Perjantain mielenilmaus pysäyttää paljon

Yrittäjien näkökulmaa.
Yle:

Näistä syistä emme palkkaa, vaikka tarvetta olisi – yrittäjät kertovat
Mikäli yritysten kilpailukykyä halutaan parantaa, hallituksen esittämät keinot ovat yrittäjien mukaan hyvä alku. Tarvitaan kuitenkin paljon muutakin.
Moni yrittäjä tarvitsisi lisää työvoimaa, kertoo Yle Uutisten yrittäjäkysely. Päteviä työnhakijoita on markkinoilla runsaasti, mutta heitä ei voida nykytilanteessa palkata. Mikä estää? Yrittäjät vastaavat.

1. Työllistämisen sivukulut
Palkkaaminen on niin kallista, että moni sinnittelee mieluummin yksin. Matkailuyrittäjä Matti Kuosmanen antaa laskuesimerkiksi siivoojalle maksettavan 11 euron tuntipalkan, joka on todellisten kulujen jälkeen 18,70 euroa. Arvonlisäveron jälkeen summa nousee 23 euroon.

Tässä tilanteessa on järkevämpää ottaa vähemmän tilauksia vastaan ja sinnitellä olemassa olevalla henkilökunnalla

– Minna Rossi



– Se on vasta työntekijän kulut, eli sen päälle autot, vehkeet, tilat, työnjohto ynnä muut. Jos hintana asiakkaalle on 30 euroa, sitä kauhistellaan. Toisin päin ajatellen: jos siivooja haluaisi siivoojan kotiin, niin hänen pitäisi tehdä 3,5 tuntia töitä ostotuntia vastaan, Kuosmanen havainnollistaa.

Pesulayrittäjä Minna Rossi laskee, että hänen yrityksensä pitäisi kasvattaa liikevaihtoa noin 100 000 euroa, että yhden työntekijä palkkaaminen olisi kannattavaa.

– Töitäkin olisi yhdelle käsiparille enemmän, mutta valitettavasti ei niin paljoa, että tuo 100 000 liikevaihdon lisääminen toteutuisi. Joten tässä tilanteessa on järkevämpää ottaa vähemmän tilauksia vastaan ja yrittää sinnitellä olemassa olevalla henkilökunnalla.

– Lukuisissa pienissä yrityksissä olisi tarve palkata ihmisiä töihin, mutta riskit palkkaukseen liittyen ovat liian suuret. Väärä rekrytointi voi tulla todella kalliiksi ja jopa tuhota koko yrityksen, lisää Markku Kontila Suora Lähetys Oy:sta.

2. Väärän rekrytoinnin pelko
Väärät rekrytoinnit ovatkin hyvin monen vastaajan pelkona. Jälkikäteen tehty havainto voi olla kiusallinenkin, ja osa yrittäjistä halusikin vastata kyselyyn nimettömänä.

Epäonnistunut rekrytointi voi tuhota koko yrityksen

– Jorma Laitinen



– Harmittaa, kun löytyi aivan mahtava työntekijä mutta kun kerran olet ottanut vakituiseksi jonkun, jonka työmotivaatio on hiipunut olemattomiin. Pitäisi olla oikeus sanoa irti työntekijä helpommin ja lupa ottaa innokas työntekijä tilalle. Samoinhan asiakkaidenkin on oikeus vaihtaa ostopaikkaa, jos palvelua ei saa rahoille vastineeksi – miksi työnantajan pitää kitisijöitä pitää töissä, kun palkanmaksun vastineeksi ei saa työpalvelua? Eihän tässä enää ketään uskalla ottaa vakituisesti töihin, harmittelee nimettömänä pysyttelevä savolaisyrittäjä.

– Nykyään epäonnistunut rekrytointi voi pahimmillaan tuhota koko yrityksen. Pienyrittäjä on tämän päivän torppari tehdessään taksvärkkipäiviä eli työntekijän sairauspoissaoloja, harmittelee puualan yrittäjä Jorma Laitinen.

3. Virherekrytointia on hankala purkaa
Ratkaisuna rekrytoinnin sitovuuden ongelmaan moni näkee koeajan pidentämisen. Moni nostaisi ajan kuuteen tai jopa kahteentoista kuukauteen. Myös koeajan jälkeistä irtisanomista tulisi helpottaa, sillä nyt yrittäjä on lähes lainsuojaton.

Mahdollisuus purkaa epäonnistunut rekrytointi antaisi rohkeutta tarjota työtä

– Lea Säisä



– Työntekijä voi käyttäytyä miten tahansa ja jopa vaarantaa yritystoiminnan. Kuitenkaan koeajan jälkeen yrittäjällä ei ole käytännössä mitään mahdollisuuksia saada tällaista työntekijää pois. Hyvin herkästi ovat ammattiliitot yrittäjältä vaatimassa kaikenlaisia selvityksiä. Oikeusteitse asian vieminen on monesti pk-yrittäjälle liian kallista plus vie maineen, hoiva-alan ketjujohtaja Satu Jäntti sanoo.

