Oulun seksuaalirikokset ja raiskaukset

hansai

Supreme Leader
Miehet eivät käyttäneet lasta yhtä aikaa hyväkseen Oulun epäillyssä seksuaalirikosvyyhdissä – ei myöskään näyttöä järjestäytyneestä toiminnasta
Syyttäjän mukaan tällä viikolla alkaneissa käsittelyissä erikoista on epäiltyjen määrä ja se, että tapauksessa on yksi uhri.

Oulun seksuaalirikosepäilyt
26.4.2019 klo 16:52

Tästä on kyse
  • Oulussa kahdeksan syytetyn ja yhden uhrin seksuaalirikosjuttukokonaisuuden käsittely alkoi tällä viikolla.
  • Kihlakunnan syyttäjän mukaan ei ole näyttöä siitä, että seksuaalirikoskokonaisuudessa epäillyt olisivat käyttäneet lasta yhtä aikaa seksuaalisesti hyväkseen.
  • Juttukokonaisuus käydään syyte kerrallaan, viimeinen syyte käsitellään heinäkuun alussa.
  • Netillä ja somella on ollut osuutta uhrin ja syytettyjen yhteydenpidossa.
Oulun laajan seksuaalirikosvyyhdin toinen käsittely alkoi tänään Oulun käräjäoikeudessa. Kyseessä on tapaus, jossa uhrina on ollut alle 15-vuotias tyttö ja epäiltynä on kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä. Tänään alkaneessa käsittelyssä miestä syytetään lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Juttukokonaisuuden ensimmäinen oikeudenkäynti alkoi käräjäoikeudessa tämän viikon tiistaina. Siinä miestä syytetään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta.

Laajassa seksuaalirikosvyyhdissä lapsen hyväksikäyttöä on kestänyt miltei viisi kuukautta yksityisasunnoissa, kesäkuun alusta lokakuun loppuun viime vuonna. Myös epäillyn fyysisen pahoinpitelyn tekoajaksi on merkitty sama kuin muissa rikoksissa, eli lähes viisi kuukautta.

Rikoskokonaisuuteen kuuluu siis kahdeksan juttua, joissa kussakin on sama uhri ja eri epäilty. Kukin juttu käsitellään erikseen ja niistä pyritään antamaan tuomio kesän aikana.

Kihlakunnansyyttäjä Pia Mäenpää Oulun oikeusstalon edustalla.


Suomessa on neljä seksuaalirikoksiin erikoistunutta syyttäjää ja Pia Mäenpää on yksi heistä. Oulun syyttäjävirastossa ei ole yhtään seksuaalirikoksiin erikoistunutta syyttäjää.Yle / Paulus Markkula

Tapauksen toinen syyttäjä, kihlakunnansyyttäjä Pia MäenpääItä-Suomen syyttäjänvirastosta on yksi neljästä Suomessa seksuaalisiin väkivaltarikoksiin erikoistuneista syyttäjistä. Mäenpään mukaan Oulun juttukokonaisuus on ainutlaatuinen, mutta ei ainut laatuaan. Mäenpää tietää tapauksia, joissa on ollut yksi uhri ja esimerkiksi 2-4 epäiltyä tekijää.

– Tämän tapauksen nostaa esille epäiltyjen määrä ja se, että uhrina on yksi ja sama henkilö useamman kuukauden ajan.

Mäenpään mukaan tapauksia, joissa on yksi uhri ja useita vastaajia, tai että on yksi epäilty ja useita uhreja, esiintyy kuitenkin säännöllisen epäsäännöllisesti.

Kihlakunnan syyttäjän mukaan ei ole näyttöä siitä, että laajassa seksuaalirikoskokonaisuudessa epäillyt olisivat käyttäneet lasta yhtä aikaa ja samassa tilanteessa seksuaalisesti hyväkseen. Hyväksikäytöt ovat siis olleet erillisiä tapauksia.

Kyse ei ole ollut esimerkiksi joukkoraiskauksesta?

– Ei missään tapauksessa.


Hän kertoo myös, että osa syytetyistä tunsi toisensa, osa tiesi ja osa ei tuntenut toisia lainkaan.

