Panssariase eilen, tänään ja huomenna

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Ylli
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Intohimoista keskustelua täällä, nielaisen syötin. Näin alkuun: panssarit eivät ole katoamassa mihinkään.

Niin kauan kuin liikkuvuus, raskas suoja, tehokas optiikka, ja voimakas suorasuuntaustuli samassa paketissa ovat tehokas yhdistelmä tarpeeksi monessa tilanteessa, ne tulevat pysymään vähänkään suurempien asevoimien kirjoissa. Ei ole mitään APC vs. MBT-vastakkainasettelua. Ainoa kysymys on minkälainen lukumäärällinen suhde näiden välillä on optimaalinen suhteessa todennäköisiin taistelutehtäviin, uhkiin, ja budjettiin. Sama pätee kaikkiin asejärjestelmiin jotka tarjoavat vähänkään eriäviä ja täydentäviä kyvykkyyksiä, esim. foorumin iki-ininä aiheesta hävittäjät vs. IT. TSTPSV poistuu kentältä vasta sitten kun tulee uusi järjestelmä joka täysimääräisesti korvaa niiden suorituskyvyn ja tarjoaa jotain lisäkykyä tämän päälle.

Mikä varmasti on muutoksessa on vaunujen käyttötapa kuten jo monet ansiokkaasti mainitsivat. Vertaukset vanhoihin saksalaisoppeihin mielestäni ontuvat, koska tilanne kentällä on lähtökohtaisesti niin erilainen juuri nyt. Ei vaunuja käytetä tällä hetkellä "väärin" siksi etteivät itsenäiset panssaridivisioonat ole vetämässä pillurallia moskovaa kohti. Raskas vaunu on viime kädessä vain liikkuva raskaasti suojattu tykki, ja harvoin tulee vastaan oppikirjojen ulkopuolista tilannetta jossa järjestelmän kaikki edut voidaan hyödyntää täysimääräisesti.

Mietitään vähän tarkemmin, vaikka vaikuttaisi kuinka itsestäänselvältä. Katsotaan muutamia kevyiden vaunujen, tykistön, ja lennokkien suhteellisia etuja ja rajoitteita vrt. TSTPSV:

Kevyiden vaunujen edut:
- Kuljetuskyky. Sopii useampiin tehtävätyyppeihin ml. tukitehtävät.
- Edullisuus. Samalla budjetilla saa 2-3x määrän vaunuja joka voi tarjota operatiivista joustavuutta tai kyllästää vihollisen puolustuksen.

Kevyiden vaunujen rajoitteet:
- Panssarointi. Huonompi selviytymiskyky kaikkia uhkia vastaan.
- Kevyempi pääase. Pienempi kantama ja tuhovoima kaikkia uhkia vastaan.

Tykistön edut:
- Tuhovoima. Kranaatit iskevät yläkulmilta, ja niillä on tehokkaampi paine- ja sirpalevaikutus.
- Kantama. Sama järjestelmä voi vaikuttaa paljon suuremmalle alueelle.
- Tulen volyymi. Epäsuoraa tulta on helpompi keskittää.

Tykistön rajoitteet:
- Hitaus. Epäsuoralla tulella on pidempi vasteaika havainnosta osumaan. TSTPSV voi saavuttaa ensimmäisen iskemän sekuntien sisällä havainnosta ja korjata tulta sekunneissa. Tykistöllä voi mennä minuutteja ensimmäiseen iskemään ja korjauksiin niin ikään minuutteja. Liikkumis- tai suojautumiskykyinen maali ehtii siis pelastaa itsensä todennäköisemmin.
- Epätarkkuus. Ellei käytössä ole aina täsmäammus, syntyy huomattavaa hajontaa joka pienentää ensimmäisen osuman todennäköisyyttä ja kasvattaa sivullisvahinkojen riskiä (esim. siviilit tai omat joukot maalin lähellä.)

Lennokkien edut:
- Edullisuus. Samalla budjetilla saa kokonaisen läjän raskaitakin lennokkeja.
- Havaintokyky. Suuri määrä havaintokykyisiä lennokkeja löytävät maaleja tehokkaammin kuin TSTPSV.
- Tarkkuus. Lennokki osuu liikkuvaankin maaliin erinomaisesti.

Lennokkien rajoitteet:
- Kyky jatkotoimintaan. Vaikka kamikaze-tyyppinen lennokki voi suorittaa iskun esim. alle minuutin sisällä havainnosta, lennokkeja on oltava lähistöllä useampi havainnointia ja jatkotoimintaa varten.
- Toiminta-aika. Lennokki toimii vain niin kauan kuin akkua riittää, mutta TSTPSV voi päivystää, havainnoida, ja vaikuttaa melkein jatkuvasti.
- ELSO-heikkous. ELSO voi pysäyttää toiminnan täysin (ellei lennokki ole autonominen, mutta autonomisuus tarkoittaa koordinoidun yhteistoiminnan puutetta.)
- Suoja. Pienikin osuma tuhoaa yksittäisen lennokin.

Näistä ensimmäinen ilmiselvä lopputulos on, että kaikkia tarvitaan. Kaikilla on puutteita joita toiset täydentävät vahvuuksillaan.

Mihin TSTPSV sitten sopii tällä hetkellä taktisella tasolla?
1. Klassinen panssarivaunun rooli, eli selviytymiskykyistä nopeasti reagoivaa tuhovoimaa suorittamaan ja tukemaan hyökkäystä. Tätä olemme nähneet paljon Ukrainassa puolin ja toisin, yllätys. Ei suurien aukeiden yli hyökätä pelkästään jalkaisin tai kevyiden vaunujen turvin, vaan ihan perinteisesti yhteistoiminnassa paksujen kanssa. TSTPSV pystyy puskemaan iholle ja jatkamaan tulitoimintaa paremmin esim. puolustajan KRH-tulessa jossa vähänkään kevyempi laite olisi helisemässä. Kevyet vaunut ja lennokit ovat tähän #2. Kevyillä vaunuilla on yksinkertaisesti huonompi asevaikutus ja suojaus eli toiminnan jatkuvuus kärsii, mutta tätä voi osittain korvata määrällä ja suuremmalla joustavuudella. Lennokeilla on ELSO-heikkous, heikko suoja, heikko kyky nopeaan jatkotoimintaan jos esim. maali selviää ensimmäisestä osumasta, eivätkä tarjoa mitään lisäsuojaa kentällä jalkaväelle tai muulle kalustolle, mutta tarkkuus ja määrä ovat eduksi.
2. Asemapuolustus, eli silloin kun tarvitaan nopeasti reagoivaa tuhovoimaista suorasuuntaustulta laajan alueen hallintaan, esim. valvomaan ja vaikuttamaan suurelle (>1 km) aukealle suojaisasta asemasta. Tätäkin on nähty Ukrainassa, esim. tarkka-ampuja Walin anekdootti siitä kuinka kaukana (n. 3 km) ollut barbaaripanssari tulitti hänen ryhmäänsä tappavin tuloksin. Ryhmällä oli käytössä Javelin, mutta panssari oli liian kaukana ja hyvässä suojassa lukitusta varten (paraskaan jalkaväen PST-ase ei ole wunderwaffe.) Tähän lennokit ja tykistö ovat #2. Lennokeilla jälleen ELSO-heikkous ja toiminta-ajan rajoitukset, eli saman alueen jatkuva valvonta ja päivystys vaatii enemmän koulutettuja taistelijoita käyttämään laitteita. Tykistöllä haittana hitaus jos hyökkäävä vihollinen liikkuu nopeasti ja vapaasti (esim. TSTPSV, kappas...) ja epätarkkuus jos joudutaan ampumaan lähelle omia asemia.

Nämä ovat kuitenkin aika lailla samaa kuin ennenkin... Mikä sitten on muuttunut? Taktisella tasolla ainoan eron muodostavat nykyaikainen PST ja lennokit, mutta nämä muodostavat yhtä lailla uhan kevyelle kalustolle joka ei ole yhtä selviytymiskykyistä. Panssarien taktinen käyttö ja asema ei siis ole radikaalisti muuttunut, vaan ylipäätään kaikki näkyvä kalusto ja henkilöstö joka joudutaan hyökätessä paljastamaan on suuremmassa vaarassa kuin ennen.

Suurin tämänhetkinen ero syntyy siitä että panssarijoukkojen operatiivinen käyttö on jäässä, siis suuret panssarijoukkojen kiilat jotka iskevät vihollisen läpi ja syvyyteen. Kuten täällä jo aiemmin mainittiin, murhaavan eron tekee syvä ja jatkuva havaintokyky yhdistettynä tykistötuleen. Suuret operaatiot vaativat suuria valmisteluja ja joukkojen keskittämistä, mutta silmät taivaalla + iso haupitsi eivät anna armoa. Ongelma ei siis ole ensisijaisesti suuren panssarihyökkäyksen suorittaminen, vaan sen valmistelun vaikeus. Vihollisen lennokkitiedustelun voi lamauttaa ELSO:lla, mutta vain hetkellisesti sillä muuten kalliit ELSO-järjestelmät jotka huutavat majakkana omaa sijaintiaan tulevat tuhotuksi (tajuutteko??) Niin kauan kuin vihollisella on toimiva tykistön havainto- ja iskukyky, ei perinteinen lähellä rintamaa tapahtuva keskittäminen ja valmistelu ole realistista.

Tämä ei tarkoita etteikö mahdollisuuksia "optimikäyttöön" voi aueta, esim. jos jollain lohkolla saadaan vihollisen tykistö tuhottua tai lamautettua riittävän tehokkaasti antaen mahdollisuuden suuremmille joukkokeskityksille. Se, että raskaat vaunut eivät pääse täysimääräisesti hyödyntämään tulivoiman, suojan ja liikkuvuuden tappavaa yhdistelmää juuri nyt ei tarkoita etteikö tilaisuuksia voi tulevaisuudessa aueta.

Jos lasketaan pois ilmiselvä "lamauta vihollisen lennokit ja tykistö tehokkaammin", ehkä suurimmat kehitysmahdollisuudet tällä hetkellä ovat joukkojen keskittämisessä ja hyökkäyksen siirtymisessä. Panssaroitu joukko voi valmistautua hyökkäykseen vihollisen tykistön pääaseiden ja lennokkitiedustelun kantaman ulkopuolella (20-30km) hajautetusti ja voi siirtyä hyökkäykseen ns. liikkeestä synkronoidusti useammista suunnista samalle lohkolle. Tällainen synkronoitu "hajauta-liiku-iske" mekanisoiduilla joukoilla vaatisi kuitenkin todella korkeatasoisen koulutuksen, räätälöidyn taistelutavan, organisaation, ja kivenkovat viestiyhteydet.
Hyvää pohdintaa. Itse näen hieman kummallisena lennokki vs tst-vaunu tai tykistö vs tst-vaunu -vastakkainasettelun (tulee mieleen r/NCD:n meemi Saddamista "Do you really think M1 Abrams is more effective than 2600 AKs??").

Ihan samalla lailla hyökkäävällä panssarijoukolla on lennokkeja. Vihollisen lennokit tarkoittavat sitä, että nyt aselajien yhteistyöhön tulee uusia palikoita: lennokit + ELSO. Nämä täytyy saada koordinoitua vanhojen palikoiden (tst-vaunu, rynnspv, jv, epäsuora, pion, it) kanssa. Mikä on tehokkain tapa koordinoida asiaa on vielä testattavissa. Tavoite on luoda taistelutilaan ne optimiolosuhteet vaunuille. Ihan samalla lailla kuin raivausvaunu raivaa aukon miinakenttään, taistelutilaa muokataan itselle sopivaksi.

Näkisin itse näin:

1. Omat lennokit tiedustelevat vihollisen asemia ja paikantavat mahdollisia pesäkkeitä, miinoituksia ja vihollisen epäsuoran tulen ja ELSO- paikkoja (ei mitään uutta siis)
2. Nämä maalitetaan valmiiksi omalle epäsuoralle, raivausjärjestelyt sovitaan, kulkureitti sovitaan
3. ELSO valmistautuu lamauttamaan vihollisen silmät eli lennokit esimerkiksi 20 minuutiksi
4. Oma epäsuora aloittaa tehtävänsä. Epäsuoran lisäksi vihollisen epäsuoran tulen oletetuille alueille lähetetään vaanivia droneja (tämä on RUSin raportissa mainittu venäläisten taktiikka). Näin vihollisen epäsuora saadaan lamautettua pidemmäksi aikaa kuin mitä omaa epäsuoraa tulta voidaan pitää yllä.
5. Perinteinen ps-hyökkäys. Omaa ilmatorjuntaa joudutaan työntämään vähän enemmän eteen kuin aiemmin, koska vihollisen droneja ei välttämättä ole saatu lamautettua ELSO.lla tai niissä on autonomiaa eli jäävät kiertelemään. IT-vaunut ovat tosin hyvin tehokkaita siihen.
6. Lamautus on tärkeä juuri joukkojen kokoamisen ajaksi. Liikkeessä olevaan ps-joukkoon on vaikea osua tykistöllä.
7. Omat dronet ja orgaaninen epäsuora (esim kevyt krh-joukkue, Hilux raketeilla, tai vaikka reservissä oleva tst-vaunuosasto) taas estävät vihollista keskittämästä joukkoja vastahyökkäykseen.
8. Kun kohteeseen päästään, on jv:n linnoitettava se mahdollisimman nopeasti. Samoin vaunut on vedettävä taakse / hajautettava. (Ellei olla saatu aikaan kunnon läpimurtoa, jolloin painellaan vihollisen huoltoon saakka).

Tässä näin yksinkertaisen psj-korpin ajatelmia. @Mikfin70 , @ultimateidiot ja muut voivat sanoa, kuinka pahasti meni pieleen.
 
Asiaa kannattaa lähestyä vaikutusarvioinnin kautta.

Miten suojaamme itsemme vihollisen toiminnalta?

Omat vastatoimet vihollisen:

Dronet: ELSO, IT
Epäsuora: oma epäsuora, itsemurhadronet, liike
Miinoitus: pion, tiedustelu
ELSO: oma vasta-ELSO, epäsuora, itsemurhadronet
PST: dronet, epäsuora, jv
PSV: oma PST, omat PSV
Vastahyökkäys: Dronet, orgaaninen epäsuora, PSV

Kiistetään viholliselta sen vahvuudet (dronet, voimakas epäsuora, pst, miinoitus) ja korostetaan omia vahvuuksia (liike, koordinaatio, suoja, tulivoima).
 
Tässä näin yksinkertaisen psj-korpin ajatelmia. @Mikfin70 , @ultimateidiot ja muut voivat sanoa, kuinka pahasti meni pieleen.
Luin aloituksen, en jaksa vääntää ja olen vain toiminut olemassa olevien taisteluteknisten ja taktisten ajatusten, oppaiden ja ohjesääntöjen mukaan. Ne ovat kuitenkin fiksumpien, kuin minä luomia ja kaikki uusimmat myös pelattu useasti simulaattorissa.
 
.Mihin TSTPSV sitten sopii tällä hetkellä taktisella tasolla?
1. Klassinen panssarivaunun rooli, eli selviytymiskykyistä nopeasti reagoivaa tuhovoimaa suorittamaan ja tukemaan hyökkäystä. Tätä olemme nähneet paljon Ukrainassa puolin ja toisin, yllätys. Ei suurien aukeiden yli hyökätä pelkästään jalkaisin tai kevyiden vaunujen turvin, vaan ihan perinteisesti yhteistoiminnassa paksujen kanssa. TSTPSV pystyy puskemaan iholle ja jatkamaan tulitoimintaa paremmin esim. puolustajan KRH-tulessa jossa vähänkään kevyempi laite olisi helisemässä. Kevyet vaunut ja lennokit ovat tähän #2. Kevyillä vaunuilla on yksinkertaisesti huonompi asevaikutus ja suojaus eli toiminnan jatkuvuus kärsii, mutta tätä voi osittain korvata määrällä ja suuremmalla joustavuudella. Lennokeilla on ELSO-heikkous, heikko suoja, heikko kyky nopeaan jatkotoimintaan jos esim. maali selviää ensimmäisestä osumasta, eivätkä tarjoa mitään lisäsuojaa kentällä jalkaväelle tai muulle kalustolle, mutta tarkkuus ja määrä ovat eduksi.

Enpä tiedä tuota sanoa klassiseksi rooliksi. Ainakaan maailmansodissa panssarivaunu ei menestynyt koskaan jalkaväen tukivaununa. 2MS aikana saksalaiset ensimmäisenä ymmärsivät, että panssarivaununa ei pidä käyttää jalkaväen tukivaununa vaan se on erillinen ja itsenäinen aselaji. Jalkaväen tukeen kehitettiin rynnäkkötykistö. Nykyään rynnäkkötykistöä vastaava ase voisi olla miehistönkuljetusvaunun konetykki.

Suurin tämänhetkinen ero syntyy siitä että panssarijoukkojen operatiivinen käyttö on jäässä, siis suuret panssarijoukkojen kiilat jotka iskevät vihollisen läpi ja syvyyteen. Kuten täällä jo aiemmin mainittiin, murhaavan eron tekee syvä ja jatkuva havaintokyky yhdistettynä tykistötuleen. Suuret operaatiot vaativat suuria valmisteluja ja joukkojen keskittämistä, mutta silmät taivaalla + iso haupitsi eivät anna armoa. Ongelma ei siis ole ensisijaisesti suuren panssarihyökkäyksen suorittaminen, vaan sen valmistelun vaikeus. Vihollisen lennokkitiedustelun voi lamauttaa ELSO:lla, mutta vain hetkellisesti sillä muuten kalliit ELSO-järjestelmät jotka huutavat majakkana omaa sijaintiaan tulevat tuhotuksi (tajuutteko??) Niin kauan kuin vihollisella on toimiva tykistön havainto- ja iskukyky, ei perinteinen lähellä rintamaa tapahtuva keskittäminen ja valmistelu ole realistista.
.
Tätä mallia tosiaan ei ole nähty Ukrainassa ja johtunee varmaan juuri kyvyttömyydestä sen organisoinnissa. Toisin kuin tässäkin ketjussa annetaan ymmärtää, suurvallatkaan eivät ole luopuneet panssarivaunusta massa-aseena. Suomessakin harjoitelleet länsimaiden panssariyksiköt operoivat nimenomaan n. komppanian vahvuisella taistelupanssarivaunuosastolla, ei millään tankki/jalkaväki mikstuuralla. Olen omin silmin nähnyt Porin prikaatissa muinoin majailleen kymmenen vaunuisen brittiläisen Challenger-taistelupanssarivaunukomppanian. Se oli juuri tullut harjoituksesta, jossa se lienee treenannut komppanian kokoisen taistelupanssarivaunuyksikön hyökkäystä. Ei siis 2-3 taistelupanssarin ja 7-8 miehistönkuljetusvaunun törmäilyä sinne tänne.

En pidä tuota dronejen muodostamaa uhkaa kaiken estävänä asiana. Ilmatiedustelu ei ole mikään uusi asia eikä myöskään hyökkäysryhmitysten pommittaminen lähtöasemissa. Toki on syytä kehittää välineitä dronejen parempaan havainnointiin ja torjuntaan.

Kuten olen todennut, tarvitsee taistelupanssarivaunu muiden aselajien tukea. Niitä ovat mm. tykistö, pioneerit, ilmatorjunta, tiedustelu ja jalkaväki. Ero on siinä, että taistelupanssarivaunua ei pidä alistaa minkään muun aselajin tukiaseeksi. Ei siis operoida 2-3 ps-vaunulla jalkamiesten tukena vaan operoidaan vähintään kymmenellä vaunulla kaikkien em. aselajien tukemana.
 
Luin aloituksen, en jaksa vääntää ja olen vain toiminut olemassa olevien taisteluteknisten ja taktisten ajatusten, oppaiden ja ohjesääntöjen mukaan. Ne ovat kuitenkin fiksumpien, kuin minä luomia ja kaikki uusimmat myös pelattu useasti simulaattorissa.
Mutta ei liene testattu tositilanteissa? Nykyinen sota Ukrainassa haastaa tuon voimassa olevan taktisen doktriinin ainakin jollain tasolla. Noita ohjesääntöjä luotaessa ei esimerkiksi mahdollisesti ole ajateltu, että sota onkin klassista kiinteiden puolustuslinjojen sotaa.
 
Mutta ei liene testattu tositilanteissa? Nykyinen sota Ukrainassa haastaa tuon voimassa olevan taktisen doktriinin ainakin jollain tasolla. Noita ohjesääntöjä luotaessa ei esimerkiksi mahdollisesti ole ajateltu, että sota onkin klassista kiinteiden puolustuslinjojen sotaa.
Miten se sen haastaa, kun on luotu Suomen olosuhteisiin? Olisi ihan kiva kuulla millainen sinun ps-koulutus ja kokemus aselajista on?

Yhdessäkään videon pätkässä en ole vielä nähnyt todellista tulen keskittämistä, en savuttamista tai valoammusten käyttöä sokaisuun.

Turha jauhaa paskaa, kun Suomalainen käyttöajatus sekä taktiikka eroaa täysin Ukrainalaisesta ja kyllä varmasti näitä oppeja mitä nyt nähdään tuodaan Suomeen.

Guderianin ajatukset olivat 40-luvulla pop, mutta sen jälkeen on tapahtunut paljon kehitystä. Kannattaa seurata Toverin twiittejä, koska hänellä on aikoinaan 90-luvulla ollut iso vaikutus Suomalaisen ps-taktiikan ja taistelutekniikan kehittämisessä.

PS. Ensikädessä suurimmat muutokset pitää tehdä pioneerien kykyyn raivata miinoitteita.
 
Viimeksi muokattu:
Eikös tämä ollut yhtä aikaa USMC:n doktriinin muutoksen kanssa - eli palaavat takaisin maihinnousuihin tavallisen maakrapu-jv-miehen leikkimisen sijaan? Samoin kuin vyösyöttöisten konekiväärien korvaaminen "pikakiväärillä". Taustalla on kai halu keventää logistista häntää ja nopeuttaa toimintaa. Tosin vastustettu maihinnousu vaikeutuu. Saapa nähdä.

Briteillä luultavasti kyse on rahasta - ja siitä, että maavoimat ovat aina olleet soittelemassa kolmatta viulua. Merivoimat ovat brittien kruunu, valtikka on ilmavoimat ja maavoimat sitten nuorisovankila /s.

Ja Norja... No, eipä tarvitse hirveästi katsoa maastoa kun toteaa, että ei se vaunumiehen unelma ole.
Tämä sota voi muuttaa vielä luopumis ajatuksia.. Kunnollisten analyysien jälkeen.
 
No ei ne kestä NLAWia.
Panssarivaunu ei kestä sitä tuhoamaan suunniteltua panssarintorjunta-ohjusta. Tämä ei tainnut yllättää muita kuin Venäjän.

Jos nyt palataan alkuteesisi lähteille, niin puhe oli kustannustehokkuudesta. Eli väitteesi oli, että kuljetusvaunu on parempi kuin taisteluvaunu koska:
Miettikää myös sitä, että jos panssarivaunut korvataan APC:llä massamaisesti niin sehän tarkoittaa, että vihollisella pitää olla todellakin massamaisesti kalliita pst-järjestelmiä jos se aikoo ne pysäyttää, eli kustannus-hyötysuhde laskee vihollisenkin puolella! Ei olekaan mallia 10000 Javelin vs. 1000 tankkia (jotta varmasti Javelineja riittää jokaista tankkia kohden joka paikassa mistä ne voivat hyökätä), vaan pitäisikin olla mallia 50000 Javelinia vs. 5000 APC:tä.
Johon huomautan edelleen, että ei sitä kuljetusvaunua tarvitse ampua Javelinilla kun kertasingot on keksitty siihen tarkoitukseen ja on pirun paljon halvempia. Ei kärpästä tykillä jne.

Ei kukaan ole sanonut, ettei APC:ssä olevalla raskaalla kk:lla olisi mitään optiikkaa tai vakautusta tms. olemassakaan. Puhumattakaan niistä rynnäkkövaunuista.
Ei ole muuten järin monessa kuljetusvaunussa (joka tosin selittynee sillä ettei uusia kuljetusvaunuja ole järin paljon viimeaikoina tehty vaan MRAP:t on ollut "se juttu"), maks. joku RCWS saattaa olla. Eikä sillä kk:llä nyt kuitenkaan mitään kummallista (tuhoavaa) vaikutusta saada aikaan mistään kertasingon kantaman ulkopuolelta, maks. lamautettua - ja mitäs sitten tehdään kun vihollisella on omia rynnäkkövaunuja? Rynnäkkövaunut on tehty sitä varten että ne tuhoaa vihollisen pesäkkeet ja kevyet vaunut, mutta sitten tullaan taas siihen että, jos käytetään kulj.psv. + rynnäkkövaunuja ei vihollisen tarvitse kun roudata taisteluvaunuja paikalle ja se on homma valmis.

Huomio oli, että niitä tstvaunuja ei tarvita siihen välttämättä lainkaan, kun on ne muut. Etkö lukenut yhtään, mitä kirjoitin?
Luin, mutta kun en ymmärrä miksi ja miten ne dronet ja tykistö on muka korvaamassa taisteluvaunujen suorasuuntaustulen ja liikkuvuuden, kun ne on kolme ihan eri rooleihin tehtyä asejärjestelmää? Eikö nyt tehokkaampaa olisi laittaa ne tukemaan taisteluvaunuja ja saada niistä vielä enemmän irti? Ja mitäs tuollainen miehistönkuljetusarmada tekee esimerkiksi siinä tilanteessa jos tulenjohtopäällikkö ilmoittaa komppanian päällikölle että "no can do", kaikki tykistö on jo kiinni muissa tehtävissä. Taisteluvaunut voi edelleen jatkaa taistelua tuossa kohtaa oman tulen ja liikkuvuuden voimin.

Taisteluvaunun ideana on tuoda se tuhovoima suoraan kentälle, ei miehistönkuljetusvaunu voi sitä korvata vaikka niitä olisi 10 yhtä taisteluvaunua kohden. Ne on niin eri rooleissa. Vähän sama kuin omistaisi G-Mersun ja vaihtaisi sen Ladaan, kun onhan molemmissa neljä pyörää ja vie paikasta A paikkaan B.