– Uskoisin että mahdollisuus purkaa epäonnistunut rekrytointi antaisi rohkeutta tarjota työtä. Työntekijää, joka vaatii paljon perehdyttämistä, ei välttämättä haluta palkata heti täydellä palkalla. Määräaikaisia työntekijöitä voisi palkata yrityksen työtilanteen mukaan joustavammin, apteekkari Lea Säisä miettii.

Monien mielestä yrittäjän riskiä pitäisi siirtää enemmän työntekijän ja yhteiskunnan harteille.

– Jos työntekijä on luonteeltaan lusmuilija tai krooninen sairastelija, ei mielestäni kuulu työnantajan vastuulle elättää tällaista henkilöä. Toisaalta jos työntekijä on ahkera ja tuottava, olen valmis maksamaan reilustikin enemmän palkkaa kuin mitä pitäisi. Hyvä työntekijä on yritykselle kullan arvoinen, huono taas voi viedä koko yrityksen turmion tielle, kuvailee tilitoimistoyrittäjä Jani Juntunen.

4. Kannustinloukut
Niin kutsutut kannustinloukut ovat edelleen vahvasti todellisuutta Suomessa. Yrittäjien mukaan etenkin lyhyisiin työsuhteisiin on hankala saada työvoimaa.

Liiton korvaus saattaa katketa puoleksitoista kuukaudeksi viikon työn takia

– Jari Tikkanen



– Tekijät eivät lähde töihin, koska silloin menee työttömyyskassan päiväraha. Tähän pitäisi saada kompensointia, jotta kumpikin osa puoli voittaa pienissäkin työsuhteissa, Juha Pakarinen Juptek Oy:sta toivoo.

– Nyt viikon työsuhde ei ole järkevä, koska työntekijä saa valtavasti vaivaa selvitellessään tuloja ja työtuntejä. Saattaa liiton korvaus katketa puoleksitoista kuukaudeksi viikon työn takia. Eivät ole halukkaita lähtemään, eikä ole halukkuutta ottaa töihin, kun tietää ettei he siinä ainakaan voita, toteaa monialayrittäjä Jari Tikkanen.

5. Kaiken voi ulkoistaa
Onko työntekijöiden palkkaaminen edes välttämätöntä? ICT-konsultointiyrittäjä Jari Soinisen mukaan asiantuntijan näkökulmasta paras tapa työllistyä on perustaa pieni yritys, työllistää vaikka pelkästään itsensä.

Kaikille Suomen kansalaisille toiminimiyrittäjästatus

– Nimetön vastaaja



– Jos vaikkapa puolet kaikista työttömistä huippuasiantuntijoista pystyisi työllistämään itsensä, sillä olisi luultavasti erittäin merkittävä vaikutus Suomen työllisyysasteeseen.

Vielä pidemmälle ajattelussaan menee nimettömänä pysyttelevä monitoimiyrittäjä. Ehdotuksena on työnteon äärimmäinen ulkoistaminen.

– Kaikille Suomen kansalaisille toiminimiyrittäjästatus. Kun kansalaisen liikevaihto ylittää 100 000 euroa vuodessa, pakollinen rekisteröityminen yhtiöksi. Toisin sanoen yritykset palkkaavat pienyrityksiä eli kansalaiset palkkaavat kansalaisia.

Hallituksen työehtoremontti on tervetullut
Kyselyyn vastanneiden mukaan hallituksen jo esittämät keinot yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi nauttivat laajaa suosiota. 70 prosenttia vastaajista uskoo, että ehdotetuilla keinoilla on vähän tai selvästi positiivista vaikutusta omaan toimintaan. Sunnuntai-, arkipyhä- ja lisätyökorvausten leikkaus nähdään hyvinä keinoina. Erityisen paljon kiitosta saa ensimmäisen sairauslomapäivän karenssi.

– Loppuvat turhat yhden päivän sairaslomat. On turha väittää etteikö tätä ole käytetty hyväksi, tylyttää vähittäiskauppias Heikki Riekkinen.

Yrittäjän omien sairaspäivien omavastuu on neljä päivää

– Irja Pursiainen



Osa olisi valmis pidempäänkin karenssiin.

– Yrittäjä itse tekee illat ja sunnuntait työtä, eikä koskaan saa siitä erillistä korvausta. Samoin yrittäjän omien sairaspäivien omavastuu on neljä päivää. Ja aina kun menee huonommin, yrittäjä karsii omasta palkastaan ensimmäisenä, että saa velvoitteensa maksettua, huomauttaa painoyrittäjä Irja Pursiainen.

Osa olisi valmis luopumaan myös sairaan lapsen hoitamiseen liittyvistä korvauksista.

– Jos vanhempi joutuu olemaan poissa sen takia, kuuluu Kelan korvata päivät niin, että vanhempi hakee itse korvauksen Kelalta. Ehkä kynnys poissaoloon nousee, ehdottaa kahvilayrittäjä Leena Heikkinen.

