Pakolaisuus

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja BlackFox
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Jos ORPO olisi mies ja munat, niin se myöntäisi edes erehtyneensä 2015. Nyt voisi sanoa että tapahtunut oma toimettomuus ja moka sapettaa näin jälkikäteen arvioituna niin maan perkeleesti.
Mutta kun ei.
.
 
Ulkomaat|HS-analyysi

Kreikka uhkaa heikentää pakolaisten asemaa monella tavalla: Tiukka retoriikka on tuttua nykyhallitukselle, mutta niin on myös sen aikeiden epäselvyys
Konservatiivit palasivat valtaan Kreikassa viime kesänä luvattuaan kovempaa maahantulopolitiikkaa kauan ennen Turkin aiheuttamaa kriisiä, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Tommi Hannula.
Kreikan sotilaat partioivat sunnuntaina juna-asemalla lähellä Kastaniesissa lähellä Turkin rajaa ja virallista rajanylityspaikkaa.

Kreikan sotilaat partioivat sunnuntaina juna-asemalla lähellä Kastaniesissa lähellä Turkin rajaa ja virallista rajanylityspaikkaa. Kuva: FLORION GOGA / REUTERS

Tommi Hannula HS
Julkaistu: 2:00

KREIKKA sanoo heikentävänsä monin tavoin turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten asemaa, jotta maahan haluavien ihmisten määrä Turkin rajalla vähenisi.

Kreikkaan on pyrkinyt jopa kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita vain runsaassa viikossa Turkin ilmoitettua, että se päästää halukkaat vapaasti Kreikan ja Bulgarian rajoille, vaikka heillä ei olisi asianmukaisia matkustusasiakirjoja.

Vastauksena tähän Kreikka julisti toissa sunnuntaina 1. maaliskuuta, että se ei ota kuukauteen vastaan uusia turvapaikkahakemuksia vaan käännyttää kaikki luvattomat tulijat rajalta takaisin Turkkiin.

TÄMÄ rikkoo kansainvälisiä sopimuksia, eikä Kreikan julistama poikkeustila muuta asiaa, huomauttivat YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ja kansainvälisen oikeuden asiantuntijat.

Sen sijaan monen EU-maan hallitus, myös Suomen, on tarjonnut ymmärrystä Kreikan linjanvedolle tilanteen poikkeuksellisuuden takia. Turkki ei nimittäin ainoastaan lopettanut rajavalvontaa vaan on myös kyydinnyt ihmisiä rajalle ja jopa pakottanut näitä yrittämään rajan yli.

Lue myös: Kolumni: Turkki avasi portit myös Bulgariaan, mutta turvapaikanhakijoita ei voisi vähempää kiinnostaa

Euroopan unioni hankaloitti turvapaikan hakemista Kreikasta jo keväällä 2016 solmimallaan pakolaissopimuksella Turkin kanssa. EU maksoi Turkille miljardeja euroja pakolaisten auttamiseen Turkin sisällä ja lupasi jouduttaa turkkilaisten viisumivapautta vapaan liikkuvuuden Schengen-alueelle. Vastineeksi Turkki lupasi sitoutui tekemään parhaansa estääkseen maahanpyrkijöiden pääsyn EU-naapurimaidensa Kreikan ja Bulgarian rajoille. Se vähensi tulijoiden määrää välittömästi ja moneksi vuodeksi.

Tästä sopimuksesta Turkki on nyt käytännössä irtautunut.
Ihmisiä kulki Turkissa maanantaina kohti Pazarkulen-rajanylityspaikkaa, jonka toisella puolella on Kreikan Kastanies.

Ihmisiä kulki Turkissa maanantaina kohti Pazarkulen-rajanylityspaikkaa, jonka toisella puolella on Kreikan Kastanies. Kuva: MURAD SEZER / REUTERS

KREIKAN maahanmuuttoministeri Nótis Mitarákis sanoi viikonloppuna, että maaliskuun aikana luvattomasti maahan päässeet viedään suljettuun keskukseen Serresin kaupunkiin Pohjois-Kreikassa ja palautetaan ennen pitkää lähtömaihinsa.

