EU noin kaupallisena puolena. Firmamme julkaisi liki puolessa EU-aluetta toimivan tuotteen palveluineen reilu viikko sitten. Viime maanantaina alkoi tuotteen markkinointi. Perjantaina allekirjoitettiin ensimmäinen jälleenmyyntisopimus. (Britteihin, joo, Brexit)
Äkkiä ajatellen tuo on ihan vain kaupallista asiaa. Vaan mietitäänpä sitä EU-politiikkaa. EU-poliitikot ovat saaneet tehdyksi sopimuksia yhtenäisestä markkina-alueesta ja sillä vaikuttavista yhtenäisistä säännöistä. Kun alueella on harmonisoidut säännöt, voidaan helposti elää yksillä säännöillä. Mutta sitten vaan pitäisi niitä yksiä sääntöjä myös noudattaa koko sopimusalueella.
Yksi iso asia, mikä ei ole saanut ansaitsemaansa julkisuutta on EU:n tietosuoja-asetus. Se tulee olevaan yksikön vapauksien ja ihmisarvon kannalta iso juttu digitalisoituvassa maailmassa. Tietosuoja-asetus on yrityksien kannalta lyhyellä aikavälillä kustannuksia aiheuttava asia, mutta näkisin sen kuitenkin pitkässä juoksussa tietoturvaa ja kansallista turvallisuutta parantavana säätelynä, joka tietosuojan lisäksi parantaa yleistä tietoturvan tasoa. Ilman EU:ta tietosuoja-asetusta ei olisi. Paha pienen pohjoiseurooppalaisen kansallisvaltion on alkaa mitään sanelemaan Googlelle, Facebookille tai Applelle.