Perussuomalaisten kuihtuminen ja sen seuraukset

Jussi Halla-aho lauantaivieras hesarissa. Mielenkiintoista asiaa.



Politiikka | Lauantaivieras
Jussi Halla-aho uskoo, että perussuomalaisten kannatushuippu on vielä edessä: ”Vaikka valkoinen hetero olisi kuinka paha, hänellä on kuitenkin äänioikeus edelleen”
”Perinteisen jakolinjan kysymykset ovat ihmisten mielissä menettäneet merkitystään”, Halla-aho sanoo HS:n haastattelussa. ”Näkisin, että vihreät ja perussuomalaiset ovat ainoat puolueet, jotka ovat tunnistaneet uuden jakolinjan ja pystyneet asemoitumaan sille.”
8c9836145d964dc38a3217c78059688a.jpg

”Meillä on tavoitteena kaksinkertaistaa ehdokkaiden määrä, koska vaalitulos on siitä suoraan riippuvainen”, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho. (KUVA: MIKA RANTA / HS)
Teija Sutinen HS
Julkaistu: 30.11. 2:00


HELSINGIN SANOMIEN tuore puoluekannatusgallup kertoo, että perussuomalaiset on entistä selvemmin suosituin puolue 22,4 prosentin kannatuksellaan.

Mihin asti perussuomalaisten käyrä oikein nousee? Tätä mietitään otsa rypyssä kaikissa puolueissa, ja sitä miettii myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Nyt hän kertoo ajatuksiaan perussuomalaisten kannatuksen syistä ja puolueen asemoitumisesta puoluekentässä.

”Luulen, että puoluekannatuksemme alkaa lähestyä sitä tasoa, joka on meidän ajamamme politiikan ja linjauksiemme kannatus väestön keskuudessa”, Halla-aho sanoo.

”En usko, että me olemme siellä vielä, emmekä me välttämättä sinne koskaan pääsekään, koska mekin olemme epätäydellisiä ihmisiä. Mutta tämä on se suuri kuva, jonka minä näen.”

PERUSSUOMALAISTEN suosio alkoi kasvaa vuosi sitten joulukuussa. Kuntohuippu ei osunut huhtikuun eduskuntavaaleihin: puolue jäi kakkoseksi sosiaalidemokraattien jälkeen, ja Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne muodosti hallituksen, johon perussuomalaisilla ei ollut asiaa.

Halla-ahon mukaan perussuomalaisten vaalimenestys sai liian yksinkertaisia selityksiä, kuten Oulussa ilmi tulleet seksuaalirikosepäilyt. Hän uskoo suurimman nousupiikin johtuneen siitä, että perussuomalaiset pääsivät vaalien ansiosta suoraan kontaktiin äänestäjien kanssa ilman median suodatusta.

Paneeleista ja vaaliohjelmista tuli Halla-aholle valtavasti palautetta. Suuri merkitys oli sillä, että puheenjohtaja itse onnistui esiintymisissään.

”Moni toi esiin sen, että heidän käsityksensä perussuomalaisista muuttui kokonaan. Siinä kohdassa tapahtui paljon siirtymää. Kynnys kannattaa perussuomalaisia selvästi madaltui, ja moni tuli sen kynnyksen yli.”

Eikä kynnyksen yli ole menty takaisin. Päinvastoin: vuoto muista puolueista perussuomalaisiin on vaalien jälkeen vain kiihtynyt.


PERUSSUOMALAISET, kuten muutkin puolueet, analysoivat huolellisesti mielipidetiedustelujen tausta-aineistot. Halla-ahon mukaan niistä näkee, että 65 vuotta täyttäneet ovat puolueen kannalta ”hyvin vaikea” äänestäjäryhmä.

”Kun ihmiset ovat äänestäneet yli 40 vuotta jotakin puoluetta, he eivät hevillä muuta puoluekantaansa. Se ei niinkään liity politiikkaamme vaan siihen, että vanhemmilla ikäluokilla on hyvin fiksattu äänestyskäyttäytyminen ja he toisaalta uskovat lujimmin perinteiseen mediaan, joka ei yleensä käsittele meitä kovin mairittelevasti.”

Sen sijaan parhaassa työiässä olevien keskuudessa perussuomalaiset on suurin puolue. Nuorten aikuisten ryhmässä ykköseksi perussuomalaisten edelle kiilaa vihreät.

Perussuomalaiset ja vihreät ovat puolueita, jotka eivät noudata perinteistä oikeisto–vasemmisto-jakolinjaa. Perussuomalaiset on nyt suurin työväenpuolue mutta samalla myös suurin yrittäjäpuolue, mikä on Halla-ahon mielestä täysin ainutlaatuista Suomen poliittisella kartalla.

