sapluuna. Kutakuinkin näin se maailma pyörii muissakin jutuissa. Pelkkä pv:n kertomus: "noku me saadan sit valita siitä karjasta sopivimmat ja ketä me halutaan".... ei ole tätä päivää eikä varsinkaan huomista.
 
baikal kirjoitti:
No mitä sitten, vaikka asevelvollisuuden suorittaminen ei avaisikaan ovia suoraan pitäjän pankinjohtajistoon? Mitä sitten? On totta, että maailma on muuttunut, sivari saa työtä siinä kuin res-ups. kaikilla ansioilla tahi hinttiyrittäjä saa urakan, joka tekee hänestä rikkaan. Jos se nyt vielä jonkun uraan tuo nostetta tuo asevelvollisuuden suorittaminen niin hyvä.

Kysyn: mitä sitten, vaikka asevelvollisuuden suorittaminen ei tuokaan nostetta? Eihän se ole mikään asevelvollisuuden ansioita huonontava pointti. Juuu, kenraalit lupaa ja everstit hotisee, antaa vaan lupailla. Jos ottavat jatkossakin tuon käytettyjen autojen kauppiaan asenteen, ei se ole asevelvollisuuden vika, siinä pitäs mennä itseensä.

Mutta on ihan selvä, että jossain kohtaa kulkee raja milloin yleinen asevelvollisuus lakkaa olemasta kurantti tapa hoitaa turvallisuusvakuutus. Mielestäni pitäisi ehdottoman selvästi tuoda esille: KUINKA SUURET LKM JOUKOT KYKENEMME VARUSTAMAAN NYKYAIKAISTA SOTAA VARTEN? Tuon kysymyksen vastaus antaa pohjan laatia systeemi, joka tuottaa tarvittavan populan. Eiks jeh, kun tiedetään mihin kynnet yltää niin sitä varten tehdään sapluuna. Kutakuinkin näin se maailma pyörii muissakin jutuissa. Pelkkä pv:n kertomus: "noku me saadan sit valita siitä karjasta sopivimmat ja ketä me halutaan".... ei ole tätä päivää eikä varsinkaan huomista.

Katsotaanpa hieman näitä syitä miksi suomalainen mies suorittaa asevelvollisuutensa.

1. Asevelvollisuuden suorittaminen todistaa, että mies on MIES. Psyykkisesti ja fyysisesti suorituskykyinen yhteisön jäsen. Mies on siis lunastanut itselleen täysivaltaisen kansalaisuuden. (Vanhimmat länsimaiset esimerkit löytyvät antiikista jossa sotapalvelus oli kansalaisuuden edellytys.) - Tähän voidaan todeta, että varsinkin kaupunkiväestön osalta aika on ajanut tämän ohi.

2. Asevelvollisuuden suorittaminen hyvin tuo arvostusta. Upseerin tai aliupseerin arvo tuo arvostusta ja on "pätevän kaverin ja johtajan merkki" vaikka esim. koulutus ei työtehtäviin liittyisikään. - Varsinkin kansainvälityminen on syönyt tätä. Herraksi kelpuutetaan miehistö tai vaikka sivari jos vain muut palaset loksahtavat paikalleen. Hyvänä esimerkkinä vaikka ulkoministerimme.

3. Armeijassa oppii taitoja joista on hyötyä myöhemmin elämässä. Ajat jolloin viestimiehiä palkattiin puhelinasentajiksi ovat kyllä takanapäin. Jotain ajokortteja pv:ssä taidetaan vielä suoritella. 90 % varusmieshistä ei hyödy ammatillisesti palveluksen suorittamisesta.

4. Asevelvollisuuden suorittaminen on lakisääteinen pakko. Varmasti perustuu lakiin, mutta lain perusteena ei voi olla se, että laki sanoo näin. Loppujen lopuksi lait ovat vain kodifioituja tapoja- eivät mitään jumalrunoutta niin kuin Suomessa usein luullaan. Ei se asevelvollisuuden suorittaminen mikään ehdoton pakko ole on olemassa monia tapoja kiertää se.