"Asianomistaja ikä tekee tapauksesta harvinaisen"
Oulun seksuaalirikostapauksen selvittelyssä on käynyt ilmi, että netillä ja somella on ollut osuutta osassa epäillyistä rikoksista.

– Oulun tapauksessa tutustuminen on tapahtunut netissä. Kun esimerkiksi hakee seuraa jonkin sovellutuksen kautta, niin on paljon henkilöitä, jotka voivat käyttää tilaisuutta hyväkseen, Mäenpää sanoo.

Mäenpään mukaan nyt käytävissä oikeusjutussa ei kuitenkaan ole näyttöä siitä, että kyse olisi netissä tapahtuvasta järjestelmällisestä toiminnasta.

Oulun laaja seksuaalirikostapaus alkaa nyt purkautua juttu kerrallaan oikeudessa.


Laajan juttukokonaisuuden ensimmäisen jutun käsittely alkoi tämän viikon tiistaina Oulun käräjäoikeudessa. Miestä epäillään törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta.Mari Jäntti / Yle

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen pitää kahdeksan epäillyn tapausta harvinaisena.

– Asianomistaja ikä tekee tapauksesta harvinaisen. Varsinkin se, että noinkin nuorta henkilöä on noin moni epäilty käyttänyt hyväksi. Enpä muista vastaavanlaista tapausta Suomen rikoshistoriasta.

Tolvasen mukaan netin kautta tapahtuneiden seksuaalirikosten määrää on kasvanut, vaikka tilastoa siitä ei olekaan esittää.

– Netin kautta saadaan helposti yhteys. Lasta voidaan manipuloida ja voi käydä niin, että tämä ei edes huomaa, että hän ajautuu alueelle, jossa riskit ovat äärimmäisen suuria, Tolvanen sanoo.

Tutkinnassa useita muita tapauksia
Laaja seksuaalirikosvyyhti sai paljon huomiota, kun poliisi kertoi pian vyyhdin jälkeen myös monista muista epäillyistä alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä. Myös näistä tapauksista on uutisoitu laajasti mediassa. Tähän mennessä kolmesta tapauksesta on annettu tuomio.

 

YliKoo

Respected Leader
Lahjoittaja
Miehet eivät käyttäneet lasta yhtä aikaa hyväkseen Oulun epäillyssä seksuaalirikosvyyhdissä – ei myöskään näyttöä järjestäytyneestä toiminnasta
ei ole näyttöä siitä, että seksuaalirikoskokonaisuudessa epäillyt olisivat käyttäneet lasta yhtä aikaa seksuaalisesti hyväkseen
epäiltynä on kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä
Myös epäillyn fyysisen pahoinpitelyn tekoajaksi on merkitty sama kuin muissa rikoksissa, eli lähes viisi kuukautta.
ei ole näyttöä siitä, että laajassa seksuaalirikoskokonaisuudessa epäillyt olisivat käyttäneet lasta yhtä aikaa ja samassa tilanteessa seksuaalisesti hyväkseen. Hyväksikäytöt ovat siis olleet erillisiä tapauksia.

Kyse ei ole ollut esimerkiksi joukkoraiskauksesta?

– Ei missään tapauksessa.


Hän kertoo myös, että osa syytetyistä tunsi toisensa, osa tiesi ja osa ei tuntenut toisia lainkaan.
Enpä muista vastaavanlaista tapausta Suomen rikoshistoriasta.
On tietenkin hyvin luultavaa, etteivät Mohammed ja Ahmed jutelleet Hussainin ja Ibrahimin kanssa tuosta tytöstä ja tapauksesta lainkaan vaan kyse on pelkästä tilastollisesta sattumasta, kuten ylikomisario Kiiskinen joulukuussa painokkaasti totesi.

""Hyvä"" puoli asiassa on tietysti se, ettei jatkossa professorin tarvitse muistella, että onko vastaavia tapauksia, vaan tulevat ikävät sattumukset voidaan jättää huomiotta maan tapana.

