OldSkool
Kapteeni
Erkki Käkelän kirja ”Laguksen rynnäkkötykit” (WSOY 1996) kertoo mielestäni oikein sopivalla tavalla panssariaseen erään kehityssuunnan, nimittäin rynnäkkötykkien, strategioista, ja siksipä lainaan tähän tuota kirjaa melkein suoraan (kursivointeja ja vahvennuksia lisätty).
Sivumennen sanoen taisteluvaunuja koskeva osa tuosta kirjoitetusta näyttäisi olevan ihan paikallaan – ainakin vielä vuoden 1990 ajatusmaailmassa eli 55 vuotta myöhemmin.
Sivumennen sanoen taisteluvaunuja koskeva osa tuosta kirjoitetusta näyttäisi olevan ihan paikallaan – ainakin vielä vuoden 1990 ajatusmaailmassa eli 55 vuotta myöhemmin.
Sotamarsalkaksi myöhemmin (1942 ylennetty eversti Erich von Manstein kirjoitti 1935 muistion Saksan puolustusvoimien komentajalle. Muistiossa von Manstein käsitteli uudelleen ensimmäisen maailmansodan aikaista jalkaväen saattopattereiden toimintaa ja esitti lopuksi jalkaväen välitöntä tukemista panssaroiduin, itseliikkuvin ”tykkilavetein”. Hän nimesi ehdotelmansa rynnäkkötykistöksi (Sturmartillerie). Esitys tuotti hedelmää ja jokainen jv-divisioona sai sittemmin kolmepatterisen patteriston (Abteilung). Patteriin tuli kuulumaan kuusi rynnäkkötykkiä.
Myös venäläisillä oli samaan käyttöajatukseen perustuneita vaunuversioita samoina vuosina (1936-37).
Eversti von Mansteinin uuden ehdotuksen filosofia:
Siksi on pidettävä kirkkaana mielessä se
- Koska Saksaan on syntymässä uusi ase, sen taktiset käyttöperiaatteet tulisi jo ajoissa suunnitella.
- Havaittavissa on, ettei Saksan ulkopuolella vielä tiedosteta taistelupanssarivaunujen ja rynnäkkötykkien eron merkitystä. Siksi on tähdellistä, että taisteluvaunujen nopeutta hyväksikäyttäen murtaudutaan vihollisen jalkaväen ryhmitykseen, vastustajan ydinyhteyksille, ylempien esikuntien ja reservien ryhmitysalueille. Kosketusta ei saa missään vaiheessa päästää katkeamaan.
- Vaikka taistelupanssarivaunuase ja rynnäkkötykit muistuttavat teknisesti toisiaan, niiden taktinen käyttö tulee tyystin erottaa toisistaan.
Jalkaväen ja rynnäkkötykkien yhteistoimintaharjoitusten järjestäminen on tärkeätä, ja rynnäkkötykistön on saatava jalkaväen tukemiseen tarvittava tykistökoulutus.
- että panssarijoukot ovat kaikkia aselajeja käsittäviä ”sekajoukkoja”, valmiita itsenäiseen taisteluun ja niille määrättyjen tehtävien täyttämiseen.
- että panssariyhtymien käyttöä maastoitse on aina harkittava. Metsäalueita, vuorimaita, joenvarsia tai suoalueita ei tule jättää pois laskuista. Sellaista hyökkäystä panssarein tulee perinpohjin harkita, jossa vihollinen on hyvin valmistautunut puolustukseen. Yllätykseen on aina pyrittävä.
- että panssariprikaatit ja taisteluvaunuprikaatit ovat hyökkäystaistelun painopistesuunnan yhtymiä, joiden tulee tarvittaessa ylittää tavanomainen hyökkäysnopeus ja saavuttaa nopeita paikallisia menestyksiä.
- että rynnäkkötykistö on puolestaan jalkaväkidivisioonan apuase. Sen käyttö hyökkäyksessä vastaa ensimmäisen maailmansodan saattopattereiden käyttöperiaatetta.
- että mikäli rynnäkkötykeille annetaan muita tehtäviä, kuten puolustustehtäviä, voidaan edellyttää, että vaunukanuunoita käytetään osana epäsuoraa ammuntaa aina 7 km:n etäisyydelle asti.
- että rynnäkkötykistö taistelee jalkaväen saattotykistönä. Rynnäkkötykit eivät hyökkää kuten taisteluvaunut, eivät tee läpimurtoja, vaan tukevat jalkaväen nopeaan murtoon tähtäävää hyökkäystä ensisijaisesti suora-ammunnoin vaarallisimpia maaleja vastaan.
- että rynnäkkötykit eivät taistele suurina massoina, kuten panssariyhtymät, vaan ohjesäännön mukaisin yksiköin tukien jalkaväkeä.
- että rynnäkkötykkien on myös itse löydettävä äkkiä suoja voidakseen välttyä olemasta vihollistykistön maali.
- että rynnäkkötykit on panssaroitava ja moottoroitava. Siitä seuraa, että oikeahetkinen, välitön yhteistoiminta jalkaväen kanssa mahdollistaa vihollisen lyömisen.
Syksyllä 1937 perustettiin Jüterborgiin tykistöön kuulunut kokeilupatteri. Vuosina 37-39 saksalaiset valmistivat viisi sarjaa uusia aseita. Aluksi vaunusta käytettiin nimeä Panzerkampfwagen III (Sd.Kfz. 141) ja hieman myöhemmin nimeä Sturmgeschütz III, jolloin ero panssariaseeseen nimenkin osalta tapahtui.