”Perinteisen jakolinjan kysymykset ovat ihmisten mielissä menettäneet merkitystään. Näkisin, että vihreät ja perussuomalaiset ovat ainoat puolueet, jotka ovat tunnistaneet uuden jakolinjan ja pystyneet asemoitumaan sille.”

Vihreät ja perussuomalaiset eivät nojaa ideologioihin ja aatteisiin vaan identiteetteihin, kuten elämäntapaan, sukupuoleen ja kansallisuuteen. Halla-ahon mielestä kyse on silti pohjimmiltaan uusista asioista ja ongelmista, joita vihreät ja perussuomalaiset kykenevät käsittelemään uskottavammin kuin muut puolueet.

Tällaisia asioita ovat esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunta ja maahanmuutto. Halla-aho näkee perussuomalaiset myös konservatiivisena reaktiona viime aikojen liberaaliin valtavirtaan.

”Kaikki muut puolueet ovat keskittyneet kosiskelemaan stereotyyppistä koulutettua nuorta kaupunkilaisnaista. Siinä helposti unohtuu, että vaikka valkoinen hetero olisi kuinka paha, hänellä on kuitenkin äänioikeus edelleen. Tämä on yksi jakolinja: on paljon ihmisiä, jotka kokevat, että heidän oikeutettuja huolenaiheitaan ei kukaan katso huomioimisen arvoiseksi.”


HALLA-AHO myöntää naistenkin olevan perussuomalaisille hankala ryhmä, mutta kannatus on myös tässä edennyt positiiviseen suuntaan. Voimakkaasti profiloituvat perussuomalaiset naiset ovat Halla-ahon mukaan tehokkain tapa edistää asiaa.

”Se, miten tätä lähestytään, kuvaa sitä, että naisäänestäjät nähdään arvokkaampina kuin miesäänestäjät. Harva menee vihreille sanomaan, että mitäs te aiotte tehdä tälle surkealle mieskannatukselle. Voi olla, että meidän tapamme viestiä ja asiat, joista puhumme, eivät samalla tavalla vetoa naisiin kuin miehiin.”

Halla-ahon mukaan huoli maaseudun autioitumisesta jossain määrin kanavoituu perussuomalaisiin mutta toki myös muihin puolueisiin. Ihmiset haluavat vastauksia siihen, kiinnostaako puolueita pitää syrjäseutujenkin peruspalvelut kunnossa.

”Yllättävän paljon maahanmuuttokysymykset puhuttavat siellä, missä maahanmuuttoa ei ole kovin paljon tai ei lainkaan. Ihmiset eivät ajattele sitä välittömän elinympäristön häiriötekijänä, vaan he miettivät sitä kansantalouden ja julkisen talouden kysymyksenä.”

Toinen havainto, jonka Halla-aho kertoo tehneensä Helsingin kuplan ulkopuolella, liittyy arvoliberaaliuteen.

”Moni ihminen jo pienemmissä kaupungeissakin kokee häiritseväksi sen, että seksuaali-identiteetteihin ja suuntautumisiin liittyvää propagandaa hierotaan naamaan joka päivä. Ihmiset kokevat kiusalliseksi ja ahdistavaksi, kun heidät yhtäkkiä pakotetaan muodostamaan mielipiteitä tällaisista asioista. Että poliitikot puhuvat tällaisista asioista väsymättä, kun taas ihmisten elämää koskettavat kysymykset tuntuvat jäävän toiselle sijalle.”

HAASTATTELUPÄIVÄNÄ perussuomalaiset on päättänyt olla liittymättä opposition välikysymykseen, jolla yritetään kumota Antti Rinteen hallitus. Puolue näyttää laskelmoivan, että sen kannattaa asemoida itsensä kaikkien muiden vastavoimaksi eikä veljeillä edes muun opposition kanssa.

Kolme pahinta kilpailijaa – Sdp, kokoomus ja keskusta – ovat Halla-ahon mielestä saman perusongelman edessä.

”Mikä on se ekologinen lokero, joka niiden pitäisi täyttää? Kaikkien kolmen sisällä on porukka, joka yrittää taistella vihervuotoa vastaan, ja porukka, joka yrittää taistella persuvuotoa vastaan. Kummassakin tapauksessa ne häviävät, koska ne eivät pysty tekemään vihreiden juttua paremmin kuin vihreät eivätkä meidän juttuamme paremmin kuin me.”

Halla-ahon mukaan kokoomus selviää kolmikosta parhaiten, koska se on kyennyt rakentamaan houkuttelevan menestyjäimagon ja osaa myös viestinnän. Sdp:n ja keskustan hän ennustaa muuttuvan yhdentekeviksi äänestäjien silmissä.