Kansainvälisten sopimusten mukaan turvapaikanhakijoita ei voi palauttaa maihin, joissa he ovat vaarassa joutua vainon kohteeksi. Tämä koskee myös palauttamista sota-alueelle.
On vaikea ajatella, että Kreikka voisi luopua tästä harkinnasta sillä perusteella, että se on päättänyt olla kohtelematta näitä ihmisiä turvapaikanhakijoina.
”Valtion alueelle epävirallista reittiä tulevia ihmisiä ei pitäisi myöskään rangaista, jos he ilmoittautuvat viipymättä viranomaisille hakeakseen turvapaikkaa”, UNHCR kommentoi Kreikan toimia.

Kreikan rajavartijat ja rajalle tuodut mellakkapoliisit ovat käännyttäneet maahanpyrkijöitä kovin ottein. Turkin puolelle on palannut ihmisiä loukkaantuneina.

Lue myös: Siirtolaisia auttava silminnäkijä HS:lle Turkissa: ”Melkein kaikki palaavat Kreikan rajalta loukkaantuneina” – Siirtolaiset kertovat väkivallasta ja nöyryytyksistä

Kreikan rajavartiosto on myös pyrkinyt palauttamaan veneellä saapuvia maahanpyrkijöitä Turkin puolelle merirajaa. Viime viikolla Tanskan partiovene EU:n rajavalvontaviraston Frontexin operaatiossa kieltäytyi Kreikan rajavartioston käskystä palauttaa vedestä pelastetut ihmiset takaisin merelle, koska tanskalaiset arvioivat näiden joutuvan hengenvaaraan.
Perjantaina Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan pyysi rannikkovartiostoa estämään luvattomat merenylitykset Kreikan saarille, jotta ihmiset eivät saattaisi itseään hengenvaaraan.

Viime viikonloppuna Kreikan hallitus julkaisi videon, jolla ilmeisesti Turkin turvallisuusjoukkojen ajoneuvo auttaa vetämään Kreikan raja-aitaa kumoon. Kreikka on syyttänyt Turkkia myös voimaleikkurien jakamisesta maahanpyrkijöille.

Rajavalvontaa tai rajaesteitä kukin maa voi lujittaa vapaasti harkintansa mukaan. Sunnuntaina Kreikka kertoi vankistavansa nykyistä aitaa Évrosjokea myötäilevällä Turkin-vastaisella rajalla ja rakentavansa kolme täysin uutta osuutta.

Viime viikon maanantaina Kreikka pyysi Frontexilta nopean rajaintervention käynnistämistä Kreikan ja Turkin maarajalla, johon osallistuu myös suomalaisia rajavartijoita. Frontexin operaatiossa Kreikassa on jo ennestään suomalainen partiovene.

MAAHANMUUTTOMINISTERI Mitarákis kertoi lauantaina, että Kreikka aikoo lopettaa pakolaisaseman saaneiden ihmisten majoittamisen ja rahallisen tuen maksamisen heille kuukauden kuluttua myönteisestä suojelupäätöksestä. Aiemmin tuen jatkumiselle ei ollut määritelty yksiselitteistä takarajaa.
Mitarákis perusteli, että tarkoitus on saada pakolaiset töihin. Pakolaisasema takaa oikeuden työntekoon.
”Jokainen, joka saa turvapaikan, on sen jälkeen vastuussa itsestään”, hän sanoi CNN Greece -uutiskanavan mukaan.

Majoituksen ja raha-avun lopettaminen ei tuo Kreikalle suoria säästöjä, sillä näitä tukia pakolaisille ja turvapaikanhakijoille tarjoava Estia-ohjelma on EU:n rahoittama ja UNHCR:n sekä kansalaisjärjestöjen pyörittämä. Alkuvuodesta ohjelma tarjosi majoituksen yli 20 000 ihmiselle ja raha-apua noin 94 000 ihmiselle. Ohjelman tarkoitus on saada ihmiset pois pakolaisleireiltä ja mukaan yhteiskuntaan.

Maksukortille kerran kuussa ladattavan tuen määrä riippuu saajan olosuhteista. Perheetön, jolle tarjotaan majapaikassaan ilmaiset ateriat, saa 90 euroa. Vähintään seitsenhenkinen perhe, jolle ei tarjota aterioita, saa 550 euroa.
Kreikka ei ole tähänkään asti maksanut erillistä pakolaistukea. Pakolaisilla pitäisi olla Kreikan kansalaisia vastaavat edellytykset saada sosiaalitukia, mutta vaadittavien todistusten ja muiden asiakirjojen takia pakolaisten on käytännössä muita vaikeampi hakea esimerkiksi toimeentulotukea.

