Tämä salaus onkin sitten toinen haara tässä jutussa.
Miksi ihmeessä tutkinnanjohtaja meni tätä salailemaan, jopa asianomistajalta, joka ei siis mitään yksityisyyden suojaa itse halua.
Mitä hyötyä tästä on ollut. Sanoisin että perseelleen meni tämä juttu. Herättää vain kysymyksiä, kuten alta näkee.
Putkassa runnellun lakimies: ”Herää ajatus, että videon salaamisessa on haluttu suojella ihan muita kuin uhria”
– Miksi vain yksi poliisi on syytteessä, kun tilanteeseen osallistui useita muita? kysyy Lahden putkassa väkivallan uhriksi joutuneen lakimies Olli Talsi.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/4d47dd5c-d580-489f-ac92-def946736582
"Talsi kertoo päässeensä uhrin kanssa vain kerran, noin vuosi sitten, katsomaan putkavideon Espoon poliisin tiloissa. Hän kertoo uhrin toistuvasti pyytäneen saada tallenteet, mutta tutkinnanjohtaja ei ole pyyntöihin suostunut.
– Kaikissa muissa pahoinpitelyjutuissa, joissa olen ollut joko asianomistajan tai vastaajan asiamiehenä, videotallenteet on saatu käyttöön, Talsi sanoo Iltalehdelle.
Meille ei vastattu”
Videoihin perehtyminen rikostutkinnan aikana olisi Talsin mukaan ollut erittäin tärkeää. Niissä näkyy paitsi nyt syytettyinä olleen poliisin ja kahden vartijan tekemiset myös enimmillään viiden muun poliisimiehen toiminta käsistä ja jaloista raudoitettua, vatsallaan makaavaa uhria kohtaan.
Ainakin yksi poliiseista pomppii toistuvasti työjalkineillaan uhrin raudoitettujen jalkojen päällä ja painaa tämän nilkkoja koko painollaan vasten betonilattian ohutta muovipatjaa. Kyseistä poliisia ei kuitenkaan edes kuultu syylliseksi epäiltynä.
– Jos olisi voitu katsoa perehtyä (tallenteeseen) rauhassa, olisi varmasti saatu selville, ketkä muut ovat mahdollisesti syyllistyneet rikokseen ja näin olisi voitu viedä prosessia eteenpäin, Talsi sanoo.
Käsi- ja jalkarautoihin kytkettyä uhria lyötiin ja käsiteltiin putkassa niin kovakouraisesti, että hänen elintoimintansa lakkasivat. Vain nopeasti aloitettu elvytys pelasti uhrin hengen.
Talsi oli jo viime lokakuussa esittänyt asianomistajan lausumassa pyynnön saada yksityiskohtainen selvitys siitä, miksi vain yhtä poliisia epäillään pahoinpitelystä. Asianomistaja oli myös kuulusteluissa ilmoittanut näkemyksensä siitä, keitä asiassa tulisi epäillä rikoksesta.
Mihinkään esittämiimme kohtiin ei ole saatu (tutkinnanjohdolta) vastausta, Talsi toteaa.
Suojellaanko poliiseja?
Poliisirikoksen tutkinnanjohtaja on vedonnut salaamispäätöksessään muun muassa uhrin yksityisyyden suojelemiseen. Varatuomari Olli Talsin mukaan se, ettei uhrille luovutettu tallennetta, herättää väkisinkin epäilyn siitä, että kyse on tietoisesta salaamisyrityksestä.
– Asianomistaja sanoo, ettei hän tarvitse suojelua eikä hänellä ole mitään salattavaa. Herää ajatus, että tässä halutaan suojella ihan muita henkilöitä."
Salailuun on monta syytä.
Ensinnäkin kumpi otsikko kuulostaa paremmalta/uskottavammalta:
1. "Kaksi poliisia ja kaksi vartijaa taisteli urheasti raivohullun juopon kanssa"
2. "Kaksi poliisia ja kaksi vartijaa taisteli urheasti raivohullun juopon kanssa 10 muun poliisin/vartijan naureskellessa vieressä"
Julkisuus, julkisuus, julkisuus.
Toinen syy on se, että pelätään, että joku alkaa kyselemään, miksi poliisilla, joka ylintä johtoaan myöten valittaa poliisien liian vähäisistä resursseista ja henkilöstöpulasta on kuitenkin mahdollista pitää Lahdenkin kokoisessa kylässä 4-5 partiota kahvilla asemalla samaan aikaan ja viihdyttää itseään yksittäisen pidätetyn kanssa nuhjuamisen katselemisella.
Kolmas syy voi olla sitten ihan juridinen ja työnjohdollinen. Poliisin kun pitäisi ainakin periaatteessa puuttua havaitsemaansa rikolliseen toimintaan. Myös kollegan tekemään. Ja ellei muuta, esimiesten pitäisi kai jotenkin johtaa tilannetta. Eli jos joku tuomitaan, herää seuraavaksi kysymys, että miksi kukaan ei puuttunut touhuun ja missä olivat esimiehet joiden tehtävänä kuulemma on poliisissa laillisuusvalvonta.
Suomeksi kyse on siitä, että kukaan ei johtanut tilannetta mitenkään ja se on normaali tilanne laitoksilla. Noilla kävi luojan lykky ettei uhri kuollut. Siitä olisi voinut ja olisi esimiestenkin pitänyt joutua vastuuseen. Tätä halutaan epätoivoisesti välttää, koska se merkitsisi sen myöntämistä, että poliisin laillisuusvalvontaa ei voi tosiasiallisesti edes olla nykytilassa olemassa, koska esimiehillä joiden asiaa pitäisi valvoa ei ole mitään tosiasiallista käsitystä siitä, mitä kentällä oikeasti tapahtuu.