Toistan näkemykseni, että jokainen osapuoli tekee voitavansa asian vähättelemiseksi - poliisi, syyttäjä, oikeuslaitos, media ja poliitikot. Kun eihän Suomessa voi kerta kaikkiaan tapahtua samat asiat kuin muualla, kun kerran kaikki virheet toistetaan pilkun tarkasti :rolleyes:
 

hansai

Supreme Leader
Oulun kaupunki ehkäisee alaikäisiin kohdistuvia seksuaalirikoksia 2,4 miljoonalla eurolla kahden vuoden aikana – "Toimenpiteitä alkaa näkyä alkusyksystä"
  • 0
  • 0
  • JAA:
Lasten ja nuorten parissa työskenteleville järjestetään koulutusta tilanteista, joissa herää epäily alaikäiseen kohdistuvasta seksuaalirikoksesta.

Lasten ja nuorten parissa työskenteleville järjestetään koulutusta tilanteista, joissa herää epäily alaikäiseen kohdistuvasta seksuaalirikoksesta. KUVA: Nina Susi
OULU 26.4.2019 22:25
RAIMO PIRTTIKOSKI
Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurilautakunta on hyväksynyt sivistys- ja kulttuuripalveluiden toimintasuunnitelman alaikäisiin kohdistuvien seksuaalirikosten ehkäisemiseksi vuosina 2019–2020. Valtuusto on hyväksynyt lautakunnan tätä varten esittämän 1,819 miljoonan euron lisämäärärahan.
Toimintasuunnitelman avoitteita ovat vanhemmuuden tukeminen lasten ja nuorten seksuaalikasvatuksessa, koulutuksen ja osaamisen vahvistaminen seksuaalirikosten ehkäisemiseksi, lasten ja nuorten psykososiaalisen tuen vahvistaminen, monialainen toimintamalli nuorten kohtaamiseen vapaa-ajalla, nuorten itsetunnon vahvistaminen ja seksuaalirikoksiin syyllistymisen ehkäisy.
Suunnitteilla on muun muassa alueellisia koulutuksia varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja viranomaisverkostoissa. Koulut lisäävät media- ja turvataitojen opettamista.
Lasten ja nuorten parissa työskenteleville järjestetään koulutusta tilanteista, joissa herää epäily alaikäiseen kohdistuvasta seksuaalirikoksesta. Oulun alueelle perustetaan psykososiaalisen tuen työryhmä, joka tarjoaa välitöntä apua kriisitilanteissa ja pyrkii ehkäisemään ongelmia nuorten keskuudessa.
Oulun keskustaan perustetaan monialainen nuorten kohtaamispaikka, jonka toimintaan kuuluvat myös seksuaalineuvonta ja nuorten somekäyttäytymisen ohjaaminen. Maahanmuuttajien kotoutumista pyritään edistämään muun muassa vahvistamalla maahanmuuttajien mielenterveyspalveluja ja opiskelun tukea.
Onko toimintasuunnitelma riittävän monipuolinen ja konkreettinen, Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä?
– Monipuolinen kyllä. Se on sama toimintasuunnitelma, joka esitettiin ministerivierailujen jälkeen. Konkretiaa täytyy vielä rakentaa selkeämmin eli kaikista ohjelman toimenpiteistä tehdään erilliset projektit, toimenpidesuunnitelmat ja arvioinnit.
Riittävätkö resurssit kaiken tämän toteuttamiseen?
– 2,4 miljoonaa euroa kahden vuoden aikana, niin kyllä se pystytään toteuttamaan.
Milloin toimintasuunnitelman tulokset alkavat näkyä?
– Kesän aikana tehdään tarkempia suunnitelmia, rekrytoidaan väkeä ja tehdään esimerkiksi tila-asioissa tarkentavia neuvotteluja. Toimenpiteitä alkaa näkyä alkusyksystä.
Onko jo täsmentynyt, kuinka suurella summalla valtio Oulua näissä asioissa avustaa?
– Yhdestäkään hakemuksesta ei ole tullut vastauksia opetushallituksesta. Toki viimeinen hakemus jätettiin eilen (torstaina).