”Keskusta on voinut aiemmin luottaa, että kepulandiassa keskustalle ei ole vaihtoehtoa. Vaikka äänestäjät olisivat tyytymättömiä, he äänestävät kuitenkin keskustaa, koska maaseutukunnissa muiden puolueiden on ollut vaikea saada ketään asettumaan ehdokkaaksi. Tämäkin linnake alkaa murtua.”

Seuraava mittauspiste ovat vuoden 2021 kuntavaalit, joihin perussuomalaiset värväävät ehdokkaita täyttä höyryä. Aiemmin puolue on kompastunut siihen, ettei se ole saanut ehdokaslistoja täyteen kaikkialla Suomessa.

”Meillä on tavoitteena kaksinkertaistaa ehdokkaiden määrä, koska vaalitulos on siitä suoraan riippuvainen.”


KESKUSTA on kääntänyt eduskunnassa kaikki tykit perussuomalaisia vastaan ja yrittää haastaa puoluetta monin tavoin. Tämä lähinnä huvittaa Halla-ahoa.

”Perussuomalaisille räksytys ei ole toiminut muillakaan. Ihmiset odottavat puolueensa edistävän heille tärkeitä asioita eivätkä haukkuvan jotain muuta puoluetta.”

Yleinen syytös eduskunnassa on se, että perussuomalaiset tarjoavat maahanmuuton rajoittamista lääkkeeksi joka vaivaan Postin lakoista alkaen – että puolue ei osaa muusta puhuakaan. Pääosa puolueen vaihtoehtobudjetinkin lisämenoista rahoitettiin niin, että maahanmuuton kustannuksia leikattiin.

”Kenkä ei purista siitä, että me puhuisimme liikaa maahanmuutosta, vaan me puhumme siitä vääriä asioita”, Halla-aho sanoo.

”Olen kuunnellut hyvin tarkalla korvalla kokoomuksen ja Rkp:n puheenvuoroja, eikä ole sellaista teemaa, johon ne eivät liittäisi maahanmuuttoa. Mutta kun ne ovat oikeaa eli kivaa mieltä, että tarvitaan lisää maahanmuuttoa, silloin ne eivät puhu liikaa maahanmuutosta.”

Kokoomus ja Rkp tuskin allekirjoittavat tätä väitettä.

Halla-aho sanoo jättävänsä omaan arvoonsa syytökset yhden asian puolueesta. Hänen mukaansa maahanmuutto on perussuomalaisille samalla tavalla kaiken läpäisevä teema kuin ilmastonmuutos on vihreille ja siksi siitä on puhuttava, kun käsitellään esimerkiksi työmarkkinoita ja julkista taloutta.


HALLA-AHO johtaa menestyvää puoluetta, mutta mikä on hänen oma päämääränsä politiikassa? Perussuomalaisten puoluekokouksessa asetettiin kesällä tavoitteeksi, että puolue on seuraavien eduskuntavaalien jälkeen suurin puolue ja pääministeripuolue.

”Minulla ei ole henkilökohtaisia tavoitteita politiikassa. Henkilökohtainen tavoite elämässä on päästä joskus taas normaalien harrastusten pariin. Niin kauan kuin olen puheenjohtaja, pyrin edistämään perussuomalaisten menestystä ja kasvua mahdollisimman suureksi.”

Puoluekokouksessa asetettu tavoite tarkoittaa toteutuessaan sitä, että kuka silloin onkin puheenjohtaja, hän on myös pääministeri, Halla-aho sanoo.

”Mutta kuten sanottua, tämä tavoite ei ohjaa minun henkilökohtaisia valintojani.”

Viisi kysymystä Jussi Halla-aholle
1. Kuka sinua lobbasi viimeksi?

”Metsäteollisuus heidän intresseihinsä, tarpeisiinsa ja ongelmiinsa liittyen.”

2. Ketä hallituspuolueen poliitikkoa arvostat?

”Vasemmistoliiton Matti Semiä. Hän istuu minua vastapäätä hallintovaliokunnassa ja mielestäni suhtautuu hyvin rakentavasti ja yhteistyöhakuisesti kaikkiin kysymyksiin.”

3. Mikä tekee sinut iloiseksi?

”Kollektiivinen itselle nauraminen, jota me perussuomalaisissa harrastamme aika paljon. Me nauramme meihin kohdistuville vitseille ja keksimme niitä itsekin. Perussuomalaisissa osataan keskimääräistä enemmän nauraa omalle itselle ja tarkastella huumorin näkökulmasta myös omaa toimintaa.”

4. Minkä kirjan luit viimeksi?

Mika Waltarin kirjan Rakkaus vainoaikaan. Olen lukenut Waltarin kirjoja viimeisen vuoden aikana. Ne jäivät vähän vieraiksi koulussa, yritin liian nuorena lukea niitä. Nyt ne ovat tehneet todella syvän vaikutuksen.”