Vastaajien mukaan työllistämistä voitaisiin helpottaa hallituksen jo esitettyjen keinojen lisäksi muun muassa pekkaspäivistä sekä lomarahoista luopumalla. Palkankorotukset pitäisi laittaa jäihin, ja arvolisäveron alarajaa tulisi nostaa nykyisestä. Työaikapankki nähdään ratkaisuksi etenkin sesonkiluontoisilla aloilla. Paljon puhuttua sääntelyn vähentämistä odotetaan myös kovasti.

Yle Savon maanantain ja tiistain aikana tekemään kyselyyn vastasi 276 yrittäjää Pohjois-Savosta.
 
Kuulostaa samalta kuin Nokian toiminta ennen romahdusta, Emme tuo uusinta tekniikkaa kun vanhalla kaavalla tulee hyvät tulot ja pienet kulut, tässä tietenkin on sama ongelma kuin Nokialla loppu häämöttää.
En ymmärtänyt tekstiäsi.

Yleisesti kaikille totean, että monet ystävistäni ovat yrittäjiä, ja tuo postaus on usein kuultu heidän suustaan jo vuosia sitten. Mitenköhän vaikeaa olisi alentaa työllistämisen sivukuluja?
 
Virherekrytointi on kyllä hitonmoinen paikka, tuhoaa helposti firman etenkin jos palkattava on firman ensimmäinen ulkopuolinen työntekijä. Poispotkiminen huonouden vuoksi pitäisi olla helpompaa, ilman tarvetta naamioida sitä "tuotannolliseksi ja taloudelliseksi syyksi". Myös kannustinloukut ovat kyllä todellinen ongelma, mielestäni tässä tulisi käyttää mieluummin porkkanaa kuin keppiä eli ei kohtuutonta "rangaistusta" satunnaisesti työtä tekevälle vrt. koko ajan tukien varassa oleva.

Sivukulut nyt ovat mitä ovat, niistä voi itkeä vaikka maailman tappiin. Ulkoistus on hyvä ratkaisu jos tarve jollekin on vähäinen, mutta en todellakaan usko että ulkoistus on järkevää jatkuvasti vaadittavaan hommaan paitsi aluksi virherekrytoinnin pelossa (palvelun kun voi irtisanoa aina ja hyvän työntekijän palkata ulkoistusfirmasta omille palkkalistoille). Ulkoistusfirmat kyllä osaavat laskuttaa omansa pois ja vielä voittomarginaalit päälle! Välillä huvittaa jatkuvasti tarvittavan työn ulkoistamisen esittely patenttiratkaisuna kaikkeen. Meillä on menestyksekkäästi ulkoistettu se mihin ei tarvita edes yhtä täyspäiväistä tekijää (IT-tuki) ja taas otettu työmaapuolelle omia miehiä tekemään ennen ulkoistettuja hommia, koska niitä tehdää kuitenkin jatkuvasti. Halvemmaksi tulee!
 
Mitenköhän vaikeaa olisi alentaa työllistämisen sivukuluja?

Ei varmaan vaikeaa, mutta tuolta osin on tietysti nollasummapeliä, joku ne maksaa, jos ei työntantaja tai työntekijä niin sitten valtio. Mutta olen toki samaa mieltä, että näitä voisi viilata jonnekin muualle siten että ihmisten palkkaaminen olisi halvempaa, parempaa olisi että työhaluiset ovat töissä kuin kortistossa! Jälkimmäinen kuitenkin maksaa yhteiskunnalle myös rutkasti.
 
Tämä kirjoitukseni tuolla toisessa ketjussa oli omasta mielestäni niin sopiva tähänkin otsikkoon joten laitetaan lista yhteiskunnallisista parannus - EHDOTUKSISTA tännekin. Osin muotoiltu autettuna, kiitos @vlad .


Jotenkin minulla on tästä vielä sellainen maku että niitä rakenteita ei olla päästy muuttamaan vaan viilailua tapahtuu jokseenkin tasapaksusti. Olisin itse tutkinut rakenteiden muuttamista siten että karsitaan palkkioista ja työpaikoista sellaiset elementit, jotka kuuluvat menneeseen, ovat extraa jota ei voi pitää ansaittuna tai ovat jopa mahdottomia toteuttaa nykypäivän tilanteessa. Eri asioiden tilaa tulisi voida tarkastella hieman laajemmalla jaolla ja tehdä sektorikohtaisia leikkauksia kohdennetummin. Rakenteet muuttuvat vain jos puututaan uudella tavalla:


1) kaupallinen teollisuustyö - tällä sektorilla raha tulee vientiteollisuudesta ja näin yritysten pitäisi voida saada päättää enemmän itse työehdoista. Entisistä poistetaan pekkaset, poistetaan lomarahat ja työviikot tehdään täysinä ilman keinotekoisia vapaita keskellä viikkoa. Sairastamisesta lääkärinlappu heti ekasta päivästä tai jos se on soten kannalta huono juttu niin eka päivä laputtomaksi.

