Peshmerga-kouluttajat

baikal

Ylipäällikkö
Mod
Lahjoittaja
#61
siirtäminen sellaiseen kotimaan koulutukseen, jossa on riittävää samanlaisuutta
Mistäs kaikista eri sotavaltioista näitä kouluttajia onkaan? Ja mikä sotavaltio loi pohjan tämän kohderyhmän kouluttamiselle?

Ei siellä mitään suomisooloa vedellä, vaikka näistä keskusteluista sellaisen päätelmän voisikin tehdä.

Kohderyhmä ei vertaudu kuin melko huonosti mm. suomalaisen varusmiesaineksen kanssa ja reserviläisten kanssa vielä huonommin.

"siirtäminen kotimaan koulutukseen, jossa on tarpeeksi samuutta"....voi olla melko hankala rasti sinällään. Korostan: mistä kaikkialta kouluttajia on ja kuka loi tämän konseptin. Siinä on ylivertaiselle suomisoololle kovin vähän tilaa.
 
#62
Henkilöstöä toivottavasti osataan sijoittaa kouluttajakouluttajiksi ja koulutuksen kehittämistehtäviin sopivaksi ajaksi alhaalta palaamisen jälkeen. (Huhuu PE henkilöstöihmiset.)
No hienoa olisi - tälläinen suunnitelmallisuus ja pitkäjänteisyys on kylläkin ollut pv:ssa harvinaista. Mutta mukanahan on kapiaisiakin joten kait sieltä väkisinkin jotain tietoa välittyy varusmieskoulutukseen.

Ja tuohon suomisoolopuheenvuoroon. Kyllä sieltä kaikkea pikkutippiä sekä isompaa kokemusta tarttuu mm rakennetun alueen taisteluista ja vaikkapa taistelupelastajan töistä sekä ensihoidosta ja sidontapaikoista. Kuulemani mukaan uutta oppia on vaikka kuinka ja edellämainittujen lisäksi kokemusten vaihtoa muunmaalaisten kouluttajien kanssa. Suojajoukkojen brieffit ovat hyvinkin täynnä uutta analysoitavaa.
 
Viimeksi muokattu:

baikal

Ylipäällikkö
Mod
Lahjoittaja
#63
Kuulemani mukaan uutta oppia on vaikka kuinka
Afganistanissahan oli tähän jo mahdollisuutta "vaikka kuinka".....

En protestoi lainkaan, ei minulla ole tuota missiota vastaan mitään.

Tartuin vain tuohon koposen esittämään:

"kotimaiseen koulutukseen, jossa on riittävästi samanlaisuutta".
 
#64
.
kotimaiseen koulutukseen, jossa on riittävästi samanlaisuutta".
Itse taistelutavoissa tai olosuhteissa on aika vähän. Toisaalta suomi kouluttaa koko ajan myös kriisinhallintatehtäviin ja ulkomaanoperaatioihin joten eteenpäin kerrottavaa on myös ihan 1:1.

Kotimaan puolustamiseenkin löytyy oppia yksityiskohdista. Sitä paitsi sekavassa sodassa ja sen johtamisessa on varmasti paljon esimerkkejä virheistä ihan sotilaiden mentaliteetista alkaen. Niistä oppii lähes parhaiten.
 
Viimeksi muokattu:

JR49

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
#65
Kotimaan puolustamiseenkin löytyy oppia yksityiskohdista.
Jossain Jalkaväen vuosikirjassa, muistaakseni, oli kirjoitus siitä, kuinka Afganistanin armeija hyökkää linnoitettuihin asemiin ja vyöryttää sen jälkeen juoksuhaudan. Kirjoittaja oli seurannut harjoitusta, ja pakko myöntää, tehokkaammalta ja paremmalta kuulosti kuin itseni saama koulutus aikanaan samasta aiheesta.
Vuosikirjat ovat netissä. Ehkä jaksan jossain vaiheessa etsiä artikkelin ruodittavaksi Suomalainen sotataito -ketjussa.
 

koponen

Kenraali
Lahjoittaja
ELSO 2.0
#66
Sotakoneissa on samankaltaisuutta ja esim. kevyen jalkaväen koulutuksessa vapaaehtois- ja varusmiesjoukon välillä on takuuvarmasti paljonkin samanlaisuutta. Ilman liikaa nurkkien pyöristelyä väitän että nimenomaan taisteluun menossa olevien joukkojen kouluttamisessa ja tarkkailussa on rajusti saavutettavaa. Kokonaan eri asia on jos koulutetaan jotain enemmän irti terävästä kärjestä olevaa jossain aiemmin kuumassa paikassa.
 

