Panssarivaunut

Sakemannit saamassa - kovasti hitaasti - rivejään kuntoon. Valtuus pyydetty 80 uuden Leo A7V:n hankkimiselle, mikä nostaisi saksalaisten aktiivin Leo-fleetin lukumäärän 328 -> 408 kpl. Uusia yksiköitä ei ilmeisesti oltaisi perustamassa, vaan tämä lisähankinta mahdollistaisi aktiiviyksiköiden määrävahvuuksien säilyttämisen huolto- yms katkoista huolimatta.


Mikähän mahtaa olla KMW:n toimitusnopeus, ovat käsittääkseni aika tukossa jo nykytilauksista?
 
Sakemannit saamassa - kovasti hitaasti - rivejään kuntoon. Valtuus pyydetty 80 uuden Leo A7V:n hankkimiselle, mikä nostaisi saksalaisten aktiivin Leo-fleetin lukumäärän 328 -> 408 kpl. Uusia yksiköitä ei ilmeisesti oltaisi perustamassa, vaan tämä lisähankinta mahdollistaisi aktiiviyksiköiden määrävahvuuksien säilyttämisen huolto- yms katkoista huolimatta.


Mikähän mahtaa olla KMW:n toimitusnopeus, ovat käsittääkseni aika tukossa jo nykytilauksista?
Saisi tulla Leo 3A1 jo KMW.ltä ulos. Uusia tuulia sisällään, 140mm.n sileäporauksella putkitettuna, hybridikäytöllä, keraamisin panssarein, osittain robotisoituna, kaukotähystysvalmiuksin.
 
Sain kirjan nyt pikaisesti läpiluettua. On kyllä mielenkiintoinen näkemys suomalaisen panssariaseen historiasta ja kehittymisestä, mukaan mahtuu paljon Paikallisia Erityisolosuhteita, joista mainittakoon kohtuuden nimessä se ikuinen rahapula, mutta toisaalta usein myös melkoinen komiteatyö organisaation kehittämisessä. Silmääni osui mm. kommentti vuoden 1977 (s. 238) sodan ajan organisaation kehittämisestä, jossa huomio, miten Panssariprikaati taistelee pääosin pataljoonittain, että edellinen Panssariprikaatin organisaatio oli liian raskas johdettavaksi, ja miten organisaation eri osien liikkuvuus on erilaista, johtuen mm. siitä että on sekaisin tela- ja pyöräkalustoa.

Nyt kun tuosta lainaamastasi osiosta nostaa esille huomion, miten Mekanisoidut (ja myös Moottorisoidut?) taisteluosastot luotiin mahdollistamaan olemassa olevan mahdollisimman hyvä käyttöaste, mutta toisaalta jos sitten samalla huomioi tuon itse edellisessä kappaleessa nostamani vähintäänkin rivien välistä esitetyn kritiikin, niin pohditaan.

Panssariprikaatin SA-organisaatio on muodostaa kaksi mekanisoitua pataljoonataisteluosastoa. Lisäksi se muodostaa kaksi motorisoitua pataljoonataisteluosastoa, jossa nyttemmin molemmissa myös yksi panssarivaunukomppania. Nämä sitten ripotellaan tukemaan yksitellen(?) ratkaisualue(i)lle. Kuulostaa monimutkaiselta?

Entäpä jos Panssariprikaati muodostaisi jenkkityylisen prikaatitaisteluosaston, jossa kolme pataljoonaa á kaksi panssarivaunukomppaniaa ja kaksi mekanisoitua jv-komppaniaa.

Jenkkiversiot näistä:
- psv-komppania: https://www.battleorder.org/us-army-tanks-modern
- mek jv-komppania: https://www.battleorder.org/us-bradley-platoon

Kun Leo 2:sia nyt kerran on, niin olisi mahdollista muodostaa kolme vahvaa jenkkityylin Combined Arms -pataljoonaa, eli jenkkityyliin Armored Brigade Combat Teamiä. Kaksi pataljoona Leo 2A6 kalustolla, ja yksi Leo 2A4 kalustolla. Jenkkityyliin panssarijääkärikomppaniat olisivat kolmen joukkueen vahvuisia, joten bemareita riittäisi paremmin myös jokaisen pataljoonan panssarijääkärikomppanialle. *) Ällitällejä vapautuisi melkoinen määrä MOTista korvaamaan sekä Panssariprikaatin että Karjalan prikaatin pyöräajoneuvoja.

