Pakolaisuus

hessukessu

Kenraali
Onko siis 17-vuotiaan pojan elämä merkityksettömämpi kuin 70- vuotiaan naisen tai 8-vuotiaan tytön? Oma lähtökohtani on se, että kaikkien ihmisten elämä on yhtä arvokas.
Kyllä on. Etenkin kun se 17-vuotias on todellisuudessa 25v ja jihadisti, joka tulee tänne vain tekemään pahojaan.
 

hessukessu

Kenraali
Kiitos vastauksestasi. Eli siis mielestäsi afrikkalaisia on liikaa ja he ovat hallitsematon lauma, jota ei voi päästää Suomeen horjuttamaan järjestäytynyttä yhteiskuntaa... tai siis romuttamaan suomalaista yhteiskuntaa.
Näin se näyttää olevan, eikä vain afrikkalaiset, vaan myös ja ennen kaikkea muslimit.

Minä en sillä lailla ole osannut ajatella afrikkalaisia jonain laumaeläiminä, joilla ei olisi mahdollisuuksia sopeutua länsimaisiin yhteiskuntiin. Enhän minä tietenkään kaikkea tiedä, mutta oma mielikuvani on toinen. Käydessäni Saksassa ja esimerkiksi Alankomaissa, koin että tummaihoiset ihmiset olivat hyvinkin sulautuneet kadulla kulkeviin ihmisiin. Millaisia ongelmia siis afrikkalaiset aiheuttaa?
Olet tainnut pössytellä vähän liikaa siellä, jos näkysi ovat olleet tuollaisia. Otappa selvää, mitä tämmöinen maahanmuutto on aiheuttanut Ruotsin lähiöissä. Palataan sitten asiaan.
 

Sardaukar

Greatest Leader
BAN
Alankomaissa tummaihoiset ovat yleensä entisistä Alankomaiden siirtomaista ja ovat jo tottuneet länsimaiseen menoon sukupolvien ajan. Eli ei voi oikein verrata suoraan Afrikasta tulleisiin.
 

Bushmaster

Greatest Leader
Minusta tämä on postaamisen arvoinen kirjoitus Arto Luukaselta liittyen pakolaisiin ja olen muuten ihan samaa mieltä Luukkasen kanssa tässä asiassa.http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/200408-pakolaiskeskukset-tooloon

Pakolaiskeskukset Töölöön !

Kävinpä tässä kylässä erään tuttavan ja sukulaisen luona, joka tekee enkelien töitä.

Hän auttaa erästä maahanmuuttajaa kotoutumaan.

Kysymys on arkipäivän auttamisesta, josta ei saa glooriaa tai suurta kunniaa. Tällaista työtä tekevät varmaan muutkin eivätkä hekään kysele palkkiota tai suurta hälyä. On vain tehtävä se mikä jokaisen lähimmäisen on tehtävä - toiselle Luojan luomalle.

Mustikkametsälle

Tuttava vei Keski-Afrikasta kotoisin olevan mamun perheineen marjametsään. Mamu ja hänen lapsensa keräsivät mustikoita jokamiehen oikeudella ja innokkuudella. Metsässä ei ollut käärmeitä eikä ganstereita. Siellä oli myös turvallista ja kotoista. Samalla maahanmuuttaja oppi tärkeitä kotoutumisen periaatteita: luonnon ja naapurien kunnioitusta sekä metsässä samoamista.

Keski-afrikkalaisen perheen asenne työhön ja elämään Suomessa oli oikeassa mallissa. Oli motivaatiota eikä herrakansa-elkeitä. Tänne ei oltu tultu elämään hyysyssä vaan tekemään työtä.

Tämä idylli todisti myös sitä, että ihan tavalliset suomalaiset haluavat auttaa ja tuntevat vastuunsa. Sitä tietenkin helpotti se, että nämä tulijat olivat oikealta sota-alueelta ja jos oikein ymmärrän he haluaisivat palata maahansa sitten kun siellä on turvallista. Asiat olivat reilassa.

Aloite siitä, että mamut pääsisivät Eiraan!

Ainoa asia mistä nämä valittivat oli se, että heidät oli majoitettu alueelle, jossa heitä katsottiin karsaasti. Kyse oli asuma-alueesta, jossa oli paljon työttömiä ja suomalaisia köyhiä. Ymmärrän heitä ja myös näitä alueen ihmisiä.

Ehkä kaikki nämä ongelmat häviäisivät jos massiiviset maahanmuutto-keskukset ja turvapaikka bunkkerit sijoitettaisiin hienosto-vihriöiden ja vasureiden elinkupliin. Vaikkapa Kruununhakaan tai Töölöön. Mieluiten Eiraan. Pois Itä-Helsingistä!

Tällä teolla saataisiin paljon hyvää aikaan. Vihreän kuplan asukkaat saisivat terveisiä todellisesta elämästä. Samalla mamut näkisivät paljon sellaista, jota he eivät varmaan näkisi muualla.