5. Isoisäkin taisteli Kannaksella ja entäs jos ryssät tulee. Kyllä nyt aletaan olemaan siinä tilantessa, että isoisätkin alkaa olemaan sitä sodanjälkeistä polvea. Eikä Suomella muutenkaan ole virallisesti mitään vihollisia.

Omat vinkkini asevelvollisuusjärjestelmän ylläpitoon ovat lähinnä tyyppiä keppi & porkkana. Vapautuksia vähemmän kyllä ne fiksut ja hyväkuntoiset menee kun tietää, että kaikki palvelee. Selkeä viholliskuva olisi myös luotava. Esimerkiksi turvallisuuspoliitikan oppitunnilla alokasaikana olisi näytettävä filmejä Georgian ja Tsetsenian tapahtumista. Ihan kylmästi on näytettävä ruumiita, itkeviä naisia ja kidutuksen uhrien kertomuksia. Kun vielä päälle kerrotaan, että EU on paperitiikeri ja kuinka Yhdysvaltain joukot on sidottu siirtomaasotiin niin eiköhän useimmat tajua jutun juonen. Vastakkain on siis saatettava mukavuudenhalu ja se, että oma sisko raiskataan voittajan sotasaaliina. On vedottava niihin syvimpiin tunteisiin, jotka nostavan sisun ja näyttämisen halun.

Joukkojen koulutus on myös muutettava sellaiseksi, että maantaista perjantaihin ollaan leirillä ja viikonloput ollaan vapaalla. Väittäisin, että se ylimääräinen paska ja turhan panttina olo viikonloppuna syö enemmän motivaatiota kuin harjoittelu. Nykyajan ihminen myös mielellään kuulee perustelut miksi jotain asiaa harjoitellaan. Varsinkin esimerkit muiden maiden sotakokemuksista voisivat motivoida myös noudattamaan niitä "tarpeettomia määräyksiä".

Tärkeä asia olisi myös asepalveluksen arvostaminen. Ainakin vielä 90-luvulla motivointina käytettiin rangaistuksilla uhkailua ja loputonta laki, laki, lakiii, se on laakiiiiiiii hokemista. Konkreettinen arvostaminen näkyy vaikka päivärahoina joilla voi rahoittaa esim. vaikka lomalla baarissa & elokuvissa käymisen tyttöystävän kanssa. Ilmeisesti vieläkin kuvitellaan, että varusmiehet käy tekemässä lomillaan maatöitä ja nukkuminen sekä saunapehmeällä kädellä runkkaaminen omassa rauhassa riittää loman sisällöksi? Vertailun vuoksi Suomessa poistettiin 300 markan kotiuttamisraha 90-luvun alussa. Saman aikaisesti Ruotsissa vastaava raha korotettiin 3000 kruunuun.

Valikoivaan asevelvollisuuteen en usko. Valikoiva asevelvollisuus tarkoittaa ettei meillä ole asevelvollisuutta 20 vuoden päästä.
 
Mosuri kirjoitti:
Joukkojen koulutus on myös muutettava sellaiseksi, että maantaista perjantaihin ollaan leirillä ja viikonloput ollaan vapaalla. Väittäisin, että se ylimääräinen paska ja turhan panttina olo viikonloppuna syö enemmän motivaatiota kuin harjoittelu.

Kannatetaan. Punkkien loputon särmääminen ja moppaaminen ei kasvata kuin V-käyrää. Varsinkin kun samaan aikaan tarjottava sotilaallinen koulutus oli sanalla sanoen puutteellista.

Ongelma on tiestysti siinäkin, että siitä touhusta puuttuu sellainen rapsakkuus. Kun ei ole pakko tehdä mitään ja palvelusajan lusiminen riittää. Kun tj oli nollassa, niin jokainen taistelija siirtyi tasavertaisesti reserviin. Mitä jäi särmäämisestä käteen?


Mosuri kirjoitti:
Valikoivaan asevelvollisuuteen en usko. Valikoiva asevelvollisuus tarkoittaa ettei meillä ole asevelvollisuutta 20 vuoden päästä.

