Pakolaisuus

Vs: 2016-01-25 Puolalaiset eivät halua matuja (yhdistetty)
« Vastaus #41 : tänään kello 14:06:14 »

Puolan tv informoi Puolan kannoista Euroopan maahantulokuvioissa.

Lainaus
Puolustusministeri Puolan maahanmuuttokannasta: "Olemme johdonmukaisia painostuksesta huolimatta"
- Kun olin sisäministeri, niin huolimatta Donald Tuskin[1] Puolaan kohdistamasta painostuksesta, huolimatta vuosi sitten heinäkuussa aloitetusta Puolan, Tšekin ja Unkarin rankaisemisprosessista, koska emme ota vastaan muslimimaahanmuuttajia, kaikesta tästä painostuksesta huolimatta emme antaneet periksi. Puolan kanta on johdonmukainen - näin vastaisi puolustusministeri Mariusz Błaszczak Minęła 8 -ohjelmassa kysymykseen, joka koski maahanmuuttajien lähettämistä Saksasta maihin, joissa he jättivät ensimmäisen turvapaikkahakemuksensa.

TVP 2.7.2018 juttu puolaksi

Saksan kansleri puhuu tässä yhteydessä "poliittisesta sopimuksesta". ZDF:n sunnuntaihaastattelussa Angela Merkel väitti, että hänellä on "poliittinen sopimus" maahanmuuttajien ottamisesta muihin Euroopan maihin. Puola, Unkari ja Tšekki ovat jo aiemmin torjuneet, että maat olisivat sopineet tällaisesta.

- Puolan kanta on johdonmukainen - vastasi ministeri Błaszczak asiasta kysyttäessä. Hän jatkoi vielä, että kun hän oli sisäministerinä, niin hallitus "ei taipunut" tässä kysymyksessä "huolimatta myös Donald Tuskin Puolaan kohdistamasta painostuksesta" ja huolimatta siitä, että vuotta aiemmin "oli aloitettu Puolan, Tšekin ja Unkarin rankaisemisprosessi sen johdosta, että nämä maat eivät ota muslimimaahanmuuttajia".

- Tilanteeni oli siinä määrin mutkikas, että Puolalta yritettiin ottaa pois maan suurin EU-virasto Frontex[2] (tehtävänä koordinoida jäsenvaltioiden toimia ulkorajojen valvonnassa - toim. huom.). Painostuksesta huolimatta Frontex on edelleen Puolassa - jatkoi ministeri.

- Visegrad-maiden aloitteesta tilkitsimme EU-rajat. Puolalaiset rajavartijat toimivat Unkarin ja Serbian, Bulgarian ja Turkin, sekä myös - he olivat siellä ja ovat edelleen - Makedonian ja Kreikan välisillä rajoilla. Visegrad-maiden ryhmä sai aikaan sen, että maahanmuuttokriisi ei ole enää niin vakava kuin vuonna 2015 - sanoi ministeri.

ZDF:n sunnuntaihaastattelussa kansleri Merkel väitti, että hänellä on "poliittinen sopimus" maahanmuuttajien ottamisesta muihin Euroopan maihin. Puola, Unkari ja Tšekki ovat jo torjuneet väitteen, että ne olisivat sopineet tällaisesta.

- Olen hyvin pahoillani, jos on syntynyt jokin väärinkäsitys, tulemme jatkamaan keskusteluita. Joka tapauksessa puhuimme tästä asiasta. Emme tehneet mitään sopimusta, vaan saimme aikaan vain poliittisen sopimuksen - sanoi Merkel haastattelussa. Toimittajan huomauttaessa, että Varsovasta, Budapestistä ja Prahasta sanotaan, että ei ole tällaista sopimusta, niin kansleri lisäsi, että kyse on "hallinnollisesta sopimuksesta", joka koskee Saksassa talteen otettuja maahanmuuttajia, jotka on rekisteröity aiemmin jossakin toisessa Euroopan maassa.

- Nämä henkilöt ohjataan normaalimenettelyyn, saksalaiset selvittävät onko kyse turvapaikanhakijasta ja jos osoittautuu, että hänet on rekisteröity jo aiemmin jossakin toisessa maassa, niin lähetämme tälle maalle pyynnön ottaa henkilö takaisin. Ainoastaan 15% tähän kategoriaan kuuluvista henkilöistä onnistutaan lähettämään kyseiseen maahan. - Meidän tulee parantaa tehokkuuttamme ja meidän tulee nopeammin (tehdä yhteistyötä) muiden maiden kanssa - kertoi Saksan kansleri Deutsche Wellen siteeraamassa haastattelussa.

