Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Muistelisin, että Sipi Tuomaanpojan sukutaulun saa ladatuksi netistä. Voit katsoa, löydätkö yhteyttä. Sipi oli 1700-luvun alussa Ruotsulan kartanon (Jämsän keskustan ja Himoksen välissä) lampuotina. Sitä ennen ei löydy enää niin "merkkimiehiä", että olisi nimi säilynyt säilyneissä dokumenteissa.
"Suomen kieli" saapui Suomenniemelle noin 400/500-luvulla Suomenlahden yli. Sitä ennen täällä puhuttiin saamea. Eli vaikeaksihan määritelmät menee.
Mutta edes jotenkin aiheeseen palatakseni... Samalla kauppakeskuksen keskusaukiolla vieraillutta Lipposta en edes yrittänyt kätellä. Putinin putkimies.
Menee pahasti ot.:ksi, mutta mitäs DNA-testiä suosittelisitte? Itteäni kiinnostaisi niin suoraan oma kuin tuo äidin suvun jäljitys.
Juu, isä (89) asuu noin 3-4 km tuosta mainitsemastani Ruotsulasta, jossa esi-isä asui 1700-luvun alkupuolella. Hitaita hämäläisiä ollaan.
HS-gallup: Sauli Niinistöllä 68-75 prosentin kannatus
JUHA-PEKKA TIKKA | 16.09.2017 | 03:46- päivitetty 16.09.2017 | 03:54
Istuva presidentti on kaikkien suurten puolueiden kannattajien parissa suositumpi kuin puolueen oma presidenttiehdokas.
Helsingin Sanomain Kantar TNS:llä teettämässä kyselyssä kysyttiin 4.-14.9.2017 kaikkiaan 944 suomalaiselta kysymys Jos presidentinvaalien ensimmäinen kierros olisi nyt, ketä äänestäisit?.
HS:n ilmoittamalla tavalla kannatusta saivat Sauli Niinistö 68, Pekka Haavisto13, Laura Huhtasaari 3, Tuula Haatainen 3, Matti Vanhanen 2 ja Merja Kyllönen 2 sekä Ei osaa sanoa 10 prosenttia.
Vaaleissa ei osaa sanoa -äänestysmahdollisuutta ei ole. Kun sen osuus poistetaan kyselyn tuloksista, on Sauli Niinistön kannatus 75 ja Pekka Haaviston 14 prosenttia.
Jos Niinistö ja Haavisto olisivat vastakkain toisella kierroksella, Niinistö voittaisi 77-16. Niinistö voittaisi Huhtasaaren 87-4, Vanhasen 89-3 ja Haataisen 85-6.
SDP:n kannattajista valitsisi Sauli Niinistön 69 prosenttia ja Tuula Haataisen 16 prosenttia. Vihreiden kannattajista valitsisi Sauli Niinistön 49 prosenttia ja Pekka Haaviston 42 prosenttia. Perussuomalaisten kannattajista valitsisi Sauli Niinistön 44 prosenttia ja Laura Huhtasaaren 37 prosenttia. Keskustan kannattajista valitsisi Sauli Niinistön 81 prosenttia ja Matti Vanhasen 12 prosenttia.
Professori huolestui Niinistön 68%:n kannatuksesta Ylellä: ”Luku kuin Pohjois-Koreasta”
KOTIMAA
|
PRESIDENTINVAALIT 2018
Valtio-opin professori Tapio Raunio Tampereen yliopistosta on huolestunut presidentti Sauli Niinistön valtavan suuresta gallup-suosiosta. Hän esitti Ylen Politiikkaradiossa huolensa, johon yhtyi myös politiikantutkija Mari K. Niemi.
Helsingin Sanomien viikonlopun kyselyssä Niinistöä äänestäisi presidentinvaalien 1. kierroksella peräti 68 prosenttia vastaajista. Tämä kertoo, että niin Sdp:n, keskustan, perussuomalaisten, vihreiden kuin Vasemmistoliitonkin kannattajien enemmistö siis äänestäisi tällä hetkellä mieluummin Niinistöä kuin oman puolueensa ehdokasta.