Arto Luukkanen

Järvenpää

ps. toivon, että tämän artikkelin takia kukaan ei uhriudu, aloita mielenosoitusaaltoa tai jää pois töistä. Toivon myös että yhteiskuntasopimus solmitaan tästä artikkelista huolimatta. Toivon, että myös luokkasota voisi jatkua Töölön ja Krunikan taistelusoluissa ihan sillä samalla mallilla - Cafe-latten merkeissä)))
 

kimmo.j

Respected Leader
Kallista on se, ettei Suomessa synny tarpeeksi lapsia. Sitä ollaan juhlittu kolmattakymmentä vuotta ja myyty varmuusvarastoja myöten. Nyt on korkea aika alkaa tekemään muutoksia. Kenen luulet kustantavan vanhusten armeijat? Ainakin valitsemanne hallitukset ovat saaneet kasvatettua 100 miljardiin valtion velkaa ja pelkästään koroilla sopeuttaisi aikamoisen määrän maahanmuuttajia.

Väkilukua voisi kasvattaa myös valikoivalla maahanmuutolla jossa maahanmuuttajalta odotettaisiin realistista panosta vastaanottavalle maalle. Nyky systeemi ei ole onnistunut juurikaan sopeuttamaan afrikasta lähtöisin olevia tulijoita työelämään. Vanhusten hoitoipaikoissa joissa suomea puhutaan enemmän murtaen, kuin äidinkielenä, suurinosa tulijoista näyttää olevan venäjältä, tai virosta. Philippiinot eivät ole harvinaisuus enään, kuten eivät arabitkaan.
Ei sillä, on siellä somalejakin, mutta suhteessa vähemmän.

Et kuitenkaan vastannut, mistä otat nuo rahat maahanmuuttoon. Toivon sinun aloittavan jostain joka on sinulta pois, ei niin, että lakkautat jotain sinulle merkityksetöntä.
 

Stamford

Alikersantti
Minun on todella vaikea puhua asiasta menettämättä malttiani mutta kokkeillaapa silti vastata.

Pakolaisten otto vaikkapa nyt Afrikasta on vertauskuvallisesti sama asia kuin kantaa ämpärillä vettä järvestä maakuoppaan. Järveen laskee iso joki ja maakuoppa on täynnä mutta järvi on silti isompi kuin aloittaessasi.

En tiedä minkä väristen silmälasien läpi touhua pitäisi katsella että siinä näkisi järjen hiventäkään. Ainoa selitys minkä keksin on vuosikymmeniä jatkunut rummutus valkoisen miehen syyllisyydestä. Asioita viime aikoina tutkineena esim.näiden vastaanottokeskusten pikapystytys saa järkiperäisiä syitä yksinkertaisesti vanhalla kaavalla - follow the money. Joku aina tienaa ja kun maksaja on valtio niin haitoista ei näemmä tarvitse välittää.

Kyllä varmaan jokainen meistä haluaisi auttaa nälkiintyneitä lapsia ja raskaana olevia naisia ja sairaita vanhuksia. Myös minä. Pääasiassa paikan päällä mutta miksei myös vähäisessä määrin täälläkin jos meillä olisi siihen vara. Mutta ei todellakaan ole. 16-60 vuotiasta miespakolaista ei minun maailmassani voi edes olla olemassa. Nokkelimmat varmaan tästä voivat päätellä kantani vaikkapa Kirkkonummen koneinsinöörijengin suhteen.

Töihin tuleva maahanmuuttaja on oikeasti meille arvokas. Hän tulee tekemään työtä ja rakentamaan elämää, omaksuu suomalaiset arvot ja opettelee kielen. Ehkä perustaa perheen ja saa lapsia. En näe tässä mitään pahaa, pääasiassa näin toimivat tulevat kulttuureista jotka ovat aika lähellä omaamme ja homma toimii.
Onhan ulkosuomalaisiakin satoja tuhansia. Mutta tämähän nyt ei liity tähän keskusteluun sinänsä ollenkaan, kunhan totesin koska nykyään tuntuu että jos vastustat haittamaahanmuuttoa haluat tyyliin kaasuttaa kaikki ei-suomalaiset.

Ja varmaan monen mielestä olen rasisti koska en todellakaan pidä monesta kulttuurista tai kansalaisuudesta. Islam on ehkä sairainta mitä nykymaailmassa tapahtuu. En myöskään pidä mustalaisista. Enkä pahemmin venäläisistä. Olenko suvaitsematon? Miksi kaikesta pitäisi pitää? Voinko mennä Saudi-Arabiaan ja sanoa että haluaisin nyt kirkon, jossa voin mennä naimisiin Mikko-Petterin kanssa ja sen jälkeen ajaa sikojen vetämällä vankkureilla auringonlaskuun? Jaa en? Rasistit!

No joo alkaa mennä sivuraiteille.

