Espanja on nyt siirtolaisten ykkösreitti Afrikasta Eurooppaan – Tulijamäärät kasvaneet ohi Italian
Suurin osa tulijoista on Saharan eteläpuolisesta Afrikasta, kertoo Espanjan Punaisen ristin koordinaattori.
Maahanmuuttajat
1.8.2018 klo 08:02
Afrikkalaisia kaupustelijoita on Espanjan kaupunkien kaduilla tuhansittain. Heillä on myynnissä mm. lenkkitossuja, jalkapalloseurojen paitoja, muotilaukkuja, huiveja, kosmetiikkaa, koruja. Hinnat ovat edulliset, mutta tuotteiden alkuperää myyjät eivät kerro.
MADRID Afrikkalaisia katukaupustelijoita Madridin keskustassa hermostuttaa, koska kaksi poliisia liikuskelee näköpiirissä.
– Anteeksi, en voi nyt puhua, kun on poliiseja, sanoo yksi heistä kiihtyneenä englanniksi.
Hän suostuu kertomaan, että on Senegalista ja nimeltään Papi.
– Puoli vuotta olen ollut Madridissa. Voin ihan hyvin, Papi vastaa hätäisesti.
Hän hypistelee kaupusteluliinan nyörejä valmiina juoksemaan poliiseja pakoon, kuten ympärillä kaikki hänen toverinsakin.
Kadulle levitettävissä liinoissa on nyöri, josta vetämällä liinasta tulee säkki. Myyntitavarat saa kätevästi kertavetäisyllä mukaansa, jos pitää juosta.
Poliisin takia myyntipaikkaa vaihtavia afrikkalaisia katukaupustelijoita liikenteen seassa Madridin keskustassa.Paloma García
Annetaan vain olla
Afrikkalaiset myyvät Madridin kaduilla muotilaukkuja, huiveja, hajuvesiä. Niiden alkuperä on tuntematon.
Suurin pelko kaupustelijoilla on, että poliisi vie tavarat ja kuulustelee, mistä ne on saatu.
Poliisi voi myös käynnistää karkotusyrityksen, sillä yleensä kaupustelijoilla ei ole työ- eikä oleskelulupaa.
Espanjassa on suljettuja internointikeskuksia, joissa maastakarkotettavaa saa pitää kaksi kuukautta. Ellei palautus lähtömaahan sinä aikana onnistu, karkotettava on päästettävä vapaaksi.
Saharan eteläpuolisesta Afrikasta tulleita on vaikea palauttaa, joten enimmäkseen heidän vain annetaan olla. Heitä on Espanjan suurissa kaupungeissa tuhansia.
Kun poliisit katoavat kulman taakse, Papi ja muut asettelevat taas kauppatavaransa siististi kadulle liinan päälle.
Poliisin mentyä palaa rauha, ja myös senegalilainen "Papi" asettelee kauppatavaransa taas kadulle.Paloma García
Tulijamäärä kaksinkertaistunut
Viime vuonna Espanjaan tuli Välimeren yli uskaliaasti – usein pienillä kumiveneillä – noin
22 000 maahanmuuttajaa Afrikasta.
Tänä vuonna tulijoita on ollut jo heinäkuun loppuun mennessä suunnilleen saman verran.
Myös arvioitu hukkuneiden määrä, noin 250, on tänä vuonna jo koko edellisvuoden tasolla.
Kesä-heinäkuussa Espanjan meripelastajat ja rannikkovartijat ovat noutaneet mereltä Marokon ja Algerian suunnalta satoja ihmisiä lähes päivittäin.
Vilkkaimman viikonlopun aikana Marokon rannoilta lähti lähes 80 kumivenettä, joissa oli 1 200 ihmistä – mukana monia naisia ja lapsia.
– Espanjaan tulee Välimeren yli nyt enemmän siirtolaisia tai pakolaisia kuin Italiaan, sanoo Lola Sánchez, joka koordinoi Espanjan Punaisen ristin humanitääristä apua Madridissa, järjestön keskustoimipaikassa.
– Suurin osa tulijoista on Saharan eteläpuolisesta Afrikasta. Myös marokkolaisia ja algerialaisia tulee paljon, mutta he ovat selvästi vähemmistö, Sánchez kertoo.