5. Mitä teet viikonloppuna?

”Sunnuntaina lähden käymään Laihialla Etelä-Pohjanmaan piirin syyskokouksessa. Muuten ollaan kotona perheen kanssa.”
Kuka?
Jussi Halla-aho


Syntynyt Tampereella vuonna 1971. Asuu Helsingin Eirassa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja ja kansanedustaja.

Eduskunnassa suuren valiokunnan ja hallintovaliokunnan jäsen.

Europarlamentaarikko vuodesta 2014 ja Helsingin kaupunginvaltuutettu vuodesta 2008. Ollut perussuomalaisten kansanedustajana vuosina 2011–2014.

Filosofian tohtori, väitteli vuonna 2006 slaavilaisten kielten historiallisesta kehityksestä.

Naimisissa. Viisi lasta, joista neljä vaimonsa Hilla Halla-ahon kanssa.

Kyllä minuakin alkaa kyrsimään juuri tuo minkä Halla-aho mainitsee, nimittäin tuo päin naamaa väkisin työnnetty jankutus seksuaalivähemmistöistä yms. Ärsyttää kaltaistani arvokonservatiivia.
 
Rikosilmoituksista. Diktaattorit on aina kammonneet vitsejä. Kertomuksen mukaan Stalin keräsi niitä, oli kuulemma leirillinen niiden kertojia. Samalla tavalla toimii huumoriohjelmien ilmoittaminen poliisille ja siitä selviää kuinka absurdi ajatus tuo on.

Persut seisovat jaloilla hartioilla:

 
Kyllä minuakin alkaa kyrsimään juuri tuo minkä Halla-aho mainitsee, nimittäin tuo päin naamaa väkisin työnnetty jankutus seksuaalivähemmistöistä yms. Ärsyttää kaltaistani arvokonservatiivia.

Sama täällä. Minua ei homomiehet häirinneet millään tavalla nuorena miehenä. Nykyään jokapaikkaan tunkeutuvan seksuaalivähemmistöjankutuksen takia tekee mieli kivittää sateenkaartakin. Epäilen, että tämä on tarkoituskin. Ylilyönneillä saadaan kansa vastustamaan homoja ja feminismiä ja muuta liberaalia.
 
Sama täällä. Minua ei homomiehet häirinneet millään tavalla nuorena miehenä. Nykyään jokapaikkaan tunkeutuvan seksuaalivähemmistöjankutuksen takia tekee mieli kivittää sateenkaartakin. Epäilen, että tämä on tarkoituskin. Ylilyönneillä saadaan kansa vastustamaan homoja ja feminismiä ja muuta liberaalia.
Rauhansopimukseen vedoten feministinen puolue voitaisiin fasistisena kieltää :rolleyes:
 
Sama täällä. Minua ei homomiehet häirinneet millään tavalla nuorena miehenä. Nykyään jokapaikkaan tunkeutuvan seksuaalivähemmistöjankutuksen takia tekee mieli kivittää sateenkaartakin. Epäilen, että tämä on tarkoituskin. Ylilyönneillä saadaan kansa vastustamaan homoja ja feminismiä ja muuta liberaalia.
Tuo seksuaalisista ja muista vähemmistöistä jankuttaminen on nykypäivän kommunismia. Juuri mikään ei ole ideologiassa muuttunut paitsi se, että uhriuttamisen ja jalustalle nostamisen kohde on vaihtunut proletariaatista vähemmistöiksi.
 
Rauhansopimukseen vedoten feministinen puolue voitaisiin fasistisena kieltää :rolleyes:

Mites Antifa?

Avoimesti (antifasismin nimissä) fasistinen, väkivaltaa ihannoiva ja joskus myös organisoiva kumouksellinen, ihmisarvovastainen ja rasistinen järjestö, joka taistelee demokratiaa vastaan.

Kieltoon vaan ja äkkiä jos kerran järjestöjen ja puolueiden kieltämisen tielle lähdetään.
 
Kyllä minuakin alkaa kyrsimään juuri tuo minkä Halla-aho mainitsee, nimittäin tuo päin naamaa väkisin työnnetty jankutus seksuaalivähemmistöistä yms. Ärsyttää kaltaistani arvokonservatiivia.
Siis arvotaantumuksellinen? Identiteettipolitiikka on nykyhetkeä tai näin ainakin suulaimmat sen ajajat väittävät. Jos haluat siirtyä niitä edeltäneeseen aikaan, niin olet taantumuksellinen, et nykyhetkeä säilyttävä eli konservatiivinen.

