Perjantain mielenilmaus pysäyttää paljon

Suomessa on 2,2 miljoonaa palkansaajaa. Ei siitä enempää.

Mutta onko kohtuullista jos hoitsun palkka laskee seuraavasti?

3-vuorotyö
Peruspalkka 2400€
Vuorotyölisät
Tulot laskevat noin 3400 €/v

3400€ / 12kk = 283€/kk
 
Ay-johto ihmeissään: Miten lakkolaiset pääsevät mielenilmaukseen?

Ööh, tota...eikö AY-johto ole kuullut että ihmisillä on jalat? Monella varmaan olemassa myös polkupyörä. Ei saa olla niin avuton, jos mieli palaa osallistua mielenosoitukseen niin kyllä sitä helposti kävelee 10-15km. Pitää vain ajoissa lähteä kotoa. Ei ole kyse muuta kuin tahdonvoimasta.
 
Suomessa on 2,2 miljoonaa palkansaajaa. Ei siitä enempää.

Mutta onko kohtuullista jos hoitsun palkka laskee seuraavasti?

3-vuorotyö
Peruspalkka 2400€
Vuorotyölisät
Tulot laskevat noin 3400 €/v

3400€ / 12kk = 283€/kk

Ei ole kohtuullista, mutta tämä onkin vasta pelin avaus!


Lomarahojen puolittaminen on nousemassa korvaamaan osan hallituksen esityksistä
Joel Maisalmi
Satellite

Pääministeri Juha Sipilä (kesk)

Kotimaa | 14.9.2015 | 17:39 | Päivitetty 17:411
SAK:ssa ja koko palkansaajaleirissä valmistellaan esitystä asiasta. Lännen Median tietojen mukaan työnantajaleirissä on valmiutta ottaa lomarahojen puolittaminen hallituksen esityksien tilalle.
Lauri Nurmi

Lännen Media
Kaikkien työntekijöiden lomarahojen puolittaminen on nousemassa korvaavaksi ehdotukseksi hallituksen julkistamille koville toimille. Lännen Median tietojen mukaan työnantajaleiristä löytyy valmiuttaa ottaa lomarahojen puolittaminen osaksi 5 prosentin työn kustannusten alentamista. Tämä malli mahdollistaisi sen, että työntekijät voisivat säilyttää esimerkiksi vuorolisänsä ennallaan ja välttää ainakin osittain tai jopa kokonaan sairausajan palkanmaksun karenssit.– Jos puolet lomarahoista otetaan pois jokaiselta sektorilta, se vastaa 2,5 prosenttia eli puolta kilpailukykypaketista, kertoo asian tunteva lähde työnantajaleiristä.Palkansaajien keskusjärjestöjen johdossa ja suurimpien ammattiliittojen johtotasoilla käydään neuvotteluja siitä, että palkansaajat tarjoavat hallitukselle lomarahojen puolittamista, mikäli hallitus luopuu pakottavasta lainsäädännöstä.– Meidän on tarjottava hallitukselle jotakin isoa, jotta se luopuu pakottavasta lainsäädännöstä. Neuvotteluja lomarahojen puolittamisesta käydään, vahvistaa asian tunteva sisäpiirilähde SAK:sta Lännen Medialle.Toinen ay-puolen johtaja kertoo, että palkansaajien keskusjärjestöjen ylin johto keskustelee myös mahdollisuudesta tarjota säännöllisen työajan pidentämistä korvaamaan loput 2,5 prosenttia pääministeri Juha Sipilän (kesk.) vaatimasta 5 prosentin työn kustannusten alentamisesta.Työnantajien ylimmässä johdossa ei torjuta myöskään ajatusta säännöllisen työajan pidentämisestä vaihtoehtona hallituksen nyt esittämille toimille.Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi maanantaina Ylen haastattelussa, että hallitus on valmis hyväksymään vaihtoehtoisen paketin, kunhan se varmasti täyttää vaatimuksen 5 prosentin kustannusten alentamisesta.Lännen Median tietojen mukaan pakettia valmistellaan palkansaajapuolella, ja se rakentuisi lomarahojen leikkaamisen varaan, mikä kohtelisi tasapuolisesti eri työntekijäryhmiä.
GoogleFacebookTwitterLinkedin
 
Osallistun perjantain mielenosoitukseen ja olen vielä ylpeä siitä!

