Allekirjoittaneen ystävä lähti tänään työnantajan puolesta Tornioon vahvistamaan paikallisten vartijoiden joukkiota, sain juuri ensimmäisen tilannepäivityksen:
Pauli Hoikka osasi kuvata tilanteen paljon paremmin sellaisena jona YLE haluaa sen nähdä ja viestittää; kaikki toivotut klisheet ja loppuun vielä pisteeksi ii:n päälle han-argumentti.
http://yle.fi/uutiset/nuori_varusmi...telykeskuksessa_muutti_mielipiteitani/8329518
Nuori varusmies joutui poikkeuksellisiin hommiin Tornion järjestelykeskuksessa: "Muutti mielipiteitäni"
Viime päivät jäävät loppuelämäksi mieleen monelle varusmiehelle. Virka-aputehtävä Suomen ensimmäisessä turvapaikanhakijoiden järjestelykeskuksessa on täysin poikkeuksellinen. Palkkioksi saattaa olla luvassa muutaman päivän kuntoisuusloma.
Nuori virka-apujoukko keräsi varusteitaan tienposkeen. Kuva: Tiina Länkinen / Yle
Kokelas Pauli Hoikan urakka vanhassa lukiossa on tältä erää ohi. Varusmiehet turvapaikanhakijoiden järjestelykeskuksessa vaihtuivat seuraaviksi päiviksi torstaiaamupäivänä. Hoikka, 20, oli ollut ensimmäisten joukossa poliisin virka-apuna maanantai-illasta.
Tehtävä on ollut hyvin poikkeuksellinen. Harvakseltaan varusmiehet jalkautuvat virka-avuksi kadonneiden ihmisten etsintäpartioihin, kun taas puolustusvoimien henkilökuntaa pyydetään useammin käsipareiksi hallittuihin räjäytystöihin. Tornion järjestelykeskuksen virka-aputehtävä on kuitenkin luonteeltaan sellainen, ettei kukaan osaa ennalta arvioida sen kestoa ja miesvahvuuden tarvetta.
Tammikuussa armeijaan astelleelle Pauli Hoikalle tehtävä on ollut iso kokemus.
Yllättävän positiiviseen suuntaan tilanteet ovat aina kääntyneet.
– Pauli Hoikka
– Henkilökohtaisesti minulla ainakin mieli on avartunut. Mielipiteeni on muuttunut yleisestä käsityksestä Euroopan ja Suomen tilanteesta.
"Ensimmäisenä vastassa armeija"
Puolustusvoimat sai avustuspyynnön Tornioon maanantaina Poliisihallitukselta. 35-henkinen osasto auttaa entiseen lukioon perustettuun keskukseen ilmaantuvien turvapaikanhakijoiden tarkastamisessa ja ohjaamisessa sekä alueen järjestyksenpidossa.
Aina, kun saapuu uusi linja-autollinen, on koittanut kiire.
– Busseista tulevat ihmiset ovat hämmentyneitä. He voivat tulla maasta, jossa on sota ja joutua tänne, missä ensimmäisenä vastassa on armeija ja poliisit. Yllättävän positiiviseen suuntaan tilanteet ovat aina kääntyneet, kun on vähän aikaa päästy yhdessä odottamaan, kuvaa Hoikka.
Ensimmäiset päivät ovat vaatineet kaikilta kärsivällisyyttä. Avajaispäivänä tiistaina tietotekniikkaongelmat – käytännössä sormenjälkien tallennukset – aiheuttivat kovaa ruuhkaa, sumaa ja pitkää odottelua. Lopulta poliisi päätti rekisteröidä turvapaikanhakijat kevennetysti ja otattaa sormenjäljet vasta sijoituspaikkakunnilla, jotka kullekin Suomeen tulijalle on tiistaista lähtien määrätty Torniossa.
Varusmiehet tulivat takaovesta virka-avuksi keskiviikkoaamuna ennen turvapaikanhakijoiden saapumista rekisteröintitiloihin. Kuva: Tiina Länkinen / Yle
Rovaniemeläisen Pauli Hoikan päivät Torniossa eivät ole olleet pelkkää odottelua.
– Varusmiesjohtajana on ollut aika kiire ohjeistaa alaisia eri paikkoihin ja itse juosta siinä välillä, hän kuvaa.
Sodankylässä varusmiespalvelustaan suorittava joukko on jakautunut muun muassa bussien saapumisparkkiin, miesten odotussaliin, naisten ja perheiden tilaan ja teipillä rajattuun ulkoalueeseen. Varusmiehet ovat neuvoneet ulkomaalaisia englanniksi, mutta Hoikan mukaan varsinkin elekielellä.
Hyvin sujuneen komennuksen kiitoksesta ei ollut vielä torstaina puhuttu. Jääkäriprikaatin apulaiskomentaja, eversti Timo Mäki-Rautila väläyttää virka-apulaisille kolmen päivän kuntoisuuslomaa.
– Nyt tämä tehtävänsä päättänyt osasto palaa välittömän huollon jälkeen takaisin varuskuntaan ja normaaleihin koulutustehtäviin, Mäki-Rautila korostaa.
"Ihmisillä on henki hädässä"
Hoikka sanoo ajattelevansa turvapaikanhakijoista nyt positiivisemmin kuin aiemmin, vaikka rajanylittäjiä tulee huolestuttavan paljon.
– Totta kai tilanne jollain lailla epätoivoakin herättää. Mutta kun miettii, että ihmisillä on henki hädässä, autettaisiin toisiamme, Hoikka vetoaa.
Keskukseen on tullut paljon lapsia. Hoikkaa säälittää, että he ovat niin nuorina joutuneet lähtemään kodeistaan.
– Pienimmät lapset eivät varmaan edes ymmärrä tilannetta. Siellä ne leikkivät ja mukavasti meuhkaavat. Tuovat elämää tännekin.
Pihanvalvoja katsoo, että kaikenkokoiset löytävät järjestelykeskuksen ovesta sisään. Kuva: Tiina Länkinen / Yle
Päivät eri kulttuureista tulleiden miesten, naisten ja lasten kanssa jäävät loppuelämäksi mieleen, Hoikka sanoo. Hän on viettänyt ne paikassa, jollaista suurin osa suomalaisista ikätovereista ei koskaan pääse tai joudu kokemaan. Hoikka uskoo, että sen takia monella ei ole käsitystä tulijoiden todellisuudesta.
– Varmasti ei. Itselläni ja kaikilla muillakin on ennakkoluuloja. Tilanne täällä on hyvin paljon erilainen mitä itse olin ajatellut. Monen pitäisi paneutua paremmin asioihin, Hoikka miettii.
– Spekulointia voi kuka tahansa harrastaa miten paljon haluaa. Rikollisia on varmasti lähtöön ja toiseen joka maassa. Mukana voi olla niitäkin, mutta samalla lailla rikollisia on Suomessa jo. Kaikki olemme samalla tavalla ihmisiä.
Pikkupoika ja varusmies hiljaisina bussin keulassa. Kuva: Tiina Länkinen / Yle