2) kaupallinen palvelutyö - raha tulee paljolti kotimarkkinoilta. Yritykset maksavat sellaista palkkaa mitä voivat tai yksilöt voivat perustaa kilpailevia yrityksiä jos ei palkollisena olo miellytä. Poistetaan lomarahat ja työviikot tehdään täysinä ilman keinotekoisia vapaita keskellä viikkoa. Sairastamisesta lääkärinlappu heti ekasta päivästä tai jos se on soten kannalta huono juttu niin eka päivä laputtomaksi.

3) Valtion ja kunnan hallintotyö - raha tulee veroeuroina eli käytetään töissäkäyvien rahaa tai lainarahaa. Tällä sektorilla on eniten työpaikkoja karsittavana/poistettavana, koska rahaa ei yksinkertaisesti riitä. Ulkomaisen velan vähentäminen tarkoittaa että hallinnosta on karsittava vielä lisää. Tietysti poistetaan lomarahat ja työviikot tehdään täysinä ilman keinotekoisia vapaita keskellä viikkoa. Sairastamisesta lääkärinlappu heti ekasta päivästä tai jos se on soten kannalta huono juttu niin eka päivä laputtomaksi.

4) Valtion ja kunnan terveyspalvelut ja hoivatyö - raha tulee veroeuroina eli käytetään töissäkäyvien rahaa, jollain osin myös mahdollista myydä palveluita. Sektorilla ei paljoakaan karsittavaa. Uutena asiana tulee vanhustenhoivassa ottaa käyttöön hoidettavan omaisuus ja talletukset, jotta vanhuksen hoitokustannus tulee maksettua muustakin kuin verorahoista. Suomessa lakisääteisesti omaisuutta ja talletuksia ei tarvitse ilmoittaa hoivattavan maksun suuruutta määriteltäessä. Suomessa laki edellyttää vain tulojen huomioimisen ja mikäli jättää muun omaisuuden ilmoittamisen tekemättä, niin siihen ei sote pääse käsiksi. Muistaakseni Saksassa ja Itävallassa laki määrää avattavaksi pankkitilit ja muu omaisuus kun valtio/kunta ottaa hoidettavakseen vanhuksen. Suomessa tätä samaa vaatimusta ei ole.
Suomessa käytännössä omaiset piilottavat pankkitilien tilanteen ja rahat säilyvät perintöihin saakka kun vanhuksen talletuksia ei hyödynnetä hänen omassa hoitomaksussa. Sote joutuu tekemään päätöksen hoitokustannuksesta käytännössä pelkästään eläketuloon perustuen. Tämä johtaa tilanteeseen jossa hoidettava itse maksaa esim 1000€ kuukaudessa hoidosta, jonka kustannus todellisuudessa on noin 4000€ kuussa. Alalle tulee myös lisää työväen tarvetta suomalaisten ikääntyessä. Huomattavaa on vielä että tuollainen tonnin erotus käytännössä menee verorahoista. Elikkäs, jos sitä vanhuksen itse maksamaa summaa korotetaan omien talletusten perusteella, niin silloin sote-alan työntekijöilläkin saattaisi olla helpompaa kun sitä rahaa on enemmän sille toimialalle ja nimenomaan kohdistettuna vanhusten hoitoon. Eikös tämä juuri ole sitä kustannusvastaavuutta jota kaikessa nyt peräänkuulutetaan?
Tälläkin sektorilla poistetaan lomarahat ja työviikot tehdään täysinä ilman keinotekoisia vapaita keskellä viikkoa. Sairastamisesta lääkärinlappu heti ekasta päivästä tai jos se on soten kannalta huono juttu niin eka päivä laputtomaksi.

5) muut toimialueet - Poistetaan lomarahat ja työviikot tehdään täysinä ilman keinotekoisia vapaita keskellä viikkoa. Sairastamisesta lääkärinlappu heti ekasta päivästä tai jos se on soten kannalta huono juttu niin eka päivä laputtomaksi.

Yhteistä noille kaikille työntekijöille on se, että ylimääräiset lakisääteiset extra-rahat eivät rasita yhdenkään työnantajan kassaa ja palkkaa maksetaan lähinnä vain siitä, että ollaan töissä ja tuotetaan. Lorvimisesta ei pidä maksaa ainakaan hyvin ja tämä tarkoittaa että yksilön työttömyydestä saama raha pitää myös vähentää. Päivähoito-oikeus pois lapselta jos toinen vanhemmista on kotona...jne...jne... muuta kaikkea yleistä. Loman pituus kaikille max 4 +1 viikkoa, ei yhtään enempää millään tasolla.

