Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Mutta anna olla kun itse saatu turpaan tai omaisuutta varastettu, silloin samainen acab-tyyppi kyllä kaipaa poliisia. Ei mene minulla järkeen.Kanssa ihmettelen tota ACAB asennetta. Paljon kuullut tarinoita, missä ollaan ihan nätisti Spollareiden kanssa ja sit kun Poliisit kurvaa paikalle, niin alkaa hirvee painiminen ja härdelli.
Tiedätkö, mikä on alustavassa puhuttelussa saadun tunnustuksen tms arvo oikeudessa, siis Suomessa? Nolla. Edes kuulustelussa paperille puhuttu ja allekirjoitettu lausunto ei välttämättä pidä oikeuskäsittelyssä.
Sitä paitsi nyt ei puhuta pelkästään tilanteista joissa itse ollaan epäiltyinä, vaan asioimisesta poliisin kanssa ylipäätään. Ja vaikka olisi epäiltynäkin, niin seinäkiisto johonkin selvään asiaan ei muuta lopputulosta, mutta asiointikokemus voi olla ihan erilainen.
Mutta eihän kukaan rupea sanomaan yhtään mitään mitä voisi itselle olla haitaksi tapauksessa jossa itse on syytettynä.
Perus sotavanki vastaukset. "En voi vastata esittämäänne kysymykseen"Aivan kuten sinäkin tiedät ettei se ole pääsyy siihen, miksi hiljaisuus on kultaa. Pieni tarina itsestäni esimerkkinä @Herman30
Ajoin aamulla moottoritiellä. Vauhtia oli noin 140km/h. Yhtäkkiä näin tien vieressä pyörän. Kaveri katsoi perään pitkään. Asia selvä ja tosiaan seuraavan mutkan takana olikin virkamies asiakasta odottamassa. Ei kun tien sivuun ja istumaan maijaan. Seurasi peruskysymys: "Tiedätkö miksi sinut pysäytettiin?" Johon ainoa oikea vastaus on tietysti "En". Vastaus pisti minut kuitenkin sekaisin. Olin ajanut moottoritiellä vasenta kaistaa! Täh??? Sen takia???? Tyhjällä tiellä??? Ja sitten seuraava kysymys...? "Miksi ajoit vasenta kaistaa...?"
Ja silloin klikkasi. Meinasin vastata "koska ohitin muuta liikennettä enkä viitsinyt vaihdella kaistaa".... BRRRRP. Juuri sain sanat nielaistua ja mutistua "En tiedä". Olisin nimittäin myöntänyt ylinopeuden. Rysää oltiin purkamassa eikä heillä ollut enää tutkaa esillä ja eivät saaneet nopeuttani.
No. En minä siitä sanomisesta olisi tuomiota saanut (ei todistetta) mutta näin helposti ihminen puhuu itsensä suohon.
Mietippä että sinua kuullaan Jaskan kämpässä tapahtuneesta henkirikoksesta. Kuulustelussa kysytään seuraava kysymys: "Pete kertoi että olit lauantaina baarissa Jaskan kanssa. Mitäs siellä Jaskan luona lauantaina yöllä tapahtui?". Jos puhut ja vastaat vaikka näin "No ei siellä mitään kummempaa tapahtunut...". BRRRRRP. Menit juuri myöntämään olleesi tapahtumapaikalla yöllä, vaikka poliisi ei mahdollisesti olisi muuten pystynyt sitä todistamaan. Heillä on todiste illasta, ei yöstä. Jne, jne, jne. Melko moni henkirikos suomessa selviää sen takia, että ihmiset puhuvat. Ja melkein poikkeuksetta omaksi haitakseen. Mikä on tietysti onni yhteiskunnan kannalta mutta se ei ole pointtina tässä kirjoituksessa.
Puhumisen suuri ongelma on siinä, että kuulustelija saa siitä materiaalia lisäkysymyksille ja vahvistuksia epäilyille sekä ongittua tietoja jotka voivat todistaa puhujan syylliseksi ilman että puhuja edes tajuaa tietoja antaneensa. Älkää kuvitelko olevanne fiksumpia tai taitavampia kuin kokeneet kuulustelijat. Ette ole.
Sinänsä sama periaate pätee siviilijutuissa mutta ne ovat hienosyisempiä. Olennaista on kuitenkin olla antamatta vastapuolelle mitään, mihin se voi päästä kiinni.
Mitä tulee muuhun asioimiseen poliisin kanssa. Käytös on sama olit missä roolissa tahansa. Aina pitää olla kohtelias. Annetaan se, mikä pitää antaa. Ei enempää, ei vähempää.
