Huhta
Greatest Leader
Osittain OT mutta itse asiassa vain vahvistaa sanomaasi: 9*19mm patruunoita on olemassa erikseen konepistoolilatauksia. Ne on tarkoitettu pistoolia pitempipiippuiseen ja jykevärakenteisempaan aseeseen (esim. Suomeen) antamaan paremman lähtönopeuden, eikä niitä saa/pidä/kannata ampua pistoolilla, kp-lataukset ovat sen verran "äkäisemmät" että ne voivat rikkoa kevyemmän aseen.
Eli tässäkin se nähdään että on olemassa erikseen pitemmän kantaman/suuremman lähtönopeuden a-tarvikkeita, vaikka nimellinen kaliiperikin olisi sama niin silti a-tarvikkeet eivät välttämättä käy ristiin.
End of osittainen OT.
Vaikka varoituksesi onkin paikallaan tietyistä vanhemmista aseista puhuttaessa, niin käytännössä nykyaikaiset palveluspistoolit kestävät hyvin myös voimakkaammiksi ladattuja patruunoita. Ylipainelatauksia käytetään melko yleisesti mm. elävää maalia ammuttaessa. Tosin 3D-tulostetulla kilpa-optimoidulla urheiluaseella tai useamman sodan nähneellä 100-vuotiaalla Parabellumilla ei ehkä kannata kokeilla onneaan.
Esimerkiksi ruotsalaiset ampuvat Glock-pistooleillaan ymmärtääkseni yhä edelleen alunperin konepistoolille tarkoitettua M/39-patruunaa (maininta mm. käyttöohjekirjasessa), jota ammuttiin myös Glockia edeltäneellä Lahti-pistoolilla (tosin runkomurtumien kustannuksella). 2000-luvulla Ruotsin PV on jopa jakanut ko. patruunoita urheiluampujille (Tältä sivulta otsikon "9 mm ammunition 39 b är numera avförd ifrån det det svenska försvaret" alta).
Pitkässä juoksussa kuluma toki lisääntyy ylipainelatausten käytön myötä, mutta välitöntä vaaraa niiden käytöstä ei yleensä seuraa. Paitsi kohteelle.