turska
Kenraali
Jos tämä toteutuu niin sitten on piru irti.
Turkilta vakava ukaasi: uhkaa vesittää pakolaissovun, ellei EU salli viisumivapautta
Turkilta vakava ukaasi: uhkaa vesittää pakolaissovun, ellei EU salli viisumivapautta
Julkaistu: 21.4. 1:38
Turkkilaisten viisumivapaus on saanut EU-maat kakistelemaan.
Euroopan unionin ja Turkin yhteistyösopimus on painanut ihmissalakuljetuksen selvään laskuun Turkin ja Kreikan välillä. Turkki uhkaa kuitenkin vesittää yhteistyön, ellei EU lunasta pikaisesti omaa osuuttaan sopimuksesta.
EU on luvannut Turkille viisumivapauden Schengen-alueelle kesäkuun loppuun mennessä, jos maa täyttää vaaditut ehdot.
– Uskon, että meillä on viisumivapaus kesäkuussa. Ellei näin käy, sitten kukaan ei voi tietenkään olettaa, että pidämme sitoumuksistamme kiinni, sanoi Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu tällä viikolla Ankarassa.
Noin 80 miljoonan asukkaan muslimimaan viisumivapaus herättää vahvoja epäilyksiä monissa EU-maissa. Turkki on käynyt kärsimättömäksi, sillä se pelkää EU:n perääntyvän lupauksestaan. EU-lähteiden mukaan jäsenmaat ovat pohtineet keinoja, joilla viisumivapautta voitaisiin rajoittaa esimerkiksi koskemaan vain tiettyjä ryhmiä kuten opiskelijoita ja liike-elämän edustajia.
EU:n komissio antoi eilen Turkille kaksi viikkoa aikaa täyttää vaaditut ehdot viisumivapaudelle. Moni ehdoista on kytketty pakolaispolitiikkaan: maan pitää muun muassa tehostaa turvapaikkaprosessiaan ja avata kaikille pakolaisille pääsy laillisille työmarkkinoille.
Palautussopimus puree
EU-maiden sisäministerit keskustelevat tänään Turkki-yhteistyöstä Luxemburgissa. Yhteistyö lähtee siitä, että Kreikkaan salakuljettajien avulla saapuvat palautetaan systemaattisesti takaisin Turkkiin. Viime päivinä Kreikkaan saapuvia on ollut keskimäärin sata päivässä. Ennen sopimuksen voimaantuloa heitä saapui parintuhannen hengen päivävauhdilla.
Jokaista palautettavaa syyrialaista kohti EU-maat lupaavat ottaa Turkista toisen syyrialaisen laillista reittiä. Toistaiseksi palautettuja on 325, joiden joukossa on vain kaksi syyrialaista.
EU-maat ovat vastaavasti ottaneet Turkista 100 syyrialaispakolaista. Osa heistä on tullut Suomeen.
Sisäministerit käyvät keskustelua myös EU:n turvapaikkapolitiikan uudistamisesta. Pyrkimyksenä on jakaa vastuuta turvapaikanhakijoista tasaisemmin EU-maiden kesken. Näkemykset tulenherkästä aiheesta ovat vahvasti jakaantuneet.
Suomea kokouksessa edustaa sisäministeri Petteri Orpo (kok.).
STT