Hyvää pohdintaa. Itse näen hieman kummallisena lennokki vs tst-vaunu tai tykistö vs tst-vaunu -vastakkainasettelun (tulee mieleen r/NCD:n meemi Saddamista "Do you really think M1 Abrams is more effective than 2600 AKs??").Intohimoista keskustelua täällä, nielaisen syötin. Näin alkuun: panssarit eivät ole katoamassa mihinkään.
Niin kauan kuin liikkuvuus, raskas suoja, tehokas optiikka, ja voimakas suorasuuntaustuli samassa paketissa ovat tehokas yhdistelmä tarpeeksi monessa tilanteessa, ne tulevat pysymään vähänkään suurempien asevoimien kirjoissa. Ei ole mitään APC vs. MBT-vastakkainasettelua. Ainoa kysymys on minkälainen lukumäärällinen suhde näiden välillä on optimaalinen suhteessa todennäköisiin taistelutehtäviin, uhkiin, ja budjettiin. Sama pätee kaikkiin asejärjestelmiin jotka tarjoavat vähänkään eriäviä ja täydentäviä kyvykkyyksiä, esim. foorumin iki-ininä aiheesta hävittäjät vs. IT. TSTPSV poistuu kentältä vasta sitten kun tulee uusi järjestelmä joka täysimääräisesti korvaa niiden suorituskyvyn ja tarjoaa jotain lisäkykyä tämän päälle.
Mikä varmasti on muutoksessa on vaunujen käyttötapa kuten jo monet ansiokkaasti mainitsivat. Vertaukset vanhoihin saksalaisoppeihin mielestäni ontuvat, koska tilanne kentällä on lähtökohtaisesti niin erilainen juuri nyt. Ei vaunuja käytetä tällä hetkellä "väärin" siksi etteivät itsenäiset panssaridivisioonat ole vetämässä pillurallia moskovaa kohti. Raskas vaunu on viime kädessä vain liikkuva raskaasti suojattu tykki, ja harvoin tulee vastaan oppikirjojen ulkopuolista tilannetta jossa järjestelmän kaikki edut voidaan hyödyntää täysimääräisesti.
Mietitään vähän tarkemmin, vaikka vaikuttaisi kuinka itsestäänselvältä. Katsotaan muutamia kevyiden vaunujen, tykistön, ja lennokkien suhteellisia etuja ja rajoitteita vrt. TSTPSV:
Kevyiden vaunujen edut:
- Kuljetuskyky. Sopii useampiin tehtävätyyppeihin ml. tukitehtävät.
- Edullisuus. Samalla budjetilla saa 2-3x määrän vaunuja joka voi tarjota operatiivista joustavuutta tai kyllästää vihollisen puolustuksen.
Kevyiden vaunujen rajoitteet:
- Panssarointi. Huonompi selviytymiskyky kaikkia uhkia vastaan.
- Kevyempi pääase. Pienempi kantama ja tuhovoima kaikkia uhkia vastaan.
Tykistön edut:
- Tuhovoima. Kranaatit iskevät yläkulmilta, ja niillä on tehokkaampi paine- ja sirpalevaikutus.
- Kantama. Sama järjestelmä voi vaikuttaa paljon suuremmalle alueelle.
- Tulen volyymi. Epäsuoraa tulta on helpompi keskittää.
Tykistön rajoitteet:
- Hitaus. Epäsuoralla tulella on pidempi vasteaika havainnosta osumaan. TSTPSV voi saavuttaa ensimmäisen iskemän sekuntien sisällä havainnosta ja korjata tulta sekunneissa. Tykistöllä voi mennä minuutteja ensimmäiseen iskemään ja korjauksiin niin ikään minuutteja. Liikkumis- tai suojautumiskykyinen maali ehtii siis pelastaa itsensä todennäköisemmin.
- Epätarkkuus. Ellei käytössä ole aina täsmäammus, syntyy huomattavaa hajontaa joka pienentää ensimmäisen osuman todennäköisyyttä ja kasvattaa sivullisvahinkojen riskiä (esim. siviilit tai omat joukot maalin lähellä.)
Lennokkien edut:
- Edullisuus. Samalla budjetilla saa kokonaisen läjän raskaitakin lennokkeja.
- Havaintokyky. Suuri määrä havaintokykyisiä lennokkeja löytävät maaleja tehokkaammin kuin TSTPSV.
- Tarkkuus. Lennokki osuu liikkuvaankin maaliin erinomaisesti.
Lennokkien rajoitteet:
- Kyky jatkotoimintaan. Vaikka kamikaze-tyyppinen lennokki voi suorittaa iskun esim. alle minuutin sisällä havainnosta, lennokkeja on oltava lähistöllä useampi havainnointia ja jatkotoimintaa varten.
