En siis välttämättä usko, että tällainen osa-aikainen poliisimies nauttisi kovin suurta luottamusta kansalaisten tai kokoaikaisten poliisien keskuudessa ainakaan normaalissa keikanajossa.
No eräs britiläinen "respo" totesi haastattelussa, että tavallinen kansalainen ei käytännössä pysty erottamaan häntä "oikeasta" poliisita joten yleisön suhtautuminen on täysin samaa kuin kokoaikaisiin poliiseihin.
Muutenkaan en lähtisi paaluttamaan tulevaisuutta nykyhetken käytäntöjen mukaan.
Käytännössähän esimerkiksi suomalaissa kaupungeissa turvallisuutta on siirretty paljolti yksityiselle puolen vastuulle. Käytännössähän ostoskeskukset, baarit, vapaa-ajanviettopaikat, liikennevälineet, terveyskeskukset, satamat ja sairaalat ovat yksityisten palveluntarjoajien vastuulla. Järjestely toimii periaatteella, että se joka kaipaa suojaa maksaa siitä, eikä työnnä sitä veronmaksajien taakaksi.
Suomessa vaan sitkeästi ajatellaan, että kun poliisit palvelut ovat maksuttomia, niin niitä voi vaatia ja valtion velvollisuutena on niitä toimittaa. Syrjäseutujen poliisipula on mielestäni melko keinotekoinen ongelma. Jos jossain perheessä on väkivaltaa, niin kai se ihmisen oma asia muuttaa pois väkivaltaisesta parisuhteesta, eikä olettaa, että poliisi tulee jäähdyttämään tilanteen useita kertoja kuukaudessa? (Kaupungissakin vasteaika voi olla tunteja tavallisessa vaimonhakkausjutussa, jos poliisi edes vaivautuu paikalle.) Sama juttu jos joku nyt riehuu kännissä vaikka terveyskeskuksessa, niin asia kuuluu vartijan hoidettavaksi. Siinä on ihan turha huokailla, että poliisilta kului monta tuntia tulla paikalle. Niin asiat toimii täällä kasvukeskuksissakin, yksityisen puolen duunari raudoittaa ja poliisi noukkii kiinniotetun kun ehtii.
Poliisin määrän väheneminen on trendi joka tuskin tulee kääntymään ihan lähitulevaisuudessa. Yksityisen puolen YJT-kiellosta olisi myös ehkä syytä päästää eroon? Kannattaisi myös miettiä, että osa poliisin toiminnasta kunnallistettaisiin, näin saavutettaisiin selkeämpi suhde maksajan ja palvelunkäyttäjän välille. Jos Kauniainen tai vaikka Utsjoki haluu enemmän poliisipalvelua, niin sitten vain palkataan enemmän poliiseja omaan laitokseen.
Oikeastaan kaikkea julkisen sektorin toimintaa leimaa vähäisistä resursseista valittaminen. Työntekijät ja johtajat kautta linjan on sitä mieltä, että tarvittaisiin enemmän välineitä, tiloja ja henkilökuntaa. Uskalla ehdottaa, että toimintaa yksinkertaistettaisiin, tehostettaisiin ja luovuttaisiin vanhentuneista käytännöistä, niin tiedät mitä tarkoittaa persona non grata.
Viimeksi muokattu: