Perussuomalaisten kannattajat lähes yhtä liberaaleja kuin vihreiden kannattajat? Ei voi olla!
Kyllä voi ja kyllä ovat.
Laitetaanpa tähän aiheeseen, kun ei täällä taida olla mitään yleistä keskustelua suomalaisesta politiikasta -aihetta.
Suomessa jotkut ovat yrittäneet luoda jonkinlaista liberaalit vastaan konservatiivit vastakkainasettelua.
Tälläinen on typerää ja turhaa sen yksinkertaisen syyn takia, ettei Suomessa juurikaan ole liberaaleja.
Jonkun verran liberaaleja löytyy esimerkiksi FB:n Liberaalimafiasta ja Liberaalipuolueesta (Liberaalipuolue on pieni pienpuolue). Näiden lisäksi on yksittäisiä liberaaleja eri puolueissa ja tietysti vapausaatetta kannattavia ihmisiä jotka pitävät ajatuksiaan vakan alla.
On aika helppo päätellä onko jokin poliittinen mielipide liberaali vai ei. Liberalismin tarkoitus on edistää kansalaisten vapautta. Poliittisten mielipiteiden liberaaliutta voi arvioida kysymällä, että lisääkö kyseisen mielipiteen toteutuminen kansalaisten vapautta tai vähentääkö se valtiovallan valtaa.
Liberalismista on tullut trendikäs sana, jolla jotkut yrittävät erottautua edukseen. Ongelma on vaan siinä, että jokin yksittäinen asia ei määritä sitä, onko joku liberaali vai ei. Tälläiset ”no mä kannatan tasa-arvosta avioliittolakia mut samalla haluan kaventaa sananvapautta, vastustan 5% oluen myyntiä maitokaupassa ja vaadin aseiden yksityisomistuksen täyskieltoa” -tyypit yrittävät mainostaa itseään liberaaleina, mutta heitä ei voi pitää kokonaisvaltaisesti liberaaleina (enkä edes ottanut huomioon liberaalia talouspolitiikkaa tässä). Ei, se että jossain yksittäisessä kysymyksessä on liberaali ei tee kenestäkään liberaalia.
Viime vuonna Elinkeinoelämän valtuuskunta totesi, että perussuomalaisten ja vihreiden kannattajat ovat lähes yhtä liberaaleja. Tämä ei ole mitenkään yllättävää. Perussuomalaisten kannattajista moni tuskin kannattaa moniavioisuuden laillistamista tai Suomen lipun häpäisemisen sallimista, mutta toisaalta perussuomaaliset kannattavat sananvapautta, vapaata aselainsäädäntöä, jne.
Brittiläinen The Economist on varmasti joillekkin palstalaisille tuttu lehti. Ihan hyvä lehti onkin vaikkei mitenkään täydellinen. The Economist on poliittiselta kannaltaan klassisen liberaali. The Economist vastustaa vihapuhelakeja. Miksi? Syy on tietysti se, että kyseinen lehti arvostaa sananvapautta. Suomessa taasen moni itseään liberaalina mainostava haluaa kaventaa sananvapautta kannattamalla vihapuhelakeja. Economistin otan esimerkiksi siksi, että kyseinen lehti on melko arvostettu lehti eli mistään vihapuhetta suoltavasta valemediasta ei ole kyse.
”accuse people who simply disagree with them of hate speech and call the cops on them. Laws criminalising “hate speech” are inevitably vague and open to abuse. ... Governments should regulate speech minimally. Incitement to violence, narrowly defined, should be illegal. So should persistent harassment. Most other speech should be free. ” -The Economist
Lainaanpa tähän erään erinomaisen Helsingin Sanomien kolumnin. Tämä kirjoitettiin viime hallituskauden alussa, jolloinka hallituksen muodosti PS, Kok. ja Kesk. Kirjoittajan pointti on se, että liberalismi on kokonaisvaltainen aate, josta ei voi poimia yksittäisiä rusinoita ja sitten mainostaa olevansa liberaali.
"Uusi hallitus on edellistä liberaalimpi
POLITIIKKA 21.5.2015 16:30 Päivitetty: 22.5.2015 11:57
KOLUMNI
Taneli Heikka
Kirjoittaja on toimittaja ja väitöskirjaa tekevä vieraileva tutkija American Universityssa, Washington DC:ssä.
Tulevan hallituksen pääministeri kuuluu protestanttiseen herätyslahkoon ja toinen kärkiministeri on vanhauskoinen katolilainen. Tämä ei ole Amerikka, tämä on monikulttuurinen ja liberaali Suomi.
Kun perusporvaripuolueet voittivat vaalit, somesta nousi valitusvirsi. On koittanut suvaitsemattomuuden yö. Suomea hallitsee populistien, kapitalistien ja maaseudun vanhauskoisten rautanyrkki.