Mitarákis sanoi, että hallitus yrittää taata suojelupäätöksen turvapaikanhakijoille 2–3 kuukaudessa. Siinä on voinut kestää toista vuotta.

MITARÁKISIN mukaan Kreikka aikoo siirtää maaliskuun aikana 2 000 turvapaikanhakijaa ja pakolaista Egeanmeren saarilta kahteen rakennettavaan suljettuun keskukseen Manner-Kreikkaan. Tämä on suhteellisen pieni määrä, sillä Turkin rannikon tuntumassa sijaitsevien Lesboksen, Hioksen ja Samoksen avoimilla leireillä asuu noin 30 000 ihmistä, vaikka ne on mitoitettu yhteensä noin 4 000:lle.
Avoleireilläkään asuvilla turvapaikanhakijoilla ei ole oikeutta liikkua vapaasti edes Kreikan sisällä. Kreikka kuuluu vapaan liikkuvuuden Schengen-alueeseen, mutta turvapaikanhakijoiden suuren määrän takia se on jo pitkään edellyttänyt matkustajia todistamaan henkilöytensä satamissa ja lentokentillä, oli matkustajan määränpää kotimaassa tai ulkomailla.
Pääministeri Kyriákos Mitsotákisin hallitus ilmoitti jo marraskuussa sulkevansa pahamaineiset saarileirit ja siirtävänsä niiden asukkaat Manner-Kreikkaan suljettuihin laitoksiin, käytännössä vankiloihin.

Lue myös: HS Kreikassa: Euroopan suurin pakolaisleiri on kurjempi kuin koskaan, ja nyt Kreikka haluaa vangita sen asukkaat

Oppositio ja monet asiantuntijat arvostelivat suunnitelmaa epäinhimilliseksi ja epärealistiseksi, eikä se ole muutamassa kuukaudessa juuri edistynyt.

Suljettujen laitosten tiedetään lisäävän mielenterveyden ongelmia ja väkivaltaa. Niiden perustaminen olisi myös todella kallista.
Kreikan pääministeri Kyriákos Mitsotákis ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen pitivät yhteistä lehdistötilaisuutta Kastaniesin kylässä Turkin rajan lähellä viime viikon tiistaina.

Kreikan pääministeri Kyriákos Mitsotákis ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen pitivät yhteistä lehdistötilaisuutta Kastaniesin kylässä Turkin rajan lähellä viime viikon tiistaina. Kuva: ALEXANDROS AVRAMIDIS / REUTERS

MITSOTÁKISIN konservatiivipuolue Uusi demokratia palasi valtaan viime heinäkuun vaaleissa lupaamalla kovempaa maahanmuuttopolitiikkaa.
Nykyhallitus kiristi lainsäädäntöä jo syksyllä niin, että turvapaikanhakijoita voi pitää vangittuna entistä pidempiä aikoja, turvapaikkahakemuksia voi hylätä aiempaa helpommin muotoseikkojen nojalla ja päätöksistä valittaminen on entistä vaikeampaa. Hallituksen mukaan tarkoitus on nopeuttaa päätösten käsittelyä ja kielteisen päätöksen saaneiden palauttamista kotimaihinsa.

Syksyn aikana poliisi hääti turvapaikanhakijat lähes kaikista asuntoloista, joita anarkistit ja opiskelijat ovat pyörittäneet vallatuissa taloissa. Suuri osa niistä oli Ateenassa. Osa häädetyistä on päätynyt asumaan kadulla.

Lue myös: HS Kreikassa: Poliisi hääti raskaana olevan 18-vuotiaan Naomien ja yli sata muuta turvapaikanhakijaa vallatusta talosta, sitten hänet jätettiin kadulle Ateenan laidalle

Kreikkalaisten suhtautuminen pakolaisia ja siirtolaisia kohtaan on kiristynyt jo pidemmän aikaa, koska Kreikassa turvapaikanhakijoiden määrä on pysynyt suurena, vaikka muissa EU-maissa tulijoita on todella vähän verrattuna vilkkaimpiin vuosiin 2015 ja 2016.
Kreikan saaret ovat jälleen vilkkain kynnys Eurooppaan, vaikka välillä ihmisiä saapui eniten Italiaan, välillä Espanjaan.