Mutta ratkaisuksi ongelmaan nyt vaikkapa kaikki mamubisneksen verkostot julki, median (yle, erkkomedia) aivopesun lopetus ja Välimeren merimiinoittaminen näin aluksi.
 

RKSTAK

Kapteeni
Vaan niissä pöydissä missä näistä pakolaisasioista päätetään ei tarvitse huolehtia koituuko heille itselleen turvallisuus ongelmia.
Eletään pilven reunalla ja toivotaan toivotaan, että kaikki menee hyvin. Yksittäistapauksia tulee riittämään.

Suhtaudun erittäin kriittisesti nykyiseen suomen pakolaispolitiikkaan.
 

Aquilifer

Eversti
https://www.facebook.com/2428001124...2800112433654/949078401805818/?type=1&theaterTämänlaisia janttereita sieltä nyt kovasti puskee eurooppaan päin, myös meille. Kyseinen kaveri matkalla "Nederlandiin", mutta uskooko joku ettei näitä tulisi Suomeenkin? Näyttääkö sorretulta ja hädänalaiselta?
 
Viimeksi muokattu:

Tetra

Respected Leader
BAN
5 vuotta sitten muuttanut epekestä maaseudun rauhaan, ja sitten tulee vastaanottokeskus naapuriin... :D Julmaa.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015081820196640_uu.shtml

Stubb pantiin tiukoille torilla

Tiistai 18.8.2015 klo 12.4
ROVANIEMI Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sai puolustella hallituksen pakolaispolitiikkaa Rovaniemen torilla.Kokoomusjohtaja Alexander Stubb tapasi tiistaina kansalaisia Rovaniemen torilla.
- Maailma pienenee jatkuvasti. Syyrian ongelma on meidän ongelmamme, Stubb selitti kansalaiselle, joka ihmetteli miksei Suomen asioita panna kuntoon ensiksi.

Stubb muistutti, että Suomeen asti yltävät maahanmuuton virrat ovat pieniä, kun niitä vertaa muuhun Eurooppaan.

- Elämä ei ole koskaan hanskassa, Stubb vastasi, kun häneltä tivattiin, onko maahanmuutto hänen mielestään hanskassa.

- Emme voi ummistaa silmiä ja sulkea rajoja. Meidän pitää ajatella sitä inhimmllisestä näkökulmasta. Myös taloudellisesta näkökulmasta siitä on oikeasti hyötyä.

Medialle Stubb muistutti, että Saksan liittokansleri Angela Merkel pitää maahanmuuttajien virtoja jo suurempana haasteena kuin eurokriisiä.

- Olen hänen kanssaan samaa mieltä.

Suomi voi pahoin

Stubbin mukaan suomalaisia vaivaa nyt jokin "pahoinvoinnin oire" Hän mainitsi esimerkkeinä tieväkivalllan Helsingissä ja Jyväskylän väkivaltaiseksi kääntyneen mielenosoituksen.

- Siitä pitää voida puhua ja se pitää voida korjata. Mutta voimme tehdä sen vain yhdessä, ei eristämällä toinen toisiamme tai käyttämällä henkistä tai fyysistä väkivaltaa.

Hallitustovereitaan perussuomalaisia Stubb ei halunnut ilmapiirin huonontumisesta syyttää.

Kokoomuksen ministeriryhmä pitää kesäkokoustaan Rovaniemellä.

PEKKA TIINANEN
 

vehamala

Kenraali
Mod
"- Elämä ei ole koskaan hanskassa, Stubb vastasi, kun häneltä tivattiin, onko maahanmuutto hänen mielestään hanskassa."

"Hienoa" kuulla kokkareiden pj:n olevan noin omiensa asialla. Tällä nykyisellä hässäkällä kun jotkut henkilöt/yhteisöt maassamme tienaavat miljoonia.

Maahanmuuttopolititiikkaa maassamme ei (ainakaan enää) varsinaisessa mielessä edes ole. Nykyinen kaoottinen sekoilu ei ole kenenkään hanskassa.

Erikoista on myös ollut havaita, että meillä on sentään yksi yhteiskunnan osa-alue, jossa ei ole rahapulaa eikä säästöjä.
Kaikesta muusta sitten tingitäänkin viimeiseen eläke- tai tukieuroon saakka.
 

Bushmaster

Greatest Leader
Stubb turvapaikanhakijoiden vyörystä: Tilanne voi riistäytyä käsistä
http://yle.fi/uutiset/stubb_turvapaikanhakijoiden_vyorysta_tilanne_voi_riistaytya_kasista/8235315

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) pitää turvapaikanhakijoiden tilannetta Euroopassa äärimmäisen vakavana. Stubbin mielestä Suomen on oltava hakemassa ratkaisua kriisiin humaanista näkökulmasta.
...
Stubb sanoi, että hän jakaa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin arvion, että turvapaikanhakijoiden virroista voi tulla Euroopalle suurempi haaste kuin eurokriisistä.