Sardaukar

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
#67
Niin....A-stanista ja Irakista tms. saatuja kokemuksia ei muka otettaisi mukaan koulutukseen....

Se nyt ehken vie "muutaman hetken" jotta edes porukka on saatu kotiin...menin nyt sanomaan...
 

Sivari

Luutnantti
#68
Niin....A-stanista ja Irakista tms. saatuja kokemuksia ei muka otettaisi mukaan koulutukseen....

Se nyt ehken vie "muutaman hetken" jotta edes porukka on saatu kotiin...menin nyt sanomaan...
No, onhan uusi maistelijan opas "täynnä" näitä uudistuksia. Eikä sekään mikään uusi ole, useamman vuoden vanha, mutta sen mukaan useat duudsonit treenaavat. 10v sitten ammuttiin RK:lla radalla, ja se oli jotain todella hienoa. Ei voi muuta kuin nauraa sekä itkeä samaan aikaan, kun duudsoneitten ampumataitoa parannetaan ja mitataan radalla....
 
#69
Nyt tulee kokemusta, jonka oppeja hyödynnetään varmaan laajemminkin.

Suomalaisten tarjoama ensihoito alueella on myös pelastanut merkittävän määrän ihmishenkiä. Mosulin hyökkäyksen aikana Irakin turvallisuusjoukkoja on tuettu hätäkirurgisella ensihoitokyvyllä, suomalaiset ovat osallistuneet jo yli 500 sotavammapotilaan hoitamiseen.

Suomalaisia sotilaita on ammuttu Mosulissa – koska vastaan tulee suomalaisia Isis-taistelijoita?
Uutiset 20.3.2017 08:30 Kari Kallonen

Suomalaiset ovat kouluttaneet jo 1500 Mosulin valtaukseen osallistuvaa kurdien peshmerga-taistelijaa. (Kuva AOP)

Puolustusvoimien kouluttajat ovat neljä kertaa joutuneet vastaamaan tulitukseen.

ISIS Irakin pohjoisosissa sijaitseva Mosul on ollut äärijärjestö ISIS:n islamistien hallussa kesästä 2014 lähtien. Hyökkäys oli nopea ja monet kaupungin sunnimuslimeista toivottivat jihadistit tervetulleeksi.

Nyt terroristijärjestön taistelijat ovat loukussa Mosulissa. Itä-Mosul vallattiin takaisin tammikuun 2017 lopussa noin 100 päivää kestäneiden taistelujen jälkeen, hyökkäys Länsi-Mosulin valtaamiseksi alkoi kuukausi sitten. Viime viikolla Irakin armeija katkaisi terroristien viimeisen huoltoreitin kaupunkiin.

Kaupungista pakenemaan onnistuneille on pystytetty pakolaisleirejä. Sekasorto helpottaa myös terroristijärjestöön värväytyneitä nuoria miehiä välttämään vangitsemisensa.

Liittoutuman joukot ovat enää vain kilometrin päässä al-Nurin moskeijasta, jossa Abu Bakr al-Baghdadi julisti kesäkuussa 2014 islamilaisen valtion perustetuksi. Nyt tappion jo häämöttäessä sama ISIS:n johtaja on kehottanut vierastaistelijoita joko pakenemaan tai piiloutumaan.

Ennen sotaa Mosulissa oli arviolta 1,3 miljoonaa asukasta, siellä uumoillaan edelleen olevan jopa 600 000 siviiliä. Taistelu tulee olemaan vaikea ja ISIS on jo käyttänyt siviilejä ihmiskilpinä.


Taisteluja käydään jo Mosulin kaupungin sisällä, siviilit yrittävät paeta sodankäynnin alta. (Kuva AOP)

Koulutusta rintamalla ja sotakirurgiaa

Suomi toimii tasavallan presidentin päätöksellä Irakissa kansainvälisessä OIR-koalitiossa, jota Yhdysvallat johtaa ja yli 60 maan joukossa mukana ovat myös kaikki EU- sekä Pohjoismaat. Päivän Lehtikirjoitti asiasta artikkelissa Suomalaiset sotilaat ovat Irakissa Mosulin hyökkäysrintamalla.

Suomalainen osasto on toistaiseksi kouluttanut noin 1 500 kurdien peshmerga-sotilasta. Kouluttajat ovat olleet pääsääntöisesti puolustusvoimien palkattuun henkilökuntaan kuuluvia sotilaita, joilla on runsaasti aiempaa kokemusta kriisinhallintatehtävistä.