Väkisin päin naamaa työnnetty? Sulje hyvä mies ne helvetinkoneet, niin loppuu siihen paikkaan. Sanomalehtiäkään ei ole pakko avata, eikä epämiellyttäviä teoksia lukea.
 
^Antifa muistuttaa Saksassa toiminnaltaan jo hyvinkin paljon aiempaa Sturm Abtailung joukkoa jota se muka vastustaa. Saattaa hyvinkin olla ideologialtaan jo jyrkempikin ja jäseniä on paljon askaslukuunkin suhteutettuna. AfD kokouksia joudutaan perumaan ja sen poliitikot ovat jatkuvassa vaarassa aseellisten hyökkäysten vuoksi ja kaikenlainen puna-fasismin ulkopuolelle jäävä ajattelu on vapaata riistaa ja selvästikin ainakin osittain myös johtavien virkamiesten ja valtapoliitikkojen hyväksymää.

Suomen "anti"fa koostuu lähinnä rapalanaamaisista mielenterveyskuntoutujista ja sekakäyttäjistä jolloin iskut ovat sitten näitä bussivarikkojen ja muuntajien polttamisia eikä ihmisten päällekarkaukset ole olleet häävejä menestyksiä vaikka vastassa onkin ollut lähinnä muutama hiukan kaikin puolin nolon puoleinen isämmaanpulustaja. Porukan eliittisoturinkin poistui barrikaadeilta ikävästi kun lähti sairaalasta kaatumisensa jälkeen ja narkkasi taas hiukan lääkärin neuvojen vastaisesti. No media kuitenkin nosti tämän "herkän runopojan" jalustalle näyttävästi.

Vasemmistoliiton teräväpää onkin käynyt monta kertaa Saksassa opintomatkoilla mutta.. mutta kun kermaani on kermaani ja turaani turaani niin haaveiksi on jäänyt kurkutukset :confused:
 
^Antifa muistuttaa Saksassa toiminnaltaan jo hyvinkin paljon aiempaa Sturm Abtailung joukkoa jota se muka vastustaa. Saattaa hyvinkin olla ideologialtaan jo jyrkempikin ja jäseniä on paljon askaslukuunkin suhteutettuna. AfD kokouksia joudutaan perumaan ja sen poliitikot ovat jatkuvassa vaarassa aseellisten hyökkäysten vuoksi ja kaikenlainen puna-fasismin ulkopuolelle jäävä ajattelu on vapaata riistaa ja selvästikin ainakin osittain myös johtavien virkamiesten ja valtapoliitikkojen hyväksymää.

Suomen "anti"fa koostuu lähinnä rapalanaamaisista mielenterveyskuntoutujista ja sekakäyttäjistä jolloin iskut ovat sitten näitä bussivarikkojen ja muuntajien polttamisia eikä ihmisten päällekarkaukset ole olleet häävejä menestyksiä vaikka vastassa onkin ollut lähinnä muutama hiukan kaikin puolin nolon puoleinen isämmaanpulustaja. Porukan eliittisoturinkin poistui barrikaadeilta ikävästi kun lähti sairaalasta kaatumisensa jälkeen ja narkkasi taas hiukan lääkärin neuvojen vastaisesti. No media kuitenkin nosti tämän "herkän runopojan" jalustalle näyttävästi.

Vasemmistoliiton teräväpää onkin käynyt monta kertaa Saksassa opintomatkoilla mutta.. mutta kun kermaani on kermaani ja turaani turaani niin haaveiksi on jäänyt kurkutukset :confused:

Kävipähän mielessä, että eikös näiden antifanttien ja ryssän välillä ole jonkinlainen yhteys? Joten olisiko ryssän tarkoitus tuottaa juurikin noita SA joukkoja muistuttavia porukoita juuri sen takia, että tälläiset porukat ovat ryssälle hyödyllisiä? Siis aiheuttavat häiriötä ja samalla ryssä halutessaan saa osoitella sormella ja huutaa "fasisteja!" Enkä yllättyisi jos takana olisi myös eräitä ryssiä jotka alkavat käydä seniiliksi ja tarvitsevat ympärilleen asioita jotka vastaavat heidän maailmankuvaansa.
 
^Juuret nyt ainakin ovat, DDRässähän nämä "vihreät" ja "anti"fasistiset aatteet on kehitetty, Frankfurtissa ja Lontoossa huolella hiottu, ja erityisen suurella menestyksellä Saksaan juurrutettu. Eipä silti, vaikkei täällä antifanttien partioita olekaan niin eipä niitä paljoa tarvitakaan kun katsoo hallitusta, oikeuslaitosta, kirkkoa jne.. Kaikki mikä on mätää, sairasta ja suomalaisvastaista on hyvää.
 
