Ihmiset kuvasivat ja nauroivat katolla olleelle itsetuhoiselle miehelle - Inkeri järkyttyi näkemästään käytöksestä: ”Itketti ja ahdisti miehen puolesta”
Tänään klo 21:06
Hämeenlinnassa ihmisen hätää todistaneiden käytös järkytti Inkeri Jokivuota.
Inkeri Jokivuo ymmärtää, että hälytystilanne kiinnosti ihmisiä, mutta hän järkyttyi törkeästä käytöksestä. Kuvituskuva. EMILIA KANGASLUOMA / AL
Inkeri Jokivuo oli menossa asioille Hämeenlinnan keskustaan, kun huomasi paljon hälytysajoneuvoja bussiaseman ja läheisen ravintolan liepeillä Palokunnankadulla.
Hän kysyi eräältä naiselta, mitä tapahtuu.
- Nainen sanoi, että mies on ollut jo pari tuntia hyppäämässä katolta alas. Se oli korkea kerrostalo, ilmeisesti jonkun ravintolan rakennus.
Mies oli kääriytynyt viltteihin tai lakanoihin. Hän kävi välillä aivan katon reunalla ja välillä meni kauemmas.
- Järkytyin ja rupesi itkettämään.Tuli niin hirveä ahdistus tämän miehen puolesta.
Törkeää käytöstä
Vähiten järkyttävää tilanteessa ei ollut sitä seuranneiden kanssaihmisten käytös. Jokivuon mielestä monet, erityisesti nuoret ihmiset käyttäytyivät tilanteessa törkeästi.
- Aika nopeasti huomasin ja kuulin, kun takana oli nuoria ja vanhoja ihmisiä, erityisesti nuoria, jotka nauroivat kovaan ääneen. En tiedä oliko omia juttuja vai liittyivätkö ne tähän tilanteeseen.
Jokivuo huomasi monien myös kuvaavan tilannetta älypuhelimillaan. Hänelle itselleen ei tullut mieleenkään kuvata tilannetta. Pelastusviranomaiset ovat aiemminkin pyytäneet ihmisiä pidättäytymään onnettomuustilanteiden kuvaamisesta.
Paikalla oli rotevia miehiäkin, mutta Jokivuo päätti silti huomauttaa nauramisesta.
- Hetken aikaa keräsin rohkeutta ja päätin, että on pakko sanoa.Sanoin, että ette voi tehdä noin, että nauru ei kuulu tilanteeseen.
Myös poliisi oli soitettu paikalle samasta syystä, Jokivuo kuuli. Hän jutteli myös kahden paikalle tulleen poliisin kanssa.
- Poliisi käski ihmisiä menemään 30 metriä taaksepäin. Oli pakko olla siinä hetki, koska kuvotti niin paljon se, että ihmiset siinä nauravat. Tuntui, että se oli hauska juttu.
Tilanne kesti tunteja
Jokivuo kertoo kuulleensa, että miehen hätä katolla kesti useita tunteja. Hälytys tuli kuuden aikaan ja kello kymmenen aikaan mies hyppäsi.
Aiemmin ihmiset olivat huutaneet hänelle, että älä tee sitä. Jokivuon ollessa paikalla hän ei kuitenkaan havainnut ihmisiltä mitään positiivista käytöstä. Jälkikäteen hän on pohtinut, kuuliko mies esimerkiksi naureskelut.
Jokivuo kävi välillä asioilla ja kuuli sen jälkeen ambulanssin äänen, mikä sai hänet palaamaan paikalle.Tilanne oli edelleen kesken.
- Siinä vaiheessa ihmiset jumputtivat autossa musiikkia, söivät pikaruokaa ja nauroivat.
Kun mies hyppäsi, ilmapiiri muuttui. Osa meni hiljaiseksi, osa kiljui.
- Siinä kohtaa oli minun pakko lähteä pois, koska se oli niin epätodellista ja toivoin, että hän ei sitä tekisi ja koin isoa tuskaa siitä.
Jokivuo on miettinyt, mistä ihmisten käytös tuollaisessa tilanteessa kumpuaa.
- Ilmeisesti samaa on ollut sosiaalisessa mediassa: Rumaa analysointia ja kielenkäyttöä. Kun ihmisellä on hätä, niin toiset ihmiset käyttäytyvät näin. En voi käsittää mikä sen saa aikaan.
Jokivuo kertoo kuulleensa, että mies vietiin sairaalaan, mutta hänen kohtalostaan ei ole tarkempaa tietoa. Tapahtuma vei yöunet ja on aiheuttanut itkua miehen puolesta.
- En tiedä vaikuttiko ilmapiiri miehen toimintaan? Olisivatko ihmiset voineet auttaa?
Asiasta kertoi ensin
MTV, jolle myös poliisi vahvisti, että kyseinen tilanne sattui tiistaina Hämeenlinnassa.