En ole kommunisti, enkä ole koskaan minkään sortin sosialisteja äänestänyt.

Voin jotenkin ymmärtää talouspoliittisen ajattelun joka on näiden Sipilän hallituksen aivopierun takana. Todellisuudessa se vain leikkaa kotimaista ostovoimaa ja romuttaa sopimusjärjestelmän.

Takana on itselläni 90-luvun lama ja nyt tämä uusin laskukausi. En vain ole valmis tälle linjalle, jossa syntipukeiksi otetaan vuorotyöläiset - ja aivan oikeesti saatana. Ovatko Suomen talousongelmien takana kaupan kassat, vartijat, poliisit, varastomiehet tai rekkapenat? No ei aivan varmasti ole. Suomeksi sanottuna vituttaa nähdä, että Matti Vanhasen kaltaiset "nerot" jotka ovat olleet tämänkin talouskriisin avainhenkilöitä kehtaavat edes väittää, että vika ei ole yritysten johtajissa ja poliitikoissa. Vanhaselle toki kelpasi välillä palkkiovirka suurpääoman palveluksessa.

Kaikki raha mitä tälläkin matokuurilla säästetään valuu suoraan osakkeen omistajien osinkoihin. Sen sijaan valtion verotulot pienenevät.
 
Vaikuttaako nk. Sipilän lista herrojen palkkoihin millä tavoin
a) euromääräisest
b) prosentuaalisesti bruttopalkasta?

300-700€ 10-25%kk riippuen työtilanteesta edellisellä työnantajalla samassa työssä ei olisi vaikuttanut senttiäkään kun peruspalkka oli riittävä eikä mitään lisiä. Ton verta pienenis korvaus siitä että pahimmillaan ei viiteen päivään näe lastaan hereillä, nukkuu kun lähden töihin ja taas illalla nukkumassa
 
Viimeksi muokattu:
Kyllä minäkin tämän kaiken ammattiliittojen haukkumisen jälkeen kaipaisin myös johtajien vastuunkantoa.

Koko yhteiskuntasopimus olisi saatu paljon helpommin markkinoitua tavallisille palkansaajille, jos mukaan pakettiin olisi otettu myös sitova johtajien palkanalennuksia koskeva osuus.

Ja onko suomalaisten, varsinkin pörssiyritysten, johto viime vuosien aikana ansainnut palkkansa?

No aivan varmasti EI OLE, ainakin jos katsoo suomalaisten suuryritysten keskimääräistä tuloskehitystä viime vuosina.

Että siinä mielessä ymmärrän kyllä @letkuspede pointinkin siitä, että tässä joutuvat paljolti sijaiskärsijöiksi sellaiset tahot, joilla ei ole osaa eikä arpaa Suomen nykyisten talousongelmien synnyssä.

Valitettavasti ongelmat ovat vaan niin vakavia, että vaikka kaikkien suuryritysten johtajien palkat tiputettaisiin nollaan, se ei vielä ratkaisisi Suomen kustannuskilpailukykyongelmaa millään tavoin edes teoriassa.

Kyllä ne todelliset syylliset löytyvät sieltä Arkadianmäen suunnalta. Hallitus toisensa jälkeen on vältellyt populistisista syistä tarvittavien ikävien päätösten tekemistä poliittisen suosionsa säilyttämiseksi.

Suoraan sanottuna meille kansalaisille on valehdeltu päin naamaa, että valtion velkaantuminen ei ole mikään ongelma, vaikka se on ollut vakava ongelma jo pitkään.

Jos tästä kriisistä joskus selvitään, koko maamme poliittista järjestelmää on muutettava, jotta vastaava tilanne voitaisiin välttää myös tulevaisuudessa.

