HS tänään: muunneltua totuutta ja demokratiavihaa
Helsingin Sanomat avasi tänään
kirjoittamallapelkkää muunneltua totuutta. Siis tarjoamalla pääkirjoituksessa aivan luokatonta journalismia maksavalle asiakkaalleen.
Tarkoitan sitä, että heti ensimmäisessä otsikon jälkeisessä lauseessa päätoimittaja piirsi hallituksen sisälle rajan, jota ei liene olemassa lainkaan eli "Suomen hallituksen sisäiset ristiriidat pakolaispolitiikassa nousivat taas näkyviin viime viikonvaihteessa".
Pääkirjoitustoimittaja on väitteessään sekä kovin myöhässä, kehnossa seurassa että väärässä.
Käsittelin itse samaa aihetta jo kolme päivää sitten todeten, että "sekä pää- että ulkoministeri ovat yksimielisiä ainakin ongelman hoitamisen ensi askeleesta".
Soinin sanoin: ´pistetään nyt ensin hallitsematon maahanmuutto kuriin ja puhutaan sitten jatkosta´". Soini ei siis pääkirjoittajan väitteen mukaisesti pitänyt "tiukasti kiinni hallitusohjelmassa linjatusta enimmäismäärästä", vaan pääministeri
Juha Sipilän lailla halusi ennen mahdollisia kiintiömuutoksia saada tulijavirran hallintaan.
* * *
Jatkossa pääkirjoittaja väittää Suomella olevan EU-maana vastuu Syyrian pakolaisongelman ratkaisemisesta jopa siinä määrin, että sitä "ei voi rajata hallitusohjelmalla". Tällä lausahduksella pääkirjoittaja tulee halventaneeksi suomalaisen demokratian pelisääntöjä, joiden mukaan hallitus esittää ja eduskunta päättää myös pakolaispolitiikasta. Tarvittaessa jopa tehtyjä kansainvälisiä sopimuksia purkamalla.
Tämän asenteen käytännön mahdottomuudesta nykyisessä maailmassa
tulin kirjoittaneeksi puolestaan neljä päivää sitten lainaten mm. presidentti Sauli Niinistön kommenttia, jonka mukaan "jossain vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme kykene, juuri tässä ja nyt, täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita".
Lopuksi muunneltua totuutta suoltava pääkirjoittaja päättää kirjoituksensa voivottelemalla jo etukäteen Syyrian hallituksen mahdollista voittoa, joka hänen mukaansa johtaisi vain ISIS-järjestön vahvistumiseen. Ja kuinka ollakaan,
tulin käsitelleeksi tätä mahdollisuutta viisi päivää sitten todeten, että "ISISin jäädessä yksin Venäjän tukemien Syyrian hallituksen joukkojen kanssa on myös sen kohtalo sinetöity".
* * *
Loogisesti tarkasteltuna HS:n päätoimittajan näkemys Syyrian tilanteesta ja siihen liittyvästä pakolaiskriisistä on ystävällisesti sanottuna merkillinen. Hänen mukaansa merkittävä osa Syyrian kansasta tuntee niin suurta viehtymystä raakaan islamistiterroriin, että siirtyy mieluummin sen riveihin kuin myöntää tappionsa sodassa ja asettuu jälleen rakentamaan oman maansa hyvinvointia.
Ja kuitenkin meidän tulisi päätoimittajan mukaan kantaa "vastuu" näistä - kirjoittajan oman väitteen perusteella - potentiaalisista terroristeista päästämällä heidät omalle maaperällemme suurina määrinä. Ellei muuten, niin polkemalla voimassa oleva hallitusohjelma ja myös tasavallan presidentin kansan enemmistön käsitystä vastaava näkemys maan rakoon.
* * *
Mutta toki minun on myönnettävä, että Helsingin Sanomien pääkirjoitus on luonteeltaan mielipidekirjoitus, jossa päätoimittajalla on sananvapauden nojalla kiistaton oikeus esitellä omia ajatuksiaan riippumatta niiden järkevyyden asteesta. Samalla mielipidekirjoittajan on kuitenkin syytä muistaa, että terroristien tietoinen avustaminen Suomen maaperälle saattaa herättää suojelupoliisin kiinnostuksen.
Vaikka sinänsä en kyllä usko, että pääkirjoittajan tietoisena tarkoituksena on kirjoitusta laatiessaan ollut avustaa terroristeja Suomen maaperälle. Pikemminkin uskoisin hänen tapauksessaan olevan kyse aatteellis-lapsellisesta hyväntahtoisuudesta ja siihen liittyvästä vaikeudesta ymmärtää tosiasioita.
Kirjoituksen lopuksi on vielä todettava, etten voi olla ihmettelemättä pääkirjoittajan röyhkeyttä ja vihaa suomalaista demokratiaa ja yhteiskuntaa kohtaan. Enkä sen halua tarjota nyt nähdyn kaltaista muunneltua totuutta ja epäloogista poliittista propagandaa maksaville asiakkailleen. Arveleeko hän ihan tosissaan sellaisen edistävän työnantajansa etua?
Aiempia ajatuksia samasta aihepiiristä:
Maahanmuuttajien palkkaamisen helpottamisesta ja halventamisesta
EU:n sisäisistä rajaesteistä ja niiden vaihtoehdoista
Mitä Senaatintorilla oikein tapahtui uudenvuodenyönä?