Loisto
Touhottaja kirjoitti:
Tuossa on se toinenkin puoli, että muut, joilla on vanhemmat varusteet katsovat sitten kateellisina ja "eikö meistä välitetä?" pyörii taistelijoiden korvien välissä, kun "joutuvat" käyttämään vanhoja varusteita. Umpikurja tapa menettää motivaatio joukolta. Motivaation pitäisi tulla sen oman tehtävän tärkeydestä ja halusta ja osaamisesta hoitaa se. Mutta jostain syystä varusteasia on monelle iso asia.
Oletko koskaan miettinyt, miksi päälliköt ja komentajat eivät pyri pukeutumaan kuin sotilasryysyläiset?
Jos vaikka komentaja kulkisi raitilla puolikuluneissa taistelijan varsikengissä ja kulahtaneessa pellepuvussa niin uskoisiko joku, että hän on "äijä" vai luulisiko joku, että sen muija ei pidä enää siitä huolta ja kukaan ei uskalla sanoa sille, että panee hieman uudempaa pellepukua päälle.
Tietenkin pyrkimys parhaisiin varusteisiin johtuu siitä, että kaikken parhaimpina mainostetuille joukoille ei anneta valtakunnan huonompia varusteita tiedostusvälineiden ja tyttöystävien ihailtavaksi.
Muistelen, että aikanaan varuskunnassa RuK:sta tullut upseerikokelas sai tinkaamatta sopivan uuden maastopuvun ja uudet saappaat, joita ei tarvinnut lankata.
Yhdelle aikaisemmalle upseerikokelaalle tämä investointi arvovaltaan ei riittänyt, vaan hän piti pitkiä selostuksia nuorimmalle saapumiserälle siitä, miten polkupyörien tarkastus suoritettaisiin Kadettikoulussa.
Saapumiseräläiset pohtivat, että jatkaisiko uuvuttava selittäminen tuonpuoleisesta elämästä kadettikoulussa vielä sota-aikanakin.
Onko kukaan nähnyt ketään sodanjälkeistä komentajaa niin kansanomaisissa vaatteissa kuin Taavetti Laatikaine pieksut jalassa talvisodan aikana?
On tietenkin niin, että jos suomalainen kenraalimajuri on esimerkiksi neuvostoeverstin univormussa niin kuin Hägglund, tuon autenttisen kuvan metsästys on armotonta ennen kuin se pääsee hirtehishuumoria harjoittavien käsiin.
Jos se, joka onnistuu edustamaan itselleen uudet vaatteet varusvarastolta tai jonka joukko-osasto onnistuu edustamaan valtion budjetista parhaat välineet, on se tietenki menestyksen ja yhteiskuntakelpoisuuden mitta.
Esimiehet tekevät usein alaisistaan kaltaisiaan. Tšetseniassa, jossa katsotaan mies eikä nuttu, kovin sotilas on se, jolla on lupa pisimpään partaan. Hän on yleensä pataljoonan komentaja.