 

Marakatti

Kapteeni
Oulun kaupunki ehkäisee alaikäisiin kohdistuvia seksuaalirikoksia 2,4 miljoonalla eurolla kahden vuoden aikana – "Toimenpiteitä alkaa näkyä alkusyksystä"En ymmärrä miksi tähänkii pitää taas ylimääräistä rahaa antaa ? Jos vaan pidettäisiin nämä potenttiaaliset islamiterroristit siel omissa oloissaan eikä vietäisi heitä kouluihin ahdistelemaan lapsia ni siinä tulisi säästöjä jo kun ei tarviisi busseja valjastaa kuljettamaan näitä lapsien luokse tarhoihin ja kouluihin. Ja minne muualle näitä nyt kuskaillaan tutustumaan meidän lapsiimme. Ei siihen rahaa tarvita vaan entisiä rahoja voidaan pienentää mielestäni kun ei tarvii enää harrastaa tätä sairasta touhua mitä oulussa on tehty et esitellään lapsia aikuisille MIEHILLE !! Vittu päättäjät on kyllä yhtä sairaita ihmisiä kuin nämä jotka raiskaavat lapsia. Heidät pitäisi saada vastuuseen teoistaan kun ovat vieneet näitä "turvapaikanhakijoita" kouluihin ja muihin paikkoihin. Sieltähän ne on sit pyytäneet tyttöi kirjoittamaan nimensä et voivat sit facessa ja muualla tehdä tarkempaa tuttavuutta ja houkutella ilmaisella viinalla ja huumeilla heidän asuntoihinsa. Mutta päättäjät ei oo tehneet mitään väärin ? Tää on nii perseestä et joku virkamies saa tehdä ihan mitä vaa mut ei joudu vastuuseen teoistaan KOSKAAN ! Tavan duunari myöhästyy töistä ni se on monoa peruuksille samantien. Ihan yksimyöhästyminen riittää osassa duuneissa et sinut voidaan potkia pihalle. Ymmärrän toki sen et näitä myöhästymisiä ei vaan voi tietyissä hommissa hyväksyä mut ei niitä voi verrata siihen edes mitä nämä eräät henkilöt ovat tehneet mutta heille ei tule kukaan edes sormea heiluttamaan siihen naaman eteen ja sano et "nyt olit Pekka huono virkamies et soosoo".
 

Vääpeli

Respected Leader
Siinä tuli etnistä värinää ihan iso annos kerralla. Tosin Minnan kannattaa olla varovainen puheissaan, päätyy vielä syytettyjen listalle...
Parikymppisen Minnan* Tinder-viestittely johti karmeaan joukkoraiskaukseen viime heinäkuussa. Tapahtunut jätti syvät traumat, mutta toisin kuin useimmat raiskauksen uhrit, Minna päätti avata suunsa toivoen, että siitä olisi apua muille vastaavaa kokeneille.
Tinderiä selanneella nuorella naisella ei ollut mielessä huoleton yhden illan suhde tai edes kesäromanssi. Haussa oli kestävä parisuhde.


Minnan mielenkiinnon herättivät pari vuotta itseään vanhemman, englanniksi kirjoittaneen miehen viestit.
– Se meni tosi nopeaan tahtiin. En tarkkaan tiennyt hänen taustojaan, mistä päin maailmaa hän oli, Minna kertoo MTV3:n Studio-ohjelmassa.
Minna halusi tutustua uusiin ihmisiin. Nyt hän myöntää olleensa naiivi sopiessaan tapaamisen vain viikon kestäneen viestittelyn jälkeen.
– Emme kovin hyvin tunteneet toisiamme ennen kuin tapasimme. Jälkikäteen ajateltuna varoitusmerkkejä oli kyllä ilmassa. Olisi pitänyt tulkita niitä ehdottelevia viestejä paremmin.
Hammastikku ja kaksi ronskimpaa
Mies ei tullut Minnan kotiin sovittuun tapaamiseen yksin. Silloin heräsi pelko.
– Siinä oli kaksi ronskimpaa, pelottavaa miestä mukana. Päätekijä oli sellainen hammastikku, hän ei pelottanut ulkoisesti, nainen kertoo.
Minnalla oli historiaa masennuksesta ja taistelusta heikon itsetunnon kanssa. Nämä yhdistettynä pelkoon lamauttivat naisen, eikä hän yrittänyt pakoon. Ei edes, vaikka kolmikko ehdotti naiselle käyntiä kodin ulkopuolella. Sieltä mukaan liittyi kaksi miestä lisää.