Poliitikot tulisi velvoittaa perustuslain säätämisjärjestyksessä säädetyllä pakottavalla lainsäädännöllä pitämään valtion velka alle tietyn ennalta määritellyn prosenttiosuuden BKT:stä. Samoin lainsäädännöllä tulisi säätää vuosittainen maksimi velkaantumistahti, jota ei voi ylittää ilman poikkeustilalainsäädännön käyttöönottoa.

Samalla tulisi perustaa Suomeen vihdoinkin riippumaton perustuslakituomioistuin, jonka yhteyteen tulisi poliittisesti riippumattomista talousasiantuntijoista valittu taloustuomioistuin, joka valvoisi edellämainitun lainsäädännön noudattamista. Lisäksi näiden lakien rikkomisesta johtavassa asemassa oleva poliitikko tulisi säätää rangaistukseksi luovuttamaan koko henkilökohtaisen omaisuutensa valtiolle, siinähän pääsisi sitten opettelemaan uudestaan taloudenpitoa keppikerjäläisenä tavallisen kansalaisen näkökulmasta...

Tuleeko näin koskaan tapahtumaan?

Ei tietenkään, mutta tämän kaltaisia toimenpiteitä oikeasti kaivattaisiin, jotta tämä kaikkien demokraattisten valtioiden ongelmana oleva ylivelkaantumisongelma oikeasti saataisiin kuriin. Toisten varoilla kun on niin helppo ottaa aina vain lisää velkaa jälkipolvien laskuun, jos siitä ei joudu henkilökohtaiseen vastuuseen...
 
300-700€ 10-25%kk riippuen työtilanteesta edellisellä työnantajalla samassa työssä ei olisi vaikuttanut senttiäkään kun peruspalkka oli riittävä eikä mitään lisiä. Ton verta pienenis korvaus siitä että pahimmillaan ei viiteen päivään näe lastaan hereillä, nukkuu kun lähden töihin ja taas illalla nukkumassa

Niinpä. Vuositasolla vuorotyöläiselle osuva leikkaus on sen suuruinen, että kuukausi kannataa hyvinkin lakkoilla, vaikka omaan piikkiin ilman liiton päivärahaakaan... Vuosilomarahoista leikkaaminen rokottaisi kaikkia palkansaajia, nykyinen ehdotus ei.

Miten kanssakeskustelijat suhtautuisivat siihen, että ihan rahapalkka putoaisi sen 7-15%? Ja tuossa ei huomioitaisi kuin pyhäkorvauksen leikkaus. Vastaukseksi ei kelpaa se, että eihän sunnuntaina ole pakko työskennellä. Kyllä on jos työnantaja määrää töihin ja hommat ovat 24/7-luonteisia.

Itse en ole lakossa, sillä nautin perjantaina ansaitusta lepopäivästä 12 tunnin yövuoron jälkeen.
 
Toivottavasti nämä lakkoilijat muistetaan seuraavalla yt-kierroksella.

Suomalaista itkupotkupelleillyä parhaimmillaan. Minä en leikkaa kun tuo toinen ei joudu leikkaamaan yhtä paljoa ja joku vielä vähemmän.

Muistuttaa päiväkotitason kinastelua.
 
Ööh, tota...eikö AY-johto ole kuullut että ihmisillä on jalat? Monella varmaan olemassa myös polkupyörä. Ei saa olla niin avuton, jos mieli palaa osallistua mielenosoitukseen niin kyllä sitä helposti kävelee 10-15km. Pitää vain ajoissa lähteä kotoa. Ei ole kyse muuta kuin tahdonvoimasta.

Ööj, tota... Oletko kuullut, että 10-15 km etäisyydellä eduskuntatalosta elää vajaa miljoona suomalaista. Se on alle viidenneksen koko kansasta. Vai eikö tämä ollutkaan koko kansan asia?
 