Voi varmaan jossain maastossa. Yleisimmillä ampumaetäisyyksillä ei voi. Ja NLAW ulkopuolelle kantaa Javelin, joten kuolema tulee silti.
Kieltämättä näin, vaikkakin pst-ohjuksia vastaan voi edelleen toimia. Mutta sama koskee sitä kuljetusvaunua - paitsi että sen pitää edelleen päästä lähemmäs jotta se voi täyttää tehtävänsä.

No ei voi rynnäkkövaunukaan tuolla logiikalla. Aivan yhtä hyvin niistäkin kessi läpi menee kuin APC:stä.
Ei mene kevyet kertasingot ryntövaunun keulasta, se on se koko homman pointti: päästä lähelle ja jalkauttaa vihollisen silmille (mitä nyt tosin ei meillä hirveästi harrasteta). Ei se tietysti terveellistä ole tähystyslaitteille yms., ja mielellään ryntövaunutkin pysyttelee sinkoaseiden ulottumattomissa. Mutta kun ne kuljetusvaunut on suunniteltu pysymään vihollisen tähystyksen/JV-aseiden (ml. kertasinkojen) kantaman ulkopuolella ihan kokonaan - ne on pelkkiä peltipurkkeja mistä menee melkein kaikki kevyt konekivääriä raskaampi läpi.

Hyvää pohdintaa. Itse näen hieman kummallisena lennokki vs tst-vaunu tai tykistö vs tst-vaunu -vastakkainasettelun (tulee mieleen r/NCD:n meemi Saddamista "Do you really think M1 Abrams is more effective than 2600 AKs??").

Ihan samalla lailla hyökkäävällä panssarijoukolla on lennokkeja. Vihollisen lennokit tarkoittavat sitä, että nyt aselajien yhteistyöhön tulee uusia palikoita: lennokit + ELSO. Nämä täytyy saada koordinoitua vanhojen palikoiden (tst-vaunu, rynnspv, jv, epäsuora, pion, it) kanssa. Mikä on tehokkain tapa koordinoida asiaa on vielä testattavissa. Tavoite on luoda taistelutilaan ne optimiolosuhteet vaunuille. Ihan samalla lailla kuin raivausvaunu raivaa aukon miinakenttään, taistelutilaa muokataan itselle sopivaksi.

Näkisin itse näin:

1. Omat lennokit tiedustelevat vihollisen asemia ja paikantavat mahdollisia pesäkkeitä, miinoituksia ja vihollisen epäsuoran tulen ja ELSO- paikkoja (ei mitään uutta siis)
2. Nämä maalitetaan valmiiksi omalle epäsuoralle, raivausjärjestelyt sovitaan, kulkureitti sovitaan
3. ELSO valmistautuu lamauttamaan vihollisen silmät eli lennokit esimerkiksi 20 minuutiksi
4. Oma epäsuora aloittaa tehtävänsä. Epäsuoran lisäksi vihollisen epäsuoran tulen oletetuille alueille lähetetään vaanivia droneja (tämä on RUSin raportissa mainittu venäläisten taktiikka). Näin vihollisen epäsuora saadaan lamautettua pidemmäksi aikaa kuin mitä omaa epäsuoraa tulta voidaan pitää yllä.
5. Perinteinen ps-hyökkäys. Omaa ilmatorjuntaa joudutaan työntämään vähän enemmän eteen kuin aiemmin, koska vihollisen droneja ei välttämättä ole saatu lamautettua ELSO.lla tai niissä on autonomiaa eli jäävät kiertelemään. IT-vaunut ovat tosin hyvin tehokkaita siihen.
6. Lamautus on tärkeä juuri joukkojen kokoamisen ajaksi. Liikkeessä olevaan ps-joukkoon on vaikea osua tykistöllä.
7. Omat dronet ja orgaaninen epäsuora (esim kevyt krh-joukkue, Hilux raketeilla, tai vaikka reservissä oleva tst-vaunuosasto) taas estävät vihollista keskittämästä joukkoja vastahyökkäykseen.
8. Kun kohteeseen päästään, on jv:n linnoitettava se mahdollisimman nopeasti. Samoin vaunut on vedettävä taakse / hajautettava. (Ellei olla saatu aikaan kunnon läpimurtoa, jolloin painellaan vihollisen huoltoon saakka).

Tässä näin yksinkertaisen psj-korpin ajatelmia. @Mikfin70 , @ultimateidiot ja muut voivat sanoa, kuinka pahasti meni pieleen.

Jotakuinkin noin sen itsekin näen. Kaiken alfa ja omega on hyökkäyksen salassapito, ja erityisesti painopisteen salaaminen. Ryhmitysalue varmastikin työnnetään taeemmas kuin Ukrainassa on totuttu, ja varmaankin myös laajenee pinta-alaltaan, jotta vähennetään tiedustelun ja epäsuoran vaikutusta. Hyökkäys suoraan liikkeestä vaatii em. toimenpiteiden takia vähän enemmän suunnittelua kun pitää saada ensin porukka taistelujärjestykseen.

ELSO ei varmaankaan pysty kokonaan dronetiedustelua estämään kuten sanoit, sateelliteista puhumattakaan, joten ilmasuojaan ajo ja hajautus liikkeen pysähdyttyä on kriittistä. ELSO:n ongelmahan tietysti on, että sitten menee omatkin dronet samalla. Hirveästihän tuossa ei ole uutta vaan aika samat temput nykyäänkin tehtäisiin, se mullistus ja myllerrys tosiaan tulee reaaliaikaisen tiedustelun lisääntymisestä ja jalkauttamisesta melko alas - jos ennen ensimmäinen vihollisen taso missä joku tiesi edes jotain siitä mitä edestä oli tulossa, oli komppanian päällikkö (lähettämällä taistelutiedustelupartion, hydrauliöljypalo merkkaa vihollisen tasan), nykyään voi jo ryhmyrillä olla silmät pari sataa metriä omien asemien etupuolella ja komppaukolla taasen kilometrien päässä. Sateelliteilla saadaan päivien varoitusaika, ja vaikkei se anna varmuutta että mihin kohtaan puolustusta se kohdistuu, se antaa mahdollisuuden kohdistaa enemmän ELSO- ja drone-tiedustelua alueelle.

Ilmatorjuntakin auttaa tässä, Ukrainassa varsinkin konetykilliset IT-vaunut (Gepardit) on ilmeisesti kunnostautunut dronejen torjunnassa. Toki vaikeutena on edelleen havaita dronet, mutta sen ratkaisemisen ei luulisi olevan mahdotonta, kyllä siinäkin joku tutkavaste on. Varmasti myös tulevaisuudessa nähdään erilaisia ajoneuvoasenteisia torjuntavälineitä, tyyliin RCWS mihin asennettu Dronebuster, tai ihan pelkkä it-kk.

Tuon viimeisen kohdan kylläkin haastaisin - vaikka se on Ukrainassa siihen mennytkin, niin meidän mekanisoitujen joukkojen ei kannata tyytyä siihen, että ottavat haltuun vain seuraavan kirkonkylän. Se ei ole niiden vahvuuksilla pelaamista. Kun vihollisen etulinjasta on päästy läpi, ajetaan suoraan syvyyteen niin kauan että tulee vastaan jotain mistä ei enää päästä läpi, eikä pystytä (tai haluta) kiertää. Tietysti tehdään tilanteen ja maaston mukaan kärjen vaihdot ja komppanioiden levitykset. Perässä tulee sitten joku toinen porukka joka ottaa vallatut alueet haltuun. Ukrainassa ongelma taitaa lähinnä olla, että kun ei saada sitä massaa kasaan, ja puolustuksessa on useampi linnoituslinja sulutteineen päivineen, niin voimat ei riitä päästä kuin ensimmäisen läpi. Yhden komppanian hyökkäykset ei järin pitkälle kanna, pitäisi saada loppupataljoona samasta aukosta heti perään, ja sen keskittäminen on nykyisellään hankalaa, kuten sanottu.

Oma kokemus ja näkemys tosin rajoittuu siihen vähään mitä vaununjohtaja/res. au. nyt isommista kuvioista pääsee näkemään. Varmastikin Panssarikoululla on asiasta parempi näkemys ja käy pää kuumana ratkaisuja kehitellessä.

Yhdessäkään videon pätkässä en ole vielä nähnyt todellista tulen keskittämistä, en savuttamista tai valoammusten käyttöä sokaisuun.
Näinhän se on. Molemmilla puolilla on vielä vähän puutteellista osaaminen, ja taistelukenttä on huono paikka alkaa opetella kun vihollinenkin saa vallan vaikuttaa taistelun kehitykseen. Joukkojen ja tulen keskitys, epäsuoran siirto vihollisen selustaan, sulutteiden raivauksen suojaus vaunujen tulella, työntämällä jalat etupuolelle, savuttamalla, hyökkäyksen IT jne. on joko puuttunut kokonaan tai ollut vähän sinnepäin. IT:kin pitäisi tulla käytännössä heti kärkikomppanian perässä, 0,5-1km päässä - eli ne helikopterit mistä oli vastahyökkäyksen alussa paljon juttua ei olisi ikinä pitänyt päästä ampumaetäisyydelle. Se on sitten toinen juttu jos IT-kalustossa on ollut suorituskyky/määrävajetta.

