Ulkomaat 21.5.2016 klo 11:13
Syyrialaismies sai turvapaikan Suomesta – perhe jumissa Damaskoksessa
Eduskunta käsittelee parhaillaan turvapaikan saaneiden perheenyhdistämisen sääntöjen tiukentamisesta. Ilman tiukennuksia löytyy esimerkkejä pakolaisista, jotka eivät saa perheenjäseniään Suomeen, koska he eivät edes pysty anomaan perheenyhdistämistä.
Suomesta turvapaikan saanut syyrialaismies ei halua näyttää kasvojaan, koska pelkää, että Damaskokseen jäänyt perhe joutuu vaikeuksiin. Kuva: Tom Kankkonen / Yle
Nuori syyrialaismies – sanotaan vaikka että hän on nimeltään Mahmoud – ottaa vastaan pienessä itähelsinkiläisessä yksiössä. Hän on saanut turvapaikan Suomesta, mutta hänellä on iso ongelma.
Mahmoudin vaimo ja kuusivuotias poika ovat edelleen Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa. Mahmoud on ollut perheestään erossa jo yli vuoden.
Ajattelen perhettäni koko ajan. Pelkään, että Damaskoksesta tulee huonoja uutisia.
– Suomesta turvapaikan saanut syyrialaismies
– Ajattelen perhettäni koko ajan. Pelkään, että jossain vaiheessa Damaskoksesta tulee huonoja uutisia, Mahmoud sanoo.
Hän ei halua kertoa oikeaa nimeään, koska haluaa suojella perhettään.
Mahmoud pakeni Syyriasta kahdesta syytä. Hän ei halunnut lähteä Syyrian armeijaan, ja toivoi saavansa perheensä turvaan.
Sukulainen katosi
Vaikka Syyrian hallituksen alueella on turvallisempaa kuin kapinallisalueilla, perheen kodin lähelle osui Damaskoksen laidalta ammuttuja raketteja. Yksi Mahmoudin sukulaisista katosi ja löytyi myöhemmin kuolleena.
Damaskoksen keskusta on säästynyt pahimmilta tuhoilta. Kuva: Tom Kankkonen / Yle
Suomeen Mahmoud päätyi, koska hän tutki vaihtoehtoja ennen pakomatkalle lähtöä. Mahmoudin vaikutelma oli, ja on edelleen, että Suomessa ei juurikaan ole rasisimia, ja täällä on paljon kaunista luontoa. Suomi tuntui hyvältä paikalta Mahmoudille ja hänen perheelleen.
Edustustojen puute hidastaa perheenyhdistämistä
Konfliktimaissa harvoin on edustustoa, joka ottaisi vastaan hakemuksia.
Esimerkiksi Irakista ja Syyriasta hakemus pitäisi viedä Turkin pääkaupunkiin Ankaraan.
Afganistanista pitäisi matkustaa Intian pääkaupunkiin Delhiin.
Aiemmin hakemuksen saattoi panna vireille oleskeluluvan saanut henkilö Suomessa.
Vuonna 2012 sääntöjä muutettiin niin, että hänen perheenjäsenensä pitää jättää hakemus Suomen edustustoon.
Sääntömuutos vähensi pakolaisten perheenyhdistämishakemusten määrää.
Aiemmin hakemuksia jätettiin vuosittain noin 2 000, muutoksen jälkeen jälkeen noin 600.
Viime vuonna kansainvälistä suojelua saaneiden perheenjäsenet jättivät
770 oleskelulupahakemusta.
Monen muun lailla Mahmoud jätti vaimonsa ja lapsensa kotiin, koska piti merimatkaa Turkista Kreikan saarille liian vaarallisena koko perheelle.
Toivosta epätoivoon
Kun turvapaikka Suomesta oli varmistunut viime vuoden lopulla, tunnelma oli hetken toiveikas. Mahmoud ja hänen vaimonsa ryhtyivät valmistelemaan perheen tuloa Suomeen.
– Minulle kerrottiin, että vaimoni ja poikani pitää matkustaa Turkkiin, Ankaraan anomusta varten. Perheelleni annettiin tapaamisaika Suomen suurlähetystöstä, Mahmoud kertoo.
Sitten perhe putosi eräänlaiseen mustaan aukkoon. Anomus perheenyhdistämisestä ei voitu jättää, koska Mahmoudin vaimo ja poika eivät päässeet Turkkiin.
– Turkin Beirutin suurlähetystö antoi vaimolleni haastatteluajan viisumia varten, kolmen kuukauden odottelun jälkeen. Vaimoni matkusti Libanoniin, mutta Turkki ei myöntänyt viisumia.
Mitään perusteluja ei ole kuulunut, mutta ilmeisesti Suomesta toimitetut paperit eivät riittäneet turkkilaisille.
Vaikea tie Turkiin
Turkkiin pitäisi päästä, koska Suomen Ankaran suurlähetystö vastaa syyrialaisten ja irakilaisten viisumiasioista. Syyrialaisten pääsy laillisesti Turkkiin on tällä hetkellä lähes mahdotonta, ja myös irakilaisten maahantulo on muuttunut vaikeammaksi.
– Halusin saada perheeni Suomen kaltaiseen paikkaan. En tehnyt tätä itseäni varten. Haluan, että poikani voi leikkiä turvassa, Mahmoud sanoo.
Toiveikkaat tunnelmat ovat vaihtuneet epätoivoon.
Poikani voi huonosti, hän itkee usein. Hän kysyy miksi olen hylännyt perheeni.
– Suomesta turvapaikan saanut syyrialaismies
– Pidämme yhteyttä vaimoni kanssa puhelimitse. Hän kertoo, että poikani voi huonosti, hän itkee usein, ja kysyy, miksi olen hylännyt perheeni.
Uusi kutsu Ankaraan
Suomalainen hallinto työskentelee tasaisen varmasti. Mahmoudin perhe ei edelleenkään pääse Turkkiin, mutta heille on tullut uusi kutsu Ankaraan toukokuun lopulla.
Mahmoud on etsinyt ulospääsyä umpikujasta monin tavoin. Hän on kysellyt neuvoa maahanmuuttovirastosta ja jopa Suomen Teheranin suurlähetystöstä. Hänen perheensä pääsisi nimittäin Iraniin. Mistään ei ole tullut vastauksia.
Viime aikoina esille on noussut uusi vaihtoehto.
– Olen alkanut harkita paluuta Damaskokseen. En voi olla erossa vaimostani ja pojastani enää pitkään, Mahmoud miettii.