Homman juju on se että kaikenlainen extra etujen ja rahojen jakaminen on loputtava ja liittojen on lopetettava sellaisten vaatiminen koska niille ei ole maksajaa. Rakenteiden muuttaminen on tarpeen, yleinen viilaaminen ei ole riittävää.


.
 
Tämä kirjoitukseni tuolla toisessa ketjussa oli omasta mielestäni niin sopiva tähänkin otsikkoon joten laitetaan lista yhteiskunnallisista parannus - EHDOTUKSISTA tännekin. Osin muotoiltu autettuna, kiitos @vlad .


Jotenkin minulla on tästä vielä sellainen maku että niitä rakenteita ei olla päästy muuttamaan vaan viilailua tapahtuu jokseenkin tasapaksusti. Olisin itse tutkinut rakenteiden muuttamista siten että karsitaan palkkioista ja työpaikoista sellaiset elementit, jotka kuuluvat menneeseen, ovat extraa jota ei voi pitää ansaittuna tai ovat jopa mahdottomia toteuttaa nykypäivän tilanteessa. Eri asioiden tilaa tulisi voida tarkastella hieman laajemmalla jaolla ja tehdä sektorikohtaisia leikkauksia kohdennetummin. Rakenteet muuttuvat vain jos puututaan uudella tavalla:


1) kaupallinen teollisuustyö - tällä sektorilla raha tulee vientiteollisuudesta ja näin yritysten pitäisi voida saada päättää enemmän itse työehdoista. Entisistä poistetaan pekkaset, poistetaan lomarahat ja työviikot tehdään täysinä ilman keinotekoisia vapaita keskellä viikkoa. Sairastamisesta lääkärinlappu heti ekasta päivästä tai jos se on soten kannalta huono juttu niin eka päivä laputtomaksi.

2) kaupallinen palvelutyö - raha tulee paljolti kotimarkkinoilta. Yritykset maksavat sellaista palkkaa mitä voivat tai yksilöt voivat perustaa kilpailevia yrityksiä jos ei palkollisena olo miellytä. Poistetaan lomarahat ja työviikot tehdään täysinä ilman keinotekoisia vapaita keskellä viikkoa. Sairastamisesta lääkärinlappu heti ekasta päivästä tai jos se on soten kannalta huono juttu niin eka päivä laputtomaksi.

3) Valtion ja kunnan hallintotyö - raha tulee veroeuroina eli käytetään töissäkäyvien rahaa tai lainarahaa. Tällä sektorilla on eniten työpaikkoja karsittavana/poistettavana, koska rahaa ei yksinkertaisesti riitä. Ulkomaisen velan vähentäminen tarkoittaa että hallinnosta on karsittava vielä lisää. Tietysti poistetaan lomarahat ja työviikot tehdään täysinä ilman keinotekoisia vapaita keskellä viikkoa. Sairastamisesta lääkärinlappu heti ekasta päivästä tai jos se on soten kannalta huono juttu niin eka päivä laputtomaksi.

4) Valtion ja kunnan terveyspalvelut ja hoivatyö - raha tulee veroeuroina eli käytetään töissäkäyvien rahaa, jollain osin myös mahdollista myydä palveluita. Sektorilla ei paljoakaan karsittavaa. Uutena asiana tulee vanhustenhoivassa ottaa käyttöön hoidettavan omaisuus ja talletukset, jotta vanhuksen hoitokustannus tulee maksettua muustakin kuin verorahoista. Suomessa lakisääteisesti omaisuutta ja talletuksia ei tarvitse ilmoittaa hoivattavan maksun suuruutta määriteltäessä. Suomessa laki edellyttää vain tulojen huomioimisen ja mikäli jättää muun omaisuuden ilmoittamisen tekemättä, niin siihen ei sote pääse käsiksi. Muistaakseni Saksassa ja Itävallassa laki määrää avattavaksi pankkitilit ja muu omaisuus kun valtio/kunta ottaa hoidettavakseen vanhuksen. Suomessa tätä samaa vaatimusta ei ole.
Suomessa käytännössä omaiset piilottavat pankkitilien tilanteen ja rahat säilyvät perintöihin saakka kun vanhuksen talletuksia ei hyödynnetä hänen omassa hoitomaksussa. Sote joutuu tekemään päätöksen hoitokustannuksesta käytännössä pelkästään eläketuloon perustuen. Tämä johtaa tilanteeseen jossa hoidettava itse maksaa esim 1000€ kuukaudessa hoidosta, jonka kustannus todellisuudessa on noin 4000€ kuussa. Alalle tulee myös lisää työväen tarvetta suomalaisten ikääntyessä. Huomattavaa on vielä että tuollainen tonnin erotus käytännössä menee verorahoista. Elikkäs, jos sitä vanhuksen itse maksamaa summaa korotetaan omien talletusten perusteella, niin silloin sote-alan työntekijöilläkin saattaisi olla helpompaa kun sitä rahaa on enemmän sille toimialalle ja nimenomaan kohdistettuna vanhusten hoitoon. Eikös tämä juuri ole sitä kustannusvastaavuutta jota kaikessa nyt peräänkuulutetaan?
Tälläkin sektorilla poistetaan lomarahat ja työviikot tehdään täysinä ilman keinotekoisia vapaita keskellä viikkoa. Sairastamisesta lääkärinlappu heti ekasta päivästä tai jos se on soten kannalta huono juttu niin eka päivä laputtomaksi.