Mitä tulee seinäkieltoon. Kuten omakohtainen esimerkki osoittaa, puhumatta voi olla olematta mulkku. Jos olisin alkanut paasaamaan ja kieltämään asioita olisin saanut RV:n, nyt selvisin rikkeellä. Mutta en minä silti mitään sanonut, myöntänyt tai asiaa selvittänyt. Mutta piru että se oli lähellä!
No et olisi saanut sakkoa, jos ei kerran ollut tutkaa. Se nopeus täytyy kuitenkin todeta jollakin tavalla.
On tietysti totta että joissakin asioissa puhumalla jotain tulee puhuneeksi enemmän kuin jos ei puhuisi mitään. Mutta nyt puhuttiin kai yleisesti poliisin kanssa asioimisesta, ja normaalit ihmiset asioivat poliisin kanssa enemmän muissa yhteyksissä kuin rikosasioissa; varsinkaan epäillyn asemassa.
Kanssa ihmettelen tota ACAB asennetta. Paljon kuullut tarinoita, missä ollaan ihan nätisti Spollareiden kanssa ja sit kun Poliisit kurvaa paikalle, niin alkaa hirvee painiminen ja härdelli.
Joo, en minäkään mistään passien hakemisesta puhu, vaan ihan kenttäsian kohtaamisesta.
Aggressiivisuus lisää monesti aggressiivisuutta. Ja myös tylyys koetaan aggressiivisuutena. Tilanteen haltuunotto, auktoriteettiasema, puolueettomuus ja neutraalius, joo ymmärrän. Mutta, mutta...
Tiedätkö, mikä on alustavassa puhuttelussa saadun tunnustuksen tms arvo oikeudessa, siis Suomessa? Nolla. Edes kuulustelussa paperille puhuttu ja allekirjoitettu lausunto ei välttämättä pidä oikeuskäsittelyssä.
Sitä paitsi nyt ei puhuta pelkästään tilanteista joissa itse ollaan epäiltyinä, vaan asioimisesta poliisin kanssa ylipäätään. Ja vaikka olisi epäiltynäkin, niin seinäkiisto johonkin selvään asiaan ei muuta lopputulosta, mutta asiointikokemus voi olla ihan erilainen.
--
Syyttäjän laskelmien mukaan mies on tunnustanut 42-vuotiaan naisen kuolemaan johtaneen verityön ainakin 13 kertaa yhteensä kahdeksalle eri ihmiselle. Osa heistä on ollut poliiseja ja osa miehen läheisiä.
Mitään erityistä teknistä näyttöä jutussa ei ole.
Rissanen ei ollut läsnä oikeudessa. - Päämieheni katsoo olevansa syytön, joten hän ei halua olla oikeudessa syytettynä läsnä, Lehtevä totesi
Mutta eihän kukaan rupea sanomaan yhtään mitään mitä voisi itselle olla haitaksi tapauksessa jossa itse on syytettynä.
Nämähän toimivat molempiin suuntiin, eli asiakas voi omalla asenteellaan myös vaikuttaa hyviin paljon siihen, minkälaista kohtelua saa. Ei päde pelkästään poliisiin, vaan yleisesti kaikkeen muiden ihmisten kanssa asioimiseen. Ja tämän takia ihmettelen suuresti tällaista "poliisille ei kerrota mitään" -asennetta.
Sen ymmärtää että tietyissä ympyröissä poliisille puhumista ei katsota hyvällä, mutta jos ei liiku näissä ympyröissä, niin tulee vaikutelma että on katsottu vähän liikaa elokuvia ja omaksuttu sellainen "I ain´t tellin´ nuthin´, I can do the time" asenne; viittaamatta kehenkään yksittäiseen keskustelijaan tällä foorumilla.
Ensinnäkin, poliisi asioi ihmisten kanssa paljon muutenkin kuin osana rikosprosessia, ja suuressa osassa niistäkin tapauksista seinäkiistolla ei saa mitään etua itselleen mutta asiakaskohtaaminen sujuu molemmin puolin mukavammissa merkeissä kun asioidaan niin kuin normaaleissa sosiaalisissa tilanteissa toimitaan.
Kyllä.
Jos poliisi ylikorostaa aggressiivisesti, pilkalliseti tai ylimielisesti auktoriteettiaan, niin siihenastinen yhteistyöhaluinen linja loppuu kyllä kuin seinään. Tilalle tulee passiivinen, jopa passiivisaggressiivinen karvaaminen, nillittäminen ja pilkunnussiminen.
Ne harvat omaa asemaansa ylikorostavat onnistuvat tuhoamaan väestön ja poliisin hyviä suhteita varsin tehokkaasti.