Espanjan Punaisen ristin humanitäärisestä avusta vastaava Lola Sánchez järjestön päämajan operatiivisessa keskuksessa Madridissa.Paloma García
"Kapasiteettia riittää"
Espanjan median mukaan etelärannikolla hätämajoitustilat ovat täpötäynnä – mutta Lola Sánchez sanoo, että tilanne on hallinnassa.
– Meillä riittää kapasiteettia. Lisäsimme resursseja, koska tulijamäärän kasvua osattiin odottaa.
Hän selittää, että tulijat ovat rannikolla yleensä vain 3–4 päivää, sillä poliisin on 72 tunnin kuluessa päätettävä keitä yritetään palauttaa. Muut voivat jatkaa matkaa.
– Punaisella ristillä on vastaanottotiloja pitkin maata, mutta niissä oleskelu on vapaaehtoista, Sánchez korostaa.
Tulijat saavat halutessaan lähteä omille teilleen. Espanjan suurtyöttömyys on ohi. Erilaisia tilapäistöitä voi löytää, eikä vain katukaupustelijoina.
Mistä on kyse?
Espanjaan on tullut tänä vuonna Välimeren yli maahanmuuttajia Afrikasta enemmän kuin Italian rannikoille.
Viranomaiset sekä avustusjärjestötarvelevat, että Espanjasta on sukeutumassa uusi siirtolaisten pääreitti. Italiassa hallitus alkoi kesällä rajoittaa mereltä pelastettujen maahanpääsyä.
Espanjan eteläisiltä vesiltä on heinäkuun päättyessä pelastettu pienistä kumiveneistä jo yli 20 000 ihmistä, mikä on yhtä paljon kuin koko viime vuoden aikana.
Suurin osa tulijoista on Saharan eteläpuolisesta Afrikasta. Heistä vain harva hakee turvapaikkaa.
Punainen risti odottaa, että tulijamäärät pysyvät korkeina ainakin syksyyn asti. Toisaalta muuttopaine Afrikasta on kokonaisuutena tuntuvasti hellittänyt huippuvuoden 2015 jälkeen, vaikka määrät Espanjaan kasvavat.
Marokossa tuhansittain
Tulijamäärän kasvuun osattiin varautua Lola Sánchezin mukaan viranomaistietojen nojalla.
Heinäkuun alussa EU:n rajavalvontavirasto Frontexin johtaja Fabrice Leggeri sanoi lehtihaastattelussa, että hänen suurimmaksi huolekseen on nousemassa Espanja.
Leggeri sanoi, että Afrikassa kauttakulkumaa Malissa tarjotaan Eurooppaan pyrkiville Marokko–Espanja-reittiä vaihtoehdoksi Libya–Italia-reitillle, joka on käynyt vaikeammaksi.
Marokon pohjoisosiin kerääntyy jatkuvasti tuhansittain Saharan eteläpuolisista maista vaeltaneita.
Osa heistä pyrkii pääsemään Espanjaan myös maitse, sillä espanjalaiskaupungit Ceuta ja Melilla sijaitsevat Marokon rannikolla.
Juuri viime torstaina Ceutan järeän raja-aidan yli rynnäköi arviolta 800 miehen joukko, josta 600 pääsi sisään. Rynnäkkö oli poikkeuksellisen väkivaltainen, sillä tulijoilla oli omatekoisia aseita. Yli 20 rajavartijaa loukkaantui.
Turvapaikanhakijat tulevat muualta
Espanjan Punaisen ristin Lola Sánchezin mukaan vain harva Afrikasta tuleva maahanmuuttaja hakee Espanjasta turvapaikkaa. Silti myös turvapaikanhakijoiden määrä on Espanjassa voimakkaasti kasvanut, mutta he tulevat muualta maailmasta – etenkin Venezuelasta.
Syyrian sotapakolaisia tuli Espanjaan viime vuonna runsaat neljä tuhatta.
Turvapaikkaprosessia seuraa maassa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR. Sen kirjanpidon mukaan hakemuksia jätettiin viime vuonna 31 700, joka on liki kaksi kertaa niin paljon kuin vuonna 2016.