Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Ja varsinkin komppanian päälliköt! He kun oman kokemukseni mukaan sortuvat mikrojohtamiseen, eivätkä ymmärrä kyseisten olosuhteiden vaikutusta joukon taisteluun.
Olen herrojen kanssa samaa mieltä. Jos kh-kierto muuten olisikin vilkasta, niin kyllähän siinä päiviä kertyy huomattavakin määrä, mutta jos kyseessä ovat lähes pelkästään suunnitteluharjoitukset runkokokoonpanossa, niin oppimisprosessi jää vajavaiseksi.Päälliköiksi on varmaankin monessa paikassa sijoitettu henkilö, joka on ansioitunut vapaaehtoisessa maanpuolustusharrastuksessa ja sanut siten sopivan sotilasarvon reservissä. Koska harjoituksia ei järjestetä komppaniakokoonpanossa, ei heille välttämättä koskaan pääse muodostumaan kuvaa mitä se tehtävä on oikeasti.
tarvitaan paljon muutakin kuin yksittäisten taistelijoiden osallistumista viikonlopun pikakurssille. Joukon johtajat pitäisi laittaa sinne ensin.
Ja varsinkin komppanian päälliköt! He kun oman kokemukseni mukaan sortuvat mikrojohtamiseen, eivätkä ymmärrä kyseisten olosuhteiden vaikutusta joukon taisteluun.
Ylennys reservissä tai SA-sijoitus ei saa olla palkinto. "Kesäkessun" mielipiteenä tuollaiseen yksikköön haluava reservin upseeri ja aliupseeri pitäisi laittaa aluksi puhtaasti miehistötehtäviin oppimaan ja jos osoittaa kyvykkyyttä, niin sitten näyttöjen perusteella nosta vaativampiin tehtäviin, jolloin johtajina olisi varmasti sopivampia henkilöitä kuin tällä hetkellä.
Aivan. Itse katson joskus osoittaneeni melko huomattavaa kyvykkyyttä, mutta samalla ymmärrän kristallinkirkkaasti, etten todennäköisesti enää ole samalla tasolla. Oli sotilasarvo sitten mikä tahansa. Oppimiskyky ja tahto lienevät säilyneet, joten itse katsoisin järkeväksi aloittaa alkeista. Siitä sitten seuraavalle rimalle. Jos tai kun pätevämpiä löytyy, niin miehelle tehtävä osaamisen, ei sotilasarvon mukaan. Tämähän antaisi mahdollisuuden näyttöihin niin miehistö- kuin aliupseeritasollakin.Ylennys reservissä tai SA-sijoitus ei saa olla palkinto. "Kesäkessun" mielipiteenä tuollaiseen yksikköön haluava reservin upseeri ja aliupseeri pitäisi laittaa aluksi puhtaasti miehistötehtäviin oppimaan ja jos osoittaa kyvykkyyttä, niin sitten näyttöjen perusteella nosta vaativampiin tehtäviin, jolloin johtajina olisi varmasti sopivampia henkilöitä kuin tällä hetkellä.
Minun "kesäkessun" näkemykseni perustuu pitkälti yksittäisiltä reserviläisiltä kuulemaani, tyytymättömään purnaamiseen monesta asiaan liittyvästä aiheesta joka voitaisiin hoitaa paremminkin.
Olen kanssasi samaa mieltä, mutta käytönnössä myös sitä mieltä että reserviohvitseerien hankkima arvostus ja asema organisaatiossa tietyllä tapaa estää heidän toimimisen ainakaan ryhmänjohtajaa matalammassa tehtävässä, ainakaan pysyvästi. Ehkä tämän koetaan yleisesti lyövän lovea tiettyyn kunnian kilpeen ihan kollektiivisestikin reserviupseerikunnan keskuudessa, tai jopa "alentavan" reserviupseeriston arvoa?
Mainitsen saman kun aikaisemminkin. Mahtaa korveta ja vituttaa uskomattomalla tavalla joukkueenjohtajaa ja ottaa omanarvontunnon päälle, kun kriittisessä taistelutehtävässä takavasemmalta tulee aliohvitseeri tai jopa miehistön jäsen, ottaa homman johtaakseen ja vielä menestyksellä. Esimerkkinä "yli-ikäisen ja huonohampaisen punikin", 41-vuotiaan korpraali Arvid Janhusen yksi teoista Mannerheimristin myöntöperusteista.
"Samana päivänä korpraali Janhunen komppanian etenemisen tyrehdyttyä [Kuismalan] kyläaukean laitaan, pyysi ja sai joukkueen johtoonsa ja valtasi jatkuville operatioille tärkeän kylän."
Mikromanagerointiin saattavat sortua ihan jojotkin, etenkin jos ovat epävarmoja niin yrittävät puuttua kaikkeen ja johtaa kaikkea jatkuvasti. Vituiksi menee helposti.
EDIT: typo
Kumma että kantahenkilökunnasta muodostetuissa osastoissa ei ole ongelma, että ylikessu on kapteenin esimies, jos omaa asiaan paremman osaamisen?
Jos jollekkin res upseerille upseerius on noin pyhä asia muutaman viikon RUK:n jälkeen, niin kannattaako moista ottaa edes riesaksi joukkoon?
SA-tehtäviin oppii vain tekemällä, ei seisomalla kunniavartiossa ja osallistumalla viirien jakotilaisuuksiin.
Muutenkaan ei pitäisi olla ongelma, että kokenut aliupseeri ja ehkä ylempi aliupseeri on joukkueenjohtaja. Monissa ammattiarmeijoissa se ei ole ollut eikä ole. Mutta harvemmin olen suomessa nähnyt reserviläisistä puhuttaessa vääpeliä, ylivääpeliä tai sotilasmestaria joukkueenjohtajana.
Yleistä tietoa ≠ julkista tietoa ja tämä on julkinen foorumi. Kuten miten puhuisimme läskipyöräkomppanian toiminnasta osana PP:aa ilman että paljastuisi että tuollainen löytyy PP:n organisaatiosta?iV-luokasta ei löydy vielä muuta, kuin yleistä tietoa.
Ei pidä paikkaansa ja tämä on pääteltävissä jo ihan julkisista lähteistä.Koska harjoituksia ei järjestetä komppaniakokoonpanossa,
Ei ole mahdollista jos nämä on velvoitettu kouluttamaan myös naapuriyksiköitä.En halua väheksyä ALTSTO:jen henkilöstöä, mutta usein sinne siirtyy sellaista henkilöstöä jolla ei ole hajuakaan asioista, mitä tälle hetkellä koulutetaan MAAKK:ien naapuriyksiköille mutta heidän pitäisi silti ohjata MAAKK:ien ja MPK:n koulutusta.
Just ehdin kattomaan kokonaan, hyvä oli... vähän isompi kuin Helsinki-simulaattori Santiksessa - idea on sama, hyvää settiä meillekin opeteltavaksi. Olisi hienoa jos meiltä pääsisi kouluttajia tonne joskus jopa tetsaamaan asiantuntijoiden silmän alla, palautteesta olisi suunnaton hyöty täälläkin kun oppia jaettaisiin sovelletusti eteenpäin Kaartin varusmiehille.Baladia City, Israel