- Toiminta-aika. Lennokki toimii vain niin kauan kuin akkua riittää, mutta TSTPSV voi päivystää, havainnoida, ja vaikuttaa melkein jatkuvasti.
- ELSO-heikkous. ELSO voi pysäyttää toiminnan täysin (ellei lennokki ole autonominen, mutta autonomisuus tarkoittaa koordinoidun yhteistoiminnan puutetta.)
- Suoja. Pienikin osuma tuhoaa yksittäisen lennokin.
Näistä ensimmäinen ilmiselvä lopputulos on, että kaikkia tarvitaan. Kaikilla on puutteita joita toiset täydentävät vahvuuksillaan.
Mihin TSTPSV sitten sopii tällä hetkellä taktisella tasolla?
1. Klassinen panssarivaunun rooli, eli selviytymiskykyistä nopeasti reagoivaa tuhovoimaa suorittamaan ja tukemaan hyökkäystä. Tätä olemme nähneet paljon Ukrainassa puolin ja toisin, yllätys. Ei suurien aukeiden yli hyökätä pelkästään jalkaisin tai kevyiden vaunujen turvin, vaan ihan perinteisesti yhteistoiminnassa paksujen kanssa. TSTPSV pystyy puskemaan iholle ja jatkamaan tulitoimintaa paremmin esim. puolustajan KRH-tulessa jossa vähänkään kevyempi laite olisi helisemässä. Kevyet vaunut ja lennokit ovat tähän #2. Kevyillä vaunuilla on yksinkertaisesti huonompi asevaikutus ja suojaus eli toiminnan jatkuvuus kärsii, mutta tätä voi osittain korvata määrällä ja suuremmalla joustavuudella. Lennokeilla on ELSO-heikkous, heikko suoja, heikko kyky nopeaan jatkotoimintaan jos esim. maali selviää ensimmäisestä osumasta, eivätkä tarjoa mitään lisäsuojaa kentällä jalkaväelle tai muulle kalustolle, mutta tarkkuus ja määrä ovat eduksi.
2. Asemapuolustus, eli silloin kun tarvitaan nopeasti reagoivaa tuhovoimaista suorasuuntaustulta laajan alueen hallintaan, esim. valvomaan ja vaikuttamaan suurelle (>1 km) aukealle suojaisasta asemasta. Tätäkin on nähty Ukrainassa, esim. tarkka-ampuja Walin anekdootti siitä kuinka kaukana (n. 3 km) ollut barbaaripanssari tulitti hänen ryhmäänsä tappavin tuloksin. Ryhmällä oli käytössä Javelin, mutta panssari oli liian kaukana ja hyvässä suojassa lukitusta varten (paraskaan jalkaväen PST-ase ei ole wunderwaffe.) Tähän lennokit ja tykistö ovat #2. Lennokeilla jälleen ELSO-heikkous ja toiminta-ajan rajoitukset, eli saman alueen jatkuva valvonta ja päivystys vaatii enemmän koulutettuja taistelijoita käyttämään laitteita. Tykistöllä haittana hitaus jos hyökkäävä vihollinen liikkuu nopeasti ja vapaasti (esim. TSTPSV, kappas...) ja epätarkkuus jos joudutaan ampumaan lähelle omia asemia.
Nämä ovat kuitenkin aika lailla samaa kuin ennenkin... Mikä sitten on muuttunut? Taktisella tasolla ainoan eron muodostavat nykyaikainen PST ja lennokit, mutta nämä muodostavat yhtä lailla uhan kevyelle kalustolle joka ei ole yhtä selviytymiskykyistä. Panssarien taktinen käyttö ja asema ei siis ole radikaalisti muuttunut, vaan ylipäätään kaikki näkyvä kalusto ja henkilöstö joka joudutaan hyökätessä paljastamaan on suuremmassa vaarassa kuin ennen.
Suurin tämänhetkinen ero syntyy siitä että panssarijoukkojen operatiivinen käyttö on jäässä, siis suuret panssarijoukkojen kiilat jotka iskevät vihollisen läpi ja syvyyteen. Kuten täällä jo aiemmin mainittiin, murhaavan eron tekee syvä ja jatkuva havaintokyky yhdistettynä tykistötuleen. Suuret operaatiot vaativat suuria valmisteluja ja joukkojen keskittämistä, mutta silmät taivaalla + iso haupitsi eivät anna armoa. Ongelma ei siis ole ensisijaisesti suuren panssarihyökkäyksen suorittaminen, vaan sen valmistelun vaikeus. Vihollisen lennokkitiedustelun voi lamauttaa ELSO:lla, mutta vain hetkellisesti sillä muuten kalliit ELSO-järjestelmät jotka huutavat majakkana omaa sijaintiaan tulevat tuhotuksi (tajuutteko??) Niin kauan kuin vihollisella on toimiva tykistön havainto- ja iskukyky, ei perinteinen lähellä rintamaa tapahtuva keskittäminen ja valmistelu ole realistista.