Turkin aiheuttama uusi kriisi on näkynyt muun muassa turvapaikanhakijakeskusten polttamisena sekä maahanpyrkijöitä auttavien aktivistien sekä tilanteesta raportoivien toimittajien pahoinpitelynä.
Edellisen pääministerin Aléxis Tsíprasin vasemmistopopulistinen Syriza-puolue moitti viikonloppuna pääministeri Mitsotákisia ja maahanmuuttoministeri Mitarákisia äärioikeistoon vetoavasta populismista.

 
32905239-1118x629.jpg

Suomi ja Venäjä ovat sitoutuneet uhkaavien "rajatapahtumien" ehkäisemiseen. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Raja-aseman sulkeminen ei pysäyttäisi turvapaikanhakua

ANTTI KIRKKALA | 10.03.2020 | 07:29

Kokoomuksen mukaan turvapaikanhakua on voitava rajoittaa määräaikaisesti kansallisen turvallisuuden perusteella.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on todennut Suomen varautuneen Kreikan kaltaiseen tilanteeseen, jossa suurta määrää turvapaikanhakijoita käytettäisiin osana poliittista painostusta.
Hän totesi sunnuntaina Ylen haastattelussa ymmärtävänsä Kreikan toimia ”poikkeuksellisessa tilanteessa”.

EU:n mukaan Turkki on ajanut tarkoituksella tuhansia pakolaisia Kreikan rajalle hakemaan turvapaikkaa Euroopasta.
– Meillähän tälläkin hetkellä on lainsäädännössä mahdollisuus siihen, että tällaisissa tilanteissa olisi mahdollisuus sulkea rajat väliaikaisesti ja sitä kautta rajoittamaan maahantuloa. Suomi on myös varautunut siihen, jos meitä kohtaan vastaavanlaista toimintaa tehtäisiin, Sanna Marin sanoi.

Vastaavan tilanteen pysäyttäminen olisi käytännössä haastavaa Suomen itärajalla, joka on myös EU:n ulkoraja.

Rajavartiolaitoksesta huomautetaan, että jokaisella henkilöllä on oikeus hakea turvapaikkaa, ja rajaviranomaisilla on velvollisuus ottaa hakemus vastaan.
– Yksittäisen rajanylityspaikan sulkeminen ei estä mahdollisuutta ylittää raja ja hakea turvapaikkaa.

Suomen itärajalla on yhdeksän kansainvälistä rajanylityspaikkaa, kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö Matti Pitkäniitty sanoo Verkkouutisille.
Jos kohteista suljetaan yksi, olisi henkilöllä mahdollisuus käyttää muita rajanylityspaikkoja. Rajavartiolain 16. pykälän mukaan rajanylityspaikan sulkemisella ei saa estää henkilön oikeutta kansainvälisen suojelun saamiseen.

Toimenpiteistä ei ole hyötyä, jos henkilö on päässyt Suomen valtakunnanrajojen sisäpuolelle.

Nykylain nojalla Suomella on velvollisuus vastaanottaa turvapaikkaa anoneet henkilöt ja ohjata heidät turvapaikkakäsittelyyn.

Itärajan käytännöistä on sovittu Suomen ja Venäjän välisessä rajasopimuksessa.
– Suomi ja Venäjä ovat rajajärjestyssopimuksessa sitoutuneet ylläpitämään rajalla olevan järjestyksen asianmukaisena ja todenneet haluavansa ehkäistä rajatapahtumien syntymisen, ja jos sellaisia syntyy, niin taata niiden pikaisen tutkimisen ja selvittämisen, Matti Pitkäniitty toteaa.
– Kyseinen rajajärjestyssopimus ei käsittele erityisesti turvapaikanhakijoita vaan kaikkia erilaisia rajatapahtumia, mutta lähtökohta tietysti on, että yritämme pitää rajajärjestyksen molemmin puolin asianmukaisena, Pitkäniitty jatkaa.

Valmius rajoittaa turvapaikanhakua
Kokoomus on esittänyt kansallista rajamenettelyä, jossa kansainvälistä suojelua koskeva hakemus voidaan tarpeen mukaan käsitellä ja ratkaista rajavyöhykkeellä tai sen läheisyydessä päästämättä henkilöä menettelyn aikana maahan.