Stubb kommentoi turvapaikanhakijoiden määrän kasvua ennätyslukemiin Rovaniemellä kokoomuksen ministeriryhmän kesäkokouksessa.
Arre kougappi

https://www.facebook.com/arre.kougappi/posts/10203208515974350

Kävin tänään tutustumassa Kirkkonummen vastaanottokeskukseen ja keskustelemassa muutaman virolaisen kanssa jotka olivat erittäin tuohtuneet, koska heitä ollaan heittämässä pihalle omista vuokra-asunnoista.

Kun käy kiertämässä keskuksen lähiympäristöä ja sisätiloja, ei jää mitään epäselväksi, ketkä ovat saapuneet Suomeen hakemaan turvapaikkaa. Voiko haavoittuvassa asemassa olevat ihmisen röyhkeästi käyttäytyä maassa, mihin he saapui muutama päivä sitten? Ainakin osa miehistä ovat vihamielisia tämä on selvästi aistittavissa, toiset vaan naureskelevat kun saapuivat onnelaan.

Missä on haavoittuvassa asemassa olevat naiset ja lapset? Miksi media vaikenee kaikista näistä asioista?

Nuoret pääosin alle 35-vuotiaan miehet muodikkaissa merkkivaatteissa, kaikilla älypuhelimet jotka maksaa keskimäärin + - 300 euroa , monilla huomattavasti kalliimmat iphonet ja ipadit. Internet liittymät toiminnassa ja erään naapurissa asuvan asukkaan mukaan 4g verkko on selvästi hidastunut sen jälkeen kun turvapaikanhakijat saapuivat muutama päivä sitten, koska datakuormitus on kasvanut merkittävästi läheisessä tukiasemassa. Tästä en saanut muualta vahvistusta.

Sen sijaan, virolaiset ollaan heittämässä omista vuokra-asunnoista ulos ja media on käytännössä hiljaa. Nyt on ilmennyt, että tulijoita on tulossa lisää, eikä alun perin ilmoitettu 250 henkilön sopimus, pidä paikkaansa.

Eräs noin 50-vuotias virolaismies joka tekee raskasta työtä Suomessa ja on asunut vuoden päivät tässä rakennuksessa, mistä hän vuokrasi soluhuoneen, sai muutama päivä sitten ilmoituksen, että hänelle pitäisi tyhjentää asunto välittömästi. Nyt hän nukkuu toisen virolaisen soluhuoneessa. Hän myös ihmetteli miksi turvapaikanhakijat ovat lähes kaikki nuoria miehiä joilla on paremmat älypuhelimet ja hienommat vaatteet kun hänellä, vaikka hän tekee pitkää päivää Suomessa. Osalla turvapaikanhakijoista hänen sanojensa mukaan on jopa paksuja kultaketjuja, sitä hän kummasteli kovasti.

Toinen virolainen rakennusmies jonka autoa jouduttiin käynnistämään työntämällä, oli vihainen ja ihmeissään, miten tämä on mahdollista, tämä on järjetöntä politiikkaa ja, että näiden turvapaikanhakijoiden kanssa tulee vielä suomalaisilla ongelmia ja osa turvapaikanhakijoista ovat myös aggressiivisia muita vanhoja asukkaita kohtaan - näin nuorempi virolaismies sanoi.

Vartijat ja poliisi olivat myös paikalla, vartija sanoi, ette turvapaikanhakijoiden kasvoja saisi julkaista. Kysyin, jos en minä tuo näitä julkisuuteen, niin kuka sitten? Olisiko hän halukas? Hän ei ollut halukas, mutta korjasi, että tämä oli toivomus ja vartija oli muutenkin erittäin kohtelias ja keskustelu asiallista. Ilmeisesti vartijaa on ohjeistettu kukkahattukoneiston toimesta, ettei ihmiset saisi tietää totuuden.

Miksi eläkeläisiltä leikataan asumistuki, mutta näiltä terveitä ukkoja ei voida heittää samantien pois Suomesta, vaan suurin osa näistäkin jää Suomeen toissijaisen suojeluun perusteella. Näin 2015 Suomessa missä toiset ovat parempia kun toiset.


Kirkkonummella kaivataan tietoa turvapaikanhakijoista
http://yle.fi/uutiset/kirkkonummella_kaivataan_tietoa_turvapaikanhakijoista/8234505

Kirkkonummen Evitskogiin perustettu turvapaikanhakijoiden tilapäinen vastaanottokeskus on poikinut kymmenittäin yhteydenottoja kuntaan.

Kunnanjohtaja Tarmo Aarnio on pyytänyt maahanmuuttovirastoa järjestämään keskusta koskevan tiedotustilaisuuden, joka hälventäisi epätietoisuutta asukkaiden keskuudessa.

– Pyysin, että tällainen infotilaisuus erityisesti Evitskogin alueen asukkaille järjestettäisiin, jossa kerrottaisiin näistä syistä ja tekijöistä minkä takia se on sinne nyt perustettu väliaikaisesti, ja sitten ehkä myöskin siitä, että minkätyyppistä asukasprofiilia siellä on ja mistä päin, sanoo Aarnio.

– Ihan tällaista yleistä tietoa, että tämmöisiä turhia epäluuloja voitaisiin tällä tiedolla sitten hälventää.
Kommentteja tullut puolesta ja vastaan

Aarnio huomauttaa, että vastaanottokeskuksen perustaminen on maahanmuuttoviraston ja kiinteistön omistajan välinen asia eikä kuntaa ole tarvinnut asiassa kuulla. Aarnio ymmärtää tiedottamisen vähäisyyttä, koska maahanmuuttovirasto joutuu nyt perustamaan vastaanottokeskuksia nopealla aikataululla suurten pakolaismäärien vuoksi.

Kunnan virkamiehille tulleet kommentit vastaanottokeskuksesta ovat Aarnion mukaan olleet puolesta ja vastaan. Aarnion mukaan kyse on herkästä asiasta.
 

Bushmaster

Greatest Leader
Lisää hädäalaisia lapsukaisia...


http://www.express.co.uk/news/world/597632/Migrant-crisis-Syria-selfie-stick-Greece-Kos

PICTURED: Syrian migrants pose for SELFIE after landing on Greek island of Kos


REUTERS

Syrian refugees take "selfies" moments after arriving on an overcrowded dinghy at a beach on Kos


It comes amid a worsening situation on Kos, which is increasingly being used as the point of entry for migrants travelling to Europe from North Africa.

Greek police have used fire extinguishers and batons against migrants on the island, as tensions boiled over in a sports stadium where hundreds had gathered to wait for immigration papers.

The scuffles took place a day after a police officer on Kos was suspended for brandishing a knife and slapping a man identified by Greek media as a Pakistani migrant.


Kos Mayor Yorgos Kyritsis said strained local services, including the police and coast guard were unable to cope with the influx.

"This situation on the island is out of control," he told Greek TV.

"There is a real danger of uncontrollable situations. Blood will be shed."

A Greek police official, who spoke on condition of anonymity, said riot police squads would be deployed to the island and police officers from the neighbouring islands of Rhodes and Syros would be sent in as reinforcements.
 
Viimeksi muokattu:

Bushmaster

Greatest Leader
http://riikkapurra.net/2015/08/18/pakolaiskriisi-ja-pari-metria-rautalankaa/

Pakolaiskriisi ja pari metriä rautalankaa
18.8.2015 / RIIKKA


Pakolainen on henkilö, jolle UNHCR on myöntänyt pakolaisstatuksen esimerkiksi pakolaisleirillä tai joka saa kansainvälistä suojelua jossakin toisessa maassa.

Kansainvälisen lain mukaan pakolainen voi olla vain sellainen henkilö, joka on saanut pakolaisstatuksen Geneven sopimuksessa kuvailluilla perusteilla. Nämä perusteet liittyvät henkilökohtaiseen vainoon tai vainon uhkaan. Pelkkä sotatila, luonnonkatastrofi tai taloudellinen ahdinko eivät ole pakolaissopimuksen mukaisia perusteita pakolaisuudelle. Useissa valtioissa, kuten myös Suomessa, tulkinta-alaa on kuitenkin laajennettu, ja suojelua voi saada monin eri perustein. Silloinkin kun suojelun perusteet eivät täyty, on hyvin todennäköistä, että oleskelulupa kuitenkin myönnetään, koska maahanmuuttajan poistaminen maasta ei ole mahdollista.

Käsitteiden sotkeminen palvelee monia tahoja. Itse asiassa joskus niiden sotkematta jättäminenkin palvelee samoja tahoja. Noin kerran kuukaudessa saamme mediasta lukea kirjoituksen, jossa toimittaja – yleensä tutkijan tai kansalaisjärjestön toimijan avustuksella – neuvoo, miten käsitteitä tulee oikeasti käyttää. Yleensä pontimena tällöin on se, että politiikassa tai kansalaismielipiteessä on tapahtunut ”ylilyönti”, joka tulee käsitteitä oikein käyttäen kompensoida. Eli siis, että ”joku persu” on puhunut soopaa ja sekoittanut kaksi käsitettä toisiinsa – ja koko asia on mahdollista sivuuttaa korjaamalla nuo käsitteet.

Yleisempää kuitenkin on se, että käsitteitä nimenomaan ei käytetä oikein. Niinpä Helsingin Sanomat tänäänkin kysyy etusivullaan: Miksi lähes kaikki Suomeen saapuvat pakolaiset ovat nuoria miehiä? Samasta syystä pakolaisjärjestöt, aktivistit ja suuri osa tutkijoista puhuvat aina vain pakolaisista.

