Tässä teille positiivinen ja rakentava idea. Lähi-Idän maissa on pitkä pienyrittäjädyyden perinne, hyödynnetään sitä ja luodaan toivoa! Win-Win-tilanne siis, lopetetaan itku ja valitus!
http://nyt.fi/a1305983676423
Docventures perustaa yrityshautomoita vastaanottokeskuksiin ja tekee tulijoista startup-yrittäjiä
Kotimaa
9.9.2015 @ 8:00 | Päivitetty 9.9.2015 @ 13:56 Jutta Sarhimaa <URL>
nyt.fi/a1305983676423
Toimittaja
Riku Rantala seisoo Metsälän vastaanottokeskuksen pihalla. Hänellä on kädessä tuhannen euron arvoinen yrittäjän starttiraha.
Se on tarkoitettu turvapaikanhakijoille, koska vain työn kautta heidät saadaan todella sisään suomalaiseen yhteiskuntaan.
Tänä vuonna Suomeen saapuu ennätysmäärä turvapaikanhakijoita, sisäministeriön viimeisimpien arvioiden mukaan yhteensä 25000–30000.
Sotaa tai muita kauheuksia paenneita ihmisiä on jouduttu sijoittamaan myös väliaikaisiin telttamajoituksiin, vaikka uusia vastaanottokeskuksia perustetaan eri puolille maata joka viikko. Monet tavalliset suomalaiset ovat tarjonneet tulijoille ruokaa, vaatteita tai katon pään päälle.
Kunnista tosin Vihti ja Keuruu torppasivat toistaiseksi vastaanottokeskusten perustamisen alueilleen kokonaan.
Tällainen asenne riepoo Rantalaa, joka tunnetaan aisaparinsa
Tuomas "Tunna" Milonoffin kanssa tehdyistä suosituista Madventures- ja Docventures-sarjoista, sekä
veronkiertoa vastustaneista tempauksista.
Rantala ja Milonoff pyörittävät myös omaa tuotantofirmaansa ja kiertävät seminaareissa puhumassa ihmisille pienyrittämisestä ja unelmien toteuttamisesta.
Terhi Liimu / HS
Riku Rantala Metsälän vastaanottokeskuksen pihalla.
"Arviolta 40–50 prosenttia Suomeen paenneista ihmisistä on aiempina vuosina saanut myönteisen päätöksen. Se tarkoittaa tänäkin vuonna tuhansia ihmisiä! Leimaaminen ja vihapuhe eivät millään auta sitä jengiä pääsemään osaksi yhteiskuntaa", Rantala sanoo.
Suomen lain mukaan turvapaikanhakija voi tehdä töitä oltuaan kolme kuukautta maassa, jos vain henkilöllisyys on todistettu. Suuren ihmismäärän takia turvapaikkahakemusten käsittelyajat venyvät venymistään, ja ihmiset joutuvat odottamaan päätöstä toimettomana keskuksissa jopa vuoden.
Osa turvapaikanhakijoista tulee niin vaikeista oloista, etteivät he ole työkykyisiä.
Mutta ne, jotka ovat, haluaisivat kamalasti saada jotain mielekästä tekemistä.
Rantala tietää tämän, koska hän on haastatellut itse turvapaikanhakijoita.
"Tuolla on paljon käyttämätöntä potentiaalia, ihmisiä jotka ovat voineet toimia aiemmin esimerkiksi pienyrittäjinä, kuten kauppiaina, korjaajina, palvelu- tai myyntialalla. Aika moni myös ajattelee, että haluaa antaa takaisin, kun on saanut suojaa ja turvaa."
Siksi Rantala ja Milonoff perustivat Startup Refugees -hankkeen, jolla he haastavat tavalliset suomalaiset, yrittäjät ja järjestöt mukaan tukemaan Suomeen jäävien asettumista.
Startup Refugees muun muassa jakaa starttirahaa sekä järjestää mentorointia ja koulutusta sitä haluaville vastaanottokeskuksissa. Eka tonni tulee Docventuresilta ja lisää saa lahjoittaa netin kautta. Mukana ovat jo sellaiset viralliset tahot kuin sisäministeriö, maahanmuuttovirasto, pelijätti Supercell, Diakonissalaitos sekä startup-tapahtuma Slush.
"Mikään virasto ei pysty ottamaan ihmisiä mukaan yhteiskuntaan, vaan siihen päästään muiden ihmisten ja työpaikkojen kautta", sanoo Rantala.
Hän toivoo työpajojen vetäjiksi etenkin maahanmuuttajataustaisia yrittäjiä, koska he tuntevat ongelmat, osaavat kielet ja voivat jakaa kokemuksiaan vastaavista tilanteista.
Tavoitteena on rohkaista ihmisiä harjoittaman ammattiaan jo vastaanottokeskuksessa: joku voisi tarjota tulkkauspalveluja, toinen myydä parturi- tai leipomopalveluja lähialueen yrityksille ja eläkeläisille.
Kaikesta maksettaisiin tietysti palkka ja palkasta verot, kuten kuuluu.
Metsälän vastaanottokeskuksessa johtaja Pekka Nuutinen ottaa Rantalan vastaan aulan väentungoksessa. Nuutisella on kädet täynnä töitä, mutta hän toivottaa Docventuresin yrityskummeineen tervetulleeksi.
"Meidän järjestelmät on ihan tukossa ja henkilöresurssit aivan syöty. Jos tällainen hieno toiminta lähtee liikkeelle meidän kupeesta, me annetaan sille tietysti kaikki tuki, mikä mahdollista, mutta paljon vastuusta jää aktiivisille yhteistyötahoille."
Rantala nyökkäilee innokkaasti: Ensin hankitaan tarvittavat ammattilaiset mukaan.
Sitten jalkaudutaan vastaanottokeskuksiin, pidetään koulutuksia ja autetaan ihmiset uuden elämän alkuun.
"Reissussa on tullut nähtyä, miten pienikin, symbolinen tukityöntö voi viedä tosi pitkälle."
Turvapaikanhakijoiden työllistämistä voi tukea osoitteessa
www.startuprefugees.com. Docventuresin 3. tuotantokausi alkaa tänään keskiviikkona elokuvalla Citizenfour. Yle TV2 klo 21.
Terhi Liimu / HS
Docventuresin Riku Rantala (oik.) kertoo Metsälän vastaanottokeskuksen johtaja Pekka Nuutiselle startup-ohjelmasta.