Suomalaisten tarjoama ensihoito alueella on myös pelastanut merkittävän määrän ihmishenkiä. Mosulin hyökkäyksen aikana Irakin turvallisuusjoukkoja on tuettu hätäkirurgisella ensihoitokyvyllä, suomalaiset ovat osallistuneet jo yli 500 sotavammapotilaan hoitamiseen.

Suomalainen osasto on keskittynyt peshmergojen puolustuksen tukemiseen rintamalinjan läheisyydessä. Lokakuun 2016 alussa operaation luonne muuttui merkittävästi, kun suomalaissotilaat alkoivat neuvoa kurdijoukkoja konkreettisesti rintamalla, ei vain rintamalinjojen takana sijaitsevissa tukikohdissa.

Viime viikolla tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasivat Suomen valmistautuvan jatkamaan Pohjois-Irakissa ensi vuoden loppuun asti.

Neljä kertaa vastattu tuleen

Operaatio on luonnollisesti myös aikaisempaa vaarallisempi. Se poikkeaa muista käynnissä olevista Suomen kriisinhallintaoperaatioista, sillä sitä ei määritä yhteinen kansainvälinen sopimus. Voimankäyttö perustuu Suomen laissa määritettyihin hätävarjelusäännöksiin.

– Nyt neuvonantajat menevät sinne rintamalle joukon mukaan ja täydentävät leireillä saatua koulutusta havaintojen mukaan. Eli he näkevät omin silmin, missä tarvitaan lisäkoulutusta, Maavoimien operaatiopäällikkö prikaatinkenraali Petri Hulkko sanoi Yleisradiolle.


Suomalaiset ovat kouluttaneet kurditaistelijoita elokuusta 2015 lähtien. (Kuva Puolustusvoimat)

ISIS:n häirintäiskut linjan eri osiin ovat lähes päivittäisiä. Suomalaiset joukot ovat joutuneet rintamalinjan tuntumassa tehtäviensä aikana ISIS:n tulenkäytön kohteeksi neljä kertaa lokakuun 2016 ja helmikuun 2017 välisenä aikana.

Tuleen on jouduttu vastaamaan hätävarjeluperusteisesti. Kyseessä on ollut kaukaa ammuttu kiväärikaliiperisten käsiaseiden tulitus.

Kun rintamalinja on nyt Mosulin kaupungissa, ovat myös suomalaiset siellä. Puolustusvoimat ei luonnollisesti kerro asemia tarkemmin, eikä myöskään Irakiin lähteneiden henkilöllisyyksiä sotilaiden ja heidän omaistensa suojelemiseksi.

Suomesta lähtenyt terroristeja viisi vuotta

Suojelupoliisin seuraamia terroristikytköksiä olevia henkilöitä on maassamme yli 300. Suomesta on lähdetty terroristijärjestö ISIS:n riveihin vuodesta 2012 alkaen. Joulukuussa 2014 Turussa asunut Awat Hamasalih karkotettiin Suojelupoliisin aloitteesta Britanniaan.

Viranomaiset olivat viime vuoden lopulla tunnistaneet ISIS:n riveihin lähteneistä 80 henkilöä, joista parikymmentä on palannut takaisin Suomeen. Suojelupoliisin mukaan suomalaiset vierastaistelijat ovat nousseet jo merkittäviin asemiin ISIS:n aseellisessa toiminnassa.

Aikaisemmin on uutisoitu, kuinka Porista katosi 21-vuotias pakistanilainen liiketalouden opiskelija. Keväällä 2015 hän lähetti väkivallalla uhkaavia viestejä muun muassa perussuomalaisille poliitikoille nimellä Abu Hurairah al-Finlandi.

ISIS:n on väittänyt miehen tehneen syksyllä 2015 itsemurhaiskun ajamalla räjähteillä lastatun Hummer-ajoneuvon shiialaisten tukikohtaan lähellä Baijin kaupunkia Pohjois-Irakissa, Mosulista etelään. Suojelupoliisi vahvistaa Suomesta lähteneen vierastaistelijan tekemän itsemurhaiskun, mutta ei vahvista sen olevan tämä tapaus.

Hovioikeus vapautti – syytetty jo ISIS:n riveissä

Suomi on osaksi kansainväliseen koalitioon kuulumisensa johdosta esiintynyt koko ajan kasvavassa määrin ISIS:n viesteissä. Tunnetuimpia tapauksia on ollut ISIS:n propagandavideolla suomea puhunut espoolainen Abu Shuayb as-Somali.