Suomessakin harjoitelleet länsimaiden panssariyksiköt operoivat nimenomaan n. komppanian vahvuisella taistelupanssarivaunuosastolla, ei millään tankki/jalkaväki mikstuuralla. Olen omin silmin nähnyt Porin prikaatissa muinoin majailleen kymmenen vaunuisen brittiläisen Challenger-taistelupanssarivaunukomppanian. Se oli juuri tullut harjoituksesta, jossa se lienee treenannut komppanian kokoisen taistelupanssarivaunuyksikön hyökkäystä. Ei siis 2-3 taistelupanssarin ja 7-8 miehistönkuljetusvaunun törmäilyä sinne tänne.
Ensinnäkin, kyllä ne länsimaat tekee ja harjoittelee ihan samalla tavalla ristiinalistuksia kuin mekin. Komppania on pienin taktinen yksikkö millä hyökätään, mutta ei se sitä poissulje etteikö se voi olla esim. 2 joukkuetta taisteluvaunuja + 1 joukkue panssarijääkäreitä, tai toisinpäin. Enemmän asiaa pohdittuani tuntuu siltä, että tuo toistuva viittauksesi 3 tst.psv. + 7 kulj.psv. on nyt vähän väärin ymmärretty. Sinä miellät sen pelkästään taisteluvaunujen hyökkäykseksi, mutta kun se on nimenomaan PSJK:n hyökkäys, mitä taisteluvaunut tukee suorasuuntaustulella (koska se on koettu tarpeelliseksi). PSVK hyökkää sitten eri paikassa/tilanteessa ja PSJJ voi tuolloin tukea suojaamalla sivustat ja/tai ottamalla haltuun peitteisen maaston (sikäli kun sitä on).

Ristiinalistuksien ideana ei ole se, että ne tehdään aina ja joka paikassa, vaan ne tehdään silloin kun niihin on tarvetta. Eikä se PSVK edelleenkään hidastu siitä hyökkäyksestä yhtään vaikka sillä kulkisi PSJJ mukana, koska jos vihollinen on heikko, ei ole tarvetta jalkauttaa vaan se lyödään liikkeestä. Jos se on vahva, niin se PSJK tulee joka tapauksessa mukaan, PKOM+KPÄÄL sitten päättää maaston ja viholliskuvan mukaan tehdäänkö hyökkäys puhtaasti PSVK, PSVK(-) + PSJJ, PSJK(-) + PSVJ vai PSJK kombolla. Idea on mahdollistaa joustava joukkojen käyttö kun jo KPÄÄL tasolla on heittää jalkaväkeä puskien yms. puhdistukseen, eikä niin että ensin PKOM pitää siirtää sinne joku toinen porukka.

Toisekseen, lähes poikkeuksetta kokemukset Arrowista on ollut, että länsimailla on vielä opeteltavaa suomalaisessa maastossa toimimisessa, missä nimenomaan se jalkaväen ja taisteluvaunujen taistelu yhdessä on aika olennaista. Vilkaisu maastokarttaan varmaan jo vähän antaa osviittaa minkä-takia-miksi; meillä on oikeasti aika vähän sellaisia alueita missä voitaisiin harkita puhtaan vaunukomppanian hyökkäystä - yleensä aukot päättyy aika äkkiä, ja sinne pitää työntää sen jälkeen jalkaväkeä sivustoihin ja eteen, kun ei taisteluvaunuilla kannata minnekään viidakkoon ajaa. Siellä tulee turpaan ja äkkiä. Ja niiden paikkojen vähyyden vuoksi se on myös aika selvää, että ne paikat linnoitetaan ensimmäisenä, joten pitää joka tapauksessa murtautua kaivautuneen vihollisen asemien läpi -> taas tarvitaan se PSJ-porukka mukaan. Toisin sanoen, se PSVK voi hyökätä jossain tilanteessa koottuna, mutta tarvitsee usein avukseen jalkaväkeä.
 
Ilmatorjuntakin auttaa tässä, Ukrainassa varsinkin konetykilliset IT-vaunut (Gepardit) on ilmeisesti kunnostautunut dronejen torjunnassa. Toki vaikeutena on edelleen havaita dronet, mutta sen ratkaisemisen ei luulisi olevan mahdotonta, kyllä siinäkin joku tutkavaste on. Varmasti myös tulevaisuudessa nähdään erilaisia ajoneuvoasenteisia torjuntavälineitä, tyyliin RCWS mihin asennettu Dronebuster, tai ihan pelkkä it-kk.
Kevyen it-vaunun renessanssi saattaa olla käsillä. Olen mietiskellyt, voitaisiinko RCWS:en integroida pieni it-tutka. Sen ei tarvitse olla mitenkään tehokas, eikä sitä tosiaankaan asennettaisi joka vaunuun. Tällöin ei tarvitsisi tuoda kalliimpia ja suorituskykyisempiä (ja harvalukuisempia) ihan niin lähelle etulinjaa. Tai sitten ihan erillinen kevyt kk-aseistuksella varustettu it-vaunu (aka M16 MGMC), jonka FCS olisi vaikkapa IR-pohjainen (dronet kuitenkin säteilevät lämpöä). No, nyt kehitys on käynnissä ja jotain tuloksiakin tullee.

Tuon viimeisen kohdan kylläkin haastaisin - vaikka se on Ukrainassa siihen mennytkin, niin meidän mekanisoitujen joukkojen ei kannata tyytyä siihen, että ottavat haltuun vain seuraavan kirkonkylän. Se ei ole niiden vahvuuksilla pelaamista. Kun vihollisen etulinjasta on päästy läpi, ajetaan suoraan syvyyteen niin kauan että tulee vastaan jotain mistä ei enää päästä läpi, eikä pystytä (tai haluta) kiertää. Tietysti tehdään tilanteen ja maaston mukaan kärjen vaihdot ja komppanioiden levitykset. Perässä tulee sitten joku toinen porukka joka ottaa vallatut alueet haltuun. Ukrainassa ongelma taitaa lähinnä olla, että kun ei saada sitä massaa kasaan, ja puolustuksessa on useampi linnoituslinja sulutteineen päivineen, niin voimat ei riitä päästä kuin ensimmäisen läpi. Yhden komppanian hyökkäykset ei järin pitkälle kanna, pitäisi saada loppupataljoona samasta aukosta heti perään, ja sen keskittäminen on nykyisellään hankalaa, kuten sanottu.
En ajatellut suoranaisesti Suomea. Olet oikeassa, että meillä on eriävät tilanteet Ukrainaan. Ukrainassa paljasta lääniä riittää, joten sen seuraavan kirkonkylän ottaminen tukipisteeksi on ihan järkevää. Meillä etäisyydet ja maasto on vähän toista. Massankin suhteen luultavasti on miten sanot, ei saada kolmea aaltoa peliin, vaan mennään yhdellä.

Jotakuinkin noin sen itsekin näen.
Olen siis jotain oppinut Neuvostoliiton Ulkomuseossa :D
 
Kevyen it-vaunun renessanssi saattaa olla käsillä. Olen mietiskellyt, voitaisiinko RCWS:en integroida pieni it-tutka. Sen ei tarvitse olla mitenkään tehokas, eikä sitä tosiaankaan asennettaisi joka vaunuun. Tällöin ei tarvitsisi tuoda kalliimpia ja suorituskykyisempiä (ja harvalukuisempia) ihan niin lähelle etulinjaa. Tai sitten ihan erillinen kevyt kk-aseistuksella varustettu it-vaunu (aka M16 MGMC), jonka FCS olisi vaikkapa IR-pohjainen (dronet kuitenkin säteilevät lämpöä). No, nyt kehitys on käynnissä ja jotain tuloksiakin tullee.
Veikkaan, että konetykki ja it-kk on se juttu mitä lähdetään kokeilemaan keskikoon dronejen (esim. Orlan, Bayraktar) torjuntaan. Esmes. Orlan lentelee (Wikin mukaan) jossain 1-1,5km korkeudessa, ja CV kykenee periaatteessa ilmamaaleja tuohon - a-hallinta hoitaa ennakot jne. Ongelmaksi tuleekin havainnointi, kun kyseessä on kohtuu pieni maali ja taivasta paljon. Varmaan joku IR-pohjainen systeemi olisi tuohon passeli (lämpökamera + konenäkö?), dronehan ei periaatteessa ole paljon RC-lennokkia kummempi ja ei niitä pahemmin ole lämpöjäljen kannalta optimoitu (vielä).