Me olemme jo nyt valikoivassa asevelvollisuudessa, vaikkei sitä tohditakaan suoraan sanoa.

Rivien välistä kenraali Puheloinenkin mainitsee pv:n halun valita haluamansa miehet kaikkien nuorukaisten keskuudesta. Entäpä he, joihin valinta ei kohdistu? Lusivat sen palvelusajan tekemättä oikeastaan yhtään mitään ja Puolustusvoimatkaan ei panosta edes sen vertaa.

Se on p**kapuhetta, että ennenvanhaan siis 90-luvulla ja sitä ennen alokasaines olisi ollut jotenkin radikaalisti parempaa. Eivät ne vuonna 1973 palvelukseen astuneet alokkaat olleet kokonaisuudessa sen parempia kuin nykyisetkään. Ehkä fyysistä kuntoa oli vähän enemmän, mutta maalaispojan oppimiskyky ja yleinen tietotaso ei varmastikaan ollut nykyisellä tasolla. Keuhkotauti oli runnellut pienenä ja asutustilan köyhyydessä oli säästetty monipuolisesta ruoasta, eikä ollut maailmaa kierrettynä. Toki sellainen pellavapää oli sopiva miehistötehtäviin, kun ei kyseenalaistanut herrojen käskyjä.
 
skärdis kirjoitti:
Mosuri kirjoitti:
Valikoivaan asevelvollisuuteen en usko. Valikoiva asevelvollisuus tarkoittaa ettei meillä ole asevelvollisuutta 20 vuoden päästä.

Me olemme jo nyt valikoivassa asevelvollisuudessa, vaikkei sitä tohditakaan suoraan sanoa.

Rivien välistä kenraali Puheloinenkin mainitsee pv:n halun valita haluamansa miehet kaikkien nuorukaisten keskuudesta. Entäpä he, joihin valinta ei kohdistu? Lusivat sen palvelusajan tekemättä oikeastaan yhtään mitään ja Puolustusvoimatkaan ei panosta edes sen vertaa.

Se on p**kapuhetta, että ennenvanhaan siis 90-luvulla ja sitä ennen alokasaines olisi ollut jotenkin radikaalisti parempaa. Eivät ne vuonna 1973 palvelukseen astuneet alokkaat olleet kokonaisuudessa sen parempia kuin nykyisetkään. Ehkä fyysistä kuntoa oli vähän enemmän, mutta maalaispojan oppimiskyky ja yleinen tietotaso ei varmastikaan ollut nykyisellä tasolla. Keuhkotauti oli runnellut pienenä ja asutustilan köyhyydessä oli säästetty monipuolisesta ruoasta, eikä ollut maailmaa kierrettynä. Toki sellainen pellavapää oli sopiva miehistötehtäviin, kun ei kyseenalaistanut herrojen käskyjä.

Valikoivassa asepalveluksessa ollaan ikävä kyllä jo nyt. Ilmeisesti Suomessa kuvitellaan, että varusmiehenä palveleminen on jokin valtava kunnia? Aikoinaan Japanissa jotkut kuolemaan tuomitut korotettiin samuraiksi ennen teloitusta- vaimo ja lapset kuulemma kyynelehtivät ilosta tämän kunnian johdosta kun samuraita vietiin mestattavaksi... Kyllä asevelvollisuus on vero joka jokaisen suomalaisen miehen on maksettava. Pidemmän päälle homma ei voi toimia sillä periaatteella, että osa käy ja toiset ei osallistu savottaan millään tavalla. Tai sitten homma pitää kompensoida esim. korkeampana verotuksena niiltä jotka eivät käy sitä inttiä. (Kuten esimerkiksi Sveitsissä toimitaan.)