Kävipähän mielessä, että eikös näiden antifanttien ja ryssän välillä ole jonkinlainen yhteys? Joten olisiko ryssän tarkoitus tuottaa juurikin noita SA joukkoja muistuttavia porukoita juuri sen takia, että tälläiset porukat ovat ryssälle hyödyllisiä? Siis aiheuttavat häiriötä ja samalla ryssä halutessaan saa osoitella sormella ja huutaa "fasisteja!" Enkä yllättyisi jos takana olisi myös eräitä ryssiä jotka alkavat käydä seniiliksi ja tarvitsevat ympärilleen asioita jotka vastaavat heidän maailmankuvaansa.
Venäläisille on strategisesti hyödyllistä kaikki mikä aiheuttaa hajaannusta länsimaissa. Ihan kaikki hajaannus käy, sen laadulla ei ole mitään väliä. Tämän takia "Putinin trollit" ruokkivat kaikkia ristiriitoja molempiin suuntiin.
 
Venäläisille on strategisesti hyödyllistä kaikki mikä aiheuttaa hajaannusta länsimaissa. Ihan kaikki hajaannus käy, sen laadulla ei ole mitään väliä. Tämän takia "Putinin trollit" ruokkivat kaikkia ristiriitoja molempiin suuntiin.

Totta, mutta näen, että myös putinin kätyrien metsästys VOI pelata Putinin pussiin - riippuu ihan siitä mikä on putinin tavoite.

Oma näkemys on, että pidemmällä tähtäimellä keskinäinen tappelu putinista on vahingollista länsimaisille yhteiskunnilla, ja voi tosiaan sitä kautta kääntyä venäjälle hyödyksi. Mitä sitten pitäisi tehdä?

Näkisin vastauksena sen, että kansalaiset ympäri Eurooppaa alkaisivat vaatia päättäjiltä konkreettisia tekoja venäjän sotkemisen estämiseksi. Ensimmäisenä itsestäänselvänä askeleena länsimaisten yritysten irtaantuminen venäjän markkinoista.

Sen jälkeen asteittainen, kiristyvä venäjän eristämiseen suuntaava politiikka. Sitä kiristettäisiin niin kauan kunnes todistettavasti venäjän sotkeutuminen Euroopan politiikkaan vähenee ja loppuu.

Keinovalikoima on varmasti laaja. Omia lopullisia kovimman linjan tekoja olisivat:

-venäläisten yritysten ja venäjän markkinoilla toimivien yritysten toimintakielto Euroopan markkina-alueella. Samoin automaattinen toimintakielto myös muille yrityksille, jotka ovat yhteyksissä venäläisiin.
-venäläisten matkustuskielto Eurooppaan.
-venäjän heittäminen ulos swift-pankkijärjestelmästä.

Luulisi, että alkaisi jossain vaiheessa puremaan sen verran, että venäjä saadaan kuriin.
 
Totta, mutta näen, että myös putinin kätyrien metsästys VOI pelata Putinin pussiin - riippuu ihan siitä mikä on putinin tavoite.

Oma näkemys on, että pidemmällä tähtäimellä keskinäinen tappelu putinista on vahingollista länsimaisille yhteiskunnilla, ja voi tosiaan sitä kautta kääntyä venäjälle hyödyksi. Mitä sitten pitäisi tehdä?

Jos lukaiset hybridinarratiiviketjun - tai edes mun höpinät siellä - alusta loppuun, niin yksi toimintamahdollisuus tulee esiin.

Sen sijaan että jahdataan henkilöitä ja asiasisältöjä sekä niiden kannattajia avoimessa demokratiassa ja poistetaan sillä tavoin sekä avoimuutta että demokraattisuutta, voidaan tuoda laajemmin esiin sekä toiminnan dynamiikkaa, toiminnan rakennetta että myös kulttuuripääoman ja sen hallinnan dynamiikkaa ja rakennetta.

Tämän tyyppinen yleissivistävä toiminta rajaa itäisen vaikuttamisen mahdollisuuksia pysyä tutkakatveessa. Ja kun edes osa siitä tulee pois katveesta, niin siihen reagoidaan näkyvillä ja asiallisilla tavoilla, niin vaikutus heikkenee ja verkostoihin mukaan meneminen jää harvempien harrastukseksi.

Vertauskuvana voisi käyttää vaikka ilmavoimien tunnistuslentoja.
 
Miksi pitäisi olla? KD on kristilliselä arvopohjalla toimiva poliittinen puolue, ei mikään seurakunta. Kunhan vain hyväksyy puolueen periaatteet niin varmasti ateistikin tervetullut.