Tutkasta en tiedä, kun en niistä ymmärrä, mutta vaikka tutkavaste varmaankin olisi hanskattavissa, niin mutulla arvelisin että tutkille tulisi sen verran hintaa että se haittaa massamaista käyttöä.

En ajatellut suoranaisesti Suomea. Olet oikeassa, että meillä on eriävät tilanteet Ukrainaan. Ukrainassa paljasta lääniä riittää, joten sen seuraavan kirkonkylän ottaminen tukipisteeksi on ihan järkevää. Meillä etäisyydet ja maasto on vähän toista. Massankin suhteen luultavasti on miten sanot, ei saada kolmea aaltoa peliin, vaan mennään yhdellä.
Varmaan järkevää, jos ei kerran muuhunkaan ole mahdollisuuksia, mutta vähän se on haskuuta. Se johtaa tuollaisiin parin neliökilometrin etenemisiin, mutta ei varsinaisesti siihen mihin panssarijoukot on suunniteltu - murskaamaan etulinja ja ajamaan niin pitkälle syvyyteen että prikaatin tai AK:n esikunnassa menee bokserit vaihtoon.

Olen siis jotain oppinut Neuvostoliiton Ulkomuseossa :D
Noh, minun tekstejä ei kannata pitää katekismuksena. Kulmarautojen määrä ei välttämättä korreloi älykkyyden ja osaamisen kanssa. :ROFLMAO:
 
Miten se sen haastaa, kun on luotu Suomen olosuhteisiin? Olisi ihan kiva kuulla millainen sinun ps-koulutus ja kokemus aselajista on?
Kirjoittelen näistä asioista yleisellä tasolla, en niinkään pelkästään Suomen näkökulmasta.

Minulla ei ole mitään panssarikoulutusta, jv-miehenä jotain pst-koulutusta. Ja T-54 jyräsi tiellä minun ylitse! Nämä eivät pätevöitä tähän keskusteluun mitenkään. Toisaalta ilman ps-koulutusta ajatus voi lentää vapaasti tarkastellen asiaa myös kriittisisesti toisenlaisista näkökulmista. En ole sidottu noudattamaan suomalaista ohjesääntöä vaan voin vapaasti ottaa esiin muita näkökulmia. Nämä näkökulmat olen luonut laajasti kirjallisuuteen perehtyen, myös siihen kriittiseen.
Guderianin ajatukset olivat 40-luvulla pop, mutta sen jälkeen on tapahtunut paljon kehitystä. Kannattaa seurata Toverin twiittejä, koska hänellä on aikoinaan 90-luvulla ollut iso vaikutus Suomalaisen ps-taktiikan ja taistelutekniikan.

Paljon on tapahtunut kehitystä teknisesti. Muutokset käyttötaktiikassa olivat osittain myös seurausta sodan kuvan muutoksesta ja tai arvellusta sellaisesta. Nyt sota Ukrainassa näyttää siltä, että on muodostunut selkeä rintamalinja, joka ei liiku kuin suurella vaivalla nakertaen. Liikuntasotaa ei synny. Olen lähes varma, että liikuntasotaa ei saada aikaiseksi nykyisenlaisilla panssaritaktiikalla, jossa panssarivaunut liikkuvat tipoittain osina panssarijalkaväkeä. Missään ei ole koskaan riittävän suurta panssarimassaa vihollisen linjan murtamiseen. No, aika näyttää miten tuo menee, voin toki olla väärässäkin.
 
Kirjoittelen näistä asioista yleisellä tasolla, en niinkään pelkästään Suomen näkökulmasta.

Minulla ei ole mitään panssarikoulutusta, jv-miehenä jotain pst-koulutusta. Ja T-54 jyräsi tiellä minun ylitse! Nämä eivät pätevöitä tähän keskusteluun mitenkään. Toisaalta ilman ps-koulutusta ajatus voi lentää vapaasti tarkastellen asiaa myös kriittisisesti toisenlaisista näkökulmista. En ole sidottu noudattamaan suomalaista ohjesääntöä vaan voin vapaasti ottaa esiin muita näkökulmia. Nämä näkökulmat olen luonut laajasti kirjallisuuteen perehtyen, myös siihen kriittiseen.


Paljon on tapahtunut kehitystä teknisesti. Muutokset käyttötaktiikassa olivat osittain myös seurausta sodan kuvan muutoksesta ja tai arvellusta sellaisesta. Nyt sota Ukrainassa näyttää siltä, että on muodostunut selkeä rintamalinja, joka ei liiku kuin suurella vaivalla nakertaen. Liikuntasotaa ei synny. Olen lähes varma, että liikuntasotaa ei saada aikaiseksi nykyisenlaisilla panssaritaktiikalla, jossa panssarivaunut liikkuvat tipoittain osina panssarijalkaväkeä. Missään ei ole koskaan riittävän suurta panssarimassaa vihollisen linjan murtamiseen. No, aika näyttää miten tuo menee, voin toki olla väärässäkin.
Kannata lukea Petteri Joukon tutkimus nimikkeellä "Ylijohdon reservi, Suomalaisen panssaritaktiikan vuosisata". Löytyy pdf tiedostona doriasta. Kyseinen kirjoitus tai tutkimus avaa hyvin sitä miten Suomessa on ps-taktiikka kehittynyt sodan jälkeen siihen mitä se on nykypäivänä.

Itse pelaan täysin Ukrainalaisten toimia Suomalaiset silmälasit päässä.
 
Enemmän asiaa pohdittuani tuntuu siltä, että tuo toistuva viittauksesi 3 tst.psv. + 7 kulj.psv. on nyt vähän väärin ymmärretty. Sinä miellät sen pelkästään taisteluvaunujen hyökkäykseksi, mutta kun se on nimenomaan PSJK:n hyökkäys, mitä taisteluvaunut tukee suorasuuntaustulella (koska se on koettu tarpeelliseksi). PSVK hyökkää sitten eri paikassa/tilanteessa ja PSJJ voi tuolloin tukea suojaamalla sivustat ja/tai ottamalla haltuun peitteisen maaston (sikäli kun sitä on).
Jep, hoksasit kupletin juonen. Tuon esimerkin olen ottanut noista videoista, joita Ukrainan suunnalta on tullut julki. Juuri ajatusta tuollaisen panssarijääkärikomppanian hyökkäyksestä parin tankin tukemana kritisoin. Sitä esim. Panssariprikaatin evp.upseeri Pekka Kantakoski kutsui panssariaseen rappiotilaksi. Kun muutama tankki lähtee tukemaan jalkaväen hyökkäystä, menettävät ne juuri vahvimmat ominaisuutensa eli liikkuvuuden ja pääaseen pitkän kantaman. Kun tankki tukee jalkaväkeä, se käytännössä pysähtyy seisomaan paikalleen ja tulittaa isolla pääasellaan jotain melko lähellä olevia maaleja. Se on taistelupanssarivaunun väärinkäyttöä. Jalkaväen tulituki on saatava jostain muulta, vaikka epäsuorasta tulesta tai miehistönkuljetusvaunujen konetykeistä.

En usko, että ukrainalaiset edes suunnitellusti tekevät tuollaista panssarin väärinkäyttöä. Heillä ei varmaankaan ole kykyä johtaa tuon suurempaa joukkoa kentällä ja ehkä tuntuu turvallisemmalta lähettää jalkaväkeä matkaan kun mukana kulkee pari tankkia, vaikka tankeilla ei juuri tehoa kaivatunutta vihollista vastaan olisikaan.
 
Jep, hoksasit kupletin juonen. Tuon esimerkin olen ottanut noista videoista, joita Ukrainan suunnalta on tullut julki. Juuri ajatusta tuollaisen panssarijääkärikomppanian hyökkäyksestä parin tankin tukemana kritisoin. Sitä esim. Panssariprikaatin evp.upseeri Pekka Kantakoski kutsui panssariaseen rappiotilaksi. Kun muutama tankki lähtee tukemaan jalkaväen hyökkäystä, menettävät ne juuri vahvimmat ominaisuutensa eli liikkuvuuden ja pääaseen pitkän kantaman. Kun tankki tukee jalkaväkeä, se käytännössä pysähtyy seisomaan paikalleen ja tulittaa isolla pääasellaan jotain melko lähellä olevia maaleja. Se on taistelupanssarivaunun väärinkäyttöä. Jalkaväen tulituki on saatava jostain muulta, vaikka epäsuorasta tulesta tai miehistönkuljetusvaunujen konetykeistä.

En usko, että ukrainalaiset edes suunnitellusti tekevät tuollaista panssarin väärinkäyttöä. Heillä ei varmaankaan ole kykyä johtaa tuon suurempaa joukkoa kentällä ja ehkä tuntuu turvallisemmalta lähettää jalkaväkeä matkaan kun mukana kulkee pari tankkia, vaikka tankeilla ei juuri tehoa kaivatunutta vihollista vastaan olisikaan.
Miten keskittäisit panssarivaunut Ukrainassa ilman että niin hyvä maali kärsii kohtuuttoman isoja tappioita tykistölle ja droneille? Ilmatorjuntaa voi keskittää, mutta tykistön iskuja se ei estä.