Johtamisen kannalta olisi kolme hyvin samankaltaista mekanisoitua pataljoonataisteluosastoa painopistealueille, tukemaan alueelisten taistelua.

Tämä näin kirjan luettuani. Esimerkkejä vuosien varrella oli vaikka minkälaisista "virityksistä", niin ajattelin syvän reservin jäsenenä uskaltaa vaihteeksi kyseenalaistaa tätä 2x2 taisteluosastomallia.

*) Muoks jenkeillä joukkue koostuu kolmesta ryhmästä, joita kuljettaa neljä Bradleyä. Komppaniassa kolme joukkuetta. Komppaniassa ts. 9 ryhmää 12 Bradleyssä. Vastaavasti MEKissä neljä ryhmää per joukkue, komppaniassa neljä joukkuetta. Yhteensä siis 16 ryhmää ja 18 Bemaria antamassa tulivoimaa. Melkoinen ero.

Muoks 2: jenkkimallinen kolmen mekaanisen 2+2 pataljoonan Panssariprikaati syntyisi 90 panssarivaunulla ja 90 rynnäkköpanssarivaunulla, jossa mukana tiedustelupatajoonan kolmen komppanian rynnäkköpanssarivaunut. Toisiko lisäarvoa enemmän kuin nykyinen 2 MEK + 2 MOT , etenkin jos olisi paremmin teloilla kulkeva?
Ehdottomasti samaa mieltä. Nykyisessä MEK:ssä on 2500 taistelijaa ja melkoinen tukeva "häntä" jota pitää johtaa, mutta iskuporras on vähän vahvennettu perinteinen panssaripataljoona. MEK:n esikunta on tämän takia melkein vanhan prikaatin esikunnan kokoinen. Prikaatiratkaisu vapauttaisi pataljoonien komentajat johtamaan pataljoonansa taistelua ja tukevien elementtien käyttö olisi keskitetympää. Ainoa mitä muuttaisin, olisi jalkaväen määrä. Se loppuu aina kesken. Sen takia MEK:ssä mentiin panssarijääkärikomppaniassa neljään joukkueeseen, periaatteena että voidaan antaa joukkue psvk:n tueksi mutta on edelleen kolme psjääk-joukkuetta komppanian käytössä. Vaunukomppanioilla saisi olla perinteiset "suojajoukkueet" jalkaväkeä. Osa panssarijääkäreistä voisi liikkua vaikka MTLB-kalustolla, ei kaikki psjk:n BMP:t kuitenkaan koskaan pääse tulitukeen. PSVK:n tukena olevassa joukkueessa saisi kyllä ollla bemarit, liikkuvassa taistelussa ja ajettaessa vihollisen ryhmitykseen 30 mm:n sirpaleilla pitää vastustajan panssarintorjuntaa ja jalkaväkeä paljon tehokkaammin matalana kuin pelkällä MTLB:n konekiväärillä.
 
Jenkeillä on aika vähäisesti orgaanisesti huoltovoimaa esim PSVKssa. Hinuri, täydennykset ja lääkinnät löytyy pataljoonan huoltokomppaniasta?
 
Kertokaapa millaiset sisälämmityslaitteet niin t-sarjalaisissa kuin Leopardissa on. Ajattelisi että etenin talvisin nuo olisivat aikamoisia pakastimia miehistölle?
 
Luulisi että ainakin elektroniikan takia pitää olla jonkun verran lämmintä. Onhan se nähty ainakin miten kännykkä hyytyy pakkasessa.
 
Onko komposiittikypärät otettu viimein käyttöön panssarivoimissa vanhan nakkipipon sijasta?
a91d97db-5168-27b4-2e4e-51d5c3398c02
 
Back
Top