Ehkä mulla on sitten väärä käsitys, että siellä puoluekokoukset lopetettaisiin Herran siunaukseen tai muuhun yhteisrukoukseen
 
Tuli juuri äsken vilkaistua somea. Siellä kokoomusseurakunta polki taas kiimoissaan putlermopoa, putputpuutler Ei jaksa kommentoida mitenkään, se on aivan turhaa. Uskovaisille ei kannata selittää ylipäätään koskaan mitään. Johdonmukaisesti Venäjään aina kriittisesti suhtautunut PS on putlerin johtama tai jopa itse putler. Kokoomusseurakunnalle PS on myös ääärivasemmistolainen puolue siitäkin huolimatta että kokoomusten merkittävin valtiomiesteko on tällä vaalikaudella PS nimittely ääärioikeistopuolueeksi ja tämän Merkkinä lapsellinen siirtäminen eduskunnan istuntosalissa ääärioikealle, hyvässä yhteistyössä ääärivasemmiston kanssa.

Tunnen myös muutamia Vasemmistoliittoa kannattavia kommunisteja. He vaikuttavat keskimäärin selvästi älykkäämmilta vaikken ajattelekaan asioista kuten he. Ihan oikeasti.
 
Tuli juuri äsken vilkaistua somea. Siellä kokoomusseurakunta polki taas kiimoissaan putlermopoa, putputpuutler Ei jaksa kommentoida mitenkään, se on aivan turhaa. Uskovaisille ei kannata selittää ylipäätään koskaan mitään. Johdonmukaisesti Venäjään aina kriittisesti suhtautunut PS on putlerin johtama tai jopa itse putler. Kokoomusseurakunnalle PS on myös ääärivasemmistolainen puolue siitäkin huolimatta että kokoomusten merkittävin valtiomiesteko on tällä vaalikaudella PS nimittely ääärioikeistopuolueeksi ja tämän Merkkinä lapsellinen siirtäminen eduskunnan istuntosalissa ääärioikealle, hyvässä yhteistyössä ääärivasemmiston kanssa.

Tunnen myös muutamia Vasemmistoliittoa kannattavia kommunisteja. He vaikuttavat keskimäärin selvästi älykkäämmilta vaikken ajattelekaan asioista kuten he. Ihan oikeasti.
PS:n ja Halla-Ahon rasite on ihan sama kuin oli Soinin ja silloisen PS:n.
Vaikka Halla-Aho on selkeästi länsisuuntautunut kun tarkastellaan länsi vs itä asetelmaa, niin puolueen kannattajakunnassa, ei siis välttämättä enää nykyisin niinkään jäsenistössä, on myös aivan täysiä ja kritiikittömiä venäjäfaneja. Nämä puolueen lähiympäristössä hengaavat ovat puolueelle väistämättä rasite.

Kuten on useasti aiemmin todettu, Suomen poliittinen kenttä on siinä tilassa että se on otettavissa haltuun, kunhan vaan joku tarjoaa nykypuolueille sellaisen vaihtoehdon johon esimerkiksi meikäläisen kaltainen äänestäjä voisi kallistua.
Kokoomus ei aja keskiluokkaisen palkansaajan etua, SDP toisinaan vähän sitä ehkä yrittää muttei onnistu, Vihreillä oli Ville Niinistön aikana yritystä "viheroikeistoksi" mutta se kehitys tuhottiin Aallon toimesta tehokkaasti, Vasemmistoliitto on kaukana keskiluokan ajatus- ja arvomaailmasta, Keskusta..no, Keskusta on Keskusta menneisyyteen jämähtäneenä.
PS on aivan liikaa maahanmuuton ympärille keskittyvä puolue, jonka ympärillä hengaa ties mitä hörhöjä. On venäjäfania, on antisemitistejä, on avohoitopotilaita juttujensa perusteella muistuttavia mölyäjiä. Harvahan heistä puolueeseen kuuluu, on ehkä kuulunut muttei kuulu enää - mutta silti puolue ei tee heihin selkeää pesäeroa. Miksi? Varmaan siksi että heidän äänensä halutaan. No, meikäläisen ja uskoakseni monen kaltaiseni ääntä ei tule saamaan puolue joka hinkuu em. hengailijoiden ääniä.
PS:lla on väärä kohderyhmä - se on ongelma!
Se on myös puolueelle ongelma siinä kohtaa jos se hallituspuolueeksi päätyy. Liian iso osa äänestäjistä ei ymmärrä miten demokratia toimii. Kun puolue ei hallituksessa olekaan diktaattori joka sanelee muille säännöt, petytään ja seuraavissa vaaleissa kannatus on pelkkä muisto. Tämänkin takia PS nojaa pysyvyyden kannalta aivan vääränlaiseen äänestäjäkuntaan.
Lisäksi tämä sama asia aiheuttaa sen että hallituskumppaneita on tuhottoman vaikeata löytää. PS tarvitsee yli 50% kannatuksen ollakseen hallituspuolue. Ei tule toteutumaan.
 
