Antti Rinteen raju väite IL:n erikoishaastattelussa: omat puukottavat minua selkään
Sunnuntai 3.9.2017 klo 07.45
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo puolueen omien jäsenten toimivan häntä vastaan. Nimiä hän ei mainitse. (TOMMI PARKKONEN)
SDP:n puheenjohtaja
Antti Rinne istuu jyväskyläläisen kongressikeskuksen aulassa ja vetää henkeä.
Puolue on juuri valinnut omaksi presidenttiehdokkaakseen kansanedustaja ja ex-ministeri
Tuula Haataisen, mutta mediassa spekuloidaan puheenjohtajan lähtölaskennasta ja ennenaikaisesta puoluekokouksesta, vaikka Rinne valittiin jatkokaudelle vasta helmikuussa.
- Minut on puoli vuotta sitten valittu uudelleen puheenjohtajaksi, joten olisi aika lyhytjänteistä politiikkaa lähteä nyt pois, Rinne sanoo.
Puheenjohtajaspekulointi ei ole vain median omaa jänkäämistä, sillä osassa demariväkeä todella on haluja ylimääräiseen puoluekokoukseen. Esimerkiksi eräs pitkän linjan demarivaikuttaja totesi Jyväskylän yöelämässä ylimääräisestä puoluekokouksesta puhuessaan, että ”mitä aikaisemmin, sen parempi”.
Rinne kommentoi, että naamatusten ei tällaista ole hänelle kerrottu.
- Nytkään puoluevaltuuston kokouksessa ei tullut esiin mitään sellaista, mikä osoittaisi suoraa epäluottamusta puheenjohtajuuteeni tai että olisi lähtölaskenta päällä.
- Ei ole siis mitään syytä tai aikomusta erota.
Rinne kuitenkin myöntää tietävänsä, että selän takana puhutaan kaikenlaista.
- SDP on iso kansanliike, tänne mahtuu monenlaista mielipidettä. Ja kun gallupkannatus ei tällä hetkellä ole maailman parasta, puheenjohtajaan on helppo käydä kiinni.
Ja kiinni on käyty. Viimeksi Rinne sai päälleen keskiraskaan somemyrskyn puhuessaan synnytystalkoista.
- Olen ihminen niin kuin muutkin, eikä sellainen tunnu kivalta. Koen sen epäoikeudenmukaiseksi.
Rinne täsmentää, että tunne epäoikeudenmukaisuudesta koskee hänen itsensä lisäksi koko puoluetta.
- Tiedän, miten paljon teen töitä liikkeen eteen ja miten paljon me puolueena nostamme esiin omia vaihtoehtojamme. Tuntuu kuin edessä olisi seinä, kun viesti ei tavoita.
Viesti puoluetovereille
Tuoreimmissa puoluekannatuskyselyissä SDP:n kannatus on ollut 15-17 prosentissa, mikä on surkea luku pääoppositiopuolueelle.
- Meillä on oma analyysimme niistä syistä mistä tämä johtuu, ja niiden asioiden suhteen on jo käynnistetty selkeitä operaatioita, Rinne sanoo.
Kuten millaisia?
- En käy niitä julkisesti läpi.
Rinne sanoo ymmärtävänsä keskustelun SDP:n suosiosta ja nykytilanteesta, mutta hän toivoisi pelkän moittimisen sijaan myös rakentavia ehdotuksia.
- Tarkoitan niitä henkilöitä, jotka ovat esittäneet kovaa kritiikkiä puolueen toimintaa kohtaan, mutta eivät ole itse pistäneet itseään likoon. Tämä koskee myös puoluetovereita.
Vaalipaineita kaikille
Jyväskyläläiset jonottivat kahvia, kun Tuula Haatainen piti ensimmäisen vaalitilaisuutensa SDP:n presidenttiehdokkaana. (TOMMI PARKKONEN)
Eräänlaisena toveriprotestina voi nähdä myös presidenttiehdokkaasta järjestetty jäsenäänestyksen jossa äänestysprosentti oli vain 48 %. Romahdus on merkittävä, sillä kuusi vuotta sitten äänestysprosentti oli 58 %.
- En osaa tällä hetkellä analysoida, mistä on kysymys, Rinne sanoo.
Eräs demarivaikuttaja puolestaan totesi Jyväskylän kokouksen yhteydessä, että hänen on vaikea esittää kauhean innostunutta, valitaan SDP:n presidenttiehdokkaaksi kuka tahansa.
- Jos sosialidemokraattinen ehdokas puuttuisi presidentinvaalikeskusteluista, se olisi katastrofi. Moni meidän arvoistamme lähtöisin oleva asia jäi keskustelematta, siksi ehdottomasti pitää olla oma ehdokas, Rinne vastaa toverilleen.
Moni demari pelkää edellisten presidentinvaalien katastrofin toistuvan. Tuolloin ex-pääministeri Paavo Lipponen sai alle seitsemän prosentin äänisaaliin.
Rinne ei ota vaalipaineita pelkästään omille niskoilleen.
- Kyllä tässä on koko kansanliikkeellä paineita saada oma ehdokas menestymään mahdollisimman hyvin.
Mutta jos taas jäädään seitsemään prosenttiin?
- Se on erittäin huono tulos.
Selän takana sivaltelua
Iltalehdessä kirjoitettiin lauantaina, että Rinne olisi vaatinut SDP:n puoluehallituksen jäseniltä ehdotonta tukea ja luottamusta itselleen.
- Höpöhöpö. Olen vain todennut, että tämän työn tekeminen on helpompaa, jos on porukan tuki takana. Se kai lienee ihan luonnollinen näkemys.
Lauantain linjapuheessaan Rinne toivoikin useaan kertaan puolueen menevän eteenpäin yhdessä ja tukevan valittua presidenttiehdokasta yhdessä.
Rinne sanoo puolueen sisällä tapahtuvan henkisten puukkojen viskelyn vaikuttavan SDP:n julkikuvaan ja siten kannatukseen.
- Jos puukkoja heitellään koko ajan, niin kyllähän se heikentää ihmisten kokemaa luottamusta ja uskottavuutta.
Rinne ei nimeä puukkojen viskelijöitä.
- Niillä, jotka näitä puukkoja heittelevät ja sivaltelevat selän takana piilossa, on ihan oma agendansa - se on vahingoittaa sosialidemokraattista puoluetta. Ja se on huono agenda.
Mikä syy puolueen omilla jäsenillä olisi vahingoittaa SDP:tä?
- Sitä pitää kysyä heiltä.
Puheenjohtaja Antti Rinne otti kaiken ilon irti puolueen presidenttiehdokaskisan ratkettua. (TOMMI PARKKONEN)
Ennakkosuosikkina pidetty Maarit Feldt-Ranta myönsi olleensa pettynyt hävittyään presidenttiehdokaskisan Tuula Haataiselle. (TOMMI PARKKONEN)
@
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201709022200368164_pi.shtml