5) muut toimialueet - Poistetaan lomarahat ja työviikot tehdään täysinä ilman keinotekoisia vapaita keskellä viikkoa. Sairastamisesta lääkärinlappu heti ekasta päivästä tai jos se on soten kannalta huono juttu niin eka päivä laputtomaksi.

Yhteistä noille kaikille työntekijöille on se, että ylimääräiset lakisääteiset extra-rahat eivät rasita yhdenkään työnantajan kassaa ja palkkaa maksetaan lähinnä vain siitä, että ollaan töissä ja tuotetaan. Lorvimisesta ei pidä maksaa ainakaan hyvin ja tämä tarkoittaa että yksilön työttömyydestä saama raha pitää myös vähentää. Päivähoito-oikeus pois lapselta jos toinen vanhemmista on kotona...jne...jne... muuta kaikkea yleistä. Loman pituus kaikille max 4 +1 viikkoa, ei yhtään enempää millään tasolla.

Homman juju on se että kaikenlainen extra etujen ja rahojen jakaminen on loputtava ja liittojen on lopetettava sellaisten vaatiminen koska niille ei ole maksajaa. Rakenteiden muuttaminen on tarpeen, yleinen viilaaminen ei ole riittävää.


.
Kuulostaa hyvältä. Nämä pitäisi toimeenpanna.
Myös ay-iike on epäilemättä samaa mieltä. Hyvä syy pistää Suomi seisomaan yleislakolla, mikäli näitä ehdotettaisiin.
 
Myös ay-iike on epäilemättä samaa mieltä. Hyvä syy pistää Suomi seisomaan yleislakolla, mikäli näitä ehdotettaisiin.
Jos katsotaan Kreikan poliittista historiaa niin melko lailla 90-luku mentiin sosialistien johdolla (PASOK) ja 2012 vaaleista lähtien vasemmistolla on edelleen noin puolet parlamentista.
Voitaneen ajatella, että Suomen vasemmisto ja ay-liike kannattavat samanlaisia ajatuksia mitä Kreikassa on jo pitkään toteutettu - lopputuloksen tiedämme.
Ay-liike päättää rettelöikö vai osallistuuko Suomen pelastamiseen.

Tietenkin Suomen ay-liike vastustaa ja lakkoilee, mutta ei se paljoa auta tilanteessa. Voidaanhan Suomessakin mennä siihen että ay-liike määrää ja suljetaan sen myötä tehtaat ja muut palvelut kun ne muodostuvat kannattamattomiksi.
SUOMI vs. KREIKKA antaa paljon pohtimisen aihetta, mutta aika vähän liikkumavaraa.




.
 
Sipilälle äkkiä lisää palkkaa. Hänen palkalleen nauraa koko Suomi.

http://intrigoori.blogspot.fi/2015/09/seppo-lehdolle-hirmuliksa.html kirjoitti:
Pieni savolaiskaupunki Varkaus maksaa Seppo Lehdolle kuukaudessa enemmän palkkaa, mitä pääministeri tienaa. Tämä kultaseppo ei kuitenkaan ole eräs nettiforumeilla tunnettu henkilö, vaan hänen nimikaimansa, heh.
Varkauden sosiaali- ja terveysjohtaja Seppo Lehto sai kesällä 4 100 euron palkankorotuksen. Ennestään hän tienasi vaatimattomat 9 746 euroa kuukaudessa.
Yhteensä Lehto nappaa nyt melkein 14.000 euron palkkaa, kun pääministerille maksetaan "vain" reilut 11.000 euroa kuukaudessa.
Sillä lailla! Samaan aikaan meillä puhutaan suupielet vaahdossa julkisen puolen suurista säästötarpeista ja työssä käyvienkin ihmisten köyhyys kasvaa. Yksityispuoli saa tietysti maksaa palkollisille mitä haluaa, mutta siellä onkin aina oltu tarkkoja.
Intrigöörin mielestä kukaan verorahoista palkkansa saava ei ansaitsisi tuommoisia tuloja. Mutta ehkä meikällä vain on vanhentuneita käsityksiä mm. hyvästä veljistöstä ja raha-asioista?

Hirmuliksasta kertoo Savon Sanomat.
 