Useimmat tutkijat tottakai tietävät, että kaikki ”pakolaiset” eivät ole pakolaisia. Niinpä tutkimuskirjallisuuteen onkin tullut uudenlaisia määritelmiä uudenlaisten työntötekijöiden (push factors) varalle: ilmastopakolaiset, sotapakolaiset, eloonjäämismaahanmuuttajat… Jopa suomen kielessä negatiivisen kaiun omaava elintason vuoksi siirtynyt (so. elintasopakolainen) on tutkimuskirjallisuudessa usein hyväksytty (ja ei siis pejoratiivinen) käsite. Toisaalta vahvan poliittisen ja moraalisen kannan asiaan ottavien tutkijoiden käsitevalinnat ovat itsessään politiikkaa: pakolaisuuden pitäisi heidän mukaansa olla huomattavasti laaja-alaisempaa ja inklusiivisempaa.

Turvapaikanhakija sen sijaan on äärimmäisen poliittinen käsite eikä sen moraalinen kantokyky yllä lähellekään pakolaisuutta, joka resonoi vahvasti toisen maailmansodan kauhuja ja on selvästi sidotumpi valtioiden välisiin ongelmiin. Turvapaikanhakija on pääasiassa länsimainen keksintö, mutta sillä ei juuri ole legaalista asemaa. Se liittyy selvästi enemmän ”uuteen” aikaan ja siihen, että ongelmat, joiden vuoksi yksilö päättää liikkua, ovat valtionsisäisiä. Pakolaisuus ja non-refoulement-periaate (palauttamiskielto) ovat erittäin vahvoja sekä legaalisesti, poliittisesti että yhä myös moraalisesti – turvapaikanhakija ei sitä ole, puhumattakaan vielä sitäkin ”alemmista” käsitteistä.

Ihmiselle, joka hakee ”turvaa” taloudelliselta ahdingolta ja jota kohdemaan olot erityisesti vetävät puoleensa (pull factors), ei ole yleistä tai virallista käsitettä. Niinpä heitä usein kutsutaan pakolaisiksi, siinä missä pakolaisleireillä vuosikausia viruvia lapsiakin. Asiassa ei ole mitään mieltä.

On yksinomaan inhimillistä haluta parempaa, myös taloudellisesti. Kritiikki, joka kohdistuu absurdia ”maahanmuuttopolitiikkaa” kohtaan, ei ole kritiikkiä yksilöitä kohtaan. Yhä paheneva väestönkasvu pitää huolen siitä, että ”pakolaiset” eivät lopu. Humanitaarinen maahanmuutto ei kuitenkaan kykene pelastamaan tilannetta, monestakaan syystä.

Tosiasiassa se ei kuitenkaan edes yritä, mikä saattaa tulla järkytyksenä joillekin.

Mikäli humanitaarinen valtio oikeasti haluaisi pelastaa eniten kärsiviä ihmisiä globaalista etelästä, se ei kuljettaisi kehitysmaiden rikkaimpiin ja hyväosaisimpiin kuuluvia nuoria miehiä bussilasteittain yhtään minnekään. Se ei tarjoaisi toissijaisia eikä kansainvälisiä suojeluita ihmisille, joille muuten ei löydy oleskeluluvan takaavaa kategoriaa. Se ei kiertäisi omia säädöksiään tarjoamalla perheenyhdistämisten kautta tärkeimmän väylän pakolaisuudelle. Tutkimuksessa puhutaan erosta kategorioiden ’forced’ ja ’voluntary’ välillä. Lainaan itseäni:

Defining when migration is forced and when voluntary is not an easy task to determine. The terms and their applicability are closely related to institutions and states applying them, although the category of refugee is legally well-established irrespective of interpretation by external authorities. In practice however, there are many instances when this does not hold. For example, many asylum seekers that are granted refuge in Sweden would be seen as illegal immigrants in many other countries. Furthermore, there is no guarantee that those recognised as refugees by UNHCR get any protection even in human rights respecting countries. Finally, other forcibly moved, such as internally displaced persons (IDPs), might well fit into the category of refugee had they just succeeded to make their claim somewhere in the North.

Pystyn jotenkin ymmärtämään, että medialla ei ole kapasiteettia harjoittaa moraalista(-kaan) ajattelua, mutta kun sitä ei ole tutkijoillakaan. Erittäin harvoin kukaan maahanmuuton parissa operoiva (julkisesti) kyseenalaistaa käytännön toiminnan mielekkyyden tai moraalin, puhumattakaan, että kysyisi, ketä tämä kaikki oikein palvelee. Monet muut asiat ovat paljon oleellisempia.

Humanitaarisen maahanmuuttopolitiikan ytimessä ei ole humanitaarisuus tai moraali, vaan politiikka, intressit ja eri tahojen pyrkimykset. Mitä vahvemmaksi hallinnonala ja sen rinnalla kansalaisyhteiskunta, media ja tutkimustahot kehittyvät, sitä enemmän valtaa, niin tarkoituksellista kuin tarkoittamatontakin, on myös byrokratialla ja paperinpyörittelyllä – ja tämä on pois demokratialta, poliitikoilta, päätöksentekijöiltä ja poliittiselta prosessilta.