--------------------
[1] Puolalainen EU-neuvoston puheenjohtaja.
[2] Päämaja Varsovassa.
https://www.tvp.info/37901612/jeste...esji-szef-mon-o-stanowisku-polski-ws-migracji

Lihavoinnit mun.

Tuossa on käynyt niin, että kun Saksan kanslerille on ilmestynyt porstuaan valtava lehmänläjä, niin hän kiinnostuukin yllättäen suunnattomasti kamarin akkunalaudalla näkyvästä kärpäsenkakasta. Se tosin kertoo hyvin paljon hänen todellisista aikeistaan - tai sitten dementia alkaa olla jo liiankin ilmeistä. Jos Donald Tuskia on käytetty Puolan painostamiseen, niin mikähän vaikutus Siilinjärven lapsinerolla on ollut tämän maan "hallituksen" pöhköihin toimiin ja puheisiin.
 
Puhuvatko nyt kolmannen, neljännen vsi viidennen hakemuksen jättäneistä?

37585404-1118x629.jpg

Maahanmuuttovirasto Helsingissä. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN
Oppositiossa huoli: Turvapaikan uusintahakemuksia jätetään tutkimatta
KASPERI SUMMANEN | 02.07.2018 | 10:52- päivitetty02.07.2018 | 10:56
Oppositioedustajien mukaan uusintahakemuksen käsittelyn kynnyksen pitäisi olla matala.
Vihreiden Olli-Poika Parviainen, RKP:n Anders Adlercreutz ja vasemmistoliiton HannaSarkkinen ovat jättäneet hallitukselle kirjallisen kysymyksen uusintahakemusten käsittelystä turvapaikkamenettelyssä.
Oppositioedustajien mukaan turvapaikanhakijamäärän valtava kasvu vuosina 2015-2016 on johtanut turvapaikkamenettelyn laadun heikkenemiseen ja hakijoiden oikeusturvan vaarantumiseen.
– Turvapaikkamenettelymme läpi on mennyt lukuisia henkilöitä, joiden turvapaikkaperusteita ei ole tutkittu lain edellyttämällä tavalla ja joiden asioissa viranomaisen lakisääteinen selvittämisvelvollisuus ei ole toteutunut, he toteavat.
Parviaisen, Adlercreutzin ja Sarkkisen mukaan on todennäköistä, että kansainväliseen suojeluun oikeutettuja henkilöitä ei ole tunnistettu. Tässä on heidän mukaansa todellisena vaarana, että Suomi rikkoo perustuslaissa ja kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa asetettua ehdotonta palautuskieltoa. Kyse on heidän mielestään ”vakavimmanasteisesta ihmisoikeusloukkauksesta”.
Ongelma olisi oppositioedustajien mukaan osin helposti korjattavissa uusintahakemusten perusteellisen käsittelyn avulla. He toteavat, että uusintahakemusten käsittelyn kynnyksen tulisi olla matala.
– Todellisuus ei näytä vastaavan tätä tavoitetta, sillä julkisuudessa on toistuvasti esillä tapauksia, joissa uusintahakemukset on jätetty tutkimatta, Parviainen, Adlercreutz ja Sarkkinen sanovat.
Kansanedustajat kysyvät, ”mitä hallitus aikoo tehdä varmistaakseen, että turvapaikanhakijoiden uusintahakemusten käsittelykynnys on matala, jolloin voidaan osaltaan estää ehdottoman palautuskiellon loukkaaminen ja millaiset kriteerit uusintahakemusten käsiteltäviksi ottamiselle on asetettu”.
https://www.verkkouutiset.fi/oppositiossa-huoli-turvapaikan-uusintahakemuksia-jatetaan-tutkimatta/
 
Mikähän tämänkin tarkoitus on?
Pääkirjoitus | Pääkirjoitus
Eniten pakolaisia Turkissa
EU-maat kipuilevat turvapaikkapolitiikkansa kanssa. Valtaosa maailman pakolaisista on kuitenkin Euroopan ulkopuolella. Eniten heitä on Turkissa, Pakistanissa ja Ugandassa.

Julkaistu: 3.7. 2:00

TURVAPAIKANHAKIJAT ja siirtolaiset ovat kuuma poliittinen kysymys EU-maissa ja Yhdysvalloissa. Se horjuttaa jo hallituksia ja vaikuttaa vaalituloksiin. Osa EU-maista on myös kieltäytynyt ottamasta turvapaikanhakijoita. Eurooppa koki pakolaiskriisin 2015, kun maanosaan saapui 1,2 miljoonaa turvapaikanhakijaa. Sen jälkeen tulijoita on ollut paljon vähemmän.