Turvapaikanhakua olisi myös kyettävä rajoittamaan määräaikaisesti kansallisen turvallisuuden vaarantumisen perusteella.
– On realistisesti tunnustettava, ettei turvapaikanhaku ole aina spontaania. Suomella ei ole kaikissa kuviteltavissa olevissa tilanteissa mahdollisuutta käsitellä suurta määrää yhtäaikaisia maahantulijoita ilman, että kansallinen turvallisuus vaarantuu.

Valmiuslainsäädäntöön on lisättävä mahdollisuus rajoittaa turvapaikanhakua määräaikaisesti kansallisen turvallisuuden vaarantumisen perusteella, linjauksessa todetaan.

 
Suomi ottaa vastaan ankkurilapsia, sitten tullee koko hela tjocka släkten :ROFLMAO:, lähde ruotsin teksti tv

139 SVT Text Tisdag 10 mar 2020
INRIKES PUBLICERAD 9 MARS

Flera EU-länder tar emot flyktingbarn

Minst fem EU-länder meddelar att de
tänker ta emot barn från flykting- och
migrantläger i Grekland. Det rör sig
om Tyskland, Frankrike, Luxemburg
Portugal och Finland
.

Enligt Tyskland är det uppemot 1 500
barn upp till 14 år som är sjuka eller
saknar föräldrar, som ska få hjälp.

-Vi måste skyndsamt lätta på trycket
på de grekiska öarna genom att ta folk
till den europeiska kontinentens
fastland. Därför har jag bett medlems-
staterna att hjälpa till nu, säger
Ursula von der Leyen, EU-kommissionens
ordförande, på en presskonferens.
 
Ruotsalainen verkkomedia: Åkessonin ulosheitto Turkista todisti antidemokraattisen islamismin vaarallisuuden

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

F4D91613-B067-4C9C-A302-5669DAF45F1B-640x320.jpeg

Turkki näytti taas totalitäärisen puolensa, kun se poisti maasta pakolaisille lentolehtisiä jakaneen ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkessonin. Turkin tapa hoitaa asioita saa Euroopan demokraattiset voimat ottamaan yhä lisää etäisyyttä outoon valtioon.
-Ruotsista ei lennä ulos, vaikka olisi toistuvasti raiskannut lapsen, Turkissa maasta poistetaan, jos jakaa lentolehtisiä ilman lupaa. Kerrassaan lumoavaa, tilittää ruotsidemokraattien EU-parlamentaarikko Jessica Stegrud Twitterissä.

Turkki vangitsee opposition edustajia ja toimittajia
Turkin toimet asettuvat oikeaan valoon kun todetaan, että kyseisessä maassa vangitaan opposition edustajia ja toimittajia, luonnehtii ruotsidemokraatteja lähellä oleva Samtiden-verkkomedia.
Jimmie Åkesson on jälleen todistanut sekä antidemokraattisen islamismin vaarallisuuden maailmalla, että sosialidemokraattien arvottomuuden kotimaassa, Samtiden kuittaa.

Expressen ärähti
Turkin arvostelijoiden kuoroon on liittynyt myös perinteinen media
, joka näkee Åkessonin kohtelussa laajempia yhteyksiä.
– Åkessonin matka vilautti eurooppalaisen suurvaltapolitiikan todellisuutta. On todella erikoista, että Turkin johto ottaa käyttöön tuollaiset toimenpiteet jonkin EU-maan johtavaa poliitikkoa kohtaan, toteaa politiikan kommentaattori Viktor Barth-Kron.
– EU:lla on paljon läheistä yhteistyötä Turkin kanssa ja tällaiset toimet eivät todellakaan ole normaalia – ainakaan demokraattisessa valtiossa.


 
Suomi ottaa vastaan ankkurilapsia, sitten tullee koko hela tjocka släkten :ROFLMAO:, lähde ruotsin teksti tv

139 SVT Text Tisdag 10 mar 2020
INRIKES PUBLICERAD 9 MARS

Flera EU-länder tar emot flyktingbarn

Minst fem EU-länder meddelar att de
tänker ta emot barn från flykting- och
migrantläger i Grekland. Det rör sig
om Tyskland, Frankrike, Luxemburg
Portugal och Finland
.

Enligt Tyskland är det uppemot 1 500
barn upp till 14 år som är sjuka eller
saknar föräldrar, som ska få hjälp.