Päivän Lehti on kirjoittanut asiasta artikkelissa Isis-terroristit uhkaavat jo Suomea – älkää antako edes sauvakävelijän kävellä kotiinsa.

– Yli puolet lähtijöistämme on asunut käytännössä koko ikänsä Suomessa, mikä tarkoittaa, että he ovat radikalisoituneet Suomessa, Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari totesi tiedotustilaisuudessa.


Isisin riveihin on lähtenyt Suomesta noin 80 henkilöä, espoolainen ”Abu Shuayb as-Somali” esiintyi terroristien propagandavideolla. (Kuvakaappaus Youtube)

Erikoinen tapaus oli Suomen ensimmäinen suuri terrorismioikeudenkäynti, kun somalitaustaisia henkilöitä syytettiin islamistisen al-Shabaabinrahoittamisesta Suomesta käsin. Käräjäoikeudessa henkilö sai ehdollisen tuomion terrorismirikoksista sekä myös veljensä värväyksestä ja veljenpoikiensa sieppausyrityksestä taistelijoiksi.

Maaliskuussa 2016 hovioikeus muutti tuomion vapauttavaksi päätökseksi, mutta mies ei ollut sitä enää kuuntelemassa. Hän oli hovioikeuden käsittelyn aikaan jo todennäköisesti taistelemassa ISIS:n riveissä Syyriassa. Nyt lakia on muutettu ja tuomio olisi todennäköisesti toinen.

Suomalaisvaimot propagandan välineinä

Maailmanlaajuiseen poliittiseen väkivaltaan erikoistunut analyytikko Otso IhoIHS Jane’s Terrorism and Insurgency Centre -tutkimuslaitokselta sekä jihadismiin ja Lähi-idän turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut Juha Saarinenovat seuranneet ISIS:n Suomeen liittyvää propagandakirjoittelua.

Heinäkuussa 2016 ISIS:n propagandajulkaisuun kirjoitti suomalainen nainen, joka kertoi kääntyneensä islaminuskoon ja liittyneensä terroristijärjestöön. Umm Khalid al-Finlandiyyah -nimeä käyttävä nelikymppinen nainen oli suomalais-somalialaisen perheensä ja lastensa kanssa matkustanut Syyriaan.

Ylen tietojen mukaan mies oli kyseinen terrorismirikoksista vapautettu henkilö. Kaksi lapsista oli naisen edellisestä liitosta ja ainakin kolme yhteistä. Nainen kirjoitti yhden pojista kuolleen neljä kuukautta kalifaattiin tulon jälkeen.

Maaliskuun 2017 alussa toisessa ISIS:n propagandajulkaisussa Umm Musa al-Finlandiyyah -niminen suomalaisnainen kertoi muuttaneensa kaksi vuotta aikaisemmin Pohjois-Suomesta ISIS:n riveihin, tiettävästi Syyrian Raqqaan. Hän on Syyriassa ollut naimisissa Abu Musa -nimisen Suomessa opiskelleen bangladeshilaisen nuorukaisen kanssa.

Jos suomalaiset sotilaat eivät kohtaa Mosulin valtauksen yhteydessä Suomea puhuvia ISIS-taistelijoita tai heidän suomalaisia vaimojaan, suurella todennäköisyydellä heitä löytyy viimeisten taistelujen jälkeen – elävänä tai kuolleena – terroristijärjestön epävirallisesta pääkaupungista Raqqasta.
http://www.paivanlehti.fi/suomalais...vastaan-tulee-suomalaisia-isis-taistelijoita/
 

AKE-ukki

Kenraali
Lahjoittaja
#71
Välillä tulee miettineeksi, mitkä ne opit ovat mitä tuolta savimajataisteluista ammennetaan. Toki taistelussa annettava ensiapu ja yksittäisen taistelijan taidot, sodan omaisissa olosuhteissa toimiminen, mutta...
Ja jos jälleen peilataan meidän vanhaa vainoojaa vastaan tarvittavia taitoja, niin ehkä nuo opit jota tuolta noukitaan ei nyt aivan ole sitä mitä tarvitsemme.

On se hieman eri ottaa matsia ammatispetznatzia vastaan kuin paimentolaista, joka just ja just osaa ampua AK:lla....

Tai sitten jos tarkoitus on oppia kouluttamaan paimentolaisia ampumaan toisia paimentolaisia. Silloin oppi on meille tarpeen.
 