Maailman pakolaisista kuitenkin vain pieni osa on päätynyt Eurooppaan. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan pakolaisena on peräti 68,5 miljoonaa ihmistä. Heistä noin 25 miljoonaa on paennut johonkin toiseen maahan. Pakolaisista 85 prosenttia on kehitysmaissa.

Eniten pakolaisia on Turkissa, 3,5 miljoonaa. Seuraavaksi eniten heitä on Pakistanissa ja Ugandassa, molemmissa 1,4 miljoonaa. Sekä Libanonissa että Iranissa heitä on noin miljoona. Eniten pakolaisia on lähtenyt Syyriasta, 6,3 miljoonaa, Afganistanista 2,6 miljoonaa ja Etelä-Sudanista 2,4 miljoonaa.

Suomi on viime vuosina ottanut 750 kiintiöpakolaista vuodessa suoraan pakolaisleireiltä. Turvapaikanhakijoita on tullut Suomeen 2000-luvulla noin 1 500—6 000 vuodessa. Heistä vain osa on saanut turvapaikan. Vuonna 2015 Suomeen saapui yli 32 000 turvapaikanhakijaa.
https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005741322.html
 
Tämähän on ihan laissa määritelty asia että henkilö joka jättää uuden/uusia hakemuksia voidaan käsitellä nopeana käsittelynä ja jos ei ole mitään muutoksia tai uusia perusteluja niin hylsy tulee automaattisesti. Lisäksi näitä päätöksiä on viety sarjatulena hallinto-oikeuteen ja virhemarginaali on ollut luokkaa <2% kun tavoite on ollut n. 5%
 
https://www.kansalainen.fi/eun-turv...eikan-varoufakis-syyttaa-merkel-valehtelusta/
POLITIIKKAEU:n turvapaikkakriisi: Merkel sai Sveitsiltä ja Macronilta pakit ja Kreikan Varoufakis syyttää valehtelusta
2.7.2018 22:39
Juha Hämäläinen

Sveitsi tyrmäsi Saksan liittokansleri Angela Merkelin ehdotuksen toisesta taakanjako-ohjelmasta EU-rajamaiden Italian ja Kreikan tilanteen keventämiseksi. Lisäksi Kreikan entinen valtionvarainministeri Janis Varoufakis kutsuu EU-pakolaiskokousta katastrofiksi ja sanoo Merkelin valehtelevan.
EU-johtajat esittelivät perjantaiaamuna EU:n uuden suunnan pakolaispolitiikalle. Koko yön neuvottelujen jälkeen väsynyt kokousväki kertoi julkisuuteen, että jatkossa pakolaiset käyvät läpi pikakäsittelyn erityisissä keräilykeskuksessa ja pääsevät vasta tämän jälkeen vaeltelemaan Eurooppaan.
Tässä ei ole mitään uutta. Näitä keskuksia on jo Italiassa ja Kreikassa ja niissä varastoidaan kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita, joiden turvapaikkahakemus odottaa käsittelyä. Vuonna 2015 EU julisti ensimmäisen ohjelman, jolla siirrettiin Italiasta ja Kreikasta taakkaa muiden maiden niskoille. Tähän ohjelmaan otti vapaaehtoisesti osaa myös EU:n ulkopuolinen Sveitsi, joka otti tuolloin 1 500 pakolaista vastaan.
Tälle vuodelle EU:n suunnittelemaa uusinta uusjakoa Sveitsi ei suostu katsomaan ja on kieltäytynyt yksiselitteisesti tehdystä tarjouksesta.
– Me näemme nykyisen tilanteen valossa osallistumisen taakanjakoon mahdottomaksi, kertoo Sveitsin maahanmuuton valtiosihteeri (SEM) Emmanuelle Jacquet von Sury SonntagsBlick-lehdelle.
SEM-viraston mukaan Kreikassa ja Italiassa ei ole enää riittäviä määriä uudelleensijoittamisen normeja ja perusteita täyttäviä turvapaikanhakijoita. SEM kriteerien mukaan henkilön on täytynyt rekisteröityä EU-viranomaisille ennen vuoden 2017 syyskuuta ja hänellä tulee olla mahdollisuus myönteiseen turvapaikkapäätökseen.
Janis Varoufakis: Merkel valehtelee
Myös Kreikan entinen valtionvarainministeri Janis Varoufakis asettuu Angela Merkeliä vastaan. Express-lehdelle antamassaan haastattelussa Varoufakis puhuu suoraan kuvaillen EU-kokousta katastrofiksi.
– Kokouksessa ei tehty mitään päätöksiä. Se oli tyypillinen EU-kahvikerho. He sopivat vain mantran. Tätä he juhlivat, vaikka mantralla ja todellisuudella ei ole mitään tekemistä keskenään. He kokoontuivat Brysseliin reformoimaan Dublin-sopimusta, mutta eivät keksineet mitään ratkaisua massamaahanmuutolle, kertoo Varoufakis Bloombergille videohaastattelussa.
– Angela Merkel valehtelee jatkuvasti Saksan kansalle, Varoufakis syyttää haastattelussa.
Macron ei halua keräilykeskuksia Ranskaan
Viimeinen isku Merkelille tulee länsinaapurista Ranskasta, jossa Ranskan presidentti Emmanuel Macronhuhuilee Berliinin suuntaan, ettei halua nähdä keräilykeskuksia omalla maallaan. Ranska ei ole pakolaisten ensimmäinen EU-maa, eikä siksi ole mitään syytä tehdä keskuksia Ranskaan.
– Ranska ei ole ensimmäinen maa, johon pakolaiset tulevat. Jotkut ovat yrittäneet muuttaa tätä, mutta minä kieltäydyn tästä jatkuvasta sääntöjen muuttamisesta, kertoi Macron Türkiye Newspaper-lehdelle perjantaina.
Lähteet: SonntagsBlick, The Express, Türkiye Newspaper
 