Tämä ei tarkoita etteikö mahdollisuuksia "optimikäyttöön" voi aueta, esim. jos jollain lohkolla saadaan vihollisen tykistö tuhottua tai lamautettua riittävän tehokkaasti antaen mahdollisuuden suuremmille joukkokeskityksille. Se, että raskaat vaunut eivät pääse täysimääräisesti hyödyntämään tulivoiman, suojan ja liikkuvuuden tappavaa yhdistelmää juuri nyt ei tarkoita etteikö tilaisuuksia voi tulevaisuudessa aueta.
Jos lasketaan pois ilmiselvä "lamauta vihollisen lennokit ja tykistö tehokkaammin", ehkä suurimmat kehitysmahdollisuudet tällä hetkellä ovat joukkojen keskittämisessä ja hyökkäyksen siirtymisessä. Panssaroitu joukko voi valmistautua hyökkäykseen vihollisen tykistön pääaseiden ja lennokkitiedustelun kantaman ulkopuolella (20-30km) hajautetusti ja voi siirtyä hyökkäykseen ns. liikkeestä synkronoidusti useammista suunnista samalle lohkolle. Tällainen synkronoitu "hajauta-liiku-iske" mekanisoiduilla joukoilla vaatisi kuitenkin todella korkeatasoisen koulutuksen, räätälöidyn taistelutavan, organisaation, ja kivenkovat viestiyhteydet.
Ihan samalla lailla hyökkäävällä panssarijoukolla on lennokkeja. Vihollisen lennokit tarkoittavat sitä, että nyt aselajien yhteistyöhön tulee uusia palikoita: lennokit + ELSO. Nämä täytyy saada koordinoitua vanhojen palikoiden (tst-vaunu, rynnspv, jv, epäsuora, pion, it) kanssa. Mikä on tehokkain tapa koordinoida asiaa on vielä testattavissa. Tavoite on luoda taistelutilaan ne optimiolosuhteet vaunuille. Ihan samalla lailla kuin raivausvaunu raivaa aukon miinakenttään, taistelutilaa muokataan itselle sopivaksi.
Näkisin itse näin:
1. Omat lennokit tiedustelevat vihollisen asemia ja paikantavat mahdollisia pesäkkeitä, miinoituksia ja vihollisen epäsuoran tulen ja ELSO- paikkoja (ei mitään uutta siis)
2. Nämä maalitetaan valmiiksi omalle epäsuoralle, raivausjärjestelyt sovitaan, kulkureitti sovitaan
3. ELSO valmistautuu lamauttamaan vihollisen silmät eli lennokit esimerkiksi 20 minuutiksi
4. Oma epäsuora aloittaa tehtävänsä. Epäsuoran lisäksi vihollisen epäsuoran tulen oletetuille alueille lähetetään vaanivia droneja (tämä on RUSin raportissa mainittu venäläisten taktiikka). Näin vihollisen epäsuora saadaan lamautettua pidemmäksi aikaa kuin mitä omaa epäsuoraa tulta voidaan pitää yllä.
5. Perinteinen ps-hyökkäys. Omaa ilmatorjuntaa joudutaan työntämään vähän enemmän eteen kuin aiemmin, koska vihollisen droneja ei välttämättä ole saatu lamautettua ELSO.lla tai niissä on autonomiaa eli jäävät kiertelemään. IT-vaunut ovat tosin hyvin tehokkaita siihen.
6. Lamautus on tärkeä juuri joukkojen kokoamisen ajaksi. Liikkeessä olevaan ps-joukkoon on vaikea osua tykistöllä.
7. Omat dronet ja orgaaninen epäsuora (esim kevyt krh-joukkue, Hilux raketeilla, tai vaikka reservissä oleva tst-vaunuosasto) taas estävät vihollista keskittämästä joukkoja vastahyökkäykseen.
8. Kun kohteeseen päästään, on jv:n linnoitettava se mahdollisimman nopeasti. Samoin vaunut on vedettävä taakse / hajautettava. (Ellei olla saatu aikaan kunnon läpimurtoa, jolloin painellaan vihollisen huoltoon saakka).
Tässä näin yksinkertaisen psj-korpin ajatelmia. @Mikfin70 , @ultimateidiot ja muut voivat sanoa, kuinka pahasti meni pieleen.