Pistooli jokamiehen aseeksi?

Fisu

Kersantti
90% sotilaista nopein tapa on vaihtaa ”kiväärinlipas” ( ja ainoa oikea)

Se että ampuu 92-94 pistettä 25m matkalle, ei takaa että osuu paineen alla 10m päässä olevaan viholliseen.
Eikä se ampuminen ole ainoa asia.
Pistooli pitää saada myös vedettyä kotelotta kohtuulliseen aikaan.

Pistoolin käyttö vaatii harjoittelua ( joka on muuta kuin netti videoitten katselua)
Pistooli vedetään kotelosta. Lipas vedetään kotelosta. Kummatkin vedetään hollille, toisella ei ammuta. Jännitystä elämään, jos liikkuvat on edessä. Toisella patruuna pesässä.
 

pstsika

Haukka
90% sotilaista nopein tapa on vaihtaa ”kiväärinlipas” ( ja ainoa oikea)
Tuollaiset sotilaat ovat motorisilta ominaisuuksiltaan käytännöllisesti katsoen joko kehitysvammaisia tai vaihtoehtoisesti äärimmäisen hyviä, peräti ilmiömäisiä, aseenkäsittelijöitä. Oletan ensimmäistä.

Se että ampuu 92-94 pistettä 25m matkalle, ei takaa että osuu paineen alla 10m päässä olevaan viholliseen.
Kuten ei myöskään rynnäkkökiväärillä.

Eikä se ampuminen ole ainoa asia.
Pistooli pitää saada myös vedettyä kotelotta kohtuulliseen aikaan.

Pistoolin käyttö vaatii harjoittelua ( joka on muuta kuin netti videoitten katselua)
Ja mikä on se kohtuullinen aika? Tästä väännettiin jo vuosia sitten, etkä silloinkaan antanut tuohon vastausta.

Tiedän kyllä mikä on nopea, mutta onko kohtuullinen = nopeampi kuin RK:n saattaminen uudestaan toimintakuntoon ja ensimmäinen tähdätty laukaus

Ei tavallisen sotilaan tarvitse pystyä kilpa-ampujan suoritukseen, jotta aseen vaihto rynkystä pistooliin ja laukaus A alueelle lyhyeltä etäisyydeltä on nopeampi kuin lippaanvaihto ja laukaus rynkyllä.

Kaiken rehellisyyden nimissä, niin mukavan haastavaa kuin pistoolilla ampuminen onkin, niin kyse taitaa olla siitä, oletko yhden kiinalaisen rynnäkkökiväärin ja yhden pistoolin sekä nyrkkeilijän kanssa, vai yhden kiinalaisen rynnäkkökiväärin ja yhden kiinalaisella rynnäkkökiväärilla aseistetun kanssa.
Niin. Ilmeisesti raha aseiden hankintaan, raha koulutuksessa tarvittaviin ampumatarvikkeisiin ja raha, jolla koulutus toteutetaan lyhyen palvelusajan puitteissa on syy miksi pistooleja ei ole eikä tule olemaan laajemmin käytössä eikä suinkaan se, etteikö pistooli olisi tarpeellinen jalkaväen taistelijalle. Samalla logiikalla voisi sanoa, että optiset tähtäimetkään eivät olleet yksittäisille jalkaväkimiehille tarpeellisia ennen RK62M aseiden tulemista.

Nyt ei ole sitä rahaa ja siksi vara-ase pistoolin muodossa on vain harvoille suotu etuoikeus ja loput tyytyvät vara-aseina puukkoon, kenttälapioon tai mitä nyt käden ulottuvilla onkaan. Ei suinkaan ideaalitilanne vaan käytettävien resurssien (raha) aiheuttama realiteetti, joka ei kuitenkaan mitätöi pistoolin paremmuutta vrt. jäljelle jäävät keinot, joista maasta löytyvä kivi ja oksankarahka ovat peräti ilmaisia.

Kyllähän pistoolin vetää kotelosta ja avaa tulen nopeammin, kuin vaihtaa lippaan RK:hon.
Ja tuolle tasolle päästään jopa aika vaatimattomalla treenimäärällä.
 

Jorde

Kersantti
intin vehkeillä veikkaisin että rk:n lipas vaihtuu siinä 3.5-5 sekunnin sisään, tosin jostain vanhasta tetsarista voi mennä jopa pitempään....
 
Viimeksi muokattu:

Vääpeli

Respected Leader
RK sanoo kliks, oikea käsi lähtee heti kohti pistoolia, samalla vasen käsi vie RK:ta hallitusti alas, ettei se osu kulkusille ja game over... Kun pistooli nousee ylös, niin vasenkäsi liittyy jo mukaan ja ampuma ote on valmista ja lipas tyhjäksi.
RK sanoo kliks, vasen käsi lähtee kohti lipas taskua, etsii uutta lipas, löytää sen suljetun läpän takaa, vetää esiin, tuo aseelle, nakki sormet ei heti vapautakkaan lipasta, pikku hapuilu lipas on irti ja parin yrityksen jälkeen se uusi lipas on saatu oikeassa kulmassa sisään. Sit yritetään tacticool alakautta lataus liikettä ja kädet on jumissa lippaassa tai varusteissa... Ja vihu on syönyt siinä ajassa jo lounaan.
RK sanoo kliks, tiputat lippaan saman tien ja käsi lähtee hakemaan lipasta, se löytyy heti avonaisesta taskusta, menee kerrasta kiinni, pyöräytät asetta vastapäivään että varmasti käsi osuu latauskahvalle, nopea latausliike, ase takasin olkapäälle tai ampuminen pikatilanteessa kun ase on vielä vaakatasossa.
 