Tämähän on ihan laissa määritelty asia että henkilö joka jättää uuden/uusia hakemuksia voidaan käsitellä nopeana käsittelynä ja jos ei ole mitään muutoksia tai uusia perusteluja niin hylsy tulee automaattisesti. Lisäksi näitä päätöksiä on viety sarjatulena hallinto-oikeuteen ja virhemarginaali on ollut luokkaa <2% kun tavoite on ollut n. 5%
jostain syystä muokkaus ei puhelimella toimi mutta kyseessä on ulkomaalaislaki (2004/301) pykälät 100 - 104
 
Saksa perustaa suljettuja leirejä turvapaikanhakijoille, jos sosiaalidemokraatit ja Itävalta saadaan suostuteltua sopimukseen – HS käy läpi, mitä se tarkoittaa
Saksan sisäpoliittinen kriisi on uhannut repiä rikki paitsi maan hallituksen, myös Euroopan unionin.


21dc714597564aff96952c5f0aa66207.jpg

Sisäministeri Horst Seehofer ja liittokansleri Angela Merkel tapaamisessa tiistaina. (KUVA:HANNIBAL HANSCHKE / REUTERS)
Tuukka Tervonen HS
Julkaistu: 3.7. 16:33

SAKSAN sisäpoliittisen kriisin pahimmat kiistakumppanit CDU-puolueen kansleri Angela Merkel ja CSU-puolueen sisäministeri Horst Seehoferovat päässeet keskenään sopuun Saksan sisäpolitiikkaa repineessä kriisissä.

Voit lukea lisää kriisin taustoista tästä jutusta: Saksan hallituskriisissä saavutettu sopu rajavalvonnasta herättää voimakasta kritiikkiä – ”Moraalinen kompassi vaihtaa radikaalisti suuntaa näiden vankileirien myötä”



Merkel ja Seehofer sopuun siirtolaisasiasta
art-2000005742479.html





Merkelin ja Seehoferin sopimus ei kuitenkaan ole vielä voimassa, sillä Saksan hallituskoalition kolmas kumppani, sosiaalidemokraattinen SPD pitää vielä taivutella mukaan sopimukseen. Koalitio kokoontuu tiistai-iltana.

SOPIMUS löytyy saksaksi täältä. Sisältö on tiivistetysti seuraavanlainen:


Ensimmäisessä kohdassa Merkel ja Seehofer sopivat uudesta rajajärjestelystä Saksan ja Itävallan rajalla. Rajajärjestelyn tarkoitus on estää maahanpääsy turvapaikanhakijoilta, joiden turvapaikkakäsittely on toisten EU-maiden vastuulla.

Toinen kohta käsittelee niin sanottuja transit-keskuksia, joista turvapaikanhakijat käännytetään suoraan valtioihin joihin turvapaikanhakijat ovat ensiksi rekisteröityneet. Saksa tekee käännytyksiä varten hallinnollisia sopimuksia asianomaisten maiden kanssa.

Kolmannessa kohdassa vain todetaan, että mikäli asianomainen maa vastustaa hallinnollisia sopimuksia, käännytys tapahtuu Saksan ja Itävallan rajalla perustuen sopimukseen Itävallan kanssa.

SOPIMUKSEN oikeudellinen jargoni mahdollistaa Saksan käsittelevän keskuksiin rajoilta otettavat turvapaikanhakijat samaan tapaan kuin lentokentille saapuvat. Näin turvapaikanhakijat eivät teknisesti ottaen ole saapuneet EU:n vapaan liikkuvuuden alueelle, kirjoittaa saksalaislehti Süddeutche Zeitung lakiteknisessä analyysissaan.

