http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19298066.ab
Uutinen Ruotsista vuoden takaa. Lyhyesti: Tukholmasta Mogadishuun matkoja järjestänyt matkatoimisto meni konkurssiin, jonka takia Somaliaan jäi vähintäänkin tuhat ihmistä loukkuun. Näistä tuhannesta suurin osa oli "ruotsalaisia" eli mitä ilmeisimmin kansalaisuuden saaneita tai Ruotsissa pysyvästi asuvia somaleja.
No, jos puhutaan Ruotsin kansalaisista, niin heidän suhteen koko keskustelu on irrelevanttia. Heillä on luonnollisesti ihan samat oikeudet matkailla ympäri maailmaa kuin kaikilla muillakin ruotsalaisilla, vaikkapa mennä sotatantereille, jos siltä tuntuu. Pakolaisstatuksella olevien kohdalla asia on minusta eri. Heidän lomailunsa niillä seuduilla, joilta sanovat paenneensa siksi, että siellä ei ole turvallista elää, asettaa todellakin heidän pakolaisstatuksensa kyseenalaiseksi.
Näistä matkoista tuskin on mitään tieteellistä tekstiä tarjolla vaan vaatii hieman rivienvälistälukua ja soveltamista. Tässä tapauksessa voidaan miettiä, että Ruotsissa asuu noin 45.000 somalia ja näistä 500-1000 oli yhden matkanjärjestäjän kautta samaanaikaan käymässä Somaliassa niin ei kotimaassaan matkailevan somalin löytäminen Suomestakaan lottovoittoon verrattavissa ole.
Voi olla, mutta näistä pitää tietenkin erottaa ne Ruotsin kansalaiset. Heidän matkailussaan vaikka Somaliassa ei ole mitään vikaa. Ja kuten sanoin, Somalia on iso maa. Pelkkä matkailu siellä ei tarkoita sitä, että se alue, jolta itse on paettu on turvallinen.
Matkojen määränpäillä ei liene merkitystä, koska on hieman kyseenalaista, että jos viettävät aikaansa Somaliassa lomaillen niin miksi eivät sitten muuta tälle turvalliselle alueelle asumaan vaan hakeutuvat Eurooppaan hakemaan turvaa.
Mikä tässä on kyseenalaista? Siis jos tuolle linjalle lähdetään, niin eihän meidän tarvitse katsoa mitään lomailua, vaan voimme suoraan sanoa, että koska siinä vieressä olevassa Keniassa on turvallista, ei perustetta Eurooppaan hakeutumiseen ole. Tai vähintäänkin jossain niissä maissa, jotka ovat matkan varrella. Selvästikään tätä periaatetta ei ole käytetty suomalaisessa (tai yleensäkään eurooppalaisessa) tp-politiikassa. Siitä voidaan tietenkin keskustella, että pitäisikö käyttää, mutta lomailujutut eivät tähän liity.
Rahojen osoittaminen tulleeksi sossusta lienee mahdotonta "oikeilla dokumenteilla". Harkinnanvaraisista tuista ei ymmärtääkseni tehdä minkäänlaisia tilastoja. Ja jos matkakassa kerätään toimeentulotuesta niin ei lentolaskun ja sossusta tulleen rahan yhdistäminen ole myöskään mahdollista virallisen dokumentaation kautta.
Tuossa ruotsalaisessa jutussa oli haastateltu jotain tyyppiä, joka koitti junailla itselleen pankkilainaa, jotta saisi ostettua lipun kotiin. Tuskinpa ruotsissakaan kulutusluottoja tuosta vaan annetaan toimeentulotukien varassa eläville.
Ja toistan vielä aiemman kantani, jos rahat matkaan on nipistetty omasta tt-tuen perusosasta säästäen, niin minulla ei tätä vastaan ole mitään. Näin, siis jos tt-tuen perusosaa yleisesti pidetään suht niukkana, jolla eläminen ei ole mitään juhlaa. Jos tukien varassa elävä haluaa syödä kaurapuuroa vuoden ajan ja siten säästää itselleen matkan, niin siitä vaan. Ainoa epäilys, joka minulla asiaan liittyy, on se, että jos henkilö samaan aikaan nostaa työttömyyspäivärahaa, niin lomailemalla ulkomailla hän kyllä rikkoo velvoitetta olla jatkuvasti työmarkkinoiden käytössä. Itse tosin olisin tämänkin suhteen sen verrna joustava, että jos on kyse pitkäaikaistyöttömästä, joka on tuistaan itselleen säästänyt matkarahat, niin kyllä hänen minusta pitäisi antaa lomailla niin kuin muidenkin ihmisten. Tuntuisi nimittäin vähän tökeröltä se, että henkilö, joka ei ole töissä, olisi periaatteessa sidotumpi kotiinsa kuin töissä kävijä, jolle kertyy vuosilomaa.