Maahanmuuttajat saavat toimeentuloa turvaavia tukia muuta väestöä yleisemmin, kertoo tuore Kansaneläkelaitoksen (Kela) tekemä tutkimus.
Kelan mukaan vuonna 2018 maahanmuuttajat saivat yhteensä 13 prosenttia erilaisista toimeentuloa turvaavista sosiaalietuuksista.
Näitä etuuksia maksettiin yhteensä noin 10,7 miljardia euroa. Yhteensä 1,36 miljardia euroa maksettiin maahanmuuttajille, loput 9,32 miljardia euroa Suomessa syntyneille.
Maahanmuuttajiksi määriteltiin tutkimuksessa ulkomailla syntyneet Suomeen muuttaneet henkilöt, joiden äidinkieli on muu kuin suomi. Heitä oli noin noin 6,6 prosenttia kaikista tutkituista.
Muuta väestöä yleisemmin maahanmuuttajat saivat toissa vuonna erityisesti työttömyysturvaa, asumistukia ja perustoimeentulotukea.
Kelan työttömyysturvasta 27 prosenttia maksettiin maahanmuuttajille ja takuueläkkeistä 29 prosenttia. Kelan työttömyysturvaan kuuluvat peruspäiväraha ja työmarkkinatuki. Tutkimuksessa ei otettu huomioon ansiopäivärahaa.
Toimeentulotuista maahanmuuttajat saivat 20 prosenttia ja asumistuista 14 prosenttia.
Muunlaisia eläkkeitä kuin takuueläkettä maahanmuuttajille maksettiin suhteellisesti vain vähän. Vanhuuseläkkeistä ja työkyvyttömyyseläkkeistä kummastakin maksettiin heille kaksi prosenttia.
Korkeita osuuksia selittää esimerkiksi maahanmuuttajien keskimääräistä korkeampi työttömyysaste. Myös pienituloisuus lisää tukien tarvetta.
Tutkimuspäällikkö
Signe Jauhiainen huomauttaa Kelan blogissa, että työttömyysturvaa maksetaan myös kotoutumiskoulutukseen ja muihin TE-palveluihin osallistumisen ajalta.
”Toimeentulon turvaamisen lisäksi etuudet mahdollistavat siis esimerkiksi suomen kielen opiskelun ja muiden työelämässä tarvittavien valmiuksien hankkimisen”, Jauhiainen kirjoittaa.
Maahanmuuttajat ovat keskimäärin nuorempia kuin muu väestö, mikä näkyi tukien saamisessa. Esimerkiksi asumistukea maksetaan myös koko väestössä yleisemmin nuorille. Kuitenkin sitä saivat keskimääräistä enemmän kaikenikäiset maahanmuuttajat.
Suurin ero maahanmuuttajien ja Suomessa syntyneiden välillä johtuu työttömyysturvasta, asumistuista ja toimeentulotuesta.
Kun Suomessa syntynyt saa näitä tukia keskimäärin noin 900 euroa vuodessa, maahanmuuttajaa kohden niitä maksettiin noin 3 300 euroa vuodessa.
Vastaavaa eroa ei löytynyt perhe-etuuksista, opintorahasta, sairauspäivärahaetuuksista tai Kelan eläkkeistä. Niitä maksettiin henkilöä kohden yhtä paljon molemmille ryhmille, noin 1 200–1 300 euroa vuodessa.
Suurempien summien lisäksi tukien saaminen oli maahanmuuttajien keskuudessa yleisempää. Heistä 34 prosenttia sai asumistukia, 26 prosenttia työttömyysturvaa ja 22 prosenttia perustoimeentulotukea.
Muusta väestöstä asumistukia sai 17 prosenttia, työttömyysturvaa 7 prosenttia ja perustoimeentulotukea 6 prosenttia.
Tutkimuksessa selvisi lisäksi, että etujen käytössä oli eroja ihmisten syntymävaltioiden mukaan. Etuuksia maksettiin henkilöä kohden eniten pakolaisten lähtömaissa syntyneille. Pakolaisten lähtömaihin kuuluivat esimerkiksi Irak, Somalia ja Iran.
Viimeksi Kela teki vastaavanlaisen tutkimuksen vuonna 2011. Kokonaiskuva ei ole juuri muuttunut, kirjoittavat tutkimuksen tehneet Jauhiainen ja
Leo Raivonen työraportissaan.
Yleisimpien etuuksien saajissa maahanmuuttajien osuus on hieman kasvanut. Esimerkiksi kun vuonna 2011 työmarkkinatukea ja peruspäivärahaa sai 25 prosenttia työikäisistä maahanmuuttajista, toissa vuonna työttömyysturvaa sai 28 prosenttia.
Suomessa syntyneille tutkittuja tukia maksettiin keskimäärin 2 243 euroa vuodessa henkilöä kohden. Maahanmuuttajille niitä maksettiin 4 676 euroa vuodessa henkilöä kohden.
Kelan tutkimuksessa tarkasteltiin kaikkien täysi-ikäisten Suomessa asuvien Kelan etuuksien käyttöä vuonna 2018. Heitä oli yhteensä 4 432 745. Maahanmuuttajia oli tutkimusaineistossa 291 535.
Tutkimuksessa ei tarkasteltu etuuksista muun muassa korvattuja lääkeostoja, taksimatkoja ja kuntoutusta. Sosiaaliturvaetuuksista aineistossa eivät olleet ansiosidonnainen työttömyysturva eikä työeläke.