Keskuksiin otettaisiin sisälle turvapaikanhakijat, jotka ovat rekisteröityneet turvapaikanhakijoiksi johonkin muuhun EU-maahan kuin Saksaan ja joiden turvapaikka-asioiden käsittely on näin ollen näiden maiden kontolla.

KENTIES isoin este sopimuksen tiellä on kuitenkin se, että Itävallan kanssa ei ole vielä sopimusta asiasta. Itävalta on myös suhtautunut siihen varsin skeptisesti.

”Jos Saksa luulee, että se voi vain lähettää ihmisiä suoraan takaisin tänne kansainvälisten lakien vastaisesti, tulemme kertomaan heille, että emme hyväksy näitä henkilöitä”, Itävallan sisäministeri Herbert Kickl totesi viime viikolla.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Itävalta on valmis ”turvaamaan etelärajansa”, mikäli Merkelin ja Seehoferin sopimuksesta tulee Saksan hallituksen virallinen linja.

Itävallan pohjoisrajalla Saksan kanssa on ollut voimassa vuodesta 2015 kohdennettu rajavalvonta.

”Saksa uudisti taas rajavalvonnan Schengen-sopimuksen mukaisesti toukokuussa. Rajalla on kohdennettua rajavalvontaa, jossa rajanylittäjien henkilöllisyys tarkistetaan”, rajavalvonta-asiantuntija Mikko Simolakommentoi Suomen EU-suurlähetystöstä.

DEUTSCHE Wellen mukaan Saksan rajaviranomaiset tekevät tällä hetkellä tarkistuksia kolmella Itävallan ja Saksan rajan yli kulkevalla moottoritiellä sekä satunnaisissa muissa paikoissa.

Myös kahdenkeskeiset palautussopimukset muiden EU-maiden ja Saksan välillä ovat toistaiseksi monessa tapauksessa hyvin epävarmoja. CDU:n mukaan Saksa on neuvotellut 16 eri maan kanssa.

Politicon haastattelujen mukaan suurin osa näistä maista on kuitenkin joko hylännyt sopimuksen tai neuvottelee siitä edelleen. Espanja, Kreikka ja Saksa kertoivat lauantaina kuitenkin päässeensä sopuun. EU-komission tulee silti vielä hyväksyä kahdenväliset sopimukset.

SUURIN osa EU:n alueelle saapuvista turvapaikanhakijoista tulee Välimeren ylitse Espanjaan, Kreikkaan ja Italiaan. Italia, jossa valittiin juuri erittäin maahanmuuttokriittinen hallitus, on kuitenkin kieltäytynyt tekemästä kahdenkeskistä sopimusta Saksan kanssa.

Siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden määrä koko EU:n alueella on ollut voimakkaassa laskussa.

Välimeren ylitse tulevien siirtolaisten ja pakolaisten määrä vuonna 2018 oli YK:n pakolaisvirasto IOM:in mukaan noin 45 000 tähän mennessä. Määrä on vain puolet viime vuoden vastaavasta samaan aikaan ja noin yksi viidennes vuoden 2016 noin 230 000 ihmisestä kesään 2016 mennessä.

Myös Saksassa uusien turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut takaisin vuotta 2015 edeltäville tasoille. Helmikuussa 2018 Saksasta haki turvapaikkaa noin 11 000 ihmistä.
http://archive.li/l2Vzk
 
Miksi tästä Ranskan mallista ei nouse keskustelua tai pöyristymistä?

Viisi kertaa rajan yli, aina poliisin kyydissä takaisin – Euroopan maahanmuuttopolitiikan ongelmat kiteytyvät Ventimigliassa
EU-johtajat hakevat ratkaisuja turvapaikanhakijoiden kohteluun torstaina alkavassa huippukokouksessa Brysselissä.
Turvapaikanhaku
28.6.2018 klo 06:14päivitetty 28.6.2018 klo 07:46
13-3-10277680.jpg

Punaisen ristin leirissä Ventimigliassa asuu yli 500 siirtolaista ja turvapaikanhakijaa.Petri Raivio / Yle
13-3-9076224.jpg

Petri Raivio
EU-kirjeenvaihtaja


VENTIMIGLIA/MENTON Mahmud Ibrahim on kaukana kotoa, ja pyrkii vielä kauemmaksi. Hän on matkustanut Itä-Afrikan Eritreasta Libyaan, siitä veneellä Välimeren yli Etelä-Italiaan, ja Italian läpi Ranskan rajan pintaan Ventimiglian pikkukaupunkiin, jossa hän nyt jonottaa vapaaehtoisjärjestön tarjoamaa ateriaa yhdessä parinsadan muun afrikkalaissiirtolaisen kanssa.