"Hän päätti puolestani"
Afganistanilaisesta viisikosta vain Minnan Tinder-tuttu puhui englantia, muut ainoastaan muutaman sanan. Tinder-deitti vaati, että Minna harrastaisi seksiä myös hänen ystäviensä kanssa. Minna kertoo, että muille miehille päätekijä kertoi miesten äidinkielellä darilla naisen olevan suostuvainen seksiin kaikkien kanssa.
Nainen kieltäytyi, mutta siitä ei ollut apua.
– Hän päätti puolestani.
– Olin pelkotilassa koko illan ja tärisin pelosta, mutta miehet päättivät ignoorata sen.
Illan ja yön aikana viidestä miehestä neljä raiskasi Minnan useaan kertaan – osin väkivallalla uhaten. Syytteen mukaan viideskin kouri naista ja kuvasi tapahtumia kännykkäkameralla.
– Siinä vaiheessa tuntui, että en selviä tässä enää turvallisesti pois. Tuntui, että se oli suunniteltua alusta loppuun ja afgaanien tapa toimia. Että heille on normaalia parittaa naista ryhmässä ja kuvata tekojaan.
Tekijät jatkoivat, vaikka näkivät Minnan tärisevän pelosta
Havahduttuaan seuraavana aamuna Minna kertoi tapahtuneesta äidilleen, ja lääkärintutkimusten jälkeen hän teki rikosilmoituksen. Muutamassa päivässä poliisi sai tekijät kiinni Minnan kotipaikkakunnalta.
Kuulusteluissa osa epäillyistä kertoi kuulleensa naisen kieltäytymisen sekä havainneensa pelkotilan sekä raajojen tärinän. Tästä huolimatta he jatkoivat tekojaan, sillä heidän mukaansa seksiä harrastettiin yhteisymmärryksessä.
Tapahtunut vei Minnan pohjalle. Hän päätyi sairaalahoitoon psykiatriselle osastolle ja ahdistus johti muun muassa viiltelyyn. Hän ei kyennyt palaamaan kotiinsa, jossa rikokset tapahtuivat.
– Aluksi oli tosi vaikeaa. Mutta suurena apuna minulla on ollut aivan ihana ystäväni, jolla on sama kokemus joidenkin vuosien takaa.
Nyt kaksikko saa tukea toisistaan asumalla samalla paikkakunnalla.
– Maaseudulle lähdimme.
Ahdistava oikeudenkäynti ja "naurettavat rangaistukset"
Traumat puhkesivat osin uudelleen, kun tapausta käsiteltiin käräjäoikeudessa marraskuussa. Miesten asianajajat tekivät työtään mahdollisimman lievien tuomioiden saamiseksi.
– Oikeudenkäynti oli ahdistava, kun minua vielä ristikuulusteltiin ja asianajaja käänsi syyt niskaani. Siihen en osannut varautua. Että olinkin se pahantekijä, Minna kauhistelee.
Viisikosta neljä tuomittiin raiskauksista 2-3 vuoden pituisiin rangaistuksiin, pisimmän tuomion sai englantia osannut päätekijä. Viides mies tuomittiin seksuaaliseen tekoon pakottamisesta ja salakatselusta 6 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.
– Mielestäni nämä rangaistukset ovat Suomessa täysin naurettavia, Minna lataa.
"Kaikki maahanmuuttajat eivät opi, miten maassa saa toimia"
Treffit englantia puhuneen nuorukaisen kanssa muuttuivat painajaiseksi viiden afgaanin keskellä. Nyt Minna myöntää, ettei olisi edes tavannut Tinder-deittiään, jos olisi tiennyt miehen taustoista ja kansallisuudesta. Tapahtuvat muuttivat myös naisen käsitystä ulkomaalaisiin ylipäätään.
– Olen selkeästi varovaisempi kaikkialla.
Keskustelu nuorista maahanmuuttajamiehistä roihahti Suomessa alkuvuonna, kun Oulun hyväksikäyttötapaukset tulivat julkisuuteen. Minna pitää tietyistä kulttuureista Suomeen tulevia miehiä uhkana naisille.
– Pitäisi ehdottomasti huomioida, että tänne tulee paljon yksinäisiä miehiä pakolaisina. Tietynlainen rasismi on ok. Kulttuurieroja on, eikä se iskostu kyllä heidän päähänsä, että miten saa maassa toimia.
Viisikon tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia, ja tapauksia tullaan käsittelemään valitusten jälkeen hovioikeudessa. Minna on kuitenkin päättänyt, että tapahtunut tulee kääntymään hänen voitokseen. Syvimmästä aallonpohjasta on selvitty.
– Haluan puhua avoimesti tapahtumista ja auttaa muita. Mulla on kaksi ihanaa kissaa täällä maaseudulla, ja elämä kääntyi muuton myötä onnelliseen suuntaan.
Tapauksesta on uutisoitu aiemmin Iltalehdessä.
*Minnan nimi on muutettu asian arkaluontoisuuden takia.