PS:n ja Halla-Ahon rasite on ihan sama kuin oli Soinin ja silloisen PS:n.
Vaikka Halla-Aho on selkeästi länsisuuntautunut kun tarkastellaan länsi vs itä asetelmaa, niin puolueen kannattajakunnassa, ei siis välttämättä enää nykyisin niinkään jäsenistössä, on myös aivan täysiä ja kritiikittömiä venäjäfaneja. Nämä puolueen lähiympäristössä hengaavat ovat puolueelle väistämättä rasite.

PS on aivan liikaa maahanmuuton ympärille keskittyvä puolue, jonka ympärillä hengaa ties mitä hörhöjä. On venäjäfania, on antisemitistejä, on avohoitopotilaita juttujensa perusteella muistuttavia mölyäjiä. Harvahan heistä puolueeseen kuuluu, on ehkä kuulunut muttei kuulu enää - mutta silti puolue ei tee heihin selkeää pesäeroa. Miksi? Varmaan siksi että heidän äänensä halutaan. No, meikäläisen ja uskoakseni monen kaltaiseni ääntä ei tule saamaan puolue joka hinkuu em. hengailijoiden ääniä.
PS:lla on väärä kohderyhmä - se on ongelma!
Se on myös puolueelle ongelma siinä kohtaa jos se hallituspuolueeksi päätyy. Liian iso osa äänestäjistä ei ymmärrä miten demokratia toimii. Kun puolue ei hallituksessa olekaan diktaattori joka sanelee muille säännöt, petytään ja seuraavissa vaaleissa kannatus on pelkkä muisto. Tämänkin takia PS nojaa pysyvyyden kannalta aivan vääränlaiseen äänestäjäkuntaan.
Lisäksi tämä sama asia aiheuttaa sen että hallituskumppaneita on tuhottoman vaikeata löytää. PS tarvitsee yli 50% kannatuksen ollakseen hallituspuolue. Ei tule toteutumaan.

Jos persuista saisi häivytettyä edes venäjämieliset sekä natsihenkiset ja matalaotsaiset mölyapinat niin puolueen voisi jopa ottaa vakavasti harkintaan. Nyt ei olla siellä päinkään. Se on sinällään sääli koska puolue on nostanut esiin hyviäkin teemoja.

Minustakin on lähes väistämätöntä että PS hajoaisi hallitusvastuun ja kompromissien myötä jälleen kuppikuntiin ja vanhan rinnalle syntyisi 1-2 uutta ryhmittymää jotka eivät taatusti mahdu saman katon alle.
 
Tätä olen tuumaillut. Jos katsotaan 18-34 v ryhmää, voisi kuvitella tulevaisuudessa jatkettavan kolmen puolueen järjestelmällä, joskin kesk ja sdp vaihtuvat ps ja vihr, kokoomuksen jatkaessa.

Katso liite: 34904
Minua ei lainkaan yllätä persujen suosio nuorten keskuudessa. Olen käsitellyt tätä asiaa palstalla aijemminkin, mutta yksi aivan keskeinen syy persujen suosiolle nuorison parissa on se, että nuoriso on kansainvälistä ja monikulttuurista. Moni nuori tietää, että kansainvälisyys ei suinkaan ole sama asia kuin holtittoman maahanmuuttopolitiikan kannatus. Olen omassa suvussakin havainnut, että kovimmat avoimien rajojen kannattajat ovat niitä, jotka ovat ikänsä puolesta lähempänä kuolemaa kuin syntymää.
 
Olen (varmasti) lukenut. Pitikin tuossa jossain edellisessä viestissä sanoa, että pahoittelut, jos tulee vahingossa suoraan anastettua jotain ajatuksia.

Yksittäisillä ajatuksilla ja ideoilla ei ole tekijänoikeutta. (Isyysoikeus toki on - etenkin noin moraalisessa mielessä.) Kyllä niitä voi käyttää.

Sitten kun asiat ja ideat alkavat liitttyä toisiinsa sekä rinnakkaisilla että peräkkäisillä kytkennöillä ollaan tekijänoikeuksien suomalla alueella. Silloin kaikkeen hyödyntämiseen tarvitaan implisiittinen tai sopimuksen muodossa oleva lupa.

Ratkaisevaa tuossa on se, että ylittyykö teoskynnys. Mun omasta mielestä mun tällä foorumilla olevista teksteistä hybridinarratiivi- ja yksilötuotantoketju ovat molemmat erillisiä kokonaisuuksia jotka molemmat ylittävät ihan mennen tullen teoskynnyksen.
 
Back
Top