Ibrahim on yrittänyt päästä Ranskan rajan yli viisi kertaa: Kerran junalla, ja neljä kertaa kävellen kukkuloiden yli vieviä polkuja pitkin. Joka kerta Ranskan poliisi on ottanut hänet kiinni ja kuskannut takaisin Italian puolelle.

– Koska se on laitonta, en voi sanoa yritänkö uudelleen tänään vai huomenna. Minun pitää yrittää, mutta en vielä tiedä milloin, Ibrahim sanoo.
Ranska otti käyttöön rajatarkastukset Italian-vastaisella rajalla kolme vuotta sitten, kun Eurooppaan pyrkijöiden määrä alkoi nousta. Käytännössä se tarkoittaa, että rajan yli ei päästetä paperittomia siirtolaisia tai turvapaikanhakijoita. Rajalta ei voi myöskään hakea turvapaikkaa.

13-3-10277678.jpg

Mahmoud Ibrahim on yrittänyt rajan yli Ranskaan viidesti.Jeroen Mortier / Yle

Ibrahim haluaa päästä Ranskaan, jotta voisi jatkaa matkaansa Iso-Britanniaan. Sieltä hän ei tunne ketään, mutta pyrkii silti.
– Tietysti pitää yrittää, inshallah, Ibrahim sanoo.

Caritas-verkoston pyörittämästä palvelupisteestä siirtolaiset saavat ruokaa, juomaa ja vaatteita. Ruokajonosta jokainen saa myös lehtisen, jossa varoitetaan kuvien kanssa salamatkustamisen vaaroista: Junan katolla voi saada kuolettavan sähköiskun, tunnelissa tai pimeällä tiellä voi jäädä auton alle.
– Heidän on liki mahdotonta ylittää raja täällä. Se on myös vaarallista. Valitettavasti ihmisiä kuolee yrittäessään ylittää rajaa, sanoo Daniela Zitarosa Intersos-järjestöstä.

Hän tekee töitä etenkin yksin matkustavien alaikäisten siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden kanssa. Dublin-sopimuksen mukaan alaikäiselle pitää tarjota mahdollisuus hakea turvapaikkaa rajalla. Ranska ei kuitenkaan käytännössä tarjoa tällaista mahdollisuutta, järjestöt moittivat.
– Ranskan viranomaiset kohtelevat alaikäisiä kuin täysi-ikäisiä, ja käännyttävät heidät rajalta kuin aikuiset, Zitarosa kertoo Ventimiglian moottoritiesillan kupeessa.

13-3-10277683.jpg

Caritas-verkosto järjestää Ventimigliassa ruuanjakelua siirtolaisille.Petri Raivio / Yle

Sillan alla oli pitkään iso, epävirallinen siirtolaisleiri, mutta paikalliset viranomaiset purkivat sen hiljattain. Tarkoitus oli ohjata tulijoita Punaisen ristin ylläpitämään viralliseen leiriin, jossa on ruokailu- ja peseytymismahdollisuudet. Se on kuitenkin varsin täynnä, ja tulijoilta otetaan sormenjäljet, mikä nostaa kynnystä mennä leiriin.

Niinpä sillan alla riittää väkeä, kuten myös Ventimiglian rautatieasemalla. Paikalle saapuu mies, joka vaikuttaa tuntevan kaikki kaupungin asukkaat.

Andrea Spinosin puvun liepeessä on oikeistolaisen La Lega -puolueen tunnus. Hän on puolueen paikallinen johtaja Ventimigliassa.
– Näettehän, heitä on täällä joka puolella. Kaupungilla, puistoissa, jalkakäytävillä, Spinosi sanoo, ja väittää, että paikalliset asukkaat eivät uskalla käydä siirtolaisten takia enää edes ostoksilla. Rikollisuusluvuissa kauttakulkijoiden iso määrä, viime vuonna 23 000, ei kuitenkaan näy, Spinosi myöntää.

Lega eli entinen Pohjoisen liitto nousi viime vaaleissa maaliskuussa seudun suosituimmaksi ohi perinteisen keskustavasemmiston PD-puolueen. Spinosi väittää, että nousu johtuu Legan tiukasta linjasta maahanmuuttopolitiikkaan.

