Politiikka
Sekin kortti katsotaan tiistaina, voisiko persujen SMP-siipi jatkaa hallituksessa.
Päähallituskumppanukset Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo tekivät maanantaina suoraselkäisen ratkaisun päättäessään hallitusyhteistyön Jussi Halla-ahon perussuomalaisten kanssa.
Porvaripuolueiden arvomaailma ei istunut yhteen Halla-ahon ja hänen varapuheenjohtajiensa maahanmuuttovastaisuuden kanssa. Torstai-iltapäivän tiedotustilaisuuden valossa Halla-ahon ministerikaavailut tai suunnitelmat osallistua hallitustyöskentelyyn Brysselistä käsin eivät myöskään miellyttäneet Sipilää ja Orpoa.
Aikaa ei aiota hukata, vaan toimintakykyisen hallituksen muodostaminen alkaa heti. Seuraavaksi Sipilä menee presidentin luo pyytämään hallituksensa eroa. Sen jälkeen keskusta saa tehtäväkseen hallituksen muodostamisen nykyisen eduskunnan pohjalta.
SDP, vihreät ja vasemmistoliitto ovat viestineet, että ne voisivat tulla hallitukseen vain uusien vaalien kautta. Todennäköisin koalitio syntyy keskustan ja kokoomuksen lisäksi pikkuporvareiden eli kristillisdemokraattien (KD) ja RKP:n kokoonpanosta.
Maanantaina Naantalissa presidentti Sauli Niinistön Kultaranta-keskusteluihin osallistuneista KD:n puheenjohtajasta Sari Essayahista ja RKP:n puheenjohtajasta Anna-Maja Henrikssonista näki, että kynnys pyrkiä hallitukseen on matalalla.
KD:n ja RKP:n tärkeimpinä ehtoina on Vaasan keskussairaalan päivystyksen säilyttäminen, ruotsinkieleen liittyvien opetuskokeilujen lopettaminen ja alkoholilain uudistuksen jäädyttäminen. Keskusta ja kokoomus ovat valmiit joustamaan kaikista näistä.
Nykyisellään laskettuna edellä mainituista puolueista tulisi 101 kansanedustajan täpärä enemmistö, mutta on todennäköistä, että sekä keskustan että kokoomuksen eduskuntaryhmät saavat loikkareita perussuomalaisista.
Edellä mainittu hallituskokoonpano on todennäköisin skenaario, mutta muitakin mahdollisuuksia on.
Suurin kysymysmerkki tällä hetkellä on Naantalissa sunnuntai-illan auringossa arvoituksellisesti esiintynyt Timo Soini. Tiistaina Sipilä ja Orpo katsovat vielä senkin kortin, että Soini kokoaa eduskuntaan oman ryhmän kansanedustajista, joita ei Halla-ahon maahanmuuttovastaisuus miellytä.
Näitä vanhoja SMP-läisiä ja muita Soinin tukijoita on perussuomalaisissa useita, kuten kansanedustajat Kimmo Kivelä ja Reijo Hongisto, joista viime mainittu on toiminut muun muassa Raimo Vistbackan vaalipäällikkönä.
Soini on puolueen yhden konkurssin nähnyt, eikä hän nytkään jää tuleen makaamaan. Kun 20 vuoden elämäntyö vedetään yhtenä viikonloppuna viemäristä alas, se nostaa kummasti taistelutahtoa.
On aivan mahdollista, että näemme Soinin yhä hallituksessa uuden ryhmänsä tuella. Toisaalta Soinille saattaa langeta myös merkittävä suurlähettilään tehtävä.
Joka tapauksessa hallitukseen tulee laaja ministerikierrätys, koska perussuomalaisilta vapautuu peräti viisi salkkua, joista tärkeimpänä ulkoministerin tehtävä. Lisäksi tarjolla on puolustusministerin ja Eurooppa- ja kulttuuriministerin, työministerin ja sosiaali- ja terveysministerin salkut.
Sekä kokoomuksessa että keskustassa himoitaan nyt kieli pitkällä ministeriauton takapenkille loppuvaalikaudeksi. Kun hallitusta keväällä 2015 muodostettiin, keskustaa jäi korpeamaan se, että ulkoministerin paikka jäi saamatta, vaikka muutoin keskusta miehitti kaikki keskeiset substanssiministeriöt.
Uuden hallituksen voimasuhteilla ulkoministerin salkku istuisi luontevasti keskustalle.
Asiat voivat kääntyä vielä siihenkin asentoon, että ulkoministeriksi nousee kokenut entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk), joka samalla saa kaipaamaansa potkua presidentinvaalikampanjaansa ja nousee entistä vakavammaksi haastajaksi Sauli Niinistölle.
Halla-ahon valinnasta kärjistynyt hallituskriisi saattaa siis sittenkin vaikuttaa myös Mäntyniemen nykyisen isännän vaalisuunnitelmiin – enemmän kuin tämä olisi voinut äkkiseltään arvata.
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/timo-soini-nousee-viela/xKg4FcjX?ref=ampparit:7d97&ext=ampparit