Minnan (nimi muutettu) tapauksesta lisää sunnuntai-illan Studio-ohjelmassa MTV3-kanavalla kello 22.35. Ohjelman teemana on rasismi.
 

Merten sheriffi

Greatest Leader
Lahjoittaja
Siinä tuli etnistä värinää ihan iso annos kerralla. Tosin Minnan kannattaa olla varovainen puheissaan, päätyy vielä syytettyjen listalle...
Jos joku suomalainen nainen haluaa pelehtiä näiden paimenien kanssa, niin kestäköön seuraukset myös.
Eipä mulla muuta tuollaiseen kohtaloon ole kommentoitavaa.
 

jak

Eversti
Lahjoittaja
Jos joku suomalainen nainen haluaa pelehtiä näiden paimenien kanssa, niin kestäköön seuraukset myös.
Eipä mulla muuta tuollaiseen kohtaloon ole kommentoitavaa.
Vähän tylyä mutta totta. Ei voi ainakaan väittää ettei olis varotettu. Onkohan näitten isäukot puhuneet näille ikinä mitään?
 

miheikki

Respected Leader
Lahjoittaja
 

miheikki

Respected Leader
Lahjoittaja
13-vuotiaan oululaistytön raiskauksesta ja hyväksikäytöstä neljä vuotta vankeutta – rikokset tapahtuivat yksityisasunnossa Oulussa
Oulun seksuaalirikoksetSEURAA
Laajimman oulun seri-jutun oikeuskäsittley alkoi Oulun käräjäoikeudessa huhtikuun lopussa.  Rikoskokonaisuudessa yhtä tyttöä käytti yksityisasunnoissa ouluissa yhteensä yli vuoden ajan hyväkseen kahdeksan eri miestä.