13-3-10277681.jpg

Ventimiglian asemalla odottavat siirtolaiset sekoittuvat matkailijoihin ja paikallisiin.Petri Raivio / Yle

Puolueen johtaja Matteo Salvini on Italian uuden hallituksen sisäministeri, ja pannut tuulemaan heti alkuun. Salvini kieltäytyi vastaanottamasta merestä pelastettuja siirtolaisia kuljettanutta Aquarius-laivaa. Salvini kävi Libyassa ehdottamassa leirin perustamista Saharan reunalle. Salvini haukkui Ranskan tekopyhäksi rajojen sulkemisen vuoksi.

Tämä on myös Spinosin lempiaihe.
– Jos presidentti Macron todella uskoo vapauteen, veljeyteen ja tasa-arvoon, hän avaa rajansa, sillä kukaan näistä ihmisistä ei halua jäädä Italiaan vaan kaikki haluavat Ranskaan, Spinosi sanoo.
Rajatarkastusten poistaminen ei kuitenkaan ole näköpiirissä, päinvastoin. Myös Saksa pohtii muualla rekisteröityjen turvapaikanhakijoiden käännyttämistä rajoiltaan. Sisäministeri Horst Seehofer on uhannut panna tarkastukset pystyyn ellei hakijoden liikkumiseen löydy "eurooppalaista ratkaisua" kuun loppuun mennessä.

Ranskassa poliittinen ilmapiiri ei ole sen suopeampi.

– Rajan avaaminen ei olisi ratkaisu. Pahinta olisi luoda siirtolaisille odotuksia, että heillä on tulevaisuus Euroopassa, sanoo Mentonin pikkukaupungin pormestari Jean-Claude Guibal.
Konservatiivista Les Republicains -puoluetta edustava Guibal on toiminut Mentonin pormestarina 29 vuotta, osan aikaa myös kansanedustajana. Hän pelkää, että rajan avaaminen johtaisi Ranskan puolella rajaa samanlaiseen oikeistopopulismin nousuun, joka on nähty Italiassa Legan kohdalla.

Oikeastaan se on tapahtumassa jo. Kansallisen rintaman Marine Le Pen sai Mentonissa yli puolet äänistä viime vuoden presidentinvaaleissa.

13-3-10277676.jpg

Mentonin kaupungin pormestari Jean-Claude Guibal.Jeroen Mortier / Yle

Silti Mentonin kaduilla ei siirtolaisia näy.
Raja on hyvin kontrollissa, hyvin vartioitu, miltei suljettu, Guibal sanoo.

Mentonin asemalla poliisi käy läpi jokaisen Italiasta tulevan junan, poistaa mahdolliset siirtolaiset kyydistä ja lähettää heidät takaisin Italiaan. Tarkastuspisteitä on myös kaikilla teillä Italiasta Ranskaan.
– Pohjimmiltaan vapaan liikkumisen Schengen-alue on vuodelta 1999. Silloin ei ollut siirtolaisuuspulmaa. Schengeniä ei ajateltu ulkorajojen kontrollia varten,
Guibal sanoo.

Yksi Ranskan rajan tarkastuspisteistä sijaitsee kuvankauniissa laaksossa Ventimiglian ja Mentonin välissä. Italian puolella rajaa seisoo bussi, jonka sisällä muutama siirtolainen odottaa. Äkkiä bussin viereen kaartaa Ranskan poliisin pakettiauto, josta poliisit saattavat bussiin nuoren miehen.

On viikoittainen "bussipäivä", jolloin Italian viranomaiset kuljettavat bussillisen rajalta palautettuja siirtolaisia takaisin Etelä-Italiaan. Bussin lähtö ei tee mainittavaa lovea yrittäjien määrään. Tarkoitus lienee lähinnä antaa tulijoille varoittavia esimerkkejä.

13-3-10277675.jpg

Italian viranomaiset kuljettavat kiinni jääneitä Ranskaan pyrkijöitä viikoittain takaisin Etelä-Italiaan.Jeroen Mortier / Yle
https://yle.fi/uutiset/3-10277674
 
Miksi tästä Ranskan mallista ei nouse keskustelua tai pöyristymistä?

Koska tuo on mahdollista ja laillista vain poikkeustilan turvin. Ranska julisti kolmisen vuotta sitten poikkeustilan terrori-iskujen takia.

Ilman poikkeustilaa menee kaikkien kansainvälisten sopimusten, EU-asetusten ja direktiivien kanssa ristiin, jolloin tuo ei onnistu.

Kieltämättä jännittävän myöhään uutisoitu Suomen mediassa. Olen nähnyt tuon jossain ulkomaisessa lähteessä jo vuoden päivät takaperin.
 
Koska tuo on mahdollista ja laillista vain poikkeustilan turvin. Ranska julisti kolmisen vuotta sitten poikkeustilan terrori-iskujen takia.