-Vi måste skyndsamt lätta på trycket
på de grekiska öarna genom att ta folk
till den europeiska kontinentens
fastland. Därför har jag bett medlems-
staterna att hjälpa till nu, säger
Ursula von der Leyen, EU-kommissionens
ordförande, på en presskonferens.
Kyse jo päätetystä 175
 
32905239-1118x629.jpg

Suomi ja Venäjä ovat sitoutuneet uhkaavien "rajatapahtumien" ehkäisemiseen. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Raja-aseman sulkeminen ei pysäyttäisi turvapaikanhakua

ANTTI KIRKKALA | 10.03.2020 | 07:29

Kokoomuksen mukaan turvapaikanhakua on voitava rajoittaa määräaikaisesti kansallisen turvallisuuden perusteella.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on todennut Suomen varautuneen Kreikan kaltaiseen tilanteeseen, jossa suurta määrää turvapaikanhakijoita käytettäisiin osana poliittista painostusta.
Hän totesi sunnuntaina Ylen haastattelussa ymmärtävänsä Kreikan toimia ”poikkeuksellisessa tilanteessa”.

EU:n mukaan Turkki on ajanut tarkoituksella tuhansia pakolaisia Kreikan rajalle hakemaan turvapaikkaa Euroopasta.
– Meillähän tälläkin hetkellä on lainsäädännössä mahdollisuus siihen, että tällaisissa tilanteissa olisi mahdollisuus sulkea rajat väliaikaisesti ja sitä kautta rajoittamaan maahantuloa. Suomi on myös varautunut siihen, jos meitä kohtaan vastaavanlaista toimintaa tehtäisiin, Sanna Marin sanoi.

Vastaavan tilanteen pysäyttäminen olisi käytännössä haastavaa Suomen itärajalla, joka on myös EU:n ulkoraja.

Rajavartiolaitoksesta huomautetaan, että jokaisella henkilöllä on oikeus hakea turvapaikkaa, ja rajaviranomaisilla on velvollisuus ottaa hakemus vastaan.
– Yksittäisen rajanylityspaikan sulkeminen ei estä mahdollisuutta ylittää raja ja hakea turvapaikkaa.

Suomen itärajalla on yhdeksän kansainvälistä rajanylityspaikkaa, kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö Matti Pitkäniitty sanoo Verkkouutisille.
Jos kohteista suljetaan yksi, olisi henkilöllä mahdollisuus käyttää muita rajanylityspaikkoja. Rajavartiolain 16. pykälän mukaan rajanylityspaikan sulkemisella ei saa estää henkilön oikeutta kansainvälisen suojelun saamiseen.

Toimenpiteistä ei ole hyötyä, jos henkilö on päässyt Suomen valtakunnanrajojen sisäpuolelle.

Nykylain nojalla Suomella on velvollisuus vastaanottaa turvapaikkaa anoneet henkilöt ja ohjata heidät turvapaikkakäsittelyyn.

Itärajan käytännöistä on sovittu Suomen ja Venäjän välisessä rajasopimuksessa.
– Suomi ja Venäjä ovat rajajärjestyssopimuksessa sitoutuneet ylläpitämään rajalla olevan järjestyksen asianmukaisena ja todenneet haluavansa ehkäistä rajatapahtumien syntymisen, ja jos sellaisia syntyy, niin taata niiden pikaisen tutkimisen ja selvittämisen, Matti Pitkäniitty toteaa.
– Kyseinen rajajärjestyssopimus ei käsittele erityisesti turvapaikanhakijoita vaan kaikkia erilaisia rajatapahtumia, mutta lähtökohta tietysti on, että yritämme pitää rajajärjestyksen molemmin puolin asianmukaisena, Pitkäniitty jatkaa.

Valmius rajoittaa turvapaikanhakua
Kokoomus on esittänyt kansallista rajamenettelyä, jossa kansainvälistä suojelua koskeva hakemus voidaan tarpeen mukaan käsitellä ja ratkaista rajavyöhykkeellä tai sen läheisyydessä päästämättä henkilöä menettelyn aikana maahan.

Turvapaikanhakua olisi myös kyettävä rajoittamaan määräaikaisesti kansallisen turvallisuuden vaarantumisen perusteella.
– On realistisesti tunnustettava, ettei turvapaikanhaku ole aina spontaania. Suomella ei ole kaikissa kuviteltavissa olevissa tilanteissa mahdollisuutta käsitellä suurta määrää yhtäaikaisia maahantulijoita ilman, että kansallinen turvallisuus vaarantuu.