Kun tankit ovat keskitetty, miten pidät huolta että tankit näkevät kessin kanssa kaikkialla piilossa olevan jalkaväen? Kaikkea ei voi ampua, ei riitä ammukset, ja jalkaväessä on se pirullinen ominaisuus että vaikka se kuolee kovin helposti, ihan pienestäkin, aina löytyy joku joka ihmeellisesti selviytyy vaikka juoksisi avoimella maalla konekiväärisuihkun läpi. Kun niitä Jokuja tuetaan koko asevoimien voimien ja käytetään kehittyneempiä taktiikoita kuin avoimen maan läpi ryntäämistä pistimen kanssa, ja oikeasti parannetaan mahdollisuuksia selviytyä, niitä Jokuja löytyy yhtäkkiä armeijasta paljon. Se on jokaisesta sodasta ikinä opittu että juoksuhautoja ja kaupunkeja ja metsiä saa tulittaa ihan miten pitkään tahansa, ja tappioita kyllä aiheutetaan, mutta silti Joku kavereineen aina jotenkin onnistuu selviytymään.

Jos tankkien pitäisi yksin huolehtia siitä ettei Joku niitä tuhoa, hidastuisi niiden eteneminen vielä enemmän, niin paljon että oma jalkaväki saisi tankit kiinni.

Pitää muistaa, että eihän etulinjan läpi pääseminen ole mikään ongelma. Ongelma on että ne linjat eivät lopu, ja jokaisen kohdalla ja välissä piileskelee monta Jokua tankkeja väijymässä.

Jos taas ollaan tilanteessa missä Joku ei ole ongelma, ei niitä tankkejakaan tarvita mihinkään.


Ei tankki siis mikään vanhentunut kapistus ole. Mutta se tarvitsee jalkaväkeä, ihan kuin molemmat tarvitsevat kaikkia muita. Panssarien hyökkäykset yksin eivät onnistu, paitsi poikkeustilanteissa tai jos panssarintorjunta aseita ei ole.
 
Jos nyt palataan alkuteesisi lähteille, niin puhe oli kustannustehokkuudesta. Eli väitteesi oli, että kuljetusvaunu on parempi kuin taisteluvaunu koska:
Johon huomautan edelleen, että ei sitä kuljetusvaunua tarvitse ampua Javelinilla kun kertasingot on keksitty siihen tarkoitukseen ja on pirun paljon halvempia. Ei kärpästä tykillä jne.
Niin mutta niissä se kantama on edelleenkin lyhyempi eli pitää tuhota sitten hyvin lähelle. Jos onnistuu, kun droneilla ja tykistöllä pommitetaan samaan aikaan, ne unohdit taas sopivasti sopasta.
Eikä sillä kk:llä nyt kuitenkaan mitään kummallista (tuhoavaa) vaikutusta saada aikaan mistään kertasingon kantaman ulkopuolelta, maks. lamautettua
No laitetaan kranaattikonekivääri jos se siitä kiinni on.
- ja mitäs sitten tehdään kun vihollisella on omia rynnäkkövaunuja?
Tuhotaan omilla ryntövaunuilla, tykistöllä, lennokeilla, pst:llä, jne. mikä on ongelma?
Luin, mutta kun en ymmärrä miksi ja miten ne dronet ja tykistö on muka korvaamassa taisteluvaunujen suorasuuntaustulen ja liikkuvuuden, kun ne on kolme ihan eri rooleihin tehtyä asejärjestelmää?
"Eri rooleihin tehty" ei kerro yhtään mitään. Voisit sanoa yhtä hyvin, että falangi on eri rooleihin tehty kuin tankki, joten mikään ei korvaa falangia. Drone ja tykistön kranaatti liikkuu nopeammin ja joustavammin, kuin panssarivaunu, siksi voivat korvata sen kustannustehokkaamminkin. Lisäksi niillä voi iskeä jokaiseen paikkaan, mihin panssarivaunun suorasuuntauksella voi, mutta sen lisäksi hitonmoisesti eri paikkoihin syvemmällä alueella, mihin panssarivaunun suorasuuntauksella EI VOI.
mitäs tuollainen miehistönkuljetusarmada tekee esimerkiksi siinä tilanteessa jos tulenjohtopäällikkö ilmoittaa komppanian päällikölle että "no can do", kaikki tykistö on jo kiinni muissa tehtävissä.
Mitäs jos ei ole panssarivaunuja, kaikki on jo muissa tehtävissä tai huollossa? Sitten ei varmaan kannata hyökätä ollenkaan, jos tuo on tilanne. Kyllä pitää irrottaa tykistöä ja droneja hyökkäysjoukon käyttöön riittävästi tai olla hyökkäämättä.
Taisteluvaunun ideana on tuoda se tuhovoima suoraan kentälle, ei miehistönkuljetusvaunu voi sitä korvata vaikka niitä olisi 10 yhtä taisteluvaunua kohden. Ne on niin eri rooleissa.
En ole missään väittänyt, että korvaisi. Mikä ihme taas on kuuntelun vaikeutena? Tulivoima korvataan tykistön täsmäammuksilla ja droneilla, ei APC:llä tai rynnäkkövaunuilla. Tätä olen koko ajan sanonut. Joko kuuntelet ja ymmärrät vai montako kertaa pitää sama asia sanoa?
Ei mene kevyet kertasingot ryntövaunun keulasta
Ihan helvetin varmasti menee, KES läpäisee 400mm ja RPG-7 vanhatkin kranut 300mm. Rynnäkkövaunussa on suojaa edessä maksimissaan 50mm.
 
Ihan helvetin varmasti menee, KES läpäisee 400mm ja RPG-7 vanhatkin kranut 300mm. Rynnäkkövaunussa on suojaa edessä maksimissaan 50mm.
Oletko varma? Siis CV-90, onko sen suoja muka vain 50mm läpäisyä vastaan, vai onko kenties panssarin paksuus se 50mm?
En siis väitä että olet väärässä mutta kuulostaa epäilyttävän pieneltä etupanssariksi. Ei ihme että Israelilla on raskaita, ajattelin aina että kyllä uuden rynnäkkövaunun etupanssari nyt vanhemman kevyen aseen kestää vaikka muualta ja raskaammat läpi menisivätkin.
 
Oletko varma? Siis CV-90, onko sen suoja muka vain 50mm läpäisyä vastaan, vai onko kenties panssarin paksuus se 50mm? En siis väitä että olet väärässä mutta kuulostaa epäilyttävän pieneltä etupanssariksi.
IFV:n etupanssari on tehty vain pysäyttämään optimiolosuhteissa vastustajan IFV:n konetykin kudit, ei muuta. Ei missään nimessä kevyen singonkaan ammuksen läpäisyä.
 
Jep, hoksasit kupletin juonen. Tuon esimerkin olen ottanut noista videoista, joita Ukrainan suunnalta on tullut julki. Juuri ajatusta tuollaisen panssarijääkärikomppanian hyökkäyksestä parin tankin tukemana kritisoin. Sitä esim. Panssariprikaatin evp.upseeri Pekka Kantakoski kutsui panssariaseen rappiotilaksi. Kun muutama tankki lähtee tukemaan jalkaväen hyökkäystä, menettävät ne juuri vahvimmat ominaisuutensa eli liikkuvuuden ja pääaseen pitkän kantaman. Kun tankki tukee jalkaväkeä, se käytännössä pysähtyy seisomaan paikalleen ja tulittaa isolla pääasellaan jotain melko lähellä olevia maaleja. Se on taistelupanssarivaunun väärinkäyttöä. Jalkaväen tulituki on saatava jostain muulta, vaikka epäsuorasta tulesta tai miehistönkuljetusvaunujen konetykeistä.

En usko, että ukrainalaiset edes suunnitellusti tekevät tuollaista panssarin väärinkäyttöä. Heillä ei varmaankaan ole kykyä johtaa tuon suurempaa joukkoa kentällä ja ehkä tuntuu turvallisemmalta lähettää jalkaväkeä matkaan kun mukana kulkee pari tankkia, vaikka tankeilla ei juuri tehoa kaivatunutta vihollista vastaan olisikaan.
Kantakosken kirjoituksiin en sen enempää ota kantaa, kun en ole niihin tutustunut. Mutta kannattaa erottaa toisistaan jalkaväki ja panssarijalkaväki - toinen on suunniteltu taistelemaan jalan, toinen panssariajoneuvoista nimenomaan siksi että pystyvät taistelemaan taisteluvaunujen mukana. Lainaan aiempia sanomisiani:

Ristiinalistuksien ideana ei ole se, että ne tehdään aina ja joka paikassa, vaan ne tehdään silloin kun niihin on tarvetta. Eikä se PSVK edelleenkään hidastu siitä hyökkäyksestä yhtään vaikka sillä kulkisi PSJJ mukana, koska jos vihollinen on heikko, ei ole tarvetta jalkauttaa vaan se lyödään liikkeestä. Jos se on vahva, niin se PSJK tulee joka tapauksessa mukaan, PKOM+KPÄÄL sitten päättää maaston ja viholliskuvan mukaan tehdäänkö hyökkäys puhtaasti PSVK, PSVK(-) + PSJJ, PSJK(-) + PSVJ vai PSJK kombolla. Idea on mahdollistaa joustava joukkojen käyttö kun jo KPÄÄL tasolla on heittää jalkaväkeä puskien yms. puhdistukseen, eikä niin että ensin PKOM pitää siirtää sinne joku toinen porukka.