Ja tottahan se on, että nyt neuvoteltava hallituspohja ei ole feministinen. Se tuskin puskee eteenpäin seksuaalista tasa-arvoa tai tekee pakolaiskiintiön ja kehitysavun kasvattamisesta kärkitavoitetta. Se siis ei ole arvoliberaali hallitus. Mutta tekeekö se hallituksesta konservatiivisen?
Väitän, että muodostuva hallituspohja on väistyvää sateenkaarikoalitiota liberaalimpi.
Liberalismi teki läpimurron 1700-luvun suurissa vallankumouksissa Ranskassa ja Yhdysvalloissa. Vapauden aatteesta tuli kansallisvaltioiden pohja. Tärkeimpiä liberaaleja periaatteita ovat esimerkiksi yksilön vapaus ja luovuttamaton arvo, oikeus mielipiteisiin, poliittiseen toimintaan, uskontoon ja omaisuuteen, tasavertaisuus lain edessä sekä vahva kansalaisyhteiskunta ja rajoitettu keskusvalta.
Tuossa listassa on enemmän perusporvareiden kuin vihervasemmiston tavoitteita.
Perussuomalaiset vastustaa tiukimmin Euroopan unioniin keskitettyä valtaa ja puoltaa kansojen itsemääräämisoikeutta. Tässä mielessä se on eduskunnan liberaalein porukka.
Perussuomalaiset on käynyt läpi viime vuosien merkittävimmän sananvapaustaistelun. Puolueen jäsenille on langetettu julkisuuden ja oikeuden tuomioita mielipiteistä. Liberalismin arvokkaimpiin perinteisiin kuuluu puolustaa heidän oikeuttaan näihin näkemyksiin.
Keskusta-aatteen ytimessä on vallan hajauttaminen. Keskusta uskoo itsenäisen talonpojan kykyihin ja lähiyhteisön voimaan vähäosaisten auttamisessa. Puolue on aina suhtautunut epäilyksellä Helsingin virastoissa keksittyihin hassutteluihin. Liberaalimpaa asennetta on vaikea löytää.
Kolmen ässän hallituspohjassa on vahva uskonnonvapauden juonne. Erilaisiin lahkoihin kuuluvat ja kuulumattomat istuvat samaan pöytään. Näin toimivat liberaalit. Perussuomalaiset ja keskusta toivat monikulttuurisen suvaitsevaisuuden Suomen hallitukseen.
Suomen liberaalein puolue on kokoomus. Se on viime vuosina ajanut johdonmukaisesti sääntelyn vähentämistä, elinkeinovapautta, sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja parlamentarismia.
Eivätkö vihreät ja vasemmisto ole liberaaleja? Ovat ne, niinä hetkinä kun sormet osuvat vapausaatteen briossissa kivalta tuntuvaan rusinaan. Punavuoren latteliberaalien mielestä vapaaseen maailmaan päästään, kun muita vähän pakotetaan. Vihreille maailma on jatkuvassa poikkeustilassa luonnon tuhoutumista vastaan, joten epäliberaalit keinot ovat ok. Maaseutumummojen pissaa keräävä vesihuoltojärjestelmä muuttuu silloin järkeväksi ideaksi.
Sosiaalidemokraatit ovat nykyajan konservatiivisia kuningasmielisiä. Ay-liike varmistaa, että oman säädyn etuoikeudet säilyvät äänestystuloksesta riippumatta. Pienen ihmisen oikeus toimeentuloon elinkeinovapauden, omaisuuden ja yrittäjyyden kautta on näille rojalisteille pahasta.
Tuo on tietysti kärjekäs tulkinta vihervasemmistosta, mutta ei vailla todellisuuspohjaa. Liittoutumalla valtion ja verotuettujen korporaatioiden kanssa vihreät ja vasemmisto kadottivat liberalismiin kuuluvan kansanliikkeen luonteen. Perussuomalaisten ja keskustan kansanliikkeet iskivät vaaleissa tähän heikkouteen. Kansa näki, ketkä ovat nykyajan konservatiiveja ja äänesti muutosta.
Oppositiota kohti kulkevan vihervasemmiston vaikea tehtävä on nyt perustella, miksi vapaudesta pitäisi antaa kansalaisille vain itselle mieluisa puoli.
Kirjoittaja on toimittaja ja väitöskirjaa tekevä vieraileva tutkija American Universityssä Washington DC:ssä."
Väitän, että vallan hajauttamista ja sääntelyn purkamista edistävä perussporvarillinen hallituspohja on väistyvää sateenkaarikoalitiota liberaalimpi, kirjoittaa Taneli Heikka.
www.hs.fi