Raunio huomauttaa, että media antaa paljon näkyvyyttä presidentille, jolloin kansalle ei välity oikea kuva siitä, missä valta Suomessa sijaitsee. Hän sanoo, että Niinistön kannatuslukemat ovat osittain jopa huolestuttavaa luettavaa.
–Nämä Niinistön korkeat kannatuslukemat ovat sellaisia, joita yleensä saadaan jostain Uzbekistanista tai Pohjois-Koreasta, hän sanoo Politiikkaradiossa.
–Pääministeri on Suomen selkeä poliittinen johtaja. Valta on hallituksella, eikä presidentillä.
Niemi sanoi yhtyvänsä huoleen siinä mielessä, että politiikassa on kyse poliittisista vaihtoehdoista ja erilaisista linjoista. Hänen mukaansa samaan aikaan on olemassa illuusio presidentin vallasta, mutta toisaalta vallan poliittisuus tuntuu häviävän.
–On se sellaisen pysähtymisen ja kysymisen paikka, että mistä se johtuu, että jotenkin nämä häipyvät.
Raunio oli samoilla linjoilla ja nosti esiin mielenkiintoisena yksityiskohtana Niinistön päätöksen lähteä vaaleihin olematta minkään puolueen ehdokas. Samanlaista etäisyyttä puoleisiin ovat ottaneet presidentit myös monessa muussa maassa.
–Eli hän on tavallaan suoraan kansan asialla. Tämän on aivan sama, mitä presidentit tekevät ympäri maailmaa, Raunio sanoi ja viittasi Liettuaan ja Puolaan.
–Tätä kautta sillä voi olla myös rapauttava vaikutus puolueisiin nähden.
Niemi jatkoi lisäten, että tämä edesauttaa presidentin tehtävän poliittisuuden hälventymistä.
–Ikään kuin se ei olisi puoluepoliittinen tehtävä. Tämä on kyllä huolestuttava piirre, Niemi sanoi.
Myös Helsingin Sanomien haastattelema Helsingin yliopiston tutkijatohtori Johanna Vuorelma piti tulosta ”järkyttävänä” ja huomautti lehdelle, että terveen demokratian merkki on politiikan vaihtoehtojen kirjo.
Haluan olla rehellinen ja sanoa ettei kelpaa, Rinteen kuvaa on edes turha tarjotella
https://demokraatti.fi/lakialoite-presidentilta-ei-tulisi-enaa-vaatia-suomessa-syntymista/Lakialoite: Presidentiltä ei tulisi enää vaatia Suomessa syntymistä
SDP:n kansanedustaja Pilvi Torsti jätti tänään aloitteen laiksi Suomen perustuslain muuttamisesta. Kiitos kaikille usealle kymmenelle allekirjoittaneelle!
Suomen perustuslain mukaan tasavallan presidentiksi voidaan valita ainoastaan syntyperäinen Suomen kansalainen. Syntyperäisyydellä tarkoitetaan perustuslaissa sitä, että henkilön on täytynyt syntyessään saada Suomen kansalaisuus.
– Syntyperäisyyden vaatiminen rajoittaa merkittävää osaa ei-syntyperäisiä Suomen kansalaisia asettumasta ehdolle Suomen presidentinvaaleissa. Samanlainen vaatimus ei koske esimerkiksi pääministeriä, muita ministereitä tai eduskunnan puhemiestä.
– Ylipäätään Suomen oikeusjärjestelmä ei tee eroa syntyperäisten tai myöhemmin Suomen kansalaisuuden saaneiden välillä, muuten kuin presidentin kohdalla. Suomessa syntyperäisyyttä vaadittiin myös aiemmin ministereiltä, mutta vaatimus poistettiin jo viime vuosituhannen lopulla.
Luulen että demareilla mielessä saada joskus neekeripresidentti Suomeen.
Onpahan taas ongelmaa kerrakseen. No, tuskin kovin nopeasti on tapahtumassa. Perustuslain muuttamiseen ei yleensä kovin helpolla olla lähdössä mukaan, paitsi jos sopii esim. tiettyjen lakiproffien (Scheinin & Koskenniemi) agendaan.
http://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005304054.htmlSuomessa syntyperäpykälän on kyseenalaistanut muun muassa valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen. Hänen mielestään presidentin valtaoikeudetkaan eivät enää käy perusteluksi, kun niitä on toistuvasti vähennetty.