Laajimman oulun seri-jutun oikeuskäsittley alkoi Oulun käräjäoikeudessa huhtikuun lopussa. Rikoskokonaisuudessa yhtä tyttöä käytti yksityisasunnoissa ouluissa yhteensä yli vuoden ajan hyväkseen kahdeksan eri miestä. KUVA: Teija Soini
OULU 9.5.2019 13:21 | PÄIVITETTY 9.5.2019 14:26
SUSANNA KEMPPAINEN
Oulun käräjäoikeus on antanut ensimmäisen tuomionsa Oulussa viime vuonna paljastuneesta laajasta seksuaalirikoskokonaisuudesta.
Se on tuominnut Rahmani Gheibalin neljän vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.
Käräjäoikeuden mukaan Rahmani oli 13-vuotiaan tytön kanssa sukupuoliyhteydessä ja teki hänelle seksuaalisia tekoja, jotka olivat omiaan vahingoittamaan lapsen kehitystä.Hän myös pakotti kertaalleen tytön jatkamaan sukupuoliyhteyttä väkivaltaa käyttämällä. Mies löi lasta kasvoihin, käteen, takapuoleen ja puristi kädestä. Lisäksi hän yritti pakottaa tytön ottamaan sukupuolielimensä suuhunsa ja kun tämä kieltäytyi, mies yritti lyödä tyttöä ja veti tätä hiuksista.
Käräjäoikeus piti kumpaakin seksuaalirikosta törkeänä. Se otti päätöksessään huomioon esimerkiksi sen, että raiskaus tehtiin alistavalla ja nöyryyttävällä tekotavalla. Lisäksi oikeus huomioi muun muassa sen, että sukupuoliyhteys oli suojaamaton, osapuolten välinen ikäero oli suuri ja mies käytti hyväkseen tytön ihastusta ja kiinnostusta.
– Gheibalin on täytynyt käsittää, että asianomistajan toimintakyvyssä, kyvyssä ilmaista itseään sekä käsityskyvyssä on ollut puutteita, se totesi.
Seksuaalirikokset tapahtuivat huhtikuun ja syyskuun välisenä aikana viime vuonna yksityisasunnossa Oulussa.
Osapuolet olivat tavanneet, tutustuneet ja pitäneet yhteyttä Facebookissa, Instagramissa, WhatsAppissa, minkä lisäksi he tapasivat joitakin kertoja.
Oikeudessa esitettiin todisteina muun muassa Facebookin Messenger-viestejä ja Instagramin viestejä. Lisäksi siellä katsottiin tytölle tehdyt haastattelut, kuultiin hänen huoltajaansa sekä todistajia.
Syytetty kiisti syyllistyneensä rikoksiin. Hän ei halunnut tulla kuulluksi oikeudessa. Tästä syystä todisteena käytettiin hänen poliisille antamiaan kertomuksia. Niissäkin hän kiisti syyllisyytensä.
Käräjäoikeuden mielestä kirjalliset todisteet ja muu henkilötodistelu tukivat tytön kertomusta.
Korvauksia 22 000 euroa
Käräjäoikeus määräsi, että tuomitun pitää maksaa tytölle vahingonkorvauksia yhteensä 22 000 euroa kivusta, särystä, kärsimyksestä sekä psyykkisen tilan heikkenemisestä. Lisäksi hänen pitää maksaa tämän oikeuskuluja noin 7800 euron edestä.
Tuomitun omat, noin 17 000 euron suuruiset oikeuskulut maksetaan valtion varoista tuomitun taloudellisen tilanteen vuoksi.
Gheibali määrättiin pidettäväksi edelleen vangittuna. Hänet passitettiin Oulun vankilaan.
Käräjäoikeus kertoo ratkaisustaan julkisella selosteella. Se on määrännyt oikeudenkäyntiasiakirjat ja alaikäisen uhrin sekä hänen huoltajiensa henkilöllisyyden salassapidettäväksi 60 vuoden ajaksi.
Käräjäoikeus ratkaisi asian kahden käräjätuomarin ja kahden lautamiehen kokoonpanossa. Tuomio on yksimielinen.
Tuomittu aikoo valittaa, asianomistaja ja syyttäjä tyytyväisiä
Rahmani Gheibalia avustanut asianajaja Jaana Piipari kertoo, että he ovat pettyneitä käräjäoikeuden tuomioon ja aikovat valittaa siitä hovioikeuteen.
– Olemme tyytymättömiä näytön arviointiin. Se tulee saattaa hovioikeuden käsiteltäväksi, hän sanoo.
Asianomistajaa eli 13-vuotiasta tyttöä avustanut asianajaja Jani Vuotipuolestaan sanoo olevansa hyvin tyytyväinen käräjäoikeuden tuomioon.
– Se on hyvin perusteltu ja linjassa oikeuskäytännön kanssa.
Oulun syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Kaisa Kytömäki sanoo tuomion olevan syyttäjän näkemyksen mukainen.
– Näin ollen syyttäjä on tyytyväinen tuomioon siltä osin kun se on ehtinyt tutustua siihen. Tarkempi analyysi tehdään lähipäivien aikana.
Seksuaalirikoskokonaisuudessa on Gheibalin lisäksi syytettynä seitsemän muuta ulkomaalaistaustaista miestä, joita syytetään samaan tyttöön kohdistuneista seksuaalirikoksista. Seitsemän muun miehen tuomiot annetaan Oulun käräjäoikeudesta sitä mukaa, kun tuomioistuin ehtii käsitellä heitä vastaan nostettuja syytteitä. Seuraava tuomio tulee ensi tiistaina ja seuraava pääkäsittely alkaa 21. toukokuuta. Viimeisen vyyhteen liittyvän oikeudenkäynnin on määrä alkaa heinäkuun alkupäivinä.
Oulun poliisilaitoksen tietoon tuli viime vuoden aikana kaikkiaan 123 lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. Vuotta aiemmin vastaava luku oli 132.
Koko maan alueella puolestaan kyseisiä rikoksia tuli poliisin tietoon yhteensä 1347. Määrä kasvoi edellisvuodesta noin parillakymmenellä prosentilla.
 