Viimeksi muokattu:

Lars

Alikersantti
#72
Välillä tulee miettineeksi, mitkä ne opit ovat mitä tuolta savimajataisteluista ammennetaan. Toki taistelussa annettava ensiapu ja yksittäisen taistelijan taidot, sodan omaisissa olosuhteissa toimiminen, mutta...
Siinä on tarpeeksi oppia kun joku sen kokenut tietää kertoa kuinka lähikosketuksen (ei mikään +300m ammuskelu) tuli vaikuttaa viholliseen, miltä sitä tuntuu ottaa vastaan, miltä se tuntuu kun taivaalta alkaa tulemaan lähemmäksi kuin 100m raskasta tavaraa, tai räjähteitä käytetään niin että lähellä olijat tuntee kuin lähtisivät paineaaltojen mukaan lentoon. Tuon kaiken lisäksi tulee vielä nuo hätäensiavut, sekä kaikki varusteista opitut asiat jne.
 
#73
Välillä tulee miettineeksi, mitkä ne opit ovat mitä tuolta savimajataisteluista ammennetaan. Toki taistelussa annettava ensiapu ja yksittäisen taistelijan taidot, sodan omaisissa olosuhteissa toimiminen, mutta...
Ja jos jälleen peilataan meidän vanhaa vainoojaa vastaan tarvittavia taitoja, niin ehkä nuo opit jota tuolta noukitaan ei nyt aivan ole sitä mitä tarvitsemme.

On se hieman eri ottaa matsia ammatispetznatzia vastaan kuin paimentolaista, joka just ja just osaa ampua AK:lla....

Tai sitten jos tarkoitus on oppia kouluttamaan paimentolaisia ampumaan toisia paimentolaisia. Silloin oppi on meille tarpeen.
Aika yllättävä oli sekin seikka, että suomalaiset afganistanissa oppivat paljon taistelu- ja sissitaktiikkaa. Nimittäin afganistanilaisilta ja talebaneilta - heidän toimia seuraamalla.
 

Lars

Alikersantti
#74
Aika yllättävä oli sekin seikka, että suomalaiset afganistanissa oppivat paljon taistelu- ja sissitaktiikkaa. Nimittäin afganistanilaisilta ja talebaneilta - heidän toimia seuraamalla.
Sissitaktiikoista voi oppia, ja tulee oppia, kaikki opittavissa oleva koska se sodankäynninmuoto muuttuu kokoajan ajankauden vaihtuessa ja teknologian edistyessä.
 

adam7

Ylipäällikkö
#75
Välillä tulee miettineeksi, mitkä ne opit ovat mitä tuolta savimajataisteluista ammennetaan. Toki taistelussa annettava ensiapu ja yksittäisen taistelijan taidot, sodan omaisissa olosuhteissa toimiminen, mutta...
Ja jos jälleen peilataan meidän vanhaa vainoojaa vastaan tarvittavia taitoja, niin ehkä nuo opit jota tuolta noukitaan ei nyt aivan ole sitä mitä tarvitsemme.

On se hieman eri ottaa matsia ammatispetznatzia vastaan kuin paimentolaista, joka just ja just osaa ampua AK:lla....

Tai sitten jos tarkoitus on oppia kouluttamaan paimentolaisia ampumaan toisia paimentolaisia. Silloin oppi on meille tarpeen.
En olisi noin äijää. Ne savimajataistelijat ovat eri maissa laittaneet aika rankasti kampoihin moderneille sotajoukoille.

...........

Se mikä minua yllättää, on että jossain vaiheessa esitettiin että peshmergat eivät osallistu Mosulin valtaukseen ja nyt sitten peshmergat ovat Mosulissa.
 

adam7

Ylipäällikkö
#77
Ehkä sitten meidänkin pitäisi perustaa savimajajoukot? Panos/tuotos olisi varmaankin kohdillaan.
No, toisaalta niiden tappiolukemat ovat niin monikertaiset ettei se tie kovin pitkälle vie.
 

koponen

Kenraali
Lahjoittaja
ELSO 2.0
#80
Seuraavassa todennäköisessä eli mitä tahansa lähiulkomaata paitsi Viroa, Ruotsia ja Norjaa vastaan käytävässä sodassa ensimmäisinä päivinä on vastassa taistelukokemusta hankkineita joukkoja. Siinä tilanteessa mitä useampi joukko sisältää taistelijoita jotka eivät ole tulikastetärinöissä vaan voivat tempaista muita mukaansa toimimaan - sen parempi.

Koulutuksessakin on aina hyötyä testatuista ja käytännössä viilautuneista opeista. Niitä ei saa päästää karkaamaan kuten aiemmin on paljon tapahtunut.