Suomessa tulisi siirtyä siihen, että poliisin peruskoulutus kestäisi vaikka 6-8 kuukautta. Sen jälkeen työskentelyä, näyttökoulutuksia ja lyhytkursseja.
Kuten todettua, Suomessa poliisin peruskoulutus on kokolailla pitkä. Minun aikanani se oli noin 1 vuosi + työskentelyä nuorempana konstaapelina +peruskoulutuksen toinen osio noin 6 kk --> vanhempi konstaapeli. Nuorempana konstaapelina olemisaika ei ollut varsinaista työharjoittelua, koska ei esim ollut ketään harjoittelun ohjaajaa tai mitään nykyisen kaltaista työharjoittelusuunnitelmaa, vaan hommia painettiin siinä missä muutkin. Tyypillisesti aika oli kai noin vuoden; riippuen siitä miten laitoksella oli VK:n virkoja auki. Olen kuullut (lukenut kurssimatrikkelista) henkilöstä, joka oli pienellä poliisilaitoksella töissä (silloin niitä vielä oli), ja koska siellä ei ollut vakansseja auki eikä tämä henkilö halunnut vaihtaa isompaan laitokseen, työskenteli kymmenkunta vuotta nuorempana konstaapelina ennen kuin pääsi 2-jaksolle ja sai poliisin perustutkinnon suoritettua loppuun. Sittemmin peruskoulutus on muuttunut varmaan 2-3 kertaa.
En tunne nykyistä AMK systeemiä, mutta olen sitä opiskelleilta kuullut että koulutus sisältää todella paljon joko poliisin työn kannalta "tarpeetonta" sisältöä, tai puhdasta täytemateriaalia että saadaan tarpeeksi opintopisteitä. Olen siinä käsityksessä, että tuosta sisällöstä voisi varsin hyin karsia paljonkin, tai toisaalta muuttaa painotuksia sellaiseksi, että koulutus sisältäisi enemmän käytännön harjoituksia.
Tuollainen kuvaamasi lyhyempi peruskoulutus voisi olla ihan järkevä, tosin 6-8 kuukautta kuulostaa aika radikaalita. Olisi varmasti oppimisen ja työssä viihtymisenkin kannalta eduksi, jos uutta opittaisiin pieni pala kerrallaan. Muutenkin varsinkin lakiasioihin pitäisi saada jatkuvaa päivityskoulutusta, eikä pelkkiä verkkokoulutuksia kuten nykyään.
40- ja 50-vuotiaana sitten työkyvyn ja osaamisen arviointi. Mahdollinen uuden ammatin opiskelu sitten poliisin peruspalkalla, jos katsotaan, että mies on jo kehäraakki.
Tämä olisi tietyllä tavalla perusteltua; pitäisikö sen koskea kaikkia ammatteja? Jos ei ole siinä kunnossa että pystyy tekemään töitä, pitäisikö vain heittää pihalle ja palkata uutta porukkaa tilalle? Työnantajan kannalta varmasti olisi hyvä systeemi, mutta olisi kyllä melko paljon nuoria suosiva järjestelmä, ja nykyään tavoitteena on ennemmin työurien pidentäminen kuin lyhentäminen. Samalla aika paljon kokemusta häviäisi. Tai tietenkin riippuu paljon siitä, mitkä olisivat kuntovaatimukset.
Mutta jos ei ole siinä kunnossa että pystyy tekemään työtä, niin olisiko kuitenkin sairaseläke oikeampi paikka kuin pakko-opiskelu jollekin toiselle alalle? Mitkä olisivat työllistymismahdollisuudet, jos on koko ikänsä tehnyt esim poliisin hommia ja sitten 5-kymppisenä pitäisi vaihtaa jollekin kokonaan toiselle alalle? Toisaalta, ei ole poliisiorganisaation ongelma, vaan yksittäisen taistelijan murhe. Ei kuitenkaan toimisi ainakaan hyvänä rekrytointiporkkanana: "tule meille töihin, sinut kulutetaan loppuun ja sitten kituutat työttömänä viimeiset 10-20 vuotta ennen eläkkeelle pääsemistä". Ainakin se aikaisemmin ollut ilmainen opiskelu ja majoitus oppilasasuntolassa toimi varmaan paremmin...
Mutta totta on, että poliisissa (ja monella muullakin alalla) tulee ongelmia, kun työväestö vanhenee ja toisaalta eläkeikä nousee. Kaikille pitäisi löytää sopivia työtehtäviä, eikä sellaista 30 vuotta kentällä ollutta kovin helposti enää kouluteta päteväksi vaativan rikostutkinnan ammattilaiseksi...