Kaira

Kenraali
Ei nuo tule ainakaan vähenemään. Lisää porukkaa lappaa Lähi-Idästä ja Afrikasta, joten nämä rikokset tulevat vain lisääntymään. Herkimmät voivat lohduttautua sillä, että ennen pitkää nämä arkipäiväistyvät, eikä niitä mikään lehti jaksa enää uutisoida. Poissa silmistä, poissa mielestä ja maailma pelastuu.
 

Merten sheriffi

Greatest Leader
Lahjoittaja
Ei nuo tule ainakaan vähenemään. Lisää porukkaa lappaa Lähi-Idästä ja Afrikasta, joten nämä rikokset tulevat vain lisääntymään. Herkimmät voivat lohduttautua sillä, että ennen pitkää nämä arkipäiväistyvät, eikä niitä mikään lehti jaksa enää uutisoida. Poissa silmistä, poissa mielestä ja maailma pelastuu.
Oulun tapauksessa ns puskaraiskaukset olleet vähemmistössä. Ongelmanuoria houkuteltu kämppiin viinan ja muiden päihteiden avulla ja sitten raiskattu. Ilmeisesti ei yhtäkään ns ”kunnollista” tyttöä ole uhrien joukossa. Yhtä lailla tuomittavia nämäkin ovat tottakai.
 

PM04

Luutnantti
Nuorukaiset voivat kohta perustaa sen kalifaattinsa johonkin valtion tarjoamaan kivitaloon.
Alkaa kohta olemaan kantasuomalaiset vähemmistönä linnoissa. Elleivät jo ole?
 

Kaira

Kenraali
Oulun tapauksessa ns puskaraiskaukset olleet vähemmistössä. Ongelmanuoria houkuteltu kämppiin viinan ja muiden päihteiden avulla ja sitten raiskattu. Ilmeisesti ei yhtäkään ns ”kunnollista” tyttöä ole uhrien joukossa. Yhtä lailla tuomittavia nämäkin ovat tottakai.
Silloin kun minä olin penska, niin kokeiluja teki lähes kaikki, joten itse en ainakaan tee päätelmiä kenenkään "kunnollisuudesta" lukemieni tietojen perusteella.

Siinä mielessä uhrin sosioekonomisella asemalla on merkitystä, että miten viranomainen reagoi. Varmasti on toimenpiteissä ja politiikan muutoksissa eroja, jos uhri on esimerkiksi koulukodin ongelmanuori, verrattuna siihen jos uhri onkin kaupunginjohtajan tytär.

Eipä siinä. Tämähän on ihan hyväksyttävä hinta, siitä, ettei tarvitse pelkästään vistoja kalpeanaamoja tuijotella. Tänne kulttuurityhjiöön kuitenkin tarvitaan edes jotain kulttuuria. Valkoinen mies kun ei muuta osaa, kuin riistää.
 

miheikki

Respected Leader
Lahjoittaja
Vankila ei ole rangaistus muslimiraiskaajalle.

PUHEENAIHE
26.1.2017 07.56 Päivitetty: 26.1.2017 08.00
Suojaavat raiskaajia, hakkaavat ei-muslimeita ja hurraavat terrori-iskuille – Yle: Radikaali islam pesiytyi Suomen vankiloihin
 
Top