Käsiteleikin ohella media, aktivistit ja tutkijat tahtovat usein huomauttaa, että eniten ”pakolaisia” on aina länsimaiden ulkopuolella, kehitysmaissa, konfliktivaltioiden naapureissa. Tämän on tietysti tarkoitus tuoda ”perspektiiviä” ja lopettaa turha kitinä muutamasta sadasta uudesta tulijasta: Suomi ei kuitenkaan ikinä ole oikeastipakolaistulvan, -vyöryn tai -tsunamin alla, kunhan löydetään sopiva perspektiivi, Ruotsista tai kehitysmaista.

Väite on kuitenkin miltei älyttömämpi kuin käsitteillä leikkiminen. Jokainen ymmärtää, mitä eroa on sillä, että Angola ottaa pakolaisia tai että Ruotsi ottaa ”pakolaisia”. ”Pakolaisen” ainoa motiivi siirtyä Angolaan on todennäköisesti toive siitä, että hän pääsee sieltä pian jonnekin muualle. Varakkaimmat ja hyväosaiset eivät mene Angolaan, vaan Eurooppaan. Toisaalta oikeaa vainoa ja väkivaltaa pakoon pyrkivät ihmiset todennäköisesti kelpuuttavat mitä vain eivätkä osaa vaatia Evitskogin kyläkahviloita ja peltomaisemaa.

Hesari vetää kyllä taas pohjat todetessaan jutussaan (Norjan pakolaisneuvoston suulla), että erityisesti silloin suurin osa pakolaisista on kehitysmaissa, kun tarkastellaan maiden sisäisiä pakolaisia (IDP:t). No hyvänen aika, näin todella on! Länsimaissa sisäisiä pakolaisia on jostain syystä aika vähän, mitä nyt kuulemma Kirkkonummelta käy jo liike.

Tosiasiassa humanitaarisen maahanmuuton (sis. pakolaiset ja ”pakolaiset”) virta kulkee pääasiassa vain yhteen suuntaan. Se ei kulje kehitysmaiden suuntaan, muuta kuin siinä tapauksessa, kun se ei saa kulkea vapaasti.

Toisaalta yksilöihin ei nytkään kannata takertua, koska ongelma on todellakin toisaalla, ensisijaisesti vastaanottavissa maissa, toissijaisesti muun muassa organisoidussa salakuljetusrikollisuudessa. (Pieni välihuomautus: Muistuttaisin lukijoita, että ei ole montaakaan vuotta siitä, kun ei vielä edes virallisesti myönnetty, että humanitaariseen maahanmuuttoon liittyy salakuljetus. Ihmiset ikään kuin vain ilmestyivät Eurooppaan, puff. Nykyään kaiketi kukaan ei enää kiellä salakuljettajien roolia. Sen sijaan, että asiasta olisi tullut yksi syy lisää suhtautua maahanmuuttoon kriittisesti, teema onkin pudonnut samaan ”väistämättömien” seikkojen kaivoon kuin niin moni muukin ”globaalin ajan” ilmiö.)

Jokainen, joka on seurannut Kreikan edesottamuksia, esimerkiksi turistisaari Kosilla, koskien ”pakolaiskriisiä”, ymmärtää myös, mitä eroa on sillä, että Kreikka ottaa ”pakolaisia” tai että Suomi ottaa ”pakolaisia”. On hyvin mahdollista, että valtavassa talousahdingossa oleva Kreikka on monille ”pakolaisille” paljon huonompi paikka kuin oma kotimaa. Oleellista onkin ainoastaan se, että Kreikka on EU-maa.

Maahanmuuton hallinnan tekee vaikeaksi erityisesti se, että suurin osa maahanmuuttajista tulee nykyään ryhmissä, joissa on sekä ”oikeita” että ”vääriä” turvapaikanhakijoita (mixed flows). Perusjamppa Kouvolasta toki osaa synnynnäisellä taidollaan kertoa, että tuo nuori kundi, jolla on iPad ja siellä Tinder, ei todennäköisesti ole oikea turvapaikanhakija, mutta liberaalilta valtiolta vaaditaan enemmän. Ja niin sen kuuluu ollakin. Mutta onko jo menty yli? Monessa asiassa Suomen valtion kädet ovat sidotut. Niitä sitovat paitsi kansainväliset sopimukset ja EU, myös hallinnonalan ja oikeuden kumuloituva valta ja intressit. Liberaalit käsiraudat, ikään kuin, byrokraattisten käsirautojen lisäksi.

