Vanhempi uutinen mutta ajankohtainen. Poliisin melestä lain noudattaminen on raskasta ja on epäreilua että poliisia valvotaan
.
Ei ole poliisin selittelyt yhtään kummempia kuin venkuloiden.
Poliisit ovat tuskastuneet rikostutkintoihin, jotka koskevat poliisimiesten laittomia rekisteriurkintoja. Poliisijärjestöjen liitto on lähettänyt valtakunnansyyttäjänvirastolle ja poliisin ylijohdolle kirjelmän, jonka mukaan poliisit kokevat rekisterien käyttöön liittyvän valvonnan kohtuuttomaksi.
”Henkilöstö myös kokee, että valvonnan keskeinen tavoite on yksittäisten poliisimiesten syyllistäminen eikä toiminnan kehittäminen.”
Liiton mukaan poliisit eivät enää uskalla käyttää rekistereitä valvonnan takia. Säännöksiä tai niiden tulkintaa pitäisikin selkiyttää, liitto ehdottaa.
Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen vastauksen mukaan ei ole viitteitä siitä, että esitutkintaa johtaneet syyttäjät olisivat ylittäneet harkintavaltansa.
issisen mukaan tuomioistuimien ratkaisut urkinta-asioissa muodostavat oikeuskäytäntöä, ja se linjaa jatkossa sitä, millaiset tapaukset viedään syyttäjän käsiteltäviksi.
Poliisien laittomat tietourkinnatnousivat keskusteluun kolmisen vuotta sitten, kun paljastui, että kesällä 2011 kuolleen hiihtäjän Mika Myllylän tietoja oli urkittu laajasti. Esitutkinta aloitettiin 136 poliisimiehestä ja paristakymmenestä muusta virkamiehestä.
Urkinnasta sai tuomion 72 henkeä. He olivat hakeneet poliisin tietojärjestelmistä Myllylän tietoja tämän kuoleman jälkeen.
Toinen näkyvä urkintatapaus koski Nelosen uutisten testiä, jossa paljastui poliisien kurkkineen rekistereistä Anneli Auerin tietoja. Vireillä on lähes sata esitutkintaa. Niiden odotetaan valmistuvan lähikuukausina.
Poliisijärjestöjen liitto huomauttaa kirjelmässään, että Myllylän tietojen asiaton urkinta olisi voitu helposti estää salaamalla jutun tiedot.
”Näin vältytään turhilta ja koko organisaation kannalta traumaattisilta prosesseilta”, liitto toteaa.
Liitto pitää selvänä, että poliisin tietojärjestelmät ja rekisterit on tarkoitettu vain virkakäyttöön. Se kuitenkin huomauttaa, että poliisin tehtävien sisältö on erittäin laaja ja osaksi jäsentymätön.
”Rekisterien tavanomaiseen käyttöön oikeutetuksi henkilöpiiriksi tulee katsoa kaikki poliisimiehet, jotka toteuttavat tavalla tai toisella poliisilain mukaisia tehtäviä”, liitto toteaa.
Liitto korostaa, että poliisin tulee tuntea oma toimintaympäristönsä. Esimerkiksi huume- tai talousrikoksiin erikoistuneiden tutkijoiden on hyvä tietää valtakunnallinen tilanne.
”Rikollinen toiminta ei saa hyötyä siitä, että poliisi voi käyttää sen työhön liittyviä rekistereitä vain rajoitetusti tai paikallisesti.”
Liitto jatkaa, että nykyisen laajan valvonnan sijasta pitäisi korostaa enemmän luottamusta.
”Poliisi on eettisesti vahva ja tehtäviinsä sitoutunut organisaatio. Luotettavaa poliisitoimintaa ei kestävästi rakenneta siten, että sitä ohjaa virheistä ja rikkomuksista kiinnijäämisen riski.”
http://www.hs.fi/kotimaa/a1420686975987