Mi
Oma suosikkipuolueeni on ollut hallituksessa ja ministereinä viime vuosina (kokoomus). En innostunut yhtään kun Keskusta ja Sipilä sai puheenjohtajan paikan, vaikka nykyinen jäsenyyspuolueeni (persut) pääsi myös hallitukseen.

Täytyy kuitenkin iloisena tunnustaa, että nyt on hallituksella yritys päällä. Siellä ollaan tosissaan yrittämässä nostaa maata suosta. Kaikkiin yksityiskohtiin en ole perehtynyt, mutta yleisellä tasolla annan kyllä tukeni näille kipeillekin tuottavuuden parantamisille. Noi virheiden (toiset kutsuu niitä saavutetuiksi eduiksi) korjaukset olisi olleet tarpeettomia nyt jos niitä ei olis koskaan tehtykään. Esim. se, että työnantaja joutuu maksamaan työntekijän palkan sairaspoissaolojen aikaan. Ei ole (yleensä) työnantajan syytä ja työntekijä sairastuu. Miksi sen pitäisi maksaa siitä? Tämä nyt vaan yhtenä esimerkkinä.

Ammattiyhdistysliikkeet eivät ole täysin tarpeettomia, mutta kyllä ne nyt tällä kertaa saisivat hävetä itseään jos jotain lakkoja tällaiseen tilanteeseen ja näistä asioista nostavat.


Lasken tällä kertaa kaikki henkilöt kommareiksi jotka lakkoon tai muihin mielenilmauksiin osallistuvat.


Kyllä. Olen itse porvari ja työnantaja. Totta kai oma asemani vaikuttaa mielipiteisiini. Minä kun tunnen asioita sekä työntekijän, että myös työnantajan puolelta.
Mitäs sanot osa-aikaiselle kahden lapsen yksinhuoltajalle joka laittaa lapset isovanhemmille hoitoon sunnuntaisin saadakseen sen pakollisen tarpeellisen kasaan elättääkseen jotenkuten perheensä? Tiedätkö kuinka paljon jonkun perheen kk-budjettia yksi(kin) palkaton sairauslomapäivä voi heilauttaa?
Tässä tullaan taas siihen että vaikka hyvätuloinen (voi) hävitä euroissa enemmän, niin pienituloinen voi hävitä euroissa välttämättömän.
Olen keskivertoa paremmin toimeentulevasta perheestä ja kummasti meille(sisarukset) on opetettu ja tehty erittäin selväksi että meillä on, -ja on eettisesti oikein antaa siitä mitä on enemmän kuin keskivertotallari saa.
Tänäpäivänä oma perheeni on 'ns hyvintoimeentuleva'. Ottakoot meiltä jos on pakko ottaa. Meillä sentään on edes jotain mistä antaa..
Kuinkas mielipiteesi karenssipäivä&hoitoalayhdistelmästä? Laitanko avovaimoni räkimään ja sairastuttamaan alaisiaan ja asiakkaitaan yksityiseen hoitolaitokseen hänen 3x palkalla verrattuna jaksotyötä tekevään lähi/sairaanhoitajaansa? Pyydänkö häntä vahtimaan että lähihoitajat eivät vahingossakaan tule töihin sairaana(vaikka palkkansa menettävätkin) että eivät sairastuttaisi ikäihmisasiakkaita(mahdollisesti vakavasti)
Kuinkas sinun bisneksesi luistavat jos yksi köhijä köhii kahvipaussilla koko duunariporukan influenssaan tultuaan sairaana töihin? Etsit syyllisen ja annat potkut?
Nämä on erittäin niin ja näin ja kiikun ja kaakun asioita..
Vai?
 
Miten kanssakeskustelijat suhtautuisivat siihen, että ihan rahapalkka putoaisi sen 7-15%? Ja tuossa ei huomioitaisi kuin pyhäkorvauksen leikkaus. Vastaukseksi ei kelpaa se, että eihän sunnuntaina ole pakko työskennellä. Kyllä on jos työnantaja määrää töihin ja hommat ovat 24/7-luonteisia.