Todennäköisesti hommassa käy siten, että saamme lakiperustaisen valikoivan asevelvollisuuden jossain vaiheessa kun järjestelmän räikeä epäoikeudenmukaisuus nousee julkisuuteen. Epäilen kuitenkin, että hommassa käy loppujen lopuksi niin, että kyky- ja vasemmistopuolueet neuvottelevat laiksi jonkinlaisen kammottavan epäsikiön. Uudessa laissa sitten vapautetaan palveluksesta korkeakoulu opiskelijat, omantunnon arat, perheelliset jne.. Loppujen lopuksi hommassa käy niin että rulliin joutuvat ne vain ne jotka eivät pysty jotain mielekestä tekemistä itselleen kehittämään heti toisen asteen päätyttyä. Eli parhaimmiston sijaan palvelukseen tulee lähinnä aloitekyvyttömiä vässyköitä... (Mikä tietysti on hyvää harjoitusta tulevaa ammattiarmeijaa varten. Ei useimmissa Euroopan maissa ole minkäänlaista tungosta ammattiarmeijoiden kunniakkaiden viirien alle. Espanjassa halutaan hyväksyä jopa vähälahjaiset riveihin ja Belgiassa ollaan harkittu ulkomaalaisten palkkaamista...)
 
Mosuri kirjoitti:
Joukkojen koulutus on myös muutettava sellaiseksi, että maantaista perjantaihin ollaan leirillä ja viikonloput ollaan vapaalla. Väittäisin, että se ylimääräinen paska ja turhan panttina olo viikonloppuna syö enemmän motivaatiota kuin harjoittelu. Nykyajan ihminen myös mielellään kuulee perustelut miksi jotain asiaa harjoitellaan. Varsinkin esimerkit muiden maiden sotakokemuksista voisivat motivoida myös noudattamaan niitä "tarpeettomia määräyksiä".

Olisipa kiva tietää mitä kantahenkilökunta on mieltä siitä että esim lauantait ovat mitä suuremissa määrin vapaita ja sunnuntainakin ollaan töissä nykyistä vähemmän, kun vaakakupin toisella puolella on vähäisempi vapaalla olo viikolla. Jos ajatellaan että maastovuorokausia korotetaan vielä 40-50% nykyisestä. Siis varusmiesten maastovuorokausia.

Pitäisikö kouluttajien "paikallaolopakkoa" leireillä vähentää. Koulutus siitä kyllä kärsii. Toisaalta onko kouluttajien mitenkään välttämätöntä olla leirillä yötä? Koko kouluttaja kaarti on siis läsnä päivät ja he noudattaisivat virka-aikoja vaikka varusmiehet maastossa ovatkin, tämä kai on sallitua nykyäänkin. Eli jättää vain varusmiehet keskenään polttamaan teltat ja juomaan HT:tä ja valopetroolit, ei kai siinä kouluttajaa tarvita vahtimaan? Etenkään jos yöllä ei ole mitään koulutettavaa.
 
Mosuri kirjoitti:
skärdis kirjoitti:
Mosuri kirjoitti:
Valikoivaan asevelvollisuuteen en usko. Valikoiva asevelvollisuus tarkoittaa ettei meillä ole asevelvollisuutta 20 vuoden päästä.

Me olemme jo nyt valikoivassa asevelvollisuudessa, vaikkei sitä tohditakaan suoraan sanoa.

Valikoivassa asepalveluksessa ollaan ikävä kyllä jo nyt. Ilmeisesti Suomessa kuvitellaan, että varusmiehenä palveleminen on jokin valtava kunnia? Kyllä asevelvollisuus on vero joka jokaisen suomalaisen miehen on maksettava. Pidemmän päälle homma ei voi toimia sillä periaatteella, että osa käy ja toiset ei osallistu savottaan millään tavalla.

Ainakin itseäni risoo se, että valikoivaan asevelvollisuuteen on siirrytty kaikessa hiljaisuudessa ja ilman minkäänlaista keskustelua.

Pv:n ylimmässä johdossa luultavasti kuvitellaan muutoksen onnistuneen ilman, että kukaan huomaa mitään. Väitänpä, että kenraalit erehtyvät pahemman kerran, jos pitävät kansalaisia niin kumipäinä.