Mutta se kysymys, miksi pakolaiset ovat nuoria miehiä. Vastauksia on jo tullut:

1. ”Se on tilakysymys. Täällä on pääsääntöisesti kahden hengen huoneita, meillä on perheet viiden-kuuden hengen huoneissa Helsingin keskuksissa, kun nämä on niin pienet.” (Helsingin vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Kati Vahtera)

2. ”Tälle matkalle ei yleensä lähde lasten äiti, lapsi tai vanhus, vaan se, jolla on parhaat mahdollisuudet selvitä.” (Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen)

3. ”Nämä reitit Eurooppaan ovat aika haastavia. Nuoret miehet ovat hyväkuntoisia ja kykeneviä niihin.” (Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo)

4. Pari metriä rautalankaa.
 

s91

Kenraali
BAN
Todellisia pakolaisia, kuten vainottuja naisia ja lapsia, voisi ottaa siinä määrin kun voimme sopeuttaa tänne. Vaikea sanoa määrää, ehkä joku tuhat-muutama tuhat vuodessa jo aikalailla maksimäärä.

Näitä karvanaamaisia äijiä, jotka leikkivät 17-vuotiasta "pakolaista", ei pidä ottaa ainuttakaan. Eivät ole suojelun tarpeessa ja ovat itse enemmän harmiksi kuin hyödyksi kenellekään täällä.

Tarkoitatko, että mies ei voi olla "todellinen pakolainen" eli vainottu, kuten naiset ja lapset? Mitä pojalle tapahtuu siinä n. 18:n vuoden iässä, että häneltä yhtäkkiä katoaa ihmisoikeudet siten, että sitä ennen hänellä oli oikeus vaatia turvaa vainolta, mutta sen jälkeen ei ole?

Tuosta jälkimmäisestä olen samaa mieltä siltä osin, että alaikäistä leikkivälle miehelle ei tietenkään tule antaa pakolaisstatusta vain sen ali-ikäisyytensä vuoksi (nykyisinhän kai lain mukaan alaikäisille turvapaikka annetaan paljon keveämmin kriteerein kuin aikuisille), mutta jos he täyttävät pakolaiskriteerit, eli ovat vainottuja omassa maassaan, niin mikä ettei?
 

SJ

Supreme Leader
Tarkoitatko, että mies ei voi olla "todellinen pakolainen" eli vainottu, kuten naiset ja lapset? Mitä pojalle tapahtuu siinä n. 18:n vuoden iässä, että häneltä yhtäkkiä katoaa ihmisoikeudet siten, että sitä ennen hänellä oli oikeus vaatia turvaa vainolta, mutta sen jälkeen ei ole?

Tuosta jälkimmäisestä olen samaa mieltä siltä osin, että alaikäistä leikkivälle miehelle ei tietenkään tule antaa pakolaisstatusta vain sen ali-ikäisyytensä vuoksi (nykyisinhän kai lain mukaan alaikäisille turvapaikka annetaan paljon keveämmin kriteerein kuin aikuisille), mutta jos he täyttävät pakolaiskriteerit, eli ovat vainottuja omassa maassaan, niin mikä ettei?

Siinä vaiheessa kun se tyyppi valehtelee valtion virkamiehelle tämän kysyessä tältä henkilötietoja virallisiin papereihin merkittäväksi, niin siitä tulee rikollinen. Eikä se ole sen jälkeen mitään muuta. Jos se olisi aito "vainottu", niin sen pitäisi olla käytännössä itsetuhoinen, jotta vaarantaisi turvapaikkamahdollisuutensa rötöstelemällä. Joten rosvo pois maasta ja katsotaan josko sieltä löytyisi toinen tilalle, joka on oikeasti vainottu.
 

s91

Kenraali
BAN
En välttämättä nykyistä määrää nostaisi vaan ennemminkin hiukan laskisin sitä parilla sadalla pakolaisilla, mutta pakolaisten valintaan kiinnittäisin huomiota siten, että naiset ja lapset ovat etusijalla. Poikkeuksia lukuun ottamatta miehet jättäisin leireille.
Eli siis jos leirillä on ydinperhe, jossa on isä, äiti ja kaksi lasta, niin ottaisit sen äidin ja lapset, muttet isää. Mitä ajattelet tämän merkitsevän lapsille? Sen lisäksi, että he ovat joutuneet pakenemaan sotaa tms., niin sen lisäksi nämä "hyväntekijämaat" vääntävät säännöt sellaisiksi, että kaiken päälle heidän perheensä revitään kappaleiksi ja heidät erotetaan isästään. Käsittääkseni Suomen nykypolitiikka on kiintiöpakolaisina ottaa ennen kaikkea kokonaisia perheitä. Minusta tämä on paljon järkevämpää kuin naisten ja lasten repiminen eroon miehistä. Tietenkin toinen juttu on se, jos on yksin lastensa kanssa olevia naisia.

Muutenkin tuo miesten erottaminen perheistään olisi tyhmää siinäkin mielessä, että on päivänselvää, että kyseinen perhe aloittaisi perheenyhdistämisprosessin sillä kellonlyömällä, kun oleskelulupaan lyödään leima, eli se isä tulisi sieltä kuitenkin jossain vaiheessa, mutta perhe joutuisi siinä välissä sompailemaan asioita yksinhuoltajaperheenä.
 
Top