Samovarius

Majuri

Lenalla on mielenkiintoinen ota aseesta, missä hänen pitkät sormet on liipasinkaaren ulkopuolella. En ole ennen muilla huomannut vastaavaa otetta.
Siis tukikäden etu-ja keskisormi finger stepillä? Käytän sitä otetta itsekin usein, vaikka kuulemma ei pitäisi. Mulla on lihavat ja kömpelöt sormet, en saa pistoolista kunnon otetta pelkällä kahvalla.
 
  • Tykkää
Reactions: ctg

Aarne1

Kapteeni
Pitääpä pitää itselle ja kalustolle saarna että 100m radalla ei sitten kaydä salaa treenamassa peltien ampumista.
Ja btw kaksi jalkaisessa nahkasäkistä löytyy kyllä muitakin alueita joissa nikkeli aiheuttaa liikkeen hidastumista....
Vapaa maa.

Polarisoituneessa keskustelussa unohtuu se, että taistelija ei ole tilanteessa yksin. Ja miksi vain rk-taistelija, olihan kk-ampujillakin pistooli. Entä tukiampuja...?
 
Viimeksi muokattu:

Jorde

Kersantti
Niinpä. ja joku tais jo mainita että ei ole itsestään selvää että liivistä pääsisi edes rk:lla läpi...
 

Aquilifer

Eversti
Kyllähän pistoolin vetää kotelosta ja avaa tulen nopeammin, kuin vaihtaa lippaan RK:hon.
Ainaskin itsellä se on juuri näin.

Arskan lipas taas vaihtuu (välillä) jopa nopeammin kuin mitä se pistooli tulee esiin. Aseen ergonomialla on väliä.
 

SJ

Supreme Leader
Onko kellään tässä maassa tapana kantaa pistoolia rinnalla?
En tiedä, mutta tuo vetokulma näyttäisi hieman hankalalta, mutta sitä tietenkään ei voi muuttaa parempaan, kun silloin lippaat tulee tielle. Mutta se tuossa kai se isoin on, että tuo kyntää maata kun maastoutuu ja vetäessä saattaa osoitella itseään.
 

Vääpeli

Respected Leader
Toi rinta homma oli hottia 15v sitten A-maassa. Kun eräs porukka piti sitä ajoneuvoissa noin, niin kaikki apinoi sen heti, koska isotkin pojat....
Mutta nykysissä PC on tärkeämpiäkin varusteita, kuin yrittää tunkea pistooli sinne lisäksi.
 

ctg

Greatest Leader
Rintakotelosta jenkit selitti että sillä pääsee suoraan valmiusasentoon, koska lyhyin matka.
 

Vääpeli

Respected Leader
Rintakotelosta jenkit selitti että sillä pääsee suoraan valmiusasentoon, koska lyhyin matka.
Missä kädet on normaalisti? Rinnalla vai alhaalla? Jos kädet on jostain syystä jo ylhäällä, niin käsissä on jotain muuta mikä pitää tiputtaa yms. Toi rintakotelo auttaa vain ajoneuvoissa. Tosin en ole itse vielä huomannut missään Suomalaisessa kulkuneuvossa, että reisikotelo olisi tiellä, oli sit NH90, Transporter, Defender, Jurmo, RG32, Pasi, CV90 yms kyseessä. Ja sen saa myös vedttyä henkilöautossakin aika helposti kotelosta.
 

Wagner

Korpraali
Ja kuitenkaan pistooleja ei ole jätetty pois käytöstä, vaikka nykyisin jokamiehen ase onkin rynnäkkökivääri.
Sitä tuo ym. kirjoittajakin ihmetteli. Sillä on nykyään sama funktio kuin paraatimiekalla. Sillä on hyvä huitoa. Siis sillä miekalla.
Jos esimerkkiskenaario se, että rynkky sanoo klik patruunoiden loppuessa lippaasta ja vihollinen on 10 metrin päässä, niin vaihdatko nopeammin RK:n lippaan vai suoritat aseen vaihdon ja ammut pistoolilla? Vai käytätkö kylmiä aseita ja hakeudut käsikähmään?
Erittäin epätodennäköinen skenaario. Kaipa mulla olisi silloin vähintään kaveri, jolla ei olisi tyhjää lipasta. Ja 10m taistelut ovat taas sitä Hollywoodia (ehkä kaupunkisota poislukien, mutta siinäkin tapauksessa MP7 olisi paljon parempi)
 
Top