Ymmärrän toki, että yleistä asevelvollisuutta pidetään ainakin juhlapuheissa suomalaisuuden ytimessä olevana asiana. Perinteiset miestenkoulu ja kollaa kestää -lausahdukset ovat iskostuneet syvälle. Samoin NATO-peikkoa ei uskalleta päästää vapaaksi, joten parempi olla yksinkertaisesti hiljaa.
 
Second kirjoitti:
Pitäisikö kouluttajien "paikallaolopakkoa" leireillä vähentää. Koulutus siitä kyllä kärsii. Toisaalta onko kouluttajien mitenkään välttämätöntä olla leirillä yötä? Koko kouluttaja kaarti on siis läsnä päivät ja he noudattaisivat virka-aikoja vaikka varusmiehet maastossa ovatkin, tämä kai on sallitua nykyäänkin. Eli jättää vain varusmiehet keskenään polttamaan teltat ja juomaan HT:tä ja valopetroolit, ei kai siinä kouluttajaa tarvita vahtimaan?

Älä viitsi! Eivät ne kapiukot tähänkään asti ole päivystäneet varusmiesten teltoissa.

Ovat levyttäneet omassa teltassa hetekoilla tai sisämajoituksessa. Ainoa mistä on oltu kiinnostuneita on ollut päivärahojen juokseminen.
 
Osalle on, osalle taas ei. Näkisin että nykyään siitä on tullut enemmän tarkoituksenmukaisempaa ja tilanne määritellään paremmin joukon vaatimuksien suhteen. Vanha tapa taas yritti tasapäistää kaikki tehtäväkuvaan katsomatta. Molemmissa on toki hyvät ja huonot puolensa, vaan kaikkea kun ei voi saada ja kehitys asiassa on mitä on, niin niiden realiteettien puitteissa yritetään löytää jokin paikka niille kaikille jotka puolustusvoimat ovat nähneet tarpeelliseksi kouluttaa osaksi maanpuolustustustamme. Eli joo ja ei. Kaikki hommat eivät vaadi huippukuntoa, mutta ne hommat mitkä vaatii, niin ne saadaan massasta kyllä eroteltua niihin fyysisiin hommiin. Ja jos taas on tärkeä osaamisalue missä fyysinen kunto ei ole se ratkaiseva tekijä, niin sitä osaajaa ei tiputeta pois vain siksi koska ei jaksa juosta tai nostaa riittävästi.
 
Nostetaanpas 10 vuotta vanha ketju ylös. Kehitys kehittyy, eli mikä on vastaus otsikon kysymykseen vuonna 2020?

No, on tullut sattuneista syistä -läheistä tarttumapintaa- tähän aiheeseen. :cool:

Varusmieskoulutuksen laatu on ehdottomasti parantunut ja taso noussut. Ammuntakoulutus on nykyään ihan eri sfäärissä kuin mitä se oli esim. kasarilla. Liikuntakoulutuksessa on toimittu viisaasti sen mukaan, millaisia ovat ns. asiakkaat.

Kaikiten: pv on varsin hyvin kyennyt reagoimaan yhteiskunnan yleiseen muutokseen, pystyy kouluttamaan -riittävän määrän- sijoituskelpoisia yksilöitä.

Täydellisessä maailmassa asiat olisivat vielä paremmin, mutta tarpeeksi hyvän pitää riittää.

Pv ansaitsee mielestäni ihan puhtaat paperit, sikäli kuin minä nyt olisin mikään sellaisia -myöntämään-.

Perustan käsitykseni siihen, että imperiumini perillisiä ja heidän kavereitaan on palvellut viime vuosina runsain määrin ja monissa eri paikoissa. Lammastaljaisessa nojatuolissani istuen olen voinut varovasti tenttailla nuorukaisten kokemuksia ja näkemyksiä. On ollut mukava huomata omasta jälkikasvusta se, että he ottavat tosissaan mm. vaitioloon liittyvät asiat ja en olekaan mitään yleisluontoisempaa enempää kysellyt.
 
Back
Top