Tähän pragmaattinen näkemys. Millä perusteella pyhäkorvaus on nykyaikana perusteltu, jos viikkotyöaika pysyy kuitenkin samansuuruisena ma - pe töitä tekevän kanssa? Lopulta on työnantajan näkökulmasta jokseenkin samantekevää, onko työntekijä töissä arki- vai pyhäpäivänä.

Pyhäpäiväkorvaukset ovat niitä niin sanottuja saavutettuja etuja, joiden kumuloituminen vie isänmaan lopulliseen konkurssiin. Vielä ennen vanhaan lauantaikin oli normaali työpäivä ja vain sunnuntai oli pyhitetty vapaapäiväksi.
 
Kuten jo todettiin, se kansa joka tulee Kehä 3;sen ulkopuolelta tulevat charterbusseilla. Eivät tarvitse Helsingin liikennelaitoksen palveluita.

Mites työläiset voisivat rikkureiden kyytiä käyttää?

VR, isot bussiyhtiöt ovat myös lakon piirissä. Onnibussista en tiedä, mutta ei tasan varmasti ole sielläkään vapaita paikkoja enää yhtään.
 
Mi

Mitäs sanot osa-aikaiselle kahden lapsen yksinhuoltajalle joka laittaa lapset isovanhemmille hoitoon sunnuntaisin saadakseen sen pakollisen tarpeellisen kasaan elättääkseen jotenkuten perheensä? Tiedätkö kuinka paljon jonkun perheen kk-budjettia yksi(kin) palkaton sairauslomapäivä voi heilauttaa?

Entäs ne, joilta on mennyt alta koko työpaikka?

Milloin heidän puolesta lakkoillaan? Milloin kertomasi yksinhuoltajaäiti osoittaa solidaarisuuttaan työttömille? Ammattiyhdistyksen toiminta on erittäin kaksinaamaista työttömiä entisiä kollegojaan kohtaan. Eipä silti, sehän on ammattiyhdistys eikä mikään työttömien yhdistys.

Työttömien yksinhuoltajien ahdinko ei kiinnosta edes jee3z:aa..
 
Tullaanko Ruotsissa jatkuvasti sairaana töihin? Ilmeisesti Suomessa hoitoalalla tuollainen potilasturvallisuuden vaarantaminen on konkreettinen huoli. Onko tehty virheitä kun valittu henkilöitä kyseiselle alalle? Sinänsä hellyttävää kuinka tietyt varsin keskiluokkaiset ammattikunnat esiintyvät proletariaattina vaikka eivät he sellaista ole. Ja jos herrat hieman enemmän tienaavatkin, niin verottaja kahmaisee omansa. Mutta kysymys siitä osallistuuko kaikki näihin talkoisiin on ihan relevantti. Sitä voi miettiä vaikkapa erään hallitusta lähellä olevan keskusliiton osalta.
 
?
Tähän pragmaattinen näkemys. Millä perusteella pyhäkorvaus on nykyaikana perusteltu, jos viikkotyöaika pysyy kuitenkin samansuuruisena ma - pe töitä tekevän kanssa? Lopulta on työnantajan näkökulmasta jokseenkin samantekevää, onko työntekijä töissä arki- vai pyhäpäivänä.

Pyhäpäiväkorvaukset ovat niitä niin sanottuja saavutettuja etuja, joiden kumuloituminen vie isänmaan lopulliseen konkurssiin. Vielä ennen vanhaan lauantaikin oli normaali työpäivä ja vain sunnuntai oli pyhitetty vapaapäiväksi.
Ns. palkka on myös saavutettu etu, työantajalle lienee saman tekevää saako työtätekevä liksaa vai ei kunhan tekee hommansa.
Jos joku oikeasti uskoo sairaanhoitajilta vietävä 8 lomapäivää lisää isänmaan ulkomaan kauppaa niin siitä vaan. Ja jos vedotaan kalliseen terveydenhuoltojärjestelmään niin bkt:hen suhteutettuna mennään Romanian tasolla. Toisaalta voitaisiin potkia koko kuntaksektorin porukkaa perseelle ja ottaa 100k syyrilaista hommiin, taatusti saadaan halvalla ja kotoutuvatkin samalla mukavasti.
Miksi kukaan ei kyseenalaista suomalaisia ylipalkattuja toimitusjohtajia & hallituksissa istujia esim. vaikka VR tai Itella , hyvin näyttäää sujuvan bisnekset . Kun Turussa vaihtui toimitusjohtaja ei suomalaiseksi niin jo on tilauskirjat laivoja täynnä.
Jos tavara ei mene maailmalla kaupaksi on täällä vika aina valmistajissa vai oliskos kenties joskus vikaa myös myyjissä ??
 