Ilman poikkeustilaa menee kaikkien kansainvälisten sopimusten, EU-asetusten ja direktiivien kanssa ristiin, jolloin tuo ei onnistu.

Kieltämättä jännittävän myöhään uutisoitu Suomen mediassa. Olen nähnyt tuon jossain ulkomaisessa lähteessä jo vuoden päivät takaperin.

Ranskassa 23 kk voimassa ollut poikkeustila on päättynyt 30.10.2017 Sen tilalle tuli 31.10.2017 voimaan uusi laski terrorismin ehkäisemiseksi, joka antaa viranomaisille enemmän valtaa terrorismin ehkäisemistoimenpiteisiin kuin aiempi lainsäädäntö. Uusien terrori-iskujen mahdollisuutta ei voida sulkea pois. Viranomaisten mukaan riski on korkein Suur-Pariisin ja Ranskan Rivieran alueilla. Muualla Ranskassa noudatettava tavanomaista varovaisuutta.
https://um.fi/matkustustiedote/-/c/FR
 
Piti tarkemmin kuuklata olinko väärässä.

Aikaisemmin käännytettiin turvapaikanhakijat vetoamalla poikkeustilaan. Näköjään marraskuussa 2017 on tullut voimaan laki, joka sallii turvapaikanhakijoiden käännyttämisen entiseen malliin, mutta tällä kertaa anti-terrorismiin vedoten. Kaikenlaista nuo ranskalaiset keksii; mutta ei ole ollut missään itkua siitä, kuinka tämä on "trumpimainen muslim ban" :)

https://www.ecre.org/france-introdu...mergency-measures-of-extended-border-control/

The recent adoption of the new anti-terrorism law by the French authorities, which entered into force on 1 November 2017, introduces extended border controls across the territory of France, including international transit zones in the cities of Paris, Lyon, Marseille, Toulouse, Bordeaux and Lille. Civil society organisations raise concerns about the impact of the new law on potential push backs of people seeking protection.

The new law follows exceptional measures introduced during a nearly two-year state of emergency in France, during which authorities have inter alia applied border controls leading to push backs of asylum seekers to Italy. Organisations such as Amnesty International and Forum Réfugiés-Cosi have previously documented a practice of refusal of entry and return of asylum seekers at the Franco-Italian border without the opportunity to apply for asylum in France or receiving sufficient information about their rights.

Further concerns have been raised by multiple organizations regarding the risk of racial profiling which seems to have been legalized under this new law. Additionally, following a Minister of Interior Circular which encouraged the administrative detention of “illegal immigrants”, racial profiling seems to have become the norm. As a result, the number of individuals administratively detained has doubled compared to a year ago.
 
Piti tarkemmin kuuklata olinko väärässä.

Aikaisemmin käännytettiin turvapaikanhakijat vetoamalla poikkeustilaan. Näköjään marraskuussa 2017 on tullut voimaan laki, joka sallii turvapaikanhakijoiden käännyttämisen entiseen malliin, mutta tällä kertaa anti-terrorismiin vedoten. Kaikenlaista nuo ranskalaiset keksii; mutta ei ole ollut missään itkua siitä, kuinka tämä on "trumpimainen muslim ban" :)

https://www.ecre.org/france-introdu...mergency-measures-of-extended-border-control/

The recent adoption of the new anti-terrorism law by the French authorities, which entered into force on 1 November 2017, introduces extended border controls across the territory of France, including international transit zones in the cities of Paris, Lyon, Marseille, Toulouse, Bordeaux and Lille. Civil society organisations raise concerns about the impact of the new law on potential push backs of people seeking protection.

The new law follows exceptional measures introduced during a nearly two-year state of emergency in France, during which authorities have inter alia applied border controls leading to push backs of asylum seekers to Italy. Organisations such as Amnesty International and Forum Réfugiés-Cosi have previously documented a practice of refusal of entry and return of asylum seekers at the Franco-Italian border without the opportunity to apply for asylum in France or receiving sufficient information about their rights.

Further concerns have been raised by multiple organizations regarding the risk of racial profiling which seems to have been legalized under this new law. Additionally, following a Minister of Interior Circular which encouraged the administrative detention of “illegal immigrants”, racial profiling seems to have become the norm. As a result, the number of individuals administratively detained has doubled compared to a year ago.
Oma käsitykseni tästä on että ranskalaisilla kun on pitkä historia siirtomaistaan niin tietävät millaista herkkua sieltä suunnalta on tarjolla niin ymmärtävät olla ottamatta kaikkea rikkautta vastaan. Ja fiksuina eivät toitota sitä ympäriinsä
 
Back
Top