Valmiuslainsäädäntöön on lisättävä mahdollisuus rajoittaa turvapaikanhakua määräaikaisesti kansallisen turvallisuuden vaarantumisen perusteella, linjauksessa todetaan.


Pakolaissopimus ei anna pakolaiselle niin sanottua subjektiivista oikeutta tulla maahan. Mikään sopimus ei voi estää valtiota päättämästä itse, kenen se antaa oleskella maaperällään.
Edes pakolaisten oikeudet eivät siis aja kansallisen turvallisuuden edelle. Tämä siis myös professori Koskenniemen mukaan.

 
Venäjän suhteen on realistista noudattaa Niinistön neuvottelulinjaa.Tämän foorumin ohjeistuksella haistattelemalla ja uhoamisella ryssille voisi rajasemille tulla tungosta.Elävässä elämässä olen oppinut ettei isommalle kaverille ole viisasta aina sanoa mitä ajattelee.Parin selkäsaunan jälkeen harkitsee vielä paremmin.Mutta sille naapurin rääpäleelle tulee sanottua senkin edestä.Kurvaisen mönkijällä sen pihan puolella ja nauran kun se ei uskalla sanoa mitään.Joskus on viisasta puida nyrkkiä taskussa.Huutelin minäkin poikasena ison veljen selän takaa solvauksia kuten Ruotsi tekee.Niinistö sanoo mielipiteet kuitenkin pakotteista ja ukrainan miehityksestä suoraan ja kertoo että naapurin vihreisiin miehiin varaudutaan ja asevoimia kehitetään.Ei se ole ryssän perseen nuolemista vaan reaalipolitiikkaa.Hanki vihamiehet kaukaa ja pidä välit kunnossa rajanaapuriin on viisas ohje.
 
Euroopan komission puheenjohtaja von der Leyen on avoin sille, että EU maksaa Turkille enemmän.

Erdogan haluaa myös, että EU tukee Turkkia yrityksessään luoda pakolaisille turvallinen alue Turkin hallitsemalle osalle Syyriata. Kannatettava idea.
 
Virolaiset lähettää 4 RIB-venettä ja parikymmentä miestä. Niillä on tarkoitus kuskata maihin veneillä tulevat pakolaiset. Eli virolaisetkin menee vaikeuttamaan kreikkalaisten työ.
 
Vittu mitä vedätystä :mad:

Turkki haluaa uusia ehtoja pakolaissopimukseen EU:n kanssa
Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu arkistokuvassa.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu arkistokuvassa.
Kuva: Pavel Golovkin/Pool via REUTERS/File Photo
Jaa
Julkaistu: 11:30

Ulkoministeri vinkkaa maan toivovan helpotuksia esimerkiksi viisumien saantiin.

Turkki toivoo, että EU:n kanssa laadittaisiin pakolaissopimus osin uusilla ehdoilla maaliskuun 26. päivään mennessä, kertoo Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu.


Maaliskuun 26. päivänä järjestetään EU-komission kokous.


Cavusoglu ei täsmentänyt haastattelussaan tarkemmin uuden sopimuksen ehtoja, mutta vinkkasi Turkin toivovan helpotuksia esimerkiksi viisumien saantiin EU-alueelle, kertovat turkkilaismediat.

 
Euroopan komission puheenjohtaja von der Leyen on avoin sille, että EU maksaa Turkille enemmän.

Erdogan haluaa myös, että EU tukee Turkkia yrityksessään luoda pakolaisille turvallinen alue Turkin hallitsemalle osalle Syyriata. Kannatettava idea.
Ihan periaatteesta:
Kannatatko myös Venäjän toimia Ukrainassa? Vai onko tämä rajojen uudelleenpiirtely mistä syystä hyväksyttävää toisien tekemänä?
 
– Euroopan raja ei ala Turkin ja Kreikan rajalta, vaan se alkaa Turkin etelä- ja itärajoilta, ulkoministeri sanoi turkkilaisen Anadolu Ajansi -uutistoimiston mukaan.

Ulkoministerin mukaan Turkki on valmis rakentavaan yhteistyöhön EU:n kanssa.



 
Back
Top