VR, isot bussiyhtiöt ovat myös lakon piirissä..
Kuka niitä isoja bussifirmoja tarvii? Täällä böndellä on rutkasti (suurempia ja pienempiä) perhebussifirmoja jolta saa vuokrattu bussin. Omistajaperheestä kyllä kuski löytyy jos renki ei suostu ajamaan.
 
Tähän pragmaattinen näkemys. Millä perusteella pyhäkorvaus on nykyaikana perusteltu, jos viikkotyöaika pysyy kuitenkin samansuuruisena ma - pe töitä tekevän kanssa? Lopulta on työnantajan näkökulmasta jokseenkin samantekevää, onko työntekijä töissä arki- vai pyhäpäivänä.

Pyhäpäiväkorvaukset ovat niitä niin sanottuja saavutettuja etuja, joiden kumuloituminen vie isänmaan lopulliseen konkurssiin. Vielä ennen vanhaan lauantaikin oli normaali työpäivä ja vain sunnuntai oli pyhitetty vapaapäiväksi.

Minkä verran leikkaukset näkyvät sinun tuloissasi? Onko työaikasi tyypillinen virastotyöaika vai oletko säännöllisesti töissä silloin, kun lapset/puoliso/läheiset/ystävät ovat vapaalla, kuten esimerkiksi jouluisin, öisin tai joka toinen viikonloppu?

Lisät tunnetaan myös haittalisinä, koska vuorotyö aiheuttaa terveysriskien lisäksi huomattavaa sosiaalista haittaa. Tottakai kaikki voivat alkaa tekemään virastotyöajan puitteissa, mutta voisi olla hauska nähdä mitä tapahtuisi jos vaikkapa sairaalat, poliisi, vartiostot, pelastuslaitokset ja rvl työskentelisivät vain ma-pe 8-16. Samahan se on työnantajalle milloin töissä ollaan, kunhan viikkotyöaika jaksossa on sama?
 
Lisät tunnetaan myös haittalisinä, koska vuorotyö aiheuttaa terveysriskien lisäksi huomattavaa sosiaalista haittaa. Tottakai kaikki voivat alkaa tekemään virastotyöajan puitteissa, mutta voisi olla hauska nähdä mitä tapahtuisi jos vaikkapa sairaalat, poliisi, vartiostot, pelastuslaitokset ja rvl työskentelisivät vain ma-pe 8-16. Samahan se on työnantajalle milloin töissä ollaan, kunhan viikkotyöaika jaksossa on sama?

Kovastipa tuntuu olevan noissakin hommissa haikua epämukaviin työaikoihin. Voi elämä sitä nyrpistelyä, jos joku noista joutuu urallaan sellaiseen tehtävään, jota tehdään virka-aikana.

Osoittaa vain sen, että "haitat" ovat liian kovasti kompensoituja.

Esimerkiksi palomiehet ajavat viimeiseen asti vuorokausirytmiä, jossa ollaan 1 vrk töissä ja sen jälkeen 3 vrk vapailla. Siinä ehtii kummasti painaa firaabelihommia pari päivää ennen varsinaista työvuoroa. Ei paljoa valiteta, eikä valiteta elämän lyhentymistä yötöiden vuoksi, kun vaihtoehtona olisi normaali 3-vuorotyö 8 tunnin työvuoroina.
 
Back
Top