@Rauhantekijä @JR49

Sairauslomasta en ole ihan samaa mieltä, lappu ekasta päivästä pitäisi olla esimiehen harkinnan mukaan, kolme sairauslomaa ilman lappua esimiehen suostumuksella on osoittautunut käytännössä monessa paikassa hyväksi malliksi, vähentää poissaoloja kun lääkäri ei KOSKAAN anna yhden päivän sairauslomaa vaikka vaiva paranisi siinä. Motivaatiovempat kyllä tiedetään työnjohdossa ja näiltä voi ystävällisen kunnioittavasti pyytää lääkärintodistuksen heti 1. päivästä lähtien. Jos ei tiedetä, niin firmassa on johtamisongelma.
 
Sairauslomasta en ole ihan samaa mieltä.....
Jees, tuossa on varmasti säätämisen mahdollisuutta. On sellaistakin esitetty että niiden yksien päivien lappujen hakeminen kuormittaa terveysorganisaatioita aivan turhaan ja siksi jotain laputonta mallia olisi järkevää pohtia.
Eli taas sellainen kustannusten vähentämisen tavoite kuitenkin esillä. Hyvä homma ja kehittämisen arvoinen.
 
Noinkohan tunnelma ja osallistujamäärä(kin) lässähtää huomenna jos sää on huono?:
"Eurooppaa piinannut Henri-myrsky saapuu perjantaiaamuna Suomeen.
Ilmat eivät suosi perjantain mielenilmauspäivää.
– Huono tuuri on ay-väellä, sääpalvelu Forecan päivystävä meteorologi Kristian Roine tiivistää.
Suomeen saapuu perjantaiaamuna lounaasta voimakas myrskyrintama. Sateet kastelevat koko läntisen Suomen aamuyöllä. Rintama liikkuu länttä kohden. Pääkaupunkiseudulle saderintama saapuu aamupäivän aikana."
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1442461565128.html
 
Harmi, kukaan ei ole ymmärtänyt, että Suomessa ei osata myydä tuotteita, palveluita ja innovaatioita ulkomaille. Missä Suomalaiset myyntimiehet? Onko niitä olemassakaan? Toinen selkeä ongelma on johtaminen, kukaan ei johda tätä maata oikeasti, eikä yrityksissä haluta johtaa ihmisiä eikä varsinkaan myyntiä. Venäjän kauppakin on unohdettu täysin, mahtava maa, jonne uppoaisi mielettömästi Suomalaista osaamista. Tämä ja edellinen hallitus onkin tehnyt Venäjästä vihollisen ja ohjannut yhteiskunnan rahat unioniin. Rahat on loppumassa, sanoi Sipilä eilen illalla, surkeaa :-(
 
Tässä täytyy nyt kertoa ihan omakohtaiset kokemukset kustannusloikan otosta. Meillä laskettiin palkkoja noin 20%. No sitten meni taas vaihteeksi hyvin ja keskijohtoon palkattiin vähän kavereita. Tuotantoa päätettiin laajentaa ulkomaille hommaan meni xxx xxx summa mitään ei tullut valmiiksi. Otettiin siten pari kaveria lisää ja muutaman vuoden kuluttua uutta maailmanvalloitusta tappioissa päästin sitten jo yli millin. Tämän jälkeen todettiin että johtoa pitää vähän vahvistaa lisähenkilöillä.
Jutussa oli muutama muukin surkuhupainen käänne mutta jätän ne kertomatta.
 
Viimeksi muokattu:
Venäjän kauppakin on unohdettu täysin, mahtava maa, jonne uppoaisi mielettömästi Suomalaista osaamista. Tämä ja edellinen hallitus onkin tehnyt Venäjästä vihollisen ja ohjannut yhteiskunnan rahat unioniin.

Näinhän sen on pakko olla, kylkyl. Tämä ja edellinen hallitus aiheuttivat siis Venäjään kohdistetut talouspakotteet ja Venäjän vastapakotteet SEKÄ Venäjän talouden heikentymisen alentamalla öljyn hinnan puoleen entisestä.

Kylläpä olivatkin aikaansaavia ja eteviä velikultia, sano.
 
Tässä täytyy nyt kertoa ihan omakohtaiset kokemukset kustannusloikan otosta. Meillä laskettiin palkkoja noin 20%. No sitten meni taas vaihteeksi hyvin ja keskijohtoon palkattiin vähän kavereita. Tuotantoa päätettiin laajentaa ulkomaille hommaan meni xxx xxx summa mitään ei tullut valmiksi. Otettiin siten pari kaveria lisää ja muutaman vuoden kuluttua uutta maailmanvalloitusta tappioissa päästin sitten jo yli millin. Tämän jälkeen todettiin että johtoa pitää vähän vahvistaa lisähenkilöillä.
Jutussa oli muutama muukin surkuhupainen käänne mutta jätän ne kertomatta.

Juuri näin, ei osattu myydä eikä...
 
Huomenna minunkin on kai syytä varautua siihen, että liitto lähettää gorillansa pesäpallomailoineen antamaan rikkurille köniin, kuten se eräs ay-johtaja uhosi. Enkä ole vuosiin edes maksanut suojelurahaakaan tuolle mafialle.
 
