Hollantikaan ei silti tilannut uutta panssarilauttaa Suomeen myytyjen tilalle, vaan liitti
laarinpohjille jääneen ~vaunukomppanian saksalaiseen panssaripataljoonaan. Pitäisin sitä lähinnä osaamisen säilyttämisenä, mitään operatiivista kykyä ei ole.
Mainitsin aiemmin taistelupanssarivaunun jääneen "lapsipuolen asemaan". Nojaan sen kahteen seikkaan - osin taistelupanssarivaunujen kehityksen hiipumiseen ja osin taas asevoimien koostumukseen.
Jos verrataan lentokalustoon, niin F-16 ja M1 Abrams ovat saman aikakauden tuotteita. F-16:n seuraaja F-35 on ollut palveluskäytössä jo vuosia ja 6. sukupolven hävittäjälentokoneen prototyyppi
lentää jo. Yhdysvaltain panssarivoima sen sijaan nojaa edelleen yli 40-vuotiaaseen Abramsiin, mitään uudempaa ja parempaa korvaajaa ei ole tehty. Euroopassa asiat eivät ole juurikaan paremmin, Leopard 2 on yhtä iäkäs kuin Abrams, ja ranskisten Leclerc ja brittien Challenger 2 pistettiin nekin alulle kylmän sodan päivinä (vaikka tuotantoon ja palveluskäyttöön saatiinkin vasta Ikuisen Rauhan laskeuduttua Eurooppaan). No, Eurotank/Leo3 on tietysti kehitteillä Leo2:n ja Leclercin tilalle täällä Euroopassa, mutta
jenkit ovat vissiin yhä edelleen kuutamolla omassa korvausprosessissaan.
Organisaatiotasolla taas vaikuttaa siltä, että panssarijoukot eivät väitetystä tehokkuudestaan huolimatta ole osa ydintoimintoja. Samaan tapaan niitä on supistettu kuin vahvuutta yleisestikin, ellei jopa rankemmalla kädellä. Bundeswehrin SA-vahvuus oli 80-luvulla jotain 1,3 miljoonaa miestä ja 7000 MBT:tä. Nyt vahvuus on alle 200 000 miestä ja oliko niillä Leopardeja jotain 200-300 kpl?
Toki vain harva on luopunut taistelupanssarivaunuista kokonaan. Moni yrittää pitää vahvuuksissa edes ~pataljoonan (esim. Norja, Tanska). Mutta siihen voi vaikuttaa osaltaan se, että kun kyvystä kerran luopuu, niin kyvyn palauttaminen on hyvin vaikeaa ellei mahdotonta. Vrt. Suomen sukellusveneet - kun menetimme ne hävittyämme maailmansodan, niin emme vieläkään ole saaneet niitä takaisin, vaikka kv-poliittiset esteet poistuivat jo 30 vuotta sitten.
Mutta jos pitäisi nimetä maita, joissa taistelupanssarivaunuun tuntuu piisaavan uskoa keskeisenä asejärjestelmänä, niin ei niitä äkkiä montaa tule mieleen. Etelä-Korea, Puola, Kiina?