EVA:n vuoro mädättää. Entistä useampi suomalainen kannattaa työperäistä maahanmuuttoa – ”Kyseessä on iso muutos” (KL 29.6.21)
Käsite työperäinen maahanmuutto on asenteellinen. Käsitteen sisältökomponetti 'Työperäinen' pyrkii lieventämään asenteita haitalliseksi havaittua maahanmuuttoa kohtaan. Käsite viittaa siihen että tulijalla on työpaikka, jota ei olisi ilman maahanmuuttajaa. Toisaalta taas työ on merkityksellinen elämän komponentti suomalaiselle. Suomessa on sanonta jonka mukaan kaikki työ on arvokasta. Sanonnan voi ymmärtää kakkosmerkityksessä silläkin tavalla että työ olisi itseisarvo suomalaisessa kulttuurissa. Hyve jota kohti pyrkiä. Jokainen voi kuvitella minkälaista osaamisvajetta Irakista, Afganistanista, Somaliasta, Nigeriasta tullaan paikkaamaan. Miksi tulijoista vain aniharva on korkeakoulutettuja? Koska Suomen ilmasto ei houkuttele korkeakouluttautuneita. Ei houkuttele verotus, ansiotaso, eikä työpaikan saamisen mahdollisuus. Suomalaiset maahanmuuton vetovoimatekijät ovat kaikki kehitysmaalaisille suunnattuja. Korkeakoulutettu lontoolainen ei tarvi Ke-Lan ja vastaanottokeskuksen palveluita.
Ajatuspaja Libera on aikaansa edellä kun on vaatinut ettei työperäisen maahanmuuttajan statukselta tulevalla pitäisi voida edellyttää työpaikkaa. Oman arvioni mukaan Liberan ajatus tullenee toteutumaan ennen pitkää. Argumentit ovat monet haitalliseksi osoittautuneen maahanmuuton tiimoilta mielikuvia kääntämään pyrkiessä. Kaikki maahanmuuttoon liittyvät asennetutkimukset ovat markkinointia. Kaikissa asennetutkimusten lopputulemissa on tekopositiivinen vire. Ikään kuin suomalaisia olisi kohdannut onni ja autuus jos maahanmuuttoa ei enää vastustettaisi aikaisemmassa laajuudessa. Työ pyritään yhdistämään maahanmuuttoon pelkästään hämäämistarkoituksessa, koska maahanmuuttoa vastustetaan kaikkialla. Jos käsitteestä 'työperäinen maahanmuuttaja' työtä koskevan sisältökomponentin merkitys on tyhjä, mitä jää jäljelle? Pelkkä maahanmuuttaja. Suomessa on tahoja, joille maahanmuutto mistä tahansa maasta millä tahansa ominaisuuksilla ja edellytyksillä edustaa itseisarvoa, jota kohti nämä omaan pesään kuseksijat pyrkivät. Tällaisia tahoja ovat mm EVA, SPR, EK yhdessä hallituksen ja maaahanmuutosta hyötyvien muiden tahojen kanssa. Työtä tekevälle veronmaksajalle kehitysmaasta tuleva maahanmuutto polkee palkkoja ja on monenlaisena rasitteena veronmaksajille.
Suomessa, kuten muissakin länsimaissa maahmuuttokriittisyyttä on pyritty vaimentamaan leimakirveellä, jonka mukaan kaikki maaahnmuutoa koskeva kritiikki on pahasta. Tässä lienee syy jonka vuoksi toimittajat eivät uskalla kyseenalaistaa Suomen saamaa hyötyä kehitysmaamuutosta. En muista koskaan nähneeni uskottavaa, tai ylipäätään minkäänlaista laskelmaa kehitysmaista Suomeen suuntautuvan maahanmuuton todennetusta hyväätekevästä vaikutuksesta. Päinvastaisesta vaikutuksesta kiistattomia esimerkkjä löytyy, eikä niitä tarvitse kaukaa hakea.