Voi että..... olen minäkin pahoillani tilanteesta mutta minkäs teen. Tajuan omat puheeni siltä osin että oma työni on sidoksissa toimitusketjujen hallintaan ja täältä katsottuna tuo kuljettaminen näkyy kirkkaana. Erityisesti latvijalaiset kuljetusliikkeet seikkailevat tarjoamassa palveluaan Suomessa ja Ruotsissa ja näin alentavat rahdinostajien kustannusta ulkomaan reiteillä ja kabotaasillakin. Toiminta on keskittynyt Pohjoismaisiin markkinoihin sen jälkeen kun Venäjän suunta heiltä lopahti. Tässä kisassa suomalaiset häviävät. On tavallaan naurettavaa että Suomessa toimivat suuryritykset leuhkivat kaiken maailman "yhteiskuntavastuillaan" mutta kun ostavat palveluja niin halvin saa tuottaa palvelun. Eikä se toimija ole sitten suomalainen. Tää juttu on ihan totta Suomessa tänään.


Tottakai jokainen on ylpeä omasta työstään ja sen voi aina perustella. Se mitä itselläni on ollut tekemistä entisen Uudenmaan Ympäristökeskuksen nyk. ELY keskus kanssa niin yhteistyöhön ryhtyminen kansalaisen kanssa on todella vaikeaa. Korkeasti oppineet virkamiehet lähinnä seurustelevat toistensa kanssa yli organisaatiorajojen, mutta kansalainen ei saa asioitaan kuuluviin.
Älä nyt pillastu, mutta mun aatteeni kiteytettynä on: virkamiehen hiki on maailman kalleinta ainetta .

.
Hyvän (en siis tarkoita huippua) valtion asiantuntijan&keskijohdon 'hiki' on yksityiseen&kunnalliseen(kin) verraten jopa halpaa.
Saisinpa erään Avin pätevän lakinaisen(brutto 3800€), erään vero-osaston esimiehen(4200) ja elystä ja verosta "sihteerit"(virkanimike) (2050 ja 2200), niin tekisimme n. 100 duunarin(2400-3300) kanssa kaikki huomattavasti psrempaa 'tiliä'. Myös duunareiden huonoiten ansaitsevan sakin palkkoja hinattaisiin parisatkuu ylöspäin tällä sakilla..
Ikävä vääristynyt mielikuva sinulla 'maailman kalleimpaan sakkiin'..
Elämmeköhän samassa maassa?
 
Tässä sairausloma asiassa on erikoinen asetelma.
Joskus ihminen sairastuu, me kaikki kuitenkin koemme sairautemme eri tavoin. Yksi jää kotiin, toinen lähtee vain töihin, kolmas ottaa pillerin ja lähtee töihin. Ihmisen sairastamienen ei ole digitaalista puuhaa, vaan varjanssia löytyy.
Nyt koetaan, ettei sairauden takia saisi jäädä pois töistä, saa, ihan niin kuin ennenkin. Ainoa asia mikä muuttuu on omavastuu. Sairauspoissaoloihin tulee omavastuu.
Järkevä ihminen on ihan samalla tavalla poissa kuin ennenkin. Tulon menetykset ovat pieniä, koska harvoin ollaan paljon poissa lyhyitä saikkuja. Pitkissä omavastuun vaikutus taas on pienempi.
Kannattaa muistaa, että terveys monisyinen juttu, johon yksilö voi vaikuttaa vaikuttaa.
Yksilön vastuu itsestään tässä muutoksessa kasvaa, holhousyhteiskunnassamme se on vain positiivista.
Suhteellista. Yksi menää räkimään töihin(ja nämä on yleensä niitä ettei edes kättä suun eteen saa). Yksi päivä palkasta pois on sille Sari-sairaanhoitajalle ~100e, 5% kk-palkasta. Kelle 100e on vähän, kelle ei. Minulle 50e on ihan kiva lappu lompakossa, vaikka niitä olisi kiinni taloissa, mökeissä, varastoissa, pankkitilillä.. Monelle(syytä olis arvostaa satkua sen verran että kaikille) satku on iso raha. Esim itse emme
(4henkilön talous) perjantaikaupassa pe-ma ruokaostoksia ym, vaikka hintojen perään ei tarvitsekaan katsoa, kuluta juuri tuota 100e enempää. Satanen on rahaa ainakin meille yht ~200k e+ kotitaloudelle niin voin hyvin kuvitella paljonko se on ns pienituloiselle.
Minä nyt en vaan tajua tätä juttua että ihmiset +75k e vuosituloilla ei ymmärrä esim tämän satasen arvoa. Lyökääpä kaikki se "vain 100€" vaikka vapaaehtoisjärjestölle nyt tulevien pakolaisten avittamiseen ja ennen joulua vähävaraisten perheiden jeesaamiseen. En tiedä ollaanko huonoja pikkuvarakkaita, mut kakskymppisen "vaan" keräyksiin jotka tarpeellisiksi näen lahjoitan. . .
 
Back
Top