Torstai 13.4.2017 klo 11.16
Professori Ossi Rahkosen mukaan Suomi on nykyään epätasa-arvoistunut ja asenteet ovat kiristyneet.
Professorin mukaan alemmissa yhteiskuntaluokissa on epäterveellisemmät elintavat. Tupakkaa ja alkoholia kulutetaan esimerkiksi enemmän kuin ylemmissä luokissa. (MOSTPHOTOS)
Koulutus ja yhteiskuntaluokka vaikuttavat voimakkaasti ihmisten terveyteen ja keskimääräiseen elinikään, sanoo lääketieteellisen sosiologian professori
Ossi Rahkonen, 65, Helsingin Sanomissa.
Professorin mukaan köyhä on kipeämpi ja kuolee nuorempana kuin rikas. Rahkosen mukaan nyky-Suomi on epätasa-arvoistunut ja asenteet ovat kiristyneet.
- Kyllä minulla on sellainen tunne, että 1960- ja 1970-luvuilla oltiin solidaarisempia toisia kohtaan, Rahkonen sanoo lehdessä.
Professori on selvittänyt sitä, miksi alemmilla luokilla on huonompi terveys kuin ylemmillä.
Professorin mukaan raskas fyysinen työ tappaa, mutta enemmän huonoon terveyteen vaikuttaa siihen liittyvät kulttuuri. Alemmissa luokissa on huonommat elintavat. Liikutaan vähemmän, syödään epäterveellisemmin, alkoholin käyttö on runsaampaa ja tupakkaa poltetaan.
Raskas työ heijastuu myös terveydentilaan.
- Heillä on paljon sairauslomia, ja moni jää työkyvyttömyyseläkkeelle. Näitä töitä pitäisi kyllä keventää.
Rahkosen mielestä on väärin sanoa, että köyhällä ei olisi varaa syödä terveellisesti.
- Kaurapuuro on lähes ilmaista, ja juurekset ovat halpoja. Köyhällä on kuitenkin niin paljon muita huolia, ettei hän välttämättä jaksa ajatella, mikä on terveellistä. Työstä uupunut ei jaksa miettiä syömisiään.
Professori uskoo, että elintavat eivät oikeastaan edes ole ihmisen oma valinta, vaan ne tulevat ympäristöstä.
Rahkosen mukaan eri yhteiskuntaluokkien kuolleisuudessa on suuria eroja. Elinajanodotteessa on isoja eroja pelkästään pääkaupunkiseudun sisällä, kun verrataan esimerkiksi Kauniaista ja Itä-Helsinkiä.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/201704132200102588_uu.shtml