Jos maasto/tilanne sanoo, että PSJK hyökkää kärjessä niin hölmöähän se olisi olla antamatta niille PSVJ tukeen ja maksimoida onnistumisen mahdollisuudet. Silloin komppanialla on myös mahdollisuus reagoida esim. vihollisen panssareiden vastahyökkäykseen nopeasti ja ennen kuin PSJK jää jalkoihin. Samalla tavalla PSVK:n jolle on alistettu PSJJ ollessa kärjessä on sen mahdollista reagoida esim. aukon sivustan peitteisessä maastossa piilottelevaan PST-joukkueeseen ennen kuin se PSVK tekee siitä rynnäkön yli. Edelleen, edes sakut eivät harrastaneet tyylipuhtaita panssarivaunujoukkoja, vaan tekivät ihan samoja ristiinalistuksia panssarikrenatööri- ja panssarivaunurykmenttien välillä - ja nimenomaan noiden perusteluiden vuoksi.

Eikä taisteluvaunujen ole pakko ampua JV:n tasalta, maaston mukaan voivat jäädä reippaastikin taakse ja tukea sieltä, ja rynnätä eteen taas kun seuraava tasa on omien hallussa.

Ukrainalaisten ongelmat lienee moninaisia, ja todnäk johtaa juurensa melko nopeaan asevoimien koko ajattelutavan muutokseen (NL:n aikaiset opit -> länsimaiset opit) sekä ihan puhtaaseen sodan kaaokseen. Mekanisoitu sodankäynti on loppupeleissä melkoista sekoilua jonka voittaja selviää melko nopeasti, ja yleensä se on se joka saa palikat järjestykseen nopeiten ja käyttää niitä häikäilemättömämmin. Mutta oma arveluni on että pääasiallinen ongelma on tosiaan vaikeus keskittää isoja joukkoja vihollisen tiedustelun vuoksi. Ilmatiedustelua oli toki ennenkin, kuten sanoit, mutta on siinä vissi ero lentääkö taivaalla pari tiedustelukonetta vai kymmenittäin droneja + sateellitit - mahdollisuus löytää jotain on jälkimmäisellä suurempi. Samasta syystä on varmaankin päädytty em. videoilla siihen, että PSJK hyökkää kärjessä ja ottaa ensimmäiset juoksuhaudat haltuun, tai ajaa niistä läpi ja kaivautuu ensimmäiseen asutuskeskukseen - koska joukkojen keskittäminen on hankalaa, paukut ei varmaan riitä sen syvempiin murtoihin, ainakaan ennen avokätistä vihollisen epäsuoran, tiedustelun ja reservien lamauttamista. Mutta tämä on tosiaan omaa spekulaatiota, parin minuutin videoklipistä ei tilannetta järin hyvin pysty arvioimaan.

Jos taas ihan omista harjoituksista muistelen, niin aika monta kertaa mentiin Niinisalossakin PSJK kärjessä aukon laidan metsissä. PSVJ sitten hoiti aukon suunnan. Mutta jos vastapelurit oli ovelia, ne suuntasi omien taisteluvaunujen hyökkäyksen PSJK:n kimppuun eikä aukon suunnassa koska on helpompi potkia panssarijääkäreitä päähän kuin hakata omaa päätä vihollisen taisteluvaunuja vastaan, johon taas oli nopein vastata heittämällä komppanian päällikölle alistetut taisteluvaunut vastaan. Saman skenaarion voi kääntää toisinkin päin: jos oltaisiinkin hyökätty aukon yli, niin PSVK kärkeen ja sille alistettu PSJJ ajelee perässä ja on valmiina suunnattavaksi peitteisen puolelle hoitamaan vihollisen PSJJ/PST. Yhteistoimintaa ja tilanteeseen reagointia.
 
Ihan helvetin varmasti menee, KES läpäisee 400mm ja RPG-7 vanhatkin kranut 300mm. Rynnäkkövaunussa on suojaa edessä maksimissaan 50mm.
Ontelolta (ja nuoleltakin) suojautumiseen liittyy aika paljon enemmän kuin pelkkä teräksen paksuus. Panssarointi on kehittynyt aika huimasti niistä ajoista kun pelkällä LOS-paksuudella oli väliä. CV:tä olen kohtuu varma että kestää KES:n osuman edestä (tosin voin muistaa väärin - mutta ainakin PV:n KASI-simu on kanssani samaa mieltä), tosin en suosittele koittamaan, menee melko varmasti jotain tärkeää paskaksi kuitenkin. Bemarin korkea kohtaamiskulma melko varmasti kompensoi panssarin ohuutta, mutta en osaa kyllä siltikään sanoa KES:n kestosta, voit sen kohdalla olla oikeassa.

"Eri rooleihin tehty" ei kerro yhtään mitään. Voisit sanoa yhtä hyvin, että falangi on eri rooleihin tehty kuin tankki, joten mikään ei korvaa falangia. Drone ja tykistön kranaatti liikkuu nopeammin ja joustavammin, kuin panssarivaunu, siksi voivat korvata sen kustannustehokkaamminkin. Lisäksi niillä voi iskeä jokaiseen paikkaan, mihin panssarivaunun suorasuuntauksella voi, mutta sen lisäksi hitonmoisesti eri paikkoihin syvemmällä alueella, mihin panssarivaunun suorasuuntauksella EI VOI.
Tuo nyt on ihan äärimmilleen vedetty olkinukke. Se että jotain on tehty eri rooleihin, viittaa siihen että niiden käyttötapa ja tavoite on eri, eli hain sitä että miehistönkuljetusvaunut ei ole etulinjan vehkeitä eikä niitä ole siihen tarkoitettu. Siksi toisekseen, tykistön ja dronejen käyttö taisteluvaunujen korvikkeena tarkoittaa sitä että pitäisi saada enemmän maalinosoitusvehkeitä, täsmäammuksia ja itse tykistön putkia kun niillä pitäisi vaunupataljoonan tuhovoima saada korvattua. Lisäksi ne on samalla tavalla alttiimpia vastatoimille kuin taisteluvaunukin - arvelen että jopa haavoittuvaisempia jos meikäläistä vedettävää tykistöä ajattelee. Tai jos olisi tarkoitus korvata taisteluvaunun suorasuuntauskyky nykyisellä putkimäärällä, niin kyllä se tulenjohtopäällikkö vaan sanoo "ei oota" - siellä on nimittäin sitten putket kuumina kun sitä tulitukea huutaa kaikki kuorossa. Väitän, että se kustannustehokkuusero tuossa vähintäänkin kavenee eikä siltikään päästä liikkuvuudessa samalle tasolle.

En viitsi muihin ottaa kantaa uudestaan, kun olen sen jo useamman kerran tehnyt. Sovitaan sitten vaikka että olen väärässä.
 
Siksi toisekseen, tykistön ja dronejen käyttö taisteluvaunujen korvikkeena tarkoittaa sitä että pitäisi saada enemmän maalinosoitusvehkeitä, täsmäammuksia ja itse tykistön putkia kun niillä pitäisi vaunupataljoonan tuhovoima saada korvattua.
Kyllä. Mutta niitä pitänee muutenkin pääosiltaan hommata, jos aiotaan kehityksessä pysyä mukana. Eikä rynnäkkövaunuja ja niiden tulivoimaan välttämättä tarvitse korvata, oli puhe lähinnä MBT:n korvaamisesta etätulivoimalla.
Lisäksi ne on samalla tavalla alttiimpia vastatoimille kuin taisteluvaunukin - arvelen että jopa haavoittuvaisempia jos meikäläistä vedettävää tykistöä ajattelee.
No älä ajattele. Ajattele, että MBT sijasta onkin hankittuna tyyliin PzH2000, joka suorittaa tulittamisensa vihollisen tulen ulottumattomista täsmäammuksin. PzH2000 voidaan käyttää muiden kohteiden tuhoamiseen ja muihinkin tehtäviin, kuin vaunupataljoonan tulivoiman korvaamiseen - mutta vaunupataljoonan tulivoimalla ei voida ampua 50km päähän